Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Psychika

Jiný problém Matěj 30.11.2018

Dobrý den,

1. ještě jsem se chtěl zeptat. Četl jsem, že cukrovka vzniká náhle i z důvodu existence rakoviny alinivky. Na krevní testy jdu v rámci kontroly kvůli mononukleoze až 10.12. , a tedy cukr si nechám odebrat až s těmito testy. Co když ale vyjde hodnota přesahující normu? V květnu/červnu jsem měl cukr 5,3 (tedy skoro na hraně, ale ještě v normě) a co když za tu dobu cukr stoupl a nyní už bude přesahovat referenční mez?

2. Co kdyby se toto stalo, tak je to jen další symptom napovídající rakovině slinivky, které se nyní velmi bojím (nevím, jak na tom budu s váhou, přes týden chodím do školy nebo do práce a dojíždím domů jen na víkend). Já mám úplné zděšení z toho stoupnout na tu váhu, abych se nedozvěděl, že jsem zas něco zhubnul.. úplně mě to děsí (už se mi o tom i zdálo...). Váha je nyní můj úhlavní nepřítel.

3. Byl jsem na sonu břicha na konci dubna, kdy už jsem řešil to bělimo - jat. testy i sono celého břicha v pořádku. Myslíte, že by pomohlo sono zopakovat, že by se kdyžtak našly alepsoň hrubé patologie, kdyby tam něco bylo? Zkrátka něco, co by vzbudilo podezření a přimělo lékaře k nařízení dalšího vyšetření?

4. Jinak já už fakt nevím, co dělat...
je pravda, že jak jsem zhubnul ty 2 kg, tak cca před 2 týdny jsem zas kilo nabral (na 86 kg), držel se s touto vahou asi 4 dny, pak přišel den, kdy jsem nic nejedl, a od té doby zas pravidelně vážím o kilo méně... (85 kg). Kdyby to byla rakovina, bylo by možné takto dočasně to kilo nabrat? Já už jsem v tom zamotaný, už nevím, jak si pomoci, čekají mě prvé zápočty a já místo učení jsem zabředlý do sebe samotného a přemýšlím nad různými scénáři... protože když by to byla rakovina slinivky, tak to je konec... mám z toho obavy a je mi smutno, že zrovna mně se dějí takovéto věci. Nikdo v rodině nikdy žádnou rakovinu neměl, tak nevím, proč ve mně třímají ty obavy.

5. Je pravděpodobná rakovina slinivky ve 20 letech? Myslíte, že už takové případy byly? Bojím se, aby to taky nebylo kvůli stravě (když jsem byl menší, jedl jsem málo ovoce a zeleniny, hodně sladkého...).
A nyní ještě mám strach, jak vyjde ten cukr, ale na odběry jdu až zadlouho... (až 10.12.).

6. Berete za vhodné, abych si domluvil nějaké vyšetření (kromě psychiatrického a psychologického)?

Děkuji za odpověď, omlouvám se... snažně Vás prosím o komentář ke každému číselnému bodu. Děkuji moc. Opravdu mi vyjádření ke VŠEM bodům pomůže, snažně Vás prosím. Děkuju moc. Prosím fakt všechny body...

Nejhorší je, že mi někdy v hlavě vyvstane myšlenka, že sice mi je 20 let, ale jsem ta VÝJIMKA, která dostane nádor slinivky v takhle mladém věku a pak prostě si nedokážu představit, co bych dělal, co by dělala rodina, blízcí apod... z toho mám největší strach a to mě sráží k zemi... Já už nevím, co se sebou dělat...

Vím, že jsem sem už ohledně toho psal, ale prosím, napište mi ještě jednou svůj názor, prosím...


Děkuju a mějte se hezky.



PŘEDCHOZÍ DOTAZY PRO KONTEXT:

Dobrý den,
ještě k mým předchozím dotazům, které jsem sem zasílal. Napadlo mě, jestli náhodou, jak jsem zhubl, by nemohlo souviset s rakovinou slinivky (u ní se prý taky hubne)... promiňte, že se tu zas znovu ptám, ale nějak mě to teď přepadlo, jestli by to nemohla být rakovina slinivky... taky jsem četl, že u toho bývá i žloutenka (před měsícem z jat. testů mi ale zvýšený bilirubin nevyšel - měl hodnotu 10 těch jednotek, v čem se měří). Ale už v minulosti ( v březnu) jsem řešil, že mám takové ne přímo žluté, ale ne úplně čistě bílé bělimo - trošku žluté tam je... ale jen když si oko vyfotím bleskem, jinak normálně se to jeví jako bílé, při detailnějším pohledu do zrcadla tam taky vidím trochu žluté.. ale není to žádná pronikavá žlutá barva... ale není to čistá bílá... (ale už v březnu to bylo) a nyní jsem si na to zas vzpomněl a zas jsem si to spojil, jestli to nesouvisí s rakovinou slinivky... na konci dubna UZ břicha (vč. slinivky - negativní). Ale zas mě přepadá myšlenka, co když ten nádor nebyl na zobrazovacích zařízeních (tom sonu) vidět, nyní povyrostl a to hubnutí je známkou pokročilého onemocnění...


