Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Risperidon orion

Psychiatrie Veronika 14.4.2015

Dobrý den, mám syna necelých 5 let s dětským autismem a kvůli agresivitě mu byl před rokem nasazen lék risperidon Orion v dávce 0,5ml večer.S lékem jsme spokojeni,ale co mě znepokojuje je,že nám nikdo nekontroloval krevní testy. Mám si vyšetření krve vyžádat a musí mi lékař vyhovět a vystavit žádanku jen na mé přání? Nebo to není potřeba.Děkuji za radu.

MUDr. Vladislav Borovanský
Odpovídá lékař:

MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Psychiatrie Roudnice

Autismus, resp. poruchy autistického spektra jsou jistě+ velmi tíživé pro jejich nositele, představujeme si to m..j. i tak, že dítě a později autistický dospělý žijí ve velké samotě a ve velké a neustálé hrůze z nepředvidatelnosti okolí - proto tolik lpí na neměnném uspořádání věcí kolem sebe, neměnném režimu a na stále stejných tvářích. Agresivita může být důsledkem úzkosti, kterou způsobilo ohrožení, kterou můžou podobné změny spustit.

Podávání moderních preparátů ze skupiny antipsychotik (jako v případě Vašeho syna, risperidon) nebo antiepileptik většinou pomohou člověku agresivní hnutí, nápory agresivním impulsů zvládnout.
Jako by se řídící instance psychiky člověka opevnila nebo obrnila a byla schopna náporu agresivních pohnutek lépe bránit.

Pokud si najedete na stránky sukl.cz a rozjkliknete database léků, dostanete vyčerpávající informaci o nežádoucích účincích léků (nejen o nich, ale také o indikacích k podávání, farmakodynamických a farmakokinetických účincích, interakcích s jinými léky).
Nedomnívám se, že je to vhodné čtení. M.j. proto, že konstruováno především jako dokument, který přenáší odpovědnost za případné nežádoucí účinky z firmy na lékaře a na pacienta samotného nebo na jeho zákonné zástupce.

Zdás emi vhodné, aby Vašeho syna viděl jednou za čas, řekněme jednou za rok, dětský neurolog, který může odhalit případné - spíše vzácné neurologické problémy, a doporučil bych kontrolu jaterních testů a prolaktinu jednou za rok u pediatra a zároveň pečlivé sledování vývoje váhy a tělesné výšky, rovněž u pediatra.
S dětským psychiatrem by mělo být možno věc probrat. Nařídit mu nemůže nikdo nic, pokud s ním nejste spokojená a nemůžete spolu mluvit otevřeně, bude možná dobré pouvažovat, proč to nejde - a zařídit se podle toho.
Nicméně péče o tělesný stav dítěte i při medikaci,kterou ordinuje někdo jiný, náleží dětskému lékaři - pediatrovi/praktickému lékaři pro děti a dorost.

Obecně Vám doporučuji kontakt se skupinou APLA (Asociace pomáhající lidem s autismem), kupř. s Dr. Thorovou.

Dr. Borovanský

Související dotazy

Risperidon Orion
Dobrý den paní doktorko, velmi bych Vás prosila o nějaké...
Lze kombinovat Warfarin orion 3 mg a Condrosulf 800?
beru warfarin orion 3 mg O - 1 ,5 - 0, ale mám bolestí kyčlí....
Risperidon a prolaktinemie
Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně kombinace léku...
Ovoce k léčbě Warfarinem
Dobrý den, obdržela jsem k vánočním svátkům HIMALYO...
Risperidon
Dobrý den syn ADHD + opoziční vzdor a agresi v noci...
Warfarin orion
Dobrý den, mohl bych se zeptat jestli mohu darovat...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Rihani, paleni zahy a knedlik v krku

Dobry den, je mi 26 let a pred dvema mesici jsem zacala mit problemy s palenim...

Ríhy v žaludu

Dobrý den chci se zeptat.. Na žaludu už mám dost dlouhou dobu dá se říct "ríhy"...

Rilmenidin Teva 1 mg tablety

Mám noční běsy, bolesti u kořene nosu, občas třas rukou a naprosto suchou ústní...

Rimming

Dobrý den, jak často můžu provádět anální sex, aby v budoucnu nedošlo k jeho...

Risiko přenosu pohlavních nemocích při prasknutí kondomu

Dobrý den, měl jsem chráněný pohlavní styk, ale kondom praskl a něž jsem...

Risk otěhotnění, prosím spěchá

Dobrý den pane doktore, potřebovala bych pomoct. Používám antikoncepci Lindynette...

Risperidon

Dobrý den syn ADHD + opoziční vzdor a agresi v noci míval křeče šel do zákonu...

Risperidon - vymizení účinku

Dobrý den, už 3. týdnem beru risperidon virpham 1mg (0,5 - 0 - 0,5) na depersonalizaci/derealizaci...

Risperidon a prolaktinemie

Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně kombinace léku Risperidon a celkově antipsychotik...

Risperidon Orion

Dobrý den paní doktorko, velmi bych Vás prosila o nějaké informace ohledně léku...

Ritalin u ADHD

Dobrý den, je mi 22 let a mám diagnostikovanou ADHD/ADD, s tím že příznaky odpovídají...

Rivocor a další léky na tlak

Dobrý den, ráda bych se zeptala na lék RIVOCOR 5.Moje maminka se léčí na hypertenzi...

Rivocor5 a tlak

DOBRÝ DEN,lékař mi předepsal rivocor5 na rychlý tep...102...ale tlak mám v pořádku,mám...

Rivodaron

Dobrý den, otec trpěl fibrilaci sini, zjištěna před 3 roky, kromě warfarinu...

Rivotril


Rivotril


Rivotril

Dobry den, chtela bych se zeptat, jak se pozna zavislost na Rivotrilu? Dekuji

Rivotril

Dobrý den, mohu řídit motorové vozidlo když užívám Rivotril? Je to bezpečné? Co...

Rivotril

Dobrý den beru už 7 let Rivotril v kapkách 2,5mg 2x 5 kapek, četla jsem že je...

Rivotril

Dobry den chtel bych se zeptat bral jsem rivotril 0.5mg kazdy den vecer pred...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Boulička na žíle na přirození

Dobrý den, od včerejška mám problém s bouličkou na žíle u kořene na přirození,...

Moucha

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. vykoupala jsem se a otiram se a najednou me...

Můžu mít zlomený vaz?

Dobrý den, Včera jsem blbnula s mladsi sestrou v posteli a hlavou sem zarazila...

Modřina pod nehtem

Dobry den, Na palcich u nohou se mi udelaly modriny,nejspise z male obuvi,prvni...

Miom na děloze

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat.moji mamince našel pan doktor miom.Miom je prej...

Prasklý kondom

Dobrý den, měla jsem