Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Pozitivní ANA protilátky

Revmatologie Veronika 3.4.2018

Dobrý den,

v březnu 2017 jsem prodělala akutní formu mononukleozy, která se poté potvrdila (bílé povlaky na mandlích, horečka, bolest pod žebry), po odeznění akutních problémů jsem dodržovala klidový režim, dietu atd. V létě stejného roku jsem začala pociťovat velkou únavu až psychické vyčerpání (velké problémy s udržením pozornosti a učením se), dále se objevily velké bolesti kloubů, hlavně kyčlí, kolen, kotníků, bolesti jsem přisuzovala zvýšené zátěži (vojenský výcvik) a ještě prodělávající rekonvalescenci po mononukleoze. V říjnu 2017 jsem už s bolestmi velkých kloubů a neskutečnou únavou šla k lékaři, který mi udělal krevní testy v rámci prodělané mononukleoze, z krevních testů mimo jině, že jsem stále ve fázi rekovnalescence, vyšly pozitivní protilátky na všechny druhy borelií. Dostala jsem tedy klasicky Doxybene na tři týdny, poté jsem dostala Milgamu a Escitalopram (psychická nevyrovnanost, problémy se spánkem) a klid od fyzické zátěže. I po odbrání ATB se bolesti kloubů, únava, špatná paměť nezlepšily a proto jsem byla odeslána na ortopedii a neurologii a infekční kliniku FN Brno. Ortopedie a RTG velkých kloubů v pořádku, vyšetření na neurologii také. Na infekčním mi udělali znovu ktervní testy se zjištěními vysokými hodnotami protilátek proti boreliím a na základě toho mi udělali lumbální punkci. Z vyšetření likvoru se neuroborelioza nepotvrdila, ale byly mi zjistěny ANA protilátky "ANA pozitivní, ANA: anti-Golgi typ", bližší hodnoty nemám. Byl mi nasazen na boreliozu Ceftriaxon 2g nitrožilně na 21 dní, v tuto dobu je to měsíc po ukončení léčby Ceftriaxonem ale mé problémy stále přetrvávají. Přestala jsem užívat Milgamu i Escitalopram, protože mi způsobovali vyrážku a svědění, zejména na hřbetech ruky a dolních končetinách, po vysazení toto přestalo. Kvůli pozitivním protilátkám jsem dostala doporučení na revmatologii, ale ještě nemám hotové potřebné odběry a další vyšetření, takže mi na revmatologii zatím nic neřekli.
Můj dotaz zní, jaká je pravděpodobnost, že by u mě byla vyvinuta některá autoimunitní nemoc, babička (od otce) měla revmatoidní artritidu, ale to prý není pro moji pozitivní autoprotilátku typické. Dále mi bylo řečeno, že jak mononukleoza tak i borelioza mohou vyvolat atypické reakce imunitnícho systému. Mimo nepřetržitých bolestí kloubů (občas i páteře) mám nárazově oteklé dolní končetiny, hlavně holeně, a neustále v klidu (i když jsem v teple) mám studené ruce a modrá nehtová lůžka. Pořád se cítím slabá a unavená, potřebuji mít minimálně 9 hodin spánku a i tak odpoledne stěží udržím víčka nahoře. Samozřejmě chápu, že musím počkat na úplné vyšetření na revmatologii, ale chtěla bych se dozvědět předem něco o pozitivním "Golgi-typu", jaká je pravděpodobnost na výskyt autoimunitní nemoci (popř. jaké), když mi bylo řečeno, že se pozitivní ANA protilátky mohou vyskytovat i u zdravých osob.

Děkuji za zodpovězení dotazu

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den Veroniko, Váš dotaz je cílen na specialistu, kterému Váš dotaz tímto předávám ke zodpovězení. Prosím tedy o trpělivost a vyčkání na odpověď odborníka. S pozdravem a přáním brzkého ústupu obtíží.

Odpovídá lékař:

MUDr. Eva Dokoupilová

Specializace: Revmatologie Pracoviště: Revmatologická a osteologická ambulance MEDICAL PLUS

Dobrý den Veroniko. Musíte si uvědimit, že během jednoho roku jste prodělala nejméně 2 závažná onemocnění. Mononukleozu a podle všeho také i boreliozu (alespoň to tak vypadá podle Vašeho popisu). Byla jste několikrát přeléčena antibiotiky, z toho před měsícem intravenozní kůrou ceftriaxonem. Necítíte se dobře, jste slabá, unavená. Vaše byť mladé tělo mělo zatím velice málo času na to, aby se srovnalo jednak s infekcemi a také se zátěží léčby. Není ani vyloučeno, že celá řada protilátek bude ovlivněna právě prodělanými nemocemi. Buďte prosím trpělivá, musíte dát Vašemu tělu šanci se dát "dohromady". Pokud jde o pravděpodobnosti autoimunitních onemocnění, směřujte své dotazy prosím na revmatologa-až budete na vyšetření. Z toho co popisujete nelze nic predikovat, navíc pokud jste tak krátce po léčbě. Zkuste to chvíli vydržet bez shánění informací po internetu, mnohdy zcestných nebo neúplných. Pokud byste nebyla spokojena s revmatology v Brně (nevím proč), klidně se obraťte na jiné pracoviště ke konzultaci, důvěra lékař-pacient a naopak je nesmírně důležitá, ale Vaše trpělivost přinese určitě své výsledky. Přeji hodně štěstí.

