Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Psychika

Martin B. 22.5.2016

Dobrý den. Léčím se pro vysoký krevní tlak - Micardis 80 a Agen 5, tlak doma pod kontrolou (130/75) u lékaře vždy vyšší, holter před rokem prokázal normální hodnoty (stejné jako doma). Před cca měsícem jsem ale byl pod velkým tlakem v práci a tlak mi vyletěl i doma (ke 140-145), u lékaře pak 170 a byl mi předepsán ještě beteblokátor metoprolol konkrétně Betaloc 50mg. Po 14 dnech braní se mi rozjel jícnový reflux a v klidu mi tep padal k 50 tepům (normálně jsem předtím měl kolem 65), neustále jsem byl unavený a nemohl nic pořádně dělat. Po 3 týdnech jsme se tedy dohodli na vysazení (de facto ze dne na den, pár dní předtím jsem si sám dávku půlil). Pár dní mi bylo absolutně skvěle, pak ale udeřila bolest hlavy, přidaly se úzkostné až panické stavy. V noci jsem se začal budit po pár hodinách spánku s pocitem bušení/svírání na srdci. Tlak mi přechodně vyskočil k hodnotám, které jsem dříve doma nikdy nemíval. Teď se tlak pozvolna vrací k normálu, ale úzkost, panika, nespavost atd. zůstává. Vyhledal jsem i psychiatra - dostal jsem AD Citalec a na noc Rivotril (po kterém spím 3 hodiny, pak se opět budím). Pořád se ale nemůžu ubránit pocitu, že všechny moje problémy souvisí s vysazením betablokátoru Betaloc nikoliv s úzkostnou depresí, která je dle mého spíše výsledkem jeho vysazení a nemožnosti normálně spát. Četl jsem spoustu obdobných případů na zahraničních fórech. Tady ale mojí domněnku nikdo nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Mám trochu strach, že se vytlouká klín klínem a místo metoprololu teď do sebe musím prát benzodiazepamy, abych se alespoň trochu vyspal a uklidnil. Můžete prosím zhodnotit mojí situaci a posoudit, zda se opravdu nemůže jednat spíše o syndrom z vysazení Metoprololu a jak toto případně řešit.

Odpovídá:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, popisujete, že Vaše obtíže nastaly před měsícem a že jste byl pod velkým tlakem v práci. Vidím spíše zde příčinu Vašich obtíží. Po vysazení Betalocu se mohou psychické mírně obtíže zhoršit, protože u betablokátorů v některých studiích se zjistil i mírný sedativní účinek. Ale nevyvolává jejich vysazení úzkostnou depresi. Doporučovala Vám zaměřit se na zklidnění, vyřešení pracovního vytížení. Možná by Vám mohl pomoci i psycholog. Někdy účinek antidepresiv se projevuje až po 14 dnech. Konzultujte také svoji léčbu s psychiatrem. MUDr. Dagmar Doležalová

Související dotazy

Psychika
Dobrý den,měl bych dotaz související nejspíše s mou...
Psychika
Dobrý den,velmi Vás prosím o radu.Před třemi týdny...
Psychika?
Dobry den, prozivam nasledujici stavy: navaly horka,...
Psychika
dobrý den , prosím vás mám takovej problém tahá se...
Psychika
Dobrý den,už dlouhou dobu mám problémy s psychikou.Když...
Naručení psychiky
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda je možné, že příznakem...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Psychický problém?

Dobrý den chtěla jsem se zeptat na můj problém,který vznikl před 2 lety a pořád...

Psychický stav

Dobrý den, asi rok mám stavy, které se teď zhoršují. Mám neustálý strach o všechny,...

Psychický stav

Dobrý den. Je mi 17 let( v dubnu mi bude 18) mám sestru , žiju s maminkou...

Psychický stav

Dobrý den, děkuji za vaši předchozí odpověď, byl jsem u svého praktického...

