Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Pneumonie

Plíce, dýchání Miroslava 10.4.2019

Dobrý den, před měsícem jsem prodělala zápal plic způsobený bakterií Mycoplasma pneumoniae (horečky nad 38, zimnice, kašel, schvácenost...). Vysoké teploty do týdne ustoupily, nicméně další týden přetrvávala zvýšený teplota přes 37 a celková slabost. Až tehdy jsem navštívila obvodní lékařku. Nechala provést rtg a krevní odběry. Odběr krve potvrdil bakterii Mycoplasma pneumoniae (na výsledky se čekalo další týden), mezitím moje potíže ustoupily a začala jsem chodit do práce a cvičit. Doktorka usoudila, že když se cítím lépe (tedy již cca 3 týdny po začátku onemocnění), nebude již antibiotika nasazovat a abych se dostavila při případném zhoršení stavu. Nyní, cca 4 týdny po začátku nemoci, mi opět (po fyzické zátěži) stoupla teplota na 37, bolí mě trochu hlava a v krku, cítím se slabě... a konečně můj dotaz - má TEĎ smysl si ještě chodit pro antibiotika??? Prý stejně Mycoplasma pneumoniae nehubí, jen potlačují jejich množení. Děkuji

MUDr. Petra Bomberová Kánská
Odpovídá lékař:

MUDr. Petra Bomberová Kánská

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: OPL, Hrochův Týnec

Dobrý den Miroslavo,

léčebný postup nezáleží na výsledcích pouze jednoho vyšetření, ale celkovém obrazu pacienta (klinické příznaky, ve vašem případě RTG nález atd.). Nezmiňujete, jestli byl RTG snímek plic v normě? Jaké byly výsledky krevních odběrů - krevní obraz a další markery zánětu? Vzhledem k tomu, že nyní popisujete únavu a potíže bych doporučila znovu konzultovat vašeho lékaře a zhodnotit, zda stav souvisí s prodělanou infekcí nebo se nyní jedná o jiné onemocnění.

Hezký den

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Miroslavo, pokud jste skutečně měla zápal plic a byl rentgenologicky potvrzený, bylo jistě na zvážení podat antibiotika. Je pravda, že jen zabraňují množení bakterie, ale i tak má u těžší plicní formy smysl je podávat, dávají se na 2-3 týdny. Někdy i tak se infekce může bohužel vrátit. Protože máte nyní znovu příznaky a stoupá teplota, nechoďte do práce, buďte v klidu doma, v žádném případě necvičte a zajděte si zátra k lékaři na kontrolní odběry s provedením vyšetření CRP, sedimentace, krevního obrazu, kontrolního serologického vyšetření a provedení rentgenu plic. Podle výsledku se pak bude léčit antibiotiky či ne. Je možné, že nynější příznaky způsobil jiný vyvolavatel, kterého jste mohla dostat při oslabení. Přeji v ám, abyste se brzy uzdravila. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Pneumonie
Dobrý den, od pondělí beru Augmentin 1 g, nepocítil...
Pneumonie
Dobrý den , asi před týdnem byl u mě diagnostikován...
Pneumonie
Dobrý den pán doktor, neviem si už rady so svojím...
Mycoplasma pneumonie
Dobrý den, dcera 10. 9. 2016 onemocněla, zpočátku...
Mykoplasma pneumoniae
Je možné, aby se mykoplasma pneumonie projevila až...
Infekce mycoplasma pneumonie
Dobrý deň, mám 40 rokov a asi pre 2-3 rokmi som začala...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pneumokoková infekce

Dobrý den, slyšel jsem o očkování pro dospělé proti pneumokokové infekci. Všude...

Pneumokoková infekce

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: očkovat proti pneumokokové infekci...

Pneumokoková meningitida

Dobrý den,mám 15-cti letou dceru na ARO v hlubokém bezvědomí.Jedná se o pneumokokovou...

Pneumokokové infekce

Dobrý den, mám 3 měsíčního chlapečka a chtěla bych ho očkovat proti pneumokoku....

Pneumokokovy zapal mozgovych plien

dobry den chcem sa opytat robili mi odber z likeru a prisli mi vysledky ze mam...

Pneumokokový zápal plic

Dobrý den, můj čtyřletý syn nyní koncem listopadu 2010 prodělal pneumokokový...

Pneumokonióza

Již delší dobu mně trápí problém z dýcháním.Při zátěži nemohu dýchat ,rychle...