Foto oka z BŘEZNA posílám v příloze, doteď se nijak barva nezměnila... byly mi dělány jat. testy potom, co jsem to v březnu zjistil, a znovu 5.11. kvuli mé mononukleoze. od té doby se nic nezhoršilo, bilirubin je v normě (poslední jat. testy kvůli EBV primoinfekci na začátku listopadu (5.11.), kontrolní budou cca za 2 týdny, bylo mírně zvýšené jen ALT 1,5 a AST 1,2).
Už teď se bojím, až v pátek přijedu domů a budu se chtít zvážit a co když tam zas bude o kilo či méně... to už nevím, co budu dělat... Omlouvám se, kdyby se mi zas do hlavy nepronikla tato myšlenka na jiný nádor, už bych sem zbyečně nepsal a neotravoval... omlouvám se moc.

Hlavně se chci zeptat: pokud TEORETICKY by to na bělimu představovalo žloutenku kvuli nádoru slinivky, byl by bilirubin zvýšený? Nyní k 5.11. jsem měl hodnotu 10 těch jednotek. Což je v normě. Nebo se žloutenkiu souvisí ALT a AST, které jsem měl mírně zvýšené? Ale to se u mě zjistila mononukleoza, ale aby to nebyla blbá náhoda a nebylo to zvýšené kvuli rakovině slinivky....

A to hubnutí může souviset s rakovinou slinivky? Já prostě to nechápu... první kilo jsem zhubl cca před měsícem, když se u mě objevily příznaky angíny (oteklé mandle, čepy, povlaky - po pár dnech diagnostikována mononukleoza). Pak za cca 2 týdny druhé kilo... váha se držela, před cca týdnem a půl jsem zase kilo nabral. To mi vydrželo asi cca 3-4 dny a pak přišel den, kdy jsem nic nejedl a nepil přes den a až jsem měl večeři (to byl minulý čtvrtek), pak jsem se druhý den zas zvážil a zas o kilo méně jsem měl... a doteď jsem to nenabral zpět.... já to nechápu, přeci když mám chuť k jídlu, a jím a piju hodně, tak to hned musím nabrat ne? A když to nenabírám, tak mě to ještě víc děsí, že je to kvuli rakovině slinivky. A nyní, až zítra večer přijjedu domů, mám ohromné obavy se zvážit znovu, abych nezjisil, že mám další kilo dole... prosím, co bych měl dělat? Já se nechci vážit, ale ten pocit že se něco děje, je hrozný...



PŘEDCHOZÍ DOTAZ
Dobrý den,




K psychiatrovi jsem objednaný.



A navíc si prostě spojuju všechny ty symptomy a bojím se, aby to nebylo něco vážného. V pátek na kontrole na ORL mi na ty hodnoty (nahmatal jsem si uzliny cca do 1 cm na krku, tak jsem tam zašel), co jsem sem zasílal taky, řekli, že je to v pohodě a že to je k proběhlé mononukleoze. Ale co když třeba ten beta-2-mikroglobulin je zvýšený ve skutečnosti kvůli lymfomu, leukemii...


.

Nezlobte se, že se ptám na to samé, ale chci znát názor více lidí..
Děkuju za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, pokud Vám strach z rakoviny způsobuje až takové potíže, je vhodné slinivku vyšetřit. Co bych ale doporučovala, aby jste se přestal vážit. Po půl roce Vás může praktický lékař odeslat na kontrolní ultrazvuk břicha. Psychologické vyšetření je na místě a mělo již být. Je Vám doporučováno už od prázdnin. Návštěva psychiatra je také vhodná, ale psychofarmaka bych doporučovala jen na krátkou dobu. Také doporučuji psát kratší a spíše výstižné dotazy. A stále nekopírovat ty předešlé. Bylo by to přehlednější a neztráceli bychom čas dlouhým čtením. Na odpověď máme vymezený určitý čas. Minulou odpověď jsem nestihla dopsat. Dle mého názoru by bylo pro Vás ulevující, kdy by jste se naučil se svým strachem pracovat. Strach z vážné nemoci je pochopitelný, ale není záhodno, aby jste byl jeho otrokem. Člověk žije pozemský život a až přijde jeho čas, odchází... Je na každém z nás, jaký si zvolíme život. Nemůže Vám sice nikdo bránit, pokud jste se rozhodl, že budete sám sebe týrat, ale myslím si, že máte na to, aby jste žil spokojený a radostný život. A ne se trápit tím, co by mohlo být..... Jde o úhel pohledu a vlastní svobodu dělat to co chci, tedy nenechat se zotročit vlastním strachem, ale být svým pánem.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Související dotazy

Psychika
Dobrý den, jednou se mi stalo ze se mi začalo špatně...
Psychika
Dobry den.uz dlho ma trapi bolest na lavej strane hrudnika..je...
Psychika
Dobrý den,měl bych dotaz související nejspíše s mou...
Nemoc nebo psychika
Dobrý den, už asi měsíc mám problémy se zadýcháváním,...
Psychika
Dobrý den, od 18ti let jsem denně užívala Olanzapin...
Psychika
Dobrý den, můj problém nastal náhle minulá rok v říjnu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Psychika

Dobrý den, mám problém s jednou věcí a to s ovládnutím svého vzteku při hádce...

