Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Panika ze spánku

Psychiatrie D.....r 27.2.2020

Dobrý den,

prosím o radu s mojím problémem. Zdá se, že procházím úzkostí.

Moji úzkost vyvolává strach (ze spaní, z usnutí, že když usnu, tak už se neprobudím či umřu, nebo se mi bude zdát ošklivý sen, nebo se probudím šokem) proto, když usínám a přecházím do spánku, tak se probudím a mám záchvat úzkosti (paniku) nebo jak to nazvat. Následně mne trvá dlouho než se poté uklidním. Toto když se mi stane 3x za noc, tak jsem už opravdu zoufalí k dalšímu usínání. Z tohoto důvodu toho moc nenaspím (asi 4 hodiny, když se podaří). Spánek je pro mne důležitý, jelikož každý den dojíždím 60 km za prací.

Dřív jsem měl tuto úzkost, když se blížil večer. Nyní mne přepadne úzkost i během dne, když jen pomyslím na spánek a nebo když jsem unavený a chce se mi spát) Tudíž už v práci začínám být mimo)

Navíc s manželkou očekáváme příchod nového člena rodiny, tím pádem ji nechci vystavovat do nepříjemných situací, ve kterých se již ocitá. Což nechci, protože je důležité, aby byla ona v klidu a já byl její oporou.

K psychologovi jsem objednán až 3 týden v březnu. Nyní se mi tento termín, zdá strašně za dlouho. Od středy mám od doktorka předepsáno Escitalopram Teva 10 mg (týden mám brát 1/2-0-0 a po týdnu 1-0-0) dále mi předepsala Neurol až 3x denně.

Zatím jsem nikdy takové prášky nebral, a zatím ani nechci. Z důvodu vybudování závislosti.

Zkouším překonat úzkost přirozenou cestou.(Ašvaganda, uklidňující čaje, hořčík a benosen)

Pokud máte povzbudivou radu na klidný den (noc) tak budu velmi vděčný?

Děkuji mockrát
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství

Dobrý den vážený pane.
Děkujeme za Váš dotaz a důvěru. Měl byste svůj problém, co nejdříve řešit, než naroste do větších rozměrů nebo se Vám stane nehoda či problém v práci. Doporučila bych Vám užívat léky, které jste dostal předepsané. V případě Escitalopramu bude nástup účinku léku trvat 2-3 týdny minimálně a Neurol Vám může pomoci překlenout toto období. Doporučovala bych Vám jej užít aspoň na noc, abyste se vyspal. Dále je důležité pracovat s otázkou proč se nacházíte v takovém stavu, co je jeho příčina. Důležitá je spolupráce s psychiatrem, popřípadě psychologem. Pokud nechcete užívat léky, tak je tu možnost psychoterapie, ovšem dostupnost je velmi malá z hlediska malé nabídky a velké poptávky a také omezeného množství psychoterapeutů. Dle mého názoru se bez léků v současné chvíli neobejdete. Můžu zkusit poprosit sestičku z naší poradny, zda by se jí podařilo sehnat dřívější termín k psychologovi či psychiatrovi. Vyčkejte na její telefonát. Dotaz předám specialistovi k odbornému vyjádření. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

Dobrý den,
rozumím vaší úzkosti, a i obavám z léků. proti úzkosti. Nemohu vám bránit se léčit bylinkami z oblasti indické medicíny. nicméně nejsou mi známy studie které by toto potvrzovaly, že fungují na rozdíl od antidepresiv. Jinak co se týče neurolu ten návykový je neměl by se brát déle než měsíc na druhou stranu antidepresiva viz. escitalopram návyk nevyvolávají, nicméně váš psychiatr by měl být vašim průvodem a pevným bodem ve vašem světě úzkosti. přeji vám si takového najít.


S pozdravem
MUDr. Miroslav Sekot
psychiatr.

Související dotazy

Porucha spánku
Mám problémy se spánkem, které mi zabraňují pracovat...
Panika
Mám hroznou hrůzu a paniku ze vší bojím se každé černé...
Porucha spánku
Mohla by jsem se zeptat ? Když jdu spát trvá to alespoň...
Poruchy spánku
Dobrý den,mám docela velký problem mám poruchy spánku.V...
Porucha spánku
Dobrý den,Už asi 2-3 měsíce nemůžu spát.Usnu asi tak...
Poruchy spánku
Dobrý den, mám poruchy spánku. Ani si nepamatuji, kdy...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Panika

Dobry den, jiz tretim rokem trpim problémy s obcasnymi úzkostmi. Psycholog to...

Panika

Dobrý den, nevím jestli je to jen v poslední době a ne déle, ale všímám si,...

