Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

PMS léčba

Gynekologie Sára 27.2.2018

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak se dá řešit PMS, konkrétně psychická stránka tohoto problému, kterou mám téměr vždy cca týden před MS. Nejde mi ani o bolest (prsa, bricho atd), ale jsem nesnesitelná pro okolí i pro sebe (zbytečný vztek kvuli maličkostem, pláč, hádky atd) Existují nějaká například slabší! antidepresiva, která se dají užívat nárazově jen v tyto dny (nemyslím neurol atd, která mě utlumí úplně), a nejlépe bez předpisu. Nebo ještě lépe nějaké přírodnější řešení? nebo alespoň né tak radikální jako antidepresiva.
Moc děkuji za radu a přeji hezký den

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, PMS je komplex příznaků místních i celkových, který je vázán na druhou polovinu cyklu, obtíže se objevují 7–10 dní před krvácením. Ženu trápí jak celkové příznaky, zejména nervozita, emocionální labilita, ale taky bolesti prsou, pocit napětí v prsech, citlivost bradavek, pocit plnosti či tlaku v podbřišku, migrenózní bolesti hlavy, bušení srdíčka, zácpa a podobně. Obtíže mizí se začátkem krvácení. Téměř polovina žen prodělává hlavně výrazné zhoršení duševního stavu. Tato tenze má většinou podobu prostého neurastenického syndromu, může však nabývat i závažných psychopatologických forem. Zhoršená nálada sníží sexuální apetenci a vzrušivost, často bývají tyto poruchy kombinovány s partnerskými konflikty. V premenstruačním období je u žen zvýšené riziko nehod, úrazů, hospitalizací a počátků pracovních neschopností. Léčba zahrnuje přechodné podávání sedativ, diuretika s omezením příjmu tekutin a solí, důležitou roli hraje i psychoterapie.
blokáda ovulace. Je klinickou zkušeností, že nejúčinnější prevencí je blokáda ovulace podáváním kombinované hormonální antikoncepce, ženy s blokovanou ovulací stavy premenstruální tenze téměř netrpí. O vhodnosti a druhu hormonální antikoncepce se informujte u svého gynekologa. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví Pracoviště: GYNBUS s.r.o.

Premenstruální syndrom je souhrnné označení potíží, které jsou psychického, fyzického a emocionálního charakteru, se nesmí zaměňovat s bolestivou menstruací. Začíná 10 -14 dní před menses a s jejím nástupem také odezní.
Většina žen se s tímto onemocněním setká, začíná ve věku kolem 20 let, ale není ani výjimkou začátek po 35 roce. Téměř 15 procent pacientek tyto obtíže pociťuje tak silně, že jim brání v normálním životě, pokud se vystupňují, nazývají se premenstruační dysforická porucha.
K těmto obtížím patří psychická rozlada, deprese, únavnost, nesoustředěnost , bolesti hlavy a podbřišku, bolesti svalů, otoky hlavně prstů kolem kotníků a obličeje, bolesti svalů, změny sexuální touhy, spavost, bolesti prsů a bradavek, pocit nadmutí, výbušnost, vzteklost - příznaky jsou skutečně velmi pestré.
Příčina není zcela jasná, pravděpodobně se bude jednat o hormonální nerovnováhu, v první fází cyklu převažují estrogeny a v druhé nastupuje progesteron. Také u žen trpících těmito obtížemi byla zjištěna snížená hladina serotoninu v mozku, což je transmiter nervových vzruchů, Zcela nesporně dalším vyvolávajícím momentem je stres, řada žen nepociťuje tyto příznaky například v době pohodové dovolené a opět po přechodu na normální život se obtíže objevuji.
Častěji také se tento syndrom objevuje u obézních žen, zvláště pokud mají BMI zvýšený na 30 a je také daleko častěji pozorován u kuřaček.
Léčba spočívá v úpravě životního stylu, pokud možno eliminovat stres, nejsou vhodná příliš kořeněná jídla, o kouření jako o vyvolávajícím faktoru nejsou pochyby. Negativní roli sehrává také alkohol, je vhodné omezit sůl a mléčné výrobky, které obsahují laktózu a která brání vstřebávání hořčíku. Je třeba omezit sladkosti i skryté cukry, zvýšit příjem vlákniny a vitamínu B 6. Prospěšný je pohyb na čerstvém vzduchu a cvičení.
Pokud je nutno přistoupit k medikamentózní léčbě, doporučuje se hořčík, který je volně prodejný, další možností je nasazení antikoncepce, která zablokuje ovulaci.
Novější možností je podávání selektivních inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu takzvané SSRI, což již je léčba patřící do rukou lékaře.
Podstatné je si uvědomit, že vše v našem těle je ovládáno přes centrální nervový systém a proto pokud je ve stresu a stálém napětí, tak k této hormonální nerovnováze snadno dojde.