Psychika

Dobrý den, potřeboval bych se zeptat na jeden dotaz, jenž mě trápí. Jsem vcelku...

Psychika

dobrý den , chtel by sem se vás zeptat, jesli patrím k neurovegetativně labilním...

Psychika

dobrý den mám problém prosím poradtě mi.psychicky mně deptá jedna sprominutím...

Psychika

Dobrý den. Léčím se pro vysoký krevní tlak - Micardis 80 a Agen 5, tlak doma...

Psychika

Dobrý den, téměř rok jsem v pracovní neschopnosti s léčbou depresivní poruchy....

Psychika

Dobry den.trpim neurogennou tetaniou a panickou poruchou uz 11 rokov..vcera...

Psychika

dobrý den, chtěl sem se se poradit mávam od mala poruchu soustředení bývam dost...

Psychika

Dobrý den,měla bych na vás dotaz,už asi od 17 trpím uzkostmi. Začalo to když...

Psychika

Ptám se jako matka dcery,dcera byla na vyšetření nadledvinek.Bere léky .Chtěla...

Psychika

Dobryr den, 7 let užívám Rivotril, celkem 2 mg denně, každý den. Nikdy jsem...

Psychika

Pěkný večer,mám takový problém je to již půl roku co mě začal bolet žaludek...

Psychika

Dobrý den, jak jsem minule psal o hubnutí, tak se mi stalo, že dnes jsem...

Psychika

Dobrý den, jak jen začít, nevím si rady se životem a proto bych se ráda obrátila...

Psychika

Dobry den, od unora jsem bojovala s Bartonellou, ktera mi zasahla hlavne nervovy...

Psychika

Dobrý den, jednou se mi stalo ze se mi začalo špatně dýchat, jakoby jsem se...

Psychika

Dobrý den, Vsechno to začalo tím,že se naše babička 64 let prudce zdravotně...

Psychika

Dobrý den, mám o 8 let staršího bratra který si v dětství prošel složitým obdobím...

Psychika

Dobrý den zhruba před 3 týdny se mi zničeho nic začalo špatne dýchat ze začátku...

Psychika

Dobrý den mam takovy problém v únoru2015 se mi z ničeho nic udělalo nevolno...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Demence

Dobry den chtela bych se zeptat msm maminku 79 let ji je á zapomina kam co dala...

Obsese

Dobrý den, trpím OCD a s tím spojenou fóbií ze spermatu a z ostatních pohlavních...

Mžitky před očima a bolest hlavy

Dobrý den, Dnes se mi stalo po třetí v příběhu asi tři měsíců následující....

Prothiaden

Dobrý den, asi měsíc mám bolesti v kloubu malíčku levé ruky, teď dva dny i...

Divné pocity u srdce

Dobrý den mám občas pocity zasekávání srdce na 1-2 sekundy jako by se zastaviloa...

Paleni po močení a časte močen

Dobry den chtela jsem se zeptat co mam delat kdyz od dnešního rana mam časte...

Bolest achilovky

Dobrý den. Mám už asi 3 nebo 4 roky problém nejspíš s kotníkem. Měla jsem nalomenou...

Suché fleky na kůži

Dobry den, pred necelym tydnem se mi udelaly tri tyto cervene suche vyrazky,...

Změna barvy a konzistence spermatu


Antikoncepce

Dobrý den chtěla bych se zeptat :v říjnu 2016 jsem si nechala píchnout poslední...

Uretrální syndrom

Hezky den, jiz rok se potykam s pocity paleni, svedeni mocove trubice (nikoli...

POHLAVNI NEMOCI

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mohu být nakažena pohlavní nemocí, když...

Zvýšená teplota po sexu

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu. Již přes rok mě trápí nepravidelně naměřené...

Trhlina řitního otvoru


Také na toaletním papíře se objevuje jednou za čas jasně červená krev


Bílý hrudkovitý výtok

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. Trpím opakovaně na výtok- nejčastěji...

Žádanka na magnetickou rezonanci

Dobrý den,chci se zeptat kteří všichni lékaři mužou napsat žádanku na magnetickou...

Samovolný únik spermatu

Dobrý den, s partnerkou se připravuji na svůj první pohlavní styk. Řeším ale...

Deformity prstů na noze

Dobrý den, mám problém s prsty na nohou. Myslím že mám vbočené palce (silně...

Bolest ramene po úraze

Dobry den pred 14dny pri prekladu klienta cc120kg mi ruplo v pravem rameni...velka...