Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Pravděpodobnost přenosu viru HIV

Infekce Nicky . 24.5.2009 redakce uLékaře

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na takovou statistickou věc. Jde mi o případ, kdy je HIV žena a zdravý muž.
Otázka pak zní, jaká je pravděpodobnost, že se virus skutečně přenese, řekněme klasickou souloží. Vím, že to záleží na různých faktorech, ale někde jsem četl, že je pravděpodobnost tak 1 ku 100, jinde psali, že do 25 procent atd. Vůbec tedy nemám představu, kolikrát bych musel souložit s HIV ženou, abych nemoc naprosto jistě chytil. (míním statistký průměr, ne extrémy) Budu li počítat, že žena ani já nemáme poranění, jen normálně souložíme. Mění se riziko s počtem souloží za večer? (nepočítám-li přirozené riziko poranění sliznice, spíše mám na mysli měnící se množství viru v sekretu a podobně)

A ještě jedna statisika: Dejme tomu, že na začátku je HIV muž, ten se vyspí se ženou a ta potom po 5 letech s dalším mužem. Jak je pravděpodobné, že se v tomto řetězci vir přenese na druhého muže, byl-li sex vždy jednorázový? Může to být 25 procent?

A poslední, už krátká věc: projeví se nějak infikovanost virem HIV po 5 letech, nebo si člověk skutečnosti sám na sobě všimne řádově později? třeba po 20letech?
Děkuji za odpověď.

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, Nicky!
Kladete komplikovaný dotaz, jeho plné zodpovězení překračuje možnosti mé odovědi krz internetovou poradnu. S počtem souloží za večer se jistě riziko mění, nevím proč nepočítáte poranění sliznice ( k němuž jistě při každém styku dochází) - vždyť je to faktor, který nelze obejít... Naprosto jistě virus nechytíte nikdy, stejně jako nejste nikdy 100% chráněn. Statisticky jde spíše při přenosu HIV ze ženy na muže o desítky souloží, tedy dlouhodobé intimní soužití. Riziko při náhodné souloži je v průměru dosti nízké. Pravděpodobnosti nákazy se v řetezci souloží násobí, v případě přenosu z jednoho muže na druhého prostřednictvím partnerky je pravdpěpodobnost tedy ještě nižší. 25% to jistě není.
Nákaza virem HIV se dosti často projevuje nespecifickými, chřipkovitými příznaky krátce po nákaze. Rozpad imunitního systému lze pak sledovat v řádu několika let( záleží na síle a odolnosti organismu).

Související dotazy

Pravděpodobnost nákazy virem HIV
Dobrý den, před týdnem jsem měl nechráněný pohlavní...
HIV
Dobrý den, Chtěla jsem se Vás zeptat, jak je velká...
Přenos viru HIV
Dobrý den, chci se zeptat, jak velké množství krve...
Pravděpodobnost přenosu HIV
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak velká je pravděpodobnost...
Přenos hepatitid a viru HIV
Mam asi hloupy dotaz ale trpim uzkostnymi stavy a proste...
Riziko prenosu HIV
Dobry den, pritel je na nejakou dobu v Indii a nedavno...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pravděpodobnost otěhotnění po zapomenutí pilulky

Dobrý den, chci se zeptat, jak velká pravděpodobnost je otěhotnění, v mém...

Pravděpodobnost otěhotnění před MS

Dobrý den,snažím se otěhotnět,užívám Clostilbegyt a Pregnyl. 14 den cyklu byl...

Pravděpodobnost otěhotnění při braní antikoncepce


Pravděpodobnost otěhotnění při menstruaci


Pravděpodobnost otěhotnění při vynechání 1 pil. HA


Pravděpodobnost otěhotnění s HA


Pravděpodobnost otěhotnění?

Dobry den,pred tyden cca jsem uplne poprve spala s mim pritelem. Pritel mel...

Pravděpodobnost početí ?!?


Pravděpodobnost problému se štítnou žlázou


Pravděpodobnost přenosu HIV


Pravděpodobnost rakoviny


Pravděpodobnost rozvoje 2. fáze encencefalitidy a zánětu mozkových blan


Pravděpodobnost snížení ochrany


Pravděpodobnost těhotenství


Pravděpodobnost těhotenství


Pravděpodobnost těhotenství


Pravděpodobnost těhotenství


Pravděpodobnost těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na jednu věc. V sobotu 17.9.2016 jsem dostala...

Pravděpodobnost těhotenství

Dobry den beru ha jangee a beru ji uz pul roku v kuse bez pauzy delam si ji...

Pravděpodobnost těhotenství

Dobrý den, od ukončení 6nedělí beru antikoncepci azalii. MS jsem dostala asi...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zarudnutí penisu

Dobry den, muzete mi prosim poradit driv nez pujdu k lekari?, myslim ze nejde...

Antikoncepce a průjem 25 minut po požití

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak by musel vypadat průjem, který by cca...

Vnitřní neklid, nervozita, stažený žaludek, pocit odtažitosti


Fibrilace síní + antikoncepce

Dobrý den. V rodině máme zdravotní problém - fibrilace síní (léčeno Warfarinem)....

Bolest břicha


Bodání v pravém boku


Štítná žláza a psychické problémy

Dobry den. Mam takovy problem. Jsem 7 mesicu po porodu a pred 5 mesici jsem...

Operace dle Kellera - kloub palec u nohy

Vážený pane doktore, mám 60 roků a problém s hlavním kloubem palce nohy Rtg...

Otěhotnění po prstěni´


Husté sperma

Dobrý den chtěl bych se zeptat, už delší dobu pozoruji, že mám husté sperma...

Přeskakování srdce

Dobrý den, pociťuji časté přeskakování srdce a to hlavně v noci. probudím se...

Příjem a výdej tekutin

Dobrý den chtěla bych se zeptat kolik má dítě vypít denně a vyčůrat? Malá vypije...

Bolest zad v oblasti lopatek, ramen a za krkem

Dobrý den. Abych popsala mé problémy-již 15let mě bolí záda,nejvíce v oblasti...

Časté močení

Dobrý den, asi 2 měsíce mám problém s častým močením.U praktického lékaře byly...

Biseptol 480

Dobrý den, lékař mi na zánět močových cest a pro podezření na zánět ledvin předepsal...

Zvětšené uzliny na krku


Tlakové sevření kolem hrudníku

Dobrý den. Je mi 22 let. O prázdninách jsem prodělal otřes mozku. Posléze...

Sladká chuť v ústech

Dobry den, uz tak 10 dni mam sladkou chut, az takovou jak hleny, v ustech na...

Žlutý výtok z penisu

Dobrý den, z penisu mi začala vytékat bílo žlutá hustější tekutina, s jemným...

Píchání ve stehenním svalu

Dobrý den, jsem 20-letý fotbalista a během jarní části sezóny mě trápila bolest...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×