Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Pozitivní cirkulující imunokomplexy, mimojícnový reflux

Imunita Eva 7.3.2021

Dobrý den. 20.1.2021 jsem absolvovala test na covid a byla jsem pozitivní. Průběh jsem měla spíše mírnější. Zhruba týden po karanténě mi začaly momentální problémy: po každém jídle i pití mě hrozně pálí až řeže v puse, krku i nose. V ústech mám kyselo, občas hořko. Brká se mi. Tyto problémy mívám těsně po jídle, ať jím a piju cokoli. Mívám i zvýšené teploty. Bolí/štípou mě oči a občas pálí i uši. Chuť i čich stále ještě nemám. Praktický lékař mě odeslal na RTG žaludku, jícnu (nález v pořádku), na ORL (DSN výrazně zduřelé, sliznice zarudlé, Dg. laryngitis acuta, vs. EER, rinitis chronica hypertrophica, nasadil mi Helicid), a na gastroskopii (jsem objednaná). Mezitím jsem byla i na kontrole na imunologii, kde mi lékař bral krev a zjistil mi negativní protilátky proti covidu, málo vitamínu D (36,1 nmol/l, beru Rocaltrol a Caltrate- na osteopenii a lékař mi nyní přidal Vigantol) a HUMORÁLNÍ IMUNITU S_CIK-C1Q 41,7 POZITIVNÍ - výsledky mi sděloval telefonicky a sestřička mi je pak na mou žádost přeposlala. K té humorální imunitě se však lékař nevyjádřil a vůbec netuším, co to je. Má to nějakou souvislost s prodělaným covidem? Může to způsobovat mé výše popsané problémy? Obtíže s břichem (bolesti, křeče, nevolnosti po jídle, zácpu a poté řidší stolici) mám několik let, již v minulosti jsem několikrát absolvovala kolonoskopii i gastroskopii a kromě drobných polypů byl nález v pořádku. Bratr má Crohnovu chorobu, babička umřela na rakovinu tlustého střeva. Tyto potíže mě docela omezují v normálním životě. Děkuji za Vaši radu.

MUDr. Igor Romanko
Odpovídá lékař:

MUDr. Igor Romanko

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Evo. Obtíže, které popisujete, bych s největší pravděpodobností přičítal gastroezofageálnímu refluxu, který se u Vás navíc projevuje i mimojícnově (laryngitida, chronická sinusitida). Helicid je správná volba, měla by jste z mého pohledu užívat plnou dávku 40 mg denně. Léčba začne být někdy efektivní až po měsíci a efekt by se měl hodnotit po 2 měsících pravidelného užívání. Neměla by jste kouřit, pít alkohol. Reflux mohou dále zhoršovat např. čokoláda, tučná jídla, nebo silná koření (chilli). Není vhodné provozovat fyzickou aktivitu tesně po jídle. Před spaním by jste neměla 2-3 hodiny jíst. Někdy se doporučuje přechodně i spaní v polosedě. Je dibřem že se chystáte na gastroskopii. Co se týká imunologických výsledků, tak CIK jsou cirkulující imunokomplexy. Jejich klinický význam ve Vašem příapdě ale neumím adekvátně zhodnotit. Váš dotaz předám specialistovi v oboru imunologie. Jejich zvýšenou hodnotu bych přímo nespojoval s gastroezofageálním refluxem a problémy, které Vám způsobuje. . Souvislost s prodělanou infekcí to mít může.

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie‎, Imunologie‎ Pracoviště: MMUNIA spol. s r.o.

Dobrý den, také se přikláním k názoru pana doktora, že vaše obtíže souvisí s refluxem jícnovým i mimojícnovým až do dýchacích cest. Léčbou a režimovými opatřeními by obtíže postupně měly odeznít. Alergologické vyšetření jste již měla ?
CIK - jsou cirkulující imunokomplexy - což je komplex antigenu a protilátky. Jejich zvýšení může být známkou aktivace imunitního systému, co může způsobit například i prodělané infekční onemocnění jakékoliv , nejen Covid 19, dále může být zvýšení například u autoimunitních onemocnění / pro něž vaše laboratorní nálezy nesvědčí/
CIK C1Q jsou imunokoplexy, které aktivují komplement /nespecifická ochranná složka imunity/.
Pokud máte zažívací obtíže, koloskopii máte v pořádku , zkusila bych ještě dovyšetřit kalprotektin ve stolici. je to neinvazivní vyšetření a může odhalit přítomnost zánětu v oblasti jak tenkého , tak tlustého střeva.

Přeji hezký večer

Související dotazy

Byl mi diagnostikován reflux pravděpodobně mimojícnový
Dobrý den byl mi diagnostikován reflux pravděpodobně...
Mimojícnový reflux a jeho diagnostika
Dobrý den. Mám potíže s krkem. Obtíže se projevují...
Reflux
Dobrý den, skoro dva roky jsem měla problémy se...
Reflux
Dobrý den, mého přítele zlobí reflux jícnu a kýla na...
Reflux žaludku
Dobry den,našeho syna 2.mesice trápí pravděpodobně...
Mimojícnový reflux
Dobrý den, je mi 25 let a už asi rok mě trápí zažívací...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pozitivní ANNA a nadledvinky

Dobrý den paní doktorko můžete mi prosím poradit, léčím se s více nemocema,...

