Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Pravděpodobnost nákazy virem HIV

Pohlavní nemoci ondy 29.12.2012

Dobrý den,

před týdnem jsem měl nechráněný pohlavní styk se svým přítelem. Oba jsme byli zcela zdraví, takže jsme ochranu časem vysadili.

Včera za mnou můj přítel přišel s tím, že byl před 14 dny na testech HIV, který vyšel pozitivní. Měl totiž sex s jedním klukem během našeho vztahu.

Chtěl bych se Vás zeptat, jak velká je pravděpodobnost nakažení virem HIV s člověkem, který je infikován krátce. Jaké příznaky nemoci na sobě mohu sledovat? Za jak dlouho si budu moct dojít na testy a nakolik jich mám jít, abych měl úplnou jistotu v případě negativního prvního výsledku? Dá se HIV/AIDS léčit?

Pracuji jako číšník v kavárně. Znamenal by pro mě pozitivní výsledek nutnost ukončit pracovní poměr?

Děkuji Vám moc za zodpovězení dotazu

S pozdravem

Ondřej H.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček


Průkaz specifických HIV protilátek je spolehlivou, citlivou a specifickou metodou diagnostiky HIV/AIDS. Vyžaduje odběr 5-7 ml venózní krve. Používá se i k vyšetřování krevních dárců pro zajištění bezpečnosti krevních konzerv a krevních derivátů. Pro vyloučení falešně pozitivních nálezů je třeba každý pozitivní výsledek ověřovat v systému konfirmačních testů, které provádí specializované pracoviště. Při interpretaci negativních výsledků je nutno u vyšetřovaného uvažovat časový faktor tak, aby se vyloučil falešně negativní nález, způsobený vyšetřením v období tzv. imunologického okénka, to je v době, kdy vyšetřovaný ještě nestačil po své HIV infekci vytvořit detekovatelné protilátky. Délka tohoto období byla stanovena v průměru na 3 měsíce. Po této době je nutno u HIV negativních osob s rizikem HIV infekce vyšetření opakovat pro zabezpečení validity negativního nálezu.
Krátce po expozici - za 3-8 týdnů - přibližně u 50 % infikovaných dochází k příznakům primoinfekce - akutní HIV infekce. Ta obvykle probíhá pod obrazem chřipkovitého onemocnění, často s prchavým exantémem, jindy připomínající syndrom infekční mononukleózy a jen vzácněji se objeví neurologická symptomatologie - sérózní meningitida či polyradikuloneuritida žádná karanténní opatření ani omezování společenského styku nejsou uplatňována; výkon povolání je omezován pouze zdravotním stavem, nikoliv nálezem HIV pozitivity.

Související dotazy

Pravděpodobnost přenosu viru HIV
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na takovou statistickou...
Pravděpodobnost HIV infekce
Dobrý den, je to 2 dny, co jsem mel nechraneni oralni...
HIV
Dobrý den, Chtěla jsem se Vás zeptat, jak je velká...
Hiv
Dobrý den. Ráda bych se zeptala,jaká je procentuální...
Přenos hepatitid a viru HIV
Mam asi hloupy dotaz ale trpim uzkostnymi stavy a proste...
Možnost nákazy virem HIV
Dobrý den,hloupý dotaz ale trápí mě.Chtela bych vědět,při...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pravděpodobně vleklá infekce.

Zdravím. Popíši zde co nejpřesněji své příznaky "nemoci", která u mě začala...

Pravděpodobně vyrážka v intimních partiích

Dobrý den, mám pravděpodobně nejakou vyrážku v intimních partiích viz. foto,...

Pravděpodobně zánět a malý pupínek

Nějakým způsobem se mi povedlo odřít si pokožku na předkožce a nyní to vypadá,...

Pravděpodobnost boreliózy u dítěte

Dobrý den, chtěla bych poprosit o Váš názor. V sobotu (13.6.) jsme si u rodičů...

Pravděpodobnost dalšího zamlklého potratu

Dobrý den, mám dvě děti(kluci 8 let a 4 roky- oba císařským řezem- nepostupující...

Pravděpodobnost gravidity

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jaká je pravděpodobnost že jsem těhotná.Beru...

Pravděpodobnost HIV infekce

Dobrý den, je to 2 dny, co jsem mel nechraneni oralni styk se zenou. Delka trvani...

