Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Pravděpodobnost rozvoje 2. fáze encencefalitidy a zánětu mozkových blan

Mariana . 24.6.2015

Dobrý den, často se o onemocnení encefalitidou píše, že u určitého počtu pacientů dojde jen k první fázi onemocnění (čili příznakům připomínající chřipku) a druhá, mnohem nepříjemnější fáze, u nich vůbec nenastane. Nikde se ale nepíše u jak velkého procenta pacientů to je? A také - pokud se nemoc zjistí v první fázi, je možné nějak zabránit, aby k druhé fázi vůbec došlo nebo ji alespoň zlehčit? Abych vysvětlila, proč se ptám, asi před 18 dny jsem si našla klíště, nyní mám chřipkové příznaky typické pro 1. fázi, naštěstí celkem snesitelné. V pátek jdu na vyšetření na infekční oddělení. Druhé fáze se ale poněkud obávám, protože mám Myasthenia Gravis a i banální virová onemocnění mívají u mě dramatičtější průběh. Věřím, že Vaše odpověď by mohla pomoct nejen mě, ale i dalším čtenářům. Přeji hezký den a předem děkuji za odpověď.

Odpovídá:

MUDr. Roman Špaček

Specializace: Lymská borelióza a chronická infekční onemocnění Pracoviště: BCL clinic s.r.o., Luhačovice

Dobrý den, onemocnění virem přenášeným klíšťaty - Virus klíštové meningoencefalitidy - probíhá u většiny lidí bezpříznakově nebo v obraze běžné virozy. Vzácně probíhá pod obrazem zánětu nitrolebních tkání, jež se projevuje silnou bolestí, ztuhlostí šíje, intolerancí světla, celkovou výraznou slabostí, atd. Jelikož se ale jedná o virové onemocnění, léčba je vždy symptomatická, tedy léčí v danou chvíli ty symptomy, které nejvíce obtěžují. Pokud je člověk zdravý a má imunitní systém a všechny ostatní obranné mechanismy organismu v pořádku, tělo se s virovou infekcí většinou dobře vypořádá. Provedení krevních testů na zjištění této virové infekce je možné kdykoliv od kousnutí klíštěte, jeli k tomu důvod. Naopak třeba u bakteriální infekce - boreliozy - nemá smysl provádět testy dříve než 6 až 8 týdnů od kousnutí klíštětem. I tak ale běžně dostupné testy na boreliozu zachytí pouze asi jen 50% nemocných. Proti virové infekční nemoci se dá očkovat, na rozdíl od bakteriální infekce - boreliozy- proti které se očkovat doposud nedá.

Související dotazy

Zánět mozkových blan
Dobrý den, jako malá jsem měla zánět mozkových blan,...
Následky zánětu mozkových blan
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda jste se někdy...
Ochrnutí v obličeji po zánětu mozkových blan
Dobrý den.Mám spojený nerv s okem a pusou -po zánetu...
Zánět mozkových blan
Dobrá den, ráda bych se informovala na zapal mozkových...
Zánět mozkových blan
dobrý den chci se zeptat mám po operaci ucho vyoperovali...
Meningoencefalitida
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,manžela propustili...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pravděpodobnost otěhotnění při braní antikoncepce


Pravděpodobnost otěhotnění při menstruaci


Pravděpodobnost otěhotnění při vynechání 1 pil. HA


Pravděpodobnost otěhotnění s HA


Pravděpodobnost otěhotnění?

Dobry den,pred tyden cca jsem uplne poprve spala s mim pritelem. Pritel mel...

Pravděpodobnost početí ?!?


Pravděpodobnost problému se štítnou žlázou


Pravděpodobnost přenosu HIV


Pravděpodobnost přenosu viru HIV


Pravděpodobnost rakoviny


Pravděpodobnost snížení ochrany


Pravděpodobnost těhotenství


Pravděpodobnost těhotenství


Pravděpodobnost těhotenství


Pravděpodobnost těhotenství


Pravděpodobnost těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na jednu věc. V sobotu 17.9.2016 jsem dostala...

Pravděpodobnost těhotenství

Dobry den beru ha jangee a beru ji uz pul roku v kuse bez pauzy delam si ji...

Pravděpodobnost těhotenství

Dobrý den, od ukončení 6nedělí beru antikoncepci azalii. MS jsem dostala asi...

Pravděpodobnost těhotenství

Dobrý den, je mi 19 let, chci se zeptat: brala jsem antikoncepci 3 měsíce a...

Pravděpodobnost těhotenství

Dobrý den, o víkendu jsme měli s přítelem sex dvakrát za sebou (vždy s kondomem),...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Skladování HA NuvaRingu


Oční kapky - těhotenství a kojení


Poštípání hmyzem


Mnohočetné obtíže


Tmavě hnědý výtok


MUDr. Miroslava Horníková

Ordinace revmatologie

Bylinné čaje zklidní váš spánek


Přípravek Heart tonic


Bolest za krkem

Dobrý den, mám problém s tupou bolestí za krkem. Asi před 5 dny jsem si...

Píchání u srdce při nádechu


Vitaminy


MUDr. Michal Fišara

Praktický lékař gynekolog

Bílá skrvna okolo znaménka


Asi pred tydnem se mi zvetsila uzlina v levem podpazi

Dobry den. Asi pred tydnem se mi zvetsila uzlina v levem podpazi,neni nijak...

Poškozené nervy


Rezistence v podbřišku


Antidepresiva


Mírné píchání v pochvě


Může užívání Detralexu maskovat krvácení z kolorektálního karcinomu?


Svědění pohlavních orgánů


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×