Panika

Dobrý den,mám panickou poruchu.Pred rokem jsem porodila 1.dítě. Asi před třemi...

Panika

Dobrý den je mi 19 let a už delší dobu (asi 5 let) mě trápí přeskakování srdce,...

Panika

Dobrý den, prosím vás vzedem k celé situaci co se ve světě děje jsem se chtěla...

Panika

Dobry den trpim panickymi zachvatmi dost casto a vzdy keď na mňa pride uzkost...

Panika

Dobry den,chtela jsem se zeptat ..Mívám bolesti hlavy navaly , a točení hlavy...byla...

Panika

Dobrý den, dnes začnu brát eliceu na panickou ataku,brala sem jen frontin jeden...

Panika

Dobrý den. Mám panickou poruchu užívám každé ráno Zoloft začal jsem na 50mg...

Panika

Dobry den, po zachvatoch z neurogennej tetanie citim kazdodennu uzkost a preto...

Panika, nebo infakrt?

Dobrý den, potřeboval bych se zeptat na jednu věc. Včera jsem se hodně moc vystresoval...

Panika, stres a RS

Dobrý den, po dlouhodobém stresu jsem trpěla brněním, mravenčením v končetinách...

Panis

Nevím co to je Švédi to že si to škrabu.. Když si to škrabnu tak se mi objeví...

Pankolitida

Dobrý den, můžu dotaz: Co si můžu představit pod diagnozou pankolitida a je...

Pankreas

Dobrý den, při CT ledvin mi byla zjištěna v játrech v S8 ventrálně naznačená...

Pankreas-atrofie a dystrofie

Dobry den vážení, mám dotaz, z CT mam potvrzenou atrofii a komplexní tukovou...

Pankreatitda

Dobrý den, jsem dva roky po ERCP a rok po operaci žlučníku. Po obou zákrocích...

Pankreatitida

Dobrý večer,už asi přes týden řeším problém s břichem.2.1mi začalo bolet břicho,jako...

Pankreatotoxicky vyvolaná pankreatitida

Pane doktore,paní doktorko,které léky ,nebo aspoň které skupiny léků mohou způsobit...

Panna

Dobrý den, chtěla.bych se zeptat kolik.cm.penisu by muselo vejít do pochvy aby...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Máta a vedlejší účinky

Dobrý den, mám problémy se žlučníkem a s trávením, proto dlouhodobě piju mátový...

Umrtvovaci injekce a pouziti rajskeho plynu v těhotenství

Dobry den. Nedavno se mi potvrdilo tehotenstvi ale mam jit k zubari. Jsem hrozny...

Dlouho jsem zanedbával hygienu ústní dutiny,

Dobrý den, dlouho jsem zanedbával hygienu ústní dutiny, čekám jen teď do půlky...

Matce je nabliti

dobry den moji mame je skoro obden furt tak nejak prej na bliti nevite co to...

Material pouzity na penis

Dobry den,dozvedela jsem se,ze lze voperovat nejake kameny do penisu.Mohli...

Materská

Dobrý den, ani nevím kde bych měla začít mám problém už jsem vám jednou psala...

Panenská blána, odpanění


Těhotná ?

23.1 jsem měla nechráněný styk. Přítel neměl kondom a já začala brát své první...

Bolest pod levou lopatkou

Dobrý den, již po druhé prodělané viróze,neboli nachlazení mám bolesti pod...

Bolest v krku a afta


Růst

Dobrý den , je mi 15 let , a chtěl bych se zeptat , jestli se dá zrušit růst...

Hrb na krku

Dobrý den, už přes 2 roky mám na krku menší hrbol. Pravděpodobně se mi způsobil...

Masturbace, je normální?

Dobrý večer, docela se za svůj dotaz stydím. Velice ráda chodím, pokud jsem...

Svírání v krku

Dobrý den již jsem ve vaší poradně pokládála dotaz ohledně zahlenění, mám neustály...

Mravenčení

Dobrý den.Chci se zeptat zda je normální že mám uz 3 den mravenceni v obou nohach.Je...

Zlomenina záprstní kosti ruky

Dobry den, pred 2tydny jsem mela uraz-zlomenina 1.kosti zaprstni ruky-nepodarilo...

Bezezbytková dieta

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné u bezezbytkové diety pít nějaké...

Vynechání menstruace při antikoncepci

Dobrý den, je mi 43 let a půl roku beru antikoncepci Daylette. Vždy mi menstruace...

Záškuby svalů na lýtkách

Dobrý den. Mám problém se svaly. Vidím a citím pohyby svalů na lýtkách. Byla...

Nezvětšování prsní žlázy v těhotenství

Dobrý den,jsem již podruhé těhotná,10.týden,mám starší dceru 13 měsíců a své...

Reklama