Související dotazy

Můj PMS
Dobrý den je mi 13 let a menzes mám pořád nepravidelný...
PMS
Dobrý den. Chtěla bych poradit s předmenstruačním syndromem....
PMS
Dobry vecer, Po 3 letech od porodu jsem zacala trpet...
PMS?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda-li bušení srdce,...
Jak zmírnit PMS?
Dobrý den, zajímá mě, jak se dá jinak, než pomocí hormonů...
Pms
Dobrý den, asi druhým rokem užívám HAK Katya. Vše funguje...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

PM Chlamydil Extra

Dobrý den, byly mi diagnostikovány chlamydie tracho. na léčbu jsem dostala antibiotika...

PMS

Dobrý den. Chtěla bych poradit s předmenstruačním syndromem. Gynekolog mi nabídl...

PMS

Dobry vecer, Po 3 letech od porodu jsem zacala trpet PMS, zasla jsem si za...

Pms

Dobrý den, asi druhým rokem užívám HAK Katya. Vše funguje jak má, ale začaly...

PMS

Dobrý den, mám 29 let. V minulosti méně, teď už ale více mě trápí nadýmáni...

PMS (?) a antikoncepce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mohu trpět premenstruačním syndromem,...

PMS a HAK

Dobrý den, asi druhým rokem užívám HAK Katya. Vše funguje jak má, ale začaly...

PMS a přejídání

Dobrý den pane doktore, trápí mě, že přibližně týden před menstruací mám strašné...

PMS a psychika?

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na možnou souvislost mezi PMS a úzkostí,...

PMS až po menstruaci

Dobrý den, v posledních pár měsících jsem si všimla že zhruba týden po menstruaci...

PMS?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda-li bušení srdce, dušnost, slabost a celková...

PN - ano či ne???

Dobrý den, chci se zeptat zda při mé diagnoze - sklerotické lemy a mírně zůžené...

PN - ano či ne???

Dobrý den, chci se zeptat zda při mé diagnoze - sklerotické lemy a mírně zůžené...

PN po operaci tříselné kýly

prosim jak dlouho trvá pracovní neschopnost po operaci tříselné kýly byla mi...

PN po samovolném

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda můžu žádat PN po obvodním lékaři z důvodu...

Pneumatoza v pánvi

Dobrý den,jsem po 7 gyn. operacích-LAVH,včetně odstranění vejcovodů a obou vaječníků,vše...

Pneumo 23

Dobrý den, mám dvě děti ( 2,5 a 4 roky). Chtěla bych je přeočkovat na pneumokoky...

Pneumokok

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, náš maličký chodí do školky a tam se vyskytl...

Pneumokok

Mám 16 měsíčního syna. Již 3 měsíce má diagnostikovaného pneumokoka. Má od lékaře...

Pneumokok

Dobrý den, Mám dotaz ohledně očkování proti pneumokokovi.U první dcery jsme...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dávkování antibiotik


Paradoxní nespavost

Dobrý den je mi 21 let a už od 16 mám problémy se spaním a přes noc obvykle...

Odběr krve po antibioticích

Dobrý den, zajímalo by mne, za jak dlouho po dobrání antibiotik je vhodné odebrat...

Zvětšená žíla na penisu

Dobrý den asi před týdnem se mi na penisu objevila obrovská žíla,vedoucí od...

Kulička v šourku

Dobrý den, je mi 15 let a už dlouho mám v šourku kuličku velkou cca. jako 1/3...

Červený nos

Dobrý den, mam neustále červeny nos uplně hoři, alkohol jsem nepila dlouho takže...

Bolest zad s prostřelováním do nohy

Před několika měsíci mi při bolesti levé nohy byla diagnostikována /CT/ posunutá...

Ureaplasma urealyticum


Vyšší tep

Dobrý den, Chci se zeptat zda tělesná teplota kolem 35 a zároveň vyšší tep...

Červené tečky na horním patře

Dobrý den, než začnu s tím, co mě momentálně trápí, tak se vám svěřím se svými...

Malé puchýřky, pupínky na prstech ruky


1. IVF bez ET - špatný vývoj embryí s fragmenty

Dobrý den, je mi 29 let, jsem po prvním cyklu IVF bez ET z důvodu špatného...

Biopsie děložního čípku

Dobrý den, 17.2.2017 mám jít na biopsii děložního, chtěla jsem se zeptat co...

Hemoroid

Dobrý den, jsem pracující studentka, která bohužel sedí celý den ve škole...

Antibiotika a paralen


Nález na děložním čípku

Dobrý den, i přes dobré výsledky v předchozích cytilogiich byla má doktorka...

Bolest při vyprazdňování

Dobrý den, poslednich asi 20 dní mám bolesti při stolici. Bolesti se projevují...

Napřímená krční lordosa

mohu požádat o laické vysvětlení diagnózy, která byla vystavena ve Vaší nemocnici...

Krvácení z penisu

Při divočejší souloži dochází u mě ke krvácení z penisu. Krve bývá docela dost....

Nízká hranice trombocytů

Dobrý den, jsem dárce krve a krevní plazmy. Na transf. stanici mi bylo v červnu...

Reklama
Zavřít