Pozitivní ANNA a nadledvinky

Ještě bych paní doktorko ráda dodala l předchozí otázce, že jsem neustále už...

Pozitivní ANNA a nadledvinky

Paní doktorko strašně moc vám děkuji za vaši odpověď, čekání na vyšetření nadledvinek...

Pozitivni antigen HLA-B27


Pozitivní antigenní test a neschopnost

Dobré odpoledne. Mám pozitivní PCR test. Od 16.11.21 nechodím do práce a lékař...

Pozitivní antigenní test na covid-19

Dobry den dcera ma koronavirus ,a ja jako matka jsem sla na pcr test po 7 dnech...

Pozitivní antiTPO a otěhotnění

Dobrý den, u gynekologa mi byl udělán krevní odběr a zjistilo se toto: Prolaktin...

Pozitivní ASLO, ANCA

Chtěla jsem se zeptat,jak moc je vážné,když syn (5.měsíců) má pozitivní ASLO...

Pozitivní autopritilátky ANA

Dobrý den, ráda bych se informovala, dceři byly zjištěny před více než rokem...

Pozitivní BWR

Dobrý den, ohledně syfilis jsem tu přečetla hodně dotazů.Já bych se chtěla svěřit...

Pozitivní covid

Dobrý den, nejsem zaregistrovan u praktickeho lékaře. Teď jsem dostal pozitivní...

Pozitivní covid a karanténa

Dobrý den, léčím se s coronavirem od prokázaného testu ( středa 18.11). Už vše...

Pozitivní covid a karanténa

Dobrý den, nejsem zaregistrován u praktického lékaře- kde bych měl nahlásit...

Pozitivní covid a karanténa

Dobrý den, Jsem z Polska ale bydlím v Česku ( studuji a pracuji a jsem pojištěná)....

Pozitivní covid a karanténa

Dobrý den, před týdnem jsem došla bez příznaků na testy Covid 19 a byly pozitivní....

Pozitivní cytologie a HPV infekce

Dobrý den h gynekologie zjišteno . Ascus cytologie. Sestřička mi řekla že je...

Pozitivní EBV

Dobrý den, kvůli záchvatům bolesti nohou jsem navštívila svého PL. Mimo jiné...

Pozitivní FOB test

Dobrý den,v roce 2001 jsem byla operována na MOU Brno,16.týden těhotenství,nádor...

Pozitivní FOB test

Dobrý den, prosím o Váš názor ohledně mých potíží. Po tužší stolici jsem zahlédla...

Pozitivní GBS

Dobry den.Chtěla bych se zeptat,jsem ve 36 týdnu těhotenství a bylo my zjištěno...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvracení

Dobrý den mám bolest bricha , bolest hlavy, tik v oku ,třesese my noha ,opakovaně...

Několik měsíců se u mě objevují bolesti břicha

Několik měsíců se u mě objevují bolesti břicha, jedná se především o bodavou...

Vyrážka v oblasti genitálu

Dobrý den, na penisu se mi před pár dny udělal takový "jebák". Už předtím jsem...

Mám tvrdou bouli hlavě na levé půlcevzadu

Dobrý den, je mi 15 let a už asi 4 roky mám na hlavě v levé půlce vzadu tvrdou...

Nehet na malíčku

Dobrý den, snad již odjakživa mám špatné a nemocné nehty na nohou, avšak pouze...

Obnovení nervu DK

Muze se obnovit nerv na dk , nezvednu spicku nohy. Objevilo se po aplikaci i.m....

Výduť v mozku

Dobry den pane Dr,memu bratrovy 36 praskla vydut v mozku mel velke krvaceni...

Struma, cystický útvar na štítné žláze

Dobrý den, při poslední návštěvě u lékaře, zjistili mé známé zvětšenou štítnou...

Zvětšené uzliny v podpaždí po očkování proti infekci covid-19

Po očkování Phizerem - obě vakcíny - mám zduřelé uzliny v podpaží očkované paže....

Plynatost střev

Dobrý den, mám již delší dobu problém s plynatostí. Myslel jsem si, že je...

Genitální opar


Bolestivá bulka (možná uzlina) vzadu na hlavě

Dobrý den, snad tento dotaz patří právě na chirurgii, kdyžtak se omlouvám. Před...

Popraskaný poševní vchod po styku

Dobrý den! Už asi čtyři měsíce mě trápí problémy při a po styku. Pokaždé mi...

Svědění konečníku

Dobrý den, už tři dny trpím svěděním v oblasti konečníku (zejména při pohybu)....

Již několik měsíců mě pálí horní patro v ústech


Bulka konecnik

Dobry den mam genitální opar ale uz skoro tyden mam velmy bolestivou bulku u...

Večer mi začíná být špatně od žaludku, přes den je to v pořádku

Dobrý den, ráda bych poprosila o názor nezávislého lékaře. Když popíšu můj...

Alergická reakce na antibiotika

Dobrý den, pokud jsem mela alergickou reakcí na Erythromycin, mohla bych ji...

Fleky na chodidlech

Dobrý den, rád bych se zeptal, jakého původu mohou být vyfocené fleky na chodidlech?...

Bolest v nártu


Reklama