Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Posmrtné změny

Jiný problém Lucie 29.3.2018

Dobrý den,

před pár lety jsem našla svého příbuzného po infarktu. Přestože jsem byla pevně přesvědčená, že ráno při odchodu do práce jsem ho ještě kontrolovala (bylo mi divné, že tentokrát spí déle, obvykle jsme vstávali do práce ve stejnou dobu) a viděla, že dýchá a slyšela velmi mírné chrápání, neměla jsem důvod se domnívat, že je cokoli v nepořádku. Když jsem se ale vrátila z práce, úmrtí již bylo evidentní, o tom asi není třeba se rozepisovat. Dle pitevní zprávy, kterou jsem obdržela, je tedy příčina smrti jednoznačně stanovena jako akutní infarkt myokardu, o čemž nemám důvod pochybovat. Co mi ale už dlouho leží na mysli, je další věc, která byla uvedena v pitevní zprávě a to: tělo bylo pitváno ve stavu *pokročilé hniloby*. Protože mé znalosti v tomto ohledu byly naprosto laické, samotnou by mě nikdy nenapadlo, že je to něco neobvyklého, ale sama pitvající lékařka mě na to při osobním rozhovoru upozornila, respektive připadalo jí to velmi neobvyklé. Od té doby jsem se snažila o tomto dozvědět víc, čerpám samozřejmě pouze na internetu takže všechny uvedené informace bývají vždy označené pouze jako obecné a orientační a nedá se na ně 100% spolehnout, ale z toho co jsem vyčetla by tedy obecně mělo docházet k fázi *pokročilé hniloby* asi po 4 - 5 dnech od úmrtí, záleží na mnoha podmínkách, ale během jediného dne? Doktorka dokonce údajně sama v prvních chvílích ohledání nevěřila, že se jedná o správné tělo, proto se mně na to sama ptala a nechala mě tělo identifikovat - pouze slovním popisem, podařilo se díky znaménkům, zubním implantátům, jizvám a podobně, aniž bych musela tělo vidět. Chci se tedy zeptat: CO MŮŽE ZPŮSOBIT TAKTO RYCHLÝ PRŮBĚH HNILOBY?Ještě když bylo tělo odváženo, jsem si jistá, že na něm ještě nebyly “ani“ posmrtné skvrny, na pitevní zprávě je uvedeno, že pitva byla provedena ještě ten den, potvrdila mi to i zmíněná lékařka. Možná Vám připadá zbytečné, že se o to zajímám, ale opravdu už leta mě to velmi trápí, říkám si, jestli jsem to ráno opravdu něco nepřehlédla, nepodcenila, ... zda si mohu být opravdu jistá, že jsem viděla a slyšela to, co už jsem popisovala výše. Zda je to tedy vůbec možné. Omlouvám se, že se s tím obracím na Vás, ale nevím, kam jinam. Pitvající lékařka už mi nebyla schopna více vysvětlit, asi ji to v tu chvíli nepřipadalo podstatné, mně tehdy také ne, byla jsem v šoku, ale nyní se k tomu stále vracím a nedaří se mi najít žádné lékařské vysvětlení, ani nevím, na jakého lékaře bych se s tím měla obrátit.

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Obrová


Dobrý den, paní Lucie, shodou okolností pracuji také jako koroner, tak Vám možná mohu říci více. Pokud došlo k úmrtí příbuzného řekněme v ranních či nočních hodinách, když jste šla do práce a lékař který tělo přijel ohledat, přijel v době kdy jste se vrátila zřejmě odpoledne z práce, tak již byla plně vyvinutá posmrtná ztuhlost a i posmrtné skvrny, které se nacházely na straně těla, která byla nejníže položená. Hnilobné změny a jejich rozvoj jsou závisle na zevních faktorech, jako je teplota okolí, také jsou ovlivněné faktorem času. Pak také si nemyslím, že by byla provedena pitva v ten den, kdy jste přišla z práce a zemřelého nalezla, ale spíše až den další v pracovních hodinách soudního lékaře. Urychlený rozvoj posmrtných změn mohl nastat v důsledku zvýšené teploty v domácnosti, také je zde to, jestli jste zemřelého skutečně to ráno viděla, či jen slyšela nějaké zvuky, k úmrtí mohlo dojít i dříve ve večerních hodinách. Být Vámi, tak bych se tímto netrápila, na nic konkrétního již nepřijdete. Známky pokročilé hniloby jsou otazné, ale hniloby již 2. den probíhat mohla. S pozdravem.

Související dotazy

Změny na čípku...
Dobrý den, na cytologickém stěru, který byl proveden...
Změny na čípku
Dobrý den, před měsícem jsem byla na běžném vyšetření...
Změny na děložním čípku
Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. Jsem...
Změny na čípku
Dobrý den,je mi 22let a od 19let mám problémy s děložním...
Lehké nespecifické změny na čípku
Dobrý den , chtěla jsem se zeptat jsem rok po porodu...
HPV infekce, změny na čípku
Dobrý den, mám dlouhodobé problémy se změnami na děložním...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Poslední týden nám problém se střevy

Dobrý den, Poslední týden nám problém se střevy. Začalo to jako střevní viróza,...