Pravděpodobnost na zdravotní problémy dítěte

Dobrý den, přítel má cukrovku a já roztroušenou sklerozu, jaká je pravděpodobnost...

Pravděpodobnost nákazy koronavirem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak velká je pravděpodobnost nákazy koronavirem...

Pravdepodobnost nakazy pohlavni chorobou

Se svou pritelkyni mame 8 mesicu, velmi aktivni, sexualne nechraneny vztah,...

Pravděpodobnost nakažení

Dobrý den, jaká je v tomto období pravděpodobnost nakažení(chřipkou nebo nějakou...

Pravděpodobnost narození snědého dítěte

Dobrý den, s manželem,který je napůl romského původu(ze strany matky)se pokoušíme...

Pravděpodobnost onemocnění karcinomem.

Dobrý den, mám prosím dotaz. Je mi 48 let a již před rokem přestala menstruace....

Pravděpodobnost operace páteře

Dobrý den, byla jsem na magnetické rezonanci kvůli vyloučení tumoru (lymfatické...

Pravděpodobnost otěhotnění

Dobrý den jsem zoufalá nevím co a mám dělat a moc prosím o radu ,v sobotu zhruba...

Pravděpodobnost otěhotnění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně těhotenství. Před nedávnem (25.3.)...

Pravděpodobnost otěhotnění

Dobrý den. Mám takový dotaz. Je mi 21 let před 3 měsíci jsem vysadila hormonální...

Pravděpodobnost otěhotnění

Zdravim. Chci se pouze informovat, zda mohla ma byvala pritelkyne se mnou...

Pravděpodobnost otěhotnění

Dobry den, chtela bych se zeptat. 6.10 jsem spala se svym přítelem poprvé.pak...

Pravděpodobnost otěhotnění

Zdravím,chci se zeptat zda se dá otěhotnět čtvrtý den po ovu.podle plodného...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vysvětlení nálezu na gastroskopii a sonu

Dobrý den potrebovala bych osvětlit nalez na gastroskopii a sonu.Sono pankreatu...

Zhoršení zraku po alkoholu

Dobrý den, přítel tvrdí, že se mu po oslavách či po každé akci, kde se pije...

Lehká skoliosa a bolest bod lopatkami


Mravenčení jako projev LI sy s iradiací

Dobrý den,chtěla bych se zeptat co muže být příčinou mravenčení na stehně.Už...

Bolest v mezizubnim prostoru

Dobry vecer, mam velky problem s mezizubnim prostorem mezi dvema stolickami....

Oko

Vážený pane doktore, už asi dva týdny mám pocit cizího tělesa v pravém oku,...

Vysazení antidepresiv


Pupínky na vagině

Dobry den, je mi 17 a udelali se mi po cele vagine pupinky pri doteku me vagina...

Vyrovnaná lordosa


Bakterie v dýchacích cestách, bolest v krku, Klebsiella pneumoniae

Dobrý den. Před měsícem jsem omezila kouření z 15 cigaret na 5 denně. Od té...

Nález: cysta na vaječníku

Dobrý den, mám dotaz. Delší dobu mě trápily bolesti především na pravé straně...

Žaludeční kyseliny

Dobrý den, bylo mi zjištěno asi před 5 lety zvýšení žaludeční kyseliny. Dostala...

Angina

Dobry den, chci se zeptat mám anginu a antibiotika Zinnat 500 3 balení po 10ti...

Curacné

dobrý den, chtěla jsem se zeptat, syn bere týden lék na akné curacné 30mg na...

Bolest na hrudi pod pravým prsem

Dobry den, dnes jsem mela nocni a asi ve 2 rano mi zacalo pichaz jakoby pod...

Vysoký systolický krevní tlak (diastolický normální až nízký)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je normální pokud po opakovaných měřeních...

Chlamydie

Dobry den, v lednu 2016 mi byly zjisteny chlamydie trachomatis (pozitivni IgA)...

Bolest na hrudi a mezi lopatkami

Dobrý den.j.mi 22let uz dva měsíce me bolí na hrudi někdy mezi lopatkami někdy...

Pálení stehna

Dobrý den, již druhý den mě pálí pravé stehno na dotek to pálí a i při chůzi...

Bolest hlavy

Dobrý den, mám dotaz, můj manžel 40 let, má posledních 7 týdnů bolesti krční...

Reklama