Související dotazy

Pozitivní protilátky ANA
Dobrý den, ráda bych se informovala, dceři byly zjištěny...
Pozitivní ANA
Dobrý den, prosím o radu. Jsem často nachlazená a byla...
Protilátky ANA
Dobrý den, trpím lokalizovanou formou sklerodermií....
Pozitivní ANA, posílení imunity, plaquenil
Dobrý den , obracím se na Vás dotazem. Mám ANA 1: 160...
ANA protilátky
Dobrý den, prosím o vysvětlení vyšetření krve: ANA...
Pozitivní ANA, pozitivní a.ENA
Dobrý den, v příloze zasílám lékařskou zprávu od mého...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pozitivita HIV

Dobrý den pane doktore. Prosím vás, už jsem úplně na dně. Měla jsem nechráněný...

Pozitivita HLA B 27

Dobrý den pane doktore. Už nevím na koho se obrátit dále ..Dlouhé roky mám střídavé...

Pozitivita HLA-B27

Dobry den,dle rentgenu v lednu mi zjistili,ze mam srusty na krcni páteři. V...

Pozitivita těhotenského testu

Dobrý den,prosím chci se zeptat ,menstruaci jsem naposledy dostala 17.3.od...

Pozitivita testů u syfilis

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně testování na syfilis. Poslední sexuální...

Pozitivita VVV NTD 1:3

Dobrý den, dnes jsem dostala výsledky z triple testu s dvojčaty. Vyšlo nám...

Pozitivní AMA

Dobrý den , paní doktorko děkuji vám za vaši brzkou odpověď ,jeste bych se chtěla...

Pozitivní AMA, bolesti břicha

Vážená paní doktorko , děkuji za vaši brzkou odpověď . Napíší vám moje vyšetření...

Pozitivní ANA

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se vás zeptat, mám více nemocí a to ulcerózní...

Pozitivní ANA

Dobrý den, prosím o radu. Jsem často nachlazená a byla mi zjištěna oslabená...

Pozitivní ANA screening ***.

Dobrý večer, den pane doktore. Před 2 měsíci mi byla odebrána krev kvůli potížím...

Pozitivní ANA, posílení imunity, plaquenil

Dobrý den , obracím se na Vás dotazem. Mám ANA 1: 160 slabě pozitivní a to díky...

Pozitivní ANA, pozitivní a.ENA

Dobrý den, v příloze zasílám lékařskou zprávu od mého hematologa a měla bych...

Pozitivní ANCA protilátky

Gynekologie Dobrý den, snažím se podruhé otěhotnět. V krevním obraze z testů...

Pozitivní ANCA protilátky v těhotenství

Dobrý den, pane doktore. Velmi Vás prosím o radu. Jsem v 36. týdnu těhotenství...

Pozitivní ANNA a nadledvinky

Děkuji doktorko za vaše zodpovězení a pořádné vysvětlení, moc si toho vážím. Víte...

Pozitivní ANNA a nadledvinky

Dobrý den paní doktorko můžete mi prosím poradit, léčím se s více nemocema,...

Pozitivní ANNA a nadledvinky

Ještě bych paní doktorko ráda dodala l předchozí otázce, že jsem neustále už...

Pozitivní ANNA a nadledvinky

Paní doktorko strašně moc vám děkuji za vaši odpověď, čekání na vyšetření nadledvinek...

Pozitivni antigen HLA-B27


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest svalů

Dobry den.chtela bych se zeptat.uz asi pul roku me po ranu strasne boli svaly.spise...

Jak postupovat dále při zvýšeném PSA a karcinomu prostaty

Prosím Vás o radu ako mám postupovať v mojom prípade: výsledky PSA 16.11.2016...

Svedeni paleni predkozky

Dobry den.Uz asi 3 tydny mam paleni svedeni predkozky.Je zarudla a jde obtizne...

Divný pocit u srdce

Dobrý den, už asi 14 dní pociťuji divný pocit u srdce, jakoby tlak. Bolest...

Otok kolene

Dobrý den, už měsíc mám otok kolene. Bolest je celkem velká a neustává. Navštívila...

Angina

Dobrý den, Už jsem z toho zoufalá. V říjnu jsem dostala angínu, nic mi nebylo,...

Krvácení ze zadku

ahoj potřebuji pomoct mám problém kdyz jdu "kakat" tak me hrozne ale hrozne...

Přeložení a vysvětlení výsledku Holter EKG

Dobrý den, prosím o přeložení a vysvětlení výsledku Holter EKG mojí maminky. Přikládám...

Třes ruky, brnění lícních svalů

Dobrý den, již delší dobu mám problémy s třesem levé ruky bez oledu na zátěž,...

Nepravidelná menstruace

Dobrý den mám takový problém je mi 13 a první menstruaci jsem dostala 16.10.2016...

Bolest v podbříšku


Zranění prstu na ruce

Dobrý den, na začátku ledna jsem měla menší úraz prsteníčku na levé ruce, otok...

Bolest sedacího nervu

Dobrý den, již asi 3týdny mě trápí bolest v oblasti pravé hýždě. Bolest začíná...

Boreliosa

Dobrý den, rok se léčím s 2. stadiem boreliosy, na zač. hodnoty LB Elisa IgG...

Výrůstek u konečníku


Boule v podpažích, tříslech, pod prsem

Dobrý den, skoro 5 měsíců mě trápí neustálé bolesti podpaží a třísel. V obou...

Několik měsíců se u mě objevují bolesti břicha

Několik měsíců se u mě objevují bolesti břicha, jedná se především o bodavou...

Komplikovaná operace slepého střeva

Dobrý den, jsem již měsíc po komplikovanější operaci slepého střeva. Rekonvalescence...

Problém s přetažením předkožky

Dobrý den, je mi 13 let a mám problém s přetažením předkožky přes žalud. Předkožka...

Flek po klíštěti

Dobrý den, necelé tři týdny zpět jsem mela klíště. Na kůži mi zůstal flicek...

Reklama
Zavřít