Pneumonie

Dobrý večer, dne 14.1. 2020 mi byla diagnostikována mou praktickou paní doktorkou...

Pneumonie

Dobrý den, prosím o radu: po chřipce a horečkách mám suchý, dráždivý kašel....

Pneumonie

Dobrý den, před 14 dny jsem měla horečku 39 °C, CRP 161 a dle RTG plic mi byla...

Pneumonie

Dobry den, Muj 5ti ley san ma uz tyden horecky, v patek dostal antibiotika...

Pneumonie

Dobrý den, ráda bych se zeptala na léčbu syna (4 roky). Snímek RTG: Zánětlivý...

Pneumonie

Dobry den,rada bych znala Vas nazor na tuto vec.Muj syn 2.5 roku od ledna pokaslaval.Kasel...

Pneumonie

Dobrý den pán doktor, neviem si už rady so svojím problémom. S manželom sme...

Pneumonie

Dobrý den, od pondělí beru Augmentin 1 g, nepocítil jsem žádné zlepšení, tak...

Pneumonie

Dobrý den , asi před týdnem byl u mě diagnostikován zápal plic, přesně bazální...

Pneumonie

Dobrý den má dcera 2,5roku měla silný dávivý kašel, proto ji lékařka napsala...

Pneumonie u dítěte

Dobrý den prosím o odpovědˇ. 4,5 leté dítě loni prodělalo pneumonii+poz.bord.pertus.,...

Pneumonie u pacienta ležícího na LDN

Dobrý večer. Minule jsem tu psal o svém strýcovi, co prodělal třetí mozkovou...

Pneumonie způsobená mycoplazma pneumonie

Dobrý den, 6.12. jsem dostal 40° horečky, dráždivý kašel a bolesti hlavy. Ještě...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Odchlípnutý nehet na palci

Dobrý den, již delší dobu pozoruji, že se mi nehet na levém palci na ruce mění....

Neustálý pocit plného moč. měchýře

Dobrý den, je mi 19 let a mám neustálý pocit plného močáku chodím třeba každých...

Vata v uchu

Dobrý den cistila jsem si uši vatovou tycinkou a zůstalo mě trochu vaty v uchu...

Skelná vata

Dobrý den, asi hodinu jsem pracoval se skelnou vatou bez respirátoru, měl bych...

Popraskaná kůže po obvodu penisu

Zdravím na konci kůže penisu mi po obvodu začala prasat kůže takový trhlinky...

Polykání vaty

Dobrý den, chci se zeptat jaké riziko s sebou nese polykání vaty. Dělá to moje...

Flek na kůži po bodnutí hmyzem

Dobrý den, asi před měsícem mě u vody bodl nějaký hmyz (nejspíš komar). Bodnuti...

Vřídek


Tetanie


Lapani po dechu pri usinani

Dobry den pani doktorko. Pokazde kdyz se snazim v noci usnout, tak jeste...

Ospen 1000 a sluníčko

Dobrý den, pár dní mě škrábalo v krku a doktorka mi předepsala Ospen 1000. S...

Vyrážka

Dobry den, zhruba pred mesicem a pul se mi zacala na rukou delat vyrazka..ze...

Bolest palce u nohy

Dobry den, uz asi 3 mesice mne pri chuzy picha v kloubu palci na noze jako...

Pálení pochvy a konečníku

Dbrý den. Je to skoro 2 roky ,co mě v Řecku začalo svědění v pochvě a hrozné...

Kožní vyrážka

Dobrý den mam dotaz mam znizenou funkci stitní zlazy beru Letrox 100jednu denne...

Bolest v oblasti hrudní kosti

Dobrý den, už 3 týdny mě bolí v oblasti horní 2/3 hrudní kosti při hlubokém...

Dlouhodobé bolesti pod kolenem zezadu na vnější straněstraně,

Dobrý den, mám dlouhodobé problémy s píchavou až řezavou bolestí pod kolenem...

Dávkování nurofenu

Dobrý den, ráda bych se zeptala na dávkování nurofenu pro 22 kg vážící dítě....

bolest břicha a varlete

Dobrý den, chtěl bych se poradit s problémem týkající se bolesti varlat a břicha....

Obtíže po aplikaci injekce do svalu

Dobrý den, po aplikaci injekce Dolmina mám úplně ty samé příznaky, jako Hana...

Reklama