Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

PMS

Gynekologie Kamila 4.1.2019

Dobrý den,
mám 29 let. V minulosti méně, teď už ale více mě trápí nadýmáni před a během prvních dní menstruace. Nevím, jestli je to součástí tzv. PMS syndromu, jelikož trpím také v tomto období na silné migrény, průjmy a změny nálad. Zhoršuje se také ekzém (jsem odmala atopik) a pleť. Bohužel, čím dále, tím více mě tyto symptomy omezují. Vzhledem k migréně s aurou hormonální antikoncepci brat nemůžu. S migrénou navštěvuji už od 12ti let neurologickou ambulanci. Ráda bych ale aspoň zmírnila i další z těchto nepříjemností, a to hlavně nadýmání, o kterém jsem začala psát v úvodu. Hodně mě to obtěžuje v práci, nejenže mám nafouklé břicho, ale pokaždé, když něco sním, slyšet hlasité kručení. Snažím se stravovat zdravě a v období menstruace už omezuji také mléčné výrobky, kvůli kterým jsem měla i výraznější křeče. Kvůli migréně se vyhýbám alkoholu, plesnivým sýrům apod. Téměř vůbec nesolím. Jím spíš kaše (pohanková, ovesná) k tomu semínka (slunečnice, len, sezam), krémové polévky (čočka, dýně), střídám s těstovinou, jednou týdně maso. Omezila jsem také bílé pečivo. Nevím teda, jestli mám udělat ještě nějaké opatření, jestli bych měla mít skutečně přísný režim v období menstruace nebo jestli existuje něco, co by mi mohlo pomoct? Zkoušela jsem volněprodejné doplňky typu Espumisan, ale nemělo to vůbec žádný účinek. Když je nejhůř, užívám jednorazově černé uhlí a pak několik dnů probiotika.
Dále momentálně beru Sertralin 100mg, Magne B6 forte.
Občasně: vit. D v kapkách, Acutil, Sumatriptan, antihistaminika, Celaskon.
Děkuji za Váš názor a přeji hezký den. Doplnění informací: Dekuji za komentar a rady obou lekaru. Urcite se poradim jeste s praktickou lekarkou ohledne nesnasenlivosti nekterych potravin. Jelikoz mam take alergii na med, doporucovany prirodni pripravek uzivat nemuzu, i kdyz verim, ze jinym to muze pomoct. Jelikoz take trpim na migreny s aurou, hormonalni lecba je, pokud vim, vyloucena. Co se tyka AD Sertralinu, uzivam je kvuli panickym atakam, a to prave v obdobi menstruace. Bylo by mozna zajimave zjisteni, jestli pricinou obtizi je spis hormonalni nerovnovaha, ktera provokuje take panicke ataky nebo naopak, ale priklanim se spis k prvni moznosti. Dekuji a preji hezky den.

MUDr. Kristýna Jiříčková
Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Dobrý večer Kamilo, děkuji za Váš dotaz, je mi velmi líto potíží, které prožíváte. Podle mého názoru se skutečně jedná o tzv. premenstruační syndrom, který bývá vyvolán změnou v koncentraci pohlavích hormonů v krvi před a během menstruace. Doporučila bych Vám Sarapis Mensis, který by mohl přírodní cestou vyladit a odstranit tyto potíže a dále předávám dotaz k odbornému zhodnocení naším gynekologem, očekávejte tedy prosím ještě jednu odpověd. S přáním brzkého zlepšení stavu, KJ.

Odpovídá lékař:

odb.as. MUDr. Luděk Fiala Ph.D., MBA


Diagnostika je jednoduchá pokud mate potize ktere skončí začátkem krvaceni jde o premenstruacni syndrom pokud mate potize pri krvaceni jde o dysmenorhoe - coz je jina diagnoza- oboji se resi obvykle hormonalni terapii. Potize s nadýmání apod mobhou souviset se snášenlivosti lepku je treba se zaměřit i na toto ( u prakt lekare).
Predpokladam ze Sertralin berete jako antidepresivum takze jde mozna u Vas o psychogenni nadstavbu ktera se nekdy projevuje vetsi vnímavosti k těmto projevům
Doporucuji se poradit s gynekologem- drzim palce at vse dobre dopadne
S pozdravem
MUDr Ludek Fiala MBA


je treba

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní, z interního hlediska: myslím si, že Vaše obtíže související s menstruačním cyklem budou především skutečně gynekologickou kapitolou a jejich vhodnou léčbu zkuste nastavit s gynekologem. Léčba bolestí hlavy může být druhotnou potřebou ke gyn. obtížím, nebo může být migrenou sama o sobě, což je ale celkem jedno, protože se to pravděpodobně na neurologické léčbě neodrazí. Domnívám se, že hormonální léčba ve Vašem případě není vyloučena, pokud bude skutečně potřeba, jistě se domluvíte na vhodném kompromisu s gynnekologem a neurologem. A nakonec Vámi dotazované nadýmání - taktéž může být doprovodem ke gyn. obtížím, nicméně může se jednat i o funkční poruchu, konkrétně dráždivý tračník - na ten zabírá jednak volně prodejný Meteospasmyl (proti křečím a nadýmíná, obsahuje jednak simetikon obsažený i v Espumisanu, ale i alverin citrát), jednak psychoterapie (má velký význam), nakonec i dieta, s dietou to ale nepřehánějte, doporučuji jako novinku vygooglovat low FODMAP dietu, není třeba ji dodržovat přísně, to byste nic nejedla, domnívám se, že Váš jídelníček, který jste naznačila, je více než dostatečně dietní, dejte si pozir na dostatek železa a vitaminu B12, pokud jíte málo masa. Kařdé dva roky máte nárok na prevenci včetně zákl. lab. odběrů cestou praktického lékaře, nedostatek železa by se hned projevil v krevním obraze. Držím palce, s pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Můj PMS
Dobrý den je mi 13 let a menzes mám pořád nepravidelný...
PMS
Dobry vecer, Po 3 letech od porodu jsem zacala trpet...
PMS
Dobrý den. Chtěla bych poradit s předmenstruačním syndromem....
Jak zmírnit PMS?
Dobrý den, zajímá mě, jak se dá jinak, než pomocí hormonů...
PMS?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda-li bušení srdce,...
Pms
Dobrý den, asi druhým rokem užívám HAK Katya. Vše funguje...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Plynnatá sněť

