Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Pneumonie u pacienta ležícího na LDN

Mozek a nervy Petr 17.9.2018

Dobrý večer.
Minule jsem tu psal o svém strýcovi, co prodělal třetí mozkovou příhodu s krvácením do mozku a ptal jsem se na prognozu. Odpověděla mi paní doktorka Dagmar Doležalová a paní doktorka Jana Nováková. Doplním jen informace, že strýcovi je 65. let a podle CT skenu je poškozená vice jak půlka pravého mozku s těmi mrtvicemi a teď i krvácením do mozku. U těch prvních dvou mrtvicích došlo pouze k nedokrvení. I přes to všechno strýc vnímá, poznává lidi a snaží se komunikovat-mluvit, v komunikaci mu však brání zavedená sonda přes nos do žaludku. Na radu paní doktorky Doležalové jsem strýcovi začal vyprávět veselé příběhy, co zažil a co jsme zažili a jeho stav se celkem zlepšoval.
Ale to není ten největší problém. Včera když jsem byl u strýca a jak jsem si ho hladil, tak měl teplotu, zavolal jsem sestru a řekl jsem jí, že strýc vypadá špatně. Dali mu Paralen na horečku. Dnes jsem mluvil s ošetřující strýcovou lékařkou v LDNce, kde strýc leží a sdělila mi, že má strýc zápal plic, pravděpodobně z té hadičky v nose, že to je běžné riziko. Navíc řekla, že mu vyletěl vysoko cukr, strýcovi, protože má cukrovku a dodala, že se může stát, že se ani nedožije operace zavedení sondy do žaludku, která je plánovaná na 25.9.2018.
Mě však zajímá, jestli je nějaká možnost, či jestli mohu nějak ovlivnit, třeba na žádost apod. aby byl strýc, pokud to jeho stav dovolí, aby byl převezen do Kroměřížské nemocnice na JIP na internu, aby byl strýc pořád pod dohledem, jelikož ta LDNka se celkem dost zhoršila, co se týče péče o pacienty, nebo aspoň mě to tak přijde. Dřív, když tam ležel strýc, po těch prvních dvou mrtvicích, tak mě to tam připadalo jak v luxusním hotelu. Byl jsem tam na návštěvě za ním a během hodiny tam chodily sestry pacienty kontrolovat minimálně třikrát. Teď co tam leží strýc, mi to připadá jak horor. Asi tam mají podstav, jelikož když jsem mluvil s doktorkou, tak ani nevěděla, na kterém oddělení strýc leží a posteskla si, že má moc pacientů.
Já chápu, že ta situace není jejich vina a že tam personál je pravděpodobně z nedostatku lidí přetížen a právě proto mě zajímá, jestli je možnost strýca převézt do nemocnice a nejlépe na JIP, když o to požádám a popř. jak mám žádat.
Děkuji za informace a přeji pěkný den, nebo noc. :)

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Hezký den pane Petře, díky za dotaz. Moc Vás zdravím a děkuji za starost a péči o strýce. Máte pravdu, domnívám se, že by v současné chvíli bylo vhodné ho přeložit na oddělení JIP, nebo alespoň na standartní oddělení do nemocnice. Zkuste to prosím hned zítra probrat s ošetřující lékařkou na LDNce. Žádná speciální žádost na toto není, neexistuje, vše by měl koordinovat ošetřující lékař LDN, ale jak píšete, lékařů, sester je málo.. Budu Vám i strýčkovi držet palce, at se uzdraví ! Je krásné, že Vás má. S pozdravem a přáním hodně zdraví vám oběma, K. Jiříčková.

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den Petře.
Je dobře že se zdravotní stav strýce zajímáte a pomáháte pečovat i o jeho psychický stav.
Dle popisu je stav po opakovaných mozkových příhodách vážný, ale na pacienta mluvit, vtahovat jej zpět do života je důležité, Pochopitelně u ležícího pacienta po CMP se rozvíjí často komplikace včetně zánětu plic, to je spíše než ze sondy z ležení a celkového stavu. Nasazení léků na teploty a antibiotik je schopno řešit i oddělení následné péče, pokud jsou ale další komplikace spojí se opět s pracovištěm akutní péče a pacient tam může být na čas opět přeložen. I když vypadá péče na takových oddělení jako podřadná, věřte že je to také nelehké a počty personálu jsou na pacienty nižší než na akutních lůžkách. Pokud se stav po akutní péči stabilizuje, je ideální pokud může být pacient ošetřován již v domácích podmínkách,
zdravím dr. ŚIGUT

Související dotazy

Pneumonie
Dobrý den, od pondělí beru Augmentin 1 g, nepocítil...
Pneumonie
Dobrý den , asi před týdnem byl u mě diagnostikován...
Pneumonie
Dobrý den pán doktor, neviem si už rady so svojím...
Mycoplasma pneumonie
Dobrý den, dcera 10. 9. 2016 onemocněla, zpočátku...
Infekce mycoplasma pneumonie
Dobrý deň, mám 40 rokov a asi pre 2-3 rokmi som začala...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pneumonie

Dobrý den, prosím o radu: po chřipce a horečkách mám suchý, dráždivý kašel....

Pneumonie

Dobrý den, před měsícem jsem prodělala zápal plic způsobený bakterií Mycoplasma...

Pneumonie

Dobry den, Muj 5ti ley san ma uz tyden horecky, v patek dostal antibiotika...

Pneumonie

Dobrý den, ráda bych se zeptala na léčbu syna (4 roky). Snímek RTG: Zánětlivý...

Pneumonie

Dobry den,rada bych znala Vas nazor na tuto vec.Muj syn 2.5 roku od ledna pokaslaval.Kasel...

Pneumonie

Dobrý den pán doktor, neviem si už rady so svojím problémom. S manželom sme...

Pneumonie

Dobrý den, od pondělí beru Augmentin 1 g, nepocítil jsem žádné zlepšení, tak...

Pneumonie

Dobrý den , asi před týdnem byl u mě diagnostikován zápal plic, přesně bazální...

Pneumonie

Dobrý den má dcera 2,5roku měla silný dávivý kašel, proto ji lékařka napsala...

Pneumonie u dítěte

Dobrý den prosím o odpovědˇ. 4,5 leté dítě loni prodělalo pneumonii+poz.bord.pertus.,...

Pneumonie, bronchitis obstruct

Mám tří měsíčního chlapečka a trpí na kašel. Teď byl na infekčním odd.v Brně...

Pneumonie?

Dobrý den, syn, rok a 4 měsíce, má už od začátku února potíže s dýcháním, naustále...

Pneumotorax

Dobrý den.Nevím kam se obrátit a zeptat se,ale jsem po Pneumotoraxu. Od 10-...

Pneumotorax

Dobrý den, přítel před cca 5 lety prodělal spontánní pneumotorax, od té doby...

Pneumotorax plice

Dobry den prosim o odpoved.Pred 14dny mi zcela zkolabovala prava plice 7dni...

Pneumotorax plice

Dobry den prosim o odpoved.Pred 14dny mi zcela zkolabovala prava plice 7dni...

Pneumotorax, rekonvalescence

Dobrý den, Jsem muž, 24 let, 187 cm, 67 kg, fyzicky dobře trénovaný, nekuřák....

PNMA2 protilátky

DObrý den, byla jsem na lumbalní punkci, odebírali mi i krev a byla zjištěna...

Pno

dobry den . som skoro 2r po pno na pravej strane spontanne. robili mi drenaz...

Pnutí a lupání v hrudním koši

Vážený pane doktore, zhruba již 4 měsíce cítím na levé straně hrudního koše...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Návrat angíny

Dobry den, jsem tyden po doleceni anginy antibiotiky avsak prede dvema dny mi...

Jak probíhá RCUI

Dobrý den, jsem v 8. týdnu těhotenství, ale plod se bohužel přestal někdy...

Fluoróza a Elmex gel

Dobrý den. Mám na předních zubech mírnou fluorózu, zároveň se mi ale odvápňuje...

Boule pod pantem čelisti

Dobrý den, Je mi 21 let. Již před delší dobou jsem si všiml, že na celé pravé...

Bolesti varlete

Dobrý den, dnes kolem 1 hodiny odpoledne jsem rychle vstal z gauče a zničehonic...

Závratě - vertigo - nausea - motolice

Dobrý den, můj problém se táhne už delší dobu a nemám kde jinde už žádat o pomoc....

Zlatý stafylok v oku, vyjádření k léčbě


Bulka v močové trubici

Dobrý den, zjistil jsem malou bulku v močové trubici, cca v polovině penisu,...

Málo spermatu

Dobrý den. Zajímalo by mě kolik bych měl mít spermatu v pubertě (15 letech)....

Opakovaná interupce

Dobry den, dcera uz bude skoro 5 týdnů po miniinterupci a menstruace se ji stále...

Útvar pod varletem

Zdravím , mám problém začalo mě bolet varle (levé) obvodní lékař mi řekl že...

Neuritida

Dobrý den, je možné aby měl člověk neuritidu pánve? Například v důsledku autoimunitního...

Močová infekce Ureaplasma Urealyticum

Dobrý den, v průběhu minulého roku mne trápil diskomfort po močení - konkrétně...

Kolonoskopie

babička má jít na kolonoskopii, ovšem trápí jí inkontinence. Je nějaká možnost...

Zvětšené uzliny, teplota, bolest v bederní části zad

Děkuji za odpověď. sono břicha měla v lednu neg, ale byla po močení - může to...

Pocit vody v uchu

Už druhý den mám pocit vody v levém uchu. Začalo to v neděli, když jsem se vzbudila,...

Bolest v nártu


Reflux žaludku

Dobrý den, paní doktorko, již asi 3 měsíce při náhlém pšíknutí, zakašlání...

Výtok z pochvy

Dobry den.prosim vas co to muze byt...? Kdyz po pohlavnim styku nastane byli...

Tojitý bypass

Dobrý den,už jsem zde dotaz posílal a pan MUDr.Tomáš Petružela mi odpověděl,že...

Reklama
Zavřít