Poslední týden při delším...

poslední týden při delším pobytu venku mě pálí obličej,krk,uši a ve vlasech,při...

Poslední týden se mé šestileté dcerce tvoří bílé skvrny na předních mléčných zubech

Dobrý den pane doktore/paní doktorko, poslední týden se mé šestileté dcerce...

Posledních 6 měsíců trpí dvojitým rozmazaným viděním

Dobrý den, chtěl bych se s Vámi poradit o zdravotním stavu mé maminky (ročník...

Posledních cca. 14 dní mám problémy se spánkem

Dobrý den, posledních cca 14 dní mám problémy se spánkem. Začalo to poté, co...

Posledních pár dní mě trápí křeče v břiše v noci

Dobrý den,posledních pár dní mě trápí křeče v břiše v noci.Přes den se cítím...

Posledních pár let jsem velice unavená při sebemenší zátěži

Dobrý den,potřebovala bych poradit, posledních pár let jsem velice unavená při...

Poslednú dobu mám dýchacie tažkosti.

Dobrý deň Poslednú dobu mám dýchacie tažkosti bol som na RTG plúc s nasledujucim...

Poslechova arytmie

dobry den, mam před operaci a prakticka lékařka me poslala na holter z duvodu...

Poslouchám zázračné rady, abych se nerozčilovala

Dobrý den, je mi 67 let ,mám nedomykavost mitr.chlopně - těžká. Cítím že se...

Posousení dotazu k hiátové hernii

Prosím o vyjádření k dotazu.Dle vyšetření gastroskopie-je vidět velkou hiátovou...

Posouvání menstruace antikoncepcí

Dobrý den, často si menstruaci posouvám antikoncepcí(jelikož sem prodělala syndrom...

Posouvání mentruace a možnost těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké je riziko otěhotnění, když si posouvám...

Posouvání MS u antikoncepce Qlaira

Dobrý den, používám antikoncepci Qlaira. Chtěla bych MS dostávat už v pondělí...

Posouzení

Dobrý den, je mi 49 let, jsem po operaci páteře pro skoliosu. Mám stabilizaci...

Posouzení EMG nálezu

Dobrý večer, můj primární dotaz je ohledně posouzení provedeného EMG. Důvod...

Posouzení kůže

Dobry den, Muzete se prosim jeste podivat, zda i v tomto pripade je vse v...

Posouzení léčebných metod

Dobrý den, dcera 17let, má již více než dva roky silně pozitivní protilátky...

Posouzení nálezu MR páteře

Dobry den mohl by jste me poskytnout vas nazor jestli se s timhle nalezem da...

Posouzení nálezu OCT

Dobrý den, mám krátkozrakost na levém oku 1,25 dioptrie a na pravém 1,75. Pravým...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest lýtkového svalu

Dobrý den,byl jsem včera u svého obvodního lékaře který mě posla navyšetření...

Bolest zubu, ucha, hlavy

Dobrý den, pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o radu. Už několik dní...

Tlak v lícní kosti

Dobrý den paní doktorko, prosím o radu. Na začátku ledna jsem byla u své zubařky...

Streptokok v krku


Streptokok v pochvě a sex

Dobrý den, jsem pozitivní na streptokoka v pochvě, který se prý neléčí. Je to...

Délka neschopenky po operaci karpálního tunelu

Dobrý den, jsem 5 týdnů po operaci karpálnního tunelu. Chodím na rehabilitace....

Brnění špičky jazyka

Dobry den, priblizne pred tydnem me zacala brnet spicka jazyka, ze zacatku...

Bouličky varlat

Dobrý den, už dlouho, co si pamatuji 2roky určitě mám u varlat takově dvě bouličky,...

Zoloft a nástup účinku

Dobry den, beru lek zoloft 50mg jiz druhym tydnem (dnes je to 14 dnu). Zacal...

Popraskané koutky úst

Dobrý den, už asi dva týdny mám popraskané koutky u pusy, a poslední tři dny...

Bolest pod okem

Dobrý den! Asi třetí den mě trápí takový váleček který je asi 1cm dlouhy....

Tetanovka + alkohol

Dobry den, byla jsem na přeočkování tetanu v 9 hodin ráno.Večer jsem vypila...

Zlomenina prstu u nohy

Dobrý den, Před měsícem jsem si zlomila prsteníček u nohy měla jsem ho zlomený...

Nežádoucí účinek léku Nebilet

Dobrý deň Chcel by som sa informovať či môže spôsobovať liek nebilet 5 mg beriem...

Píchání v hlavě s...

Dobrý den, mám na Vás takový dotaz, vím,že identifikace příčiny není pres...

Dědičná mrtvice?

Dobrý den. U dědy i babičky (matčina strana) se vyskytla mozková mrtvice. Mohli...

Ekzém v uchu

Dobrý den, trápí mě vracející se velmi intenzivní svědění v obou uších. Praktická...

Epilepsie a tiky

Dobrý den, můj 8-letý syn má zhruba 2 měsíce tiky. Nejdříve začal mrkat, poté...

Dušnost

Dobrý den, už tři týdny se mi špatně dýchá. Dušnost přetrvává celé dny a někdy...

Špinění

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. V říjnu jsem vysadila HA. Vše bylo v pořádku...

Reklama
Zavřít