Dobrý večer, obracím se na Vás s dotazem, který se týká plynnaté sněti. Můj...

Plynnatost

Dobrý den, asi tak dva měsíce zpátky jsem začala jíst každý den pravidelně...

Plynová injekce

Dobrý den chtěla jsem se zeptat, dneska mi byla aplikována plynová injekce na...

Plyny

Dobrý den, nedávno jsem se svým přítelem zažila svůj první sex.Vždy když máme...

Plyny

Dobrý den, asi už 1 rok a půl mě trápí plynatost, ale espomizam ani žádné...

Plyšáci

Je mi 18 let a mám v posteli plyšáky, které mám od útlého dětství. Je se mnou...

PM Chlamydil Extra

Dobrý den, byly mi diagnostikovány chlamydie tracho. na léčbu jsem dostala antibiotika...

PMS

Dobrý den. Chtěla bych poradit s předmenstruačním syndromem. Gynekolog mi nabídl...

PMS

Dobry vecer, Po 3 letech od porodu jsem zacala trpet PMS, zasla jsem si za...

Pms

Dobrý den, asi druhým rokem užívám HAK Katya. Vše funguje jak má, ale začaly...

PMS (?) a antikoncepce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mohu trpět premenstruačním syndromem,...

PMS a HAK

Dobrý den, asi druhým rokem užívám HAK Katya. Vše funguje jak má, ale začaly...

PMS a přejídání

Dobrý den pane doktore, trápí mě, že přibližně týden před menstruací mám strašné...

PMS a psychika?

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na možnou souvislost mezi PMS a úzkostí,...

PMS až po menstruaci

Dobrý den, v posledních pár měsících jsem si všimla že zhruba týden po menstruaci...

PMS léčba

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak se dá řešit PMS, konkrétně psychická stránka...

PMS?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda-li bušení srdce, dušnost, slabost a celková...

PMV u 14.měsíčního kojence

Dobrý den, ve středu jsem byla na 3-měsíční kontrole se synem. Dnes mu je 14...

PN

Dobrý den spíše bych se chtěl zeptat na všeobecnou informaci. Mám takový menší...

PN - ano či ne???

Dobrý den, chci se zeptat zda při mé diagnoze - sklerotické lemy a mírně zůžené...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Růst prsou

Dobrý den, Ráda bych se zeptala, zda je normální bolest bradavek v 15ti letech,...

Podkozni tuk

Dobry den, je mi 24 let a jako maly kluk jsem nasel podkozni tuk na cturek ruznych...

Vyrážka na zádech

Dobry den, před dvěma dny se mi na zádech v místě nad hyzdemi, udělala takovato...

Smegma


Výsledky krve a ultrazvuku štítné žlázy

Dobry den, prosim Vas o radu, co znamenaji tyto vysledky krve: TSH-2,754, FT4-10,98....

Problém se žlučníkem

Hezký den. V sobotu 8.7 mě ráno začal bolet žlučník, páli žáha a přidalo se...

Hematom děložního hrdla po porodu

Dobry den, na gyn.prohlidce byl zjisten zbytek krve v oblasti delozniho hrdla....

Žluté tečky na penisu

co to může být

Riziko užívání nikotinových sáčků Lyft


Bolesti břicha pod žebry


Trávicí obtíže


Bolest malíku, prsteníku a malíkové strany dlaně

Dobrý den, před pěti dny mě začalo pobolívat na malíkové straně dlaně a hřbetu...

Dyskomfort v zevních genitáliích

Dobrý den, Chtěla bych Vás poprosit o radu. Vždy po skončení menzes, mě bolelo...

Pseudomonas aeruginosa

Moje 3. měsíční dcera byla hospitalizována s bronchitidou. Během pobytu v nemocnici...

Psychika-bolest žaludku

Dobrý den, před několika lety jsem měla velké psychické potíže doma a od té...

Bolest kolem oka

Dobrý den, byl jsem na dovolené v Alpách a po 3 dnech mne začalo bolet okolo...

Panenská blána

DOBRY DEN V SRPNU JSEM SI VYZKOUSELA ZAVADENI VYBRATORU DO POCHVY KTERY MEL...

ALS

Vážený pane doktore, chtěla bych se zeptat na nemoc ALS, jsem velmi úzkostná...

Nahmatal jsem si malou bulku pod čelistí

Dobrý den, je mi skoro 18 let, a zhruba před 3 měsíci jsem si nahmatal malou...

Bolesti v oblasti ucha

Dobrý den. Prosím Vás,již pár let mám problémy s pravým uchem.Projevuje se...

Reklama