Psychický stav


Psychický stav


Psychický stav

Dobrý den pane doktore. Jsem 6 den po vložení oplodněnych vajíček.Děti nemám,jsem...

Psychický stav a škola.

Přeji dobrý den paní doktorko. Píšu Vám zase o radu ohledně moji dcery 21 let,...

Psychický stav dítěte

Dobrý den,náš syn (nyní má 19 měsíců) se narodil ve 34tt.Měl Apgar skóre 6 7...

Psychicky stav po chripce

Dobry den, chtela bych se zeptat ohledne meho stavu po chripce, omlouvam se...

Psychika

Měla jsem v dubnu velkou psychickou zátěž v práci a také jsem se snažila držet...

Psychika

Dobrý den, s manželem se 3 měsíc snažíme o miminko a když už to vypadalo, že...

Psychika

Dobrý den,obracím se na vás o radu či pomoc.Mám potíže, které se nejlepší ba...

Psychika

Dobrý večer, beru léky na psychiku od svých 22 let důvod špatné dětství, otec...

Psychika

Dobrý den, Můj problém spočívá v tom, že jsem teď v období, kdy jsem začala...

Psychika

Dobrý den, nevím na koho se obrátit a našla jsem tyto stránky. Jsem totiž u...

Psychika

Dobrý den, nejsem si jistá, zda sem tento dotaz patří, ale přesto to zkusím....

Psychika

Dobrý den,mám k Vám dotaz,začnu asi tím,že mi před dvěma lety zemřela maminka...

Psychika

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda musím k nějakému odborníkovi, pokud mám...

Psychika

Dobrý den, jsem tu vlastně kvůli mé dceři. Má dcera (12 let) má na noze 2 obří...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Jak probíhá operace vyhřezlé ploténky?

Dobrý Den, mám vyhřeznutou ploténku mezi 4 a 5 obratlem. Neurolog nařídil operaci....

Kyčličky kojence

Vážený pane doktore.Ráda bych Vás poprosila o zhodnocení Sono snímků kyčliček...

ACP Metoda na drásoty chrupavky

Dobrý den, pane doktore. Nedávno jste mi zde doporučil na mé drásoty na chrupavce...

HIV


Složení spermatu


Bolest nohy v oblasti holeně při chůzi


MUDr. Ivo Dokulil

Ordinace praktického lékaře pro dospělé

Bolestivá boule na zápěstí

Dobrý den,chtěla bych se zeptat ohledně manžela.Na zápěstí nahoře se mu udělala...

Užívání pervitinu


Zvětšená uzlina na krku

Dobrý den, v lednu tohoto roku jsem byla nachlazená.bez teplot a doma jsem...

Chrchlání při smíchu

Dobrý den je mi 15 let a při smíchu musím pořád pokašlávat. Někdy mám i pocit...

Problémy asi se žaludkem

Zdravim chci se zeptat,posledni dobou mam nejake problemy asi se zaludkem.Nekdy...

Zánět žaludku, nález helikobaktera, nesnášenlivost antibiotik

Dobry den, chtěla jsem se zeptat byl mi nalezen zanet zaludku a přítomnost bakterie...

Abnormální padání vlasů

Prosím zjistit a odstranit příčinu abnormálního vypádávání vlasů

Kombinování doplňků stravy

Hezký den, chtěla jsem se zeptat, zda mohu kombinovat přípravky od Walmarku...

Zubní výkon a warfarin

Dobrý den, babička má zánět nad zubem, který s velkou pravděpodobností bude...

Boulička na uchu

Dobrý den, po propíchnutí ucha se mi vytvořila v bodu v pichu ze zadní strany...

Nehormonální antikoncepce

Dobrý den, je mi 32 let, antikoncepci beru od 18 let s dvouletou pauzou. O dítěti...

MUDr. Pavel Kostka

HARMONIE Praha, spol. s r.o.

Žluto-hnědý zapáchající výtok

Dobrý den, mám týden před menstruací a z pochvy mi začal téct žluto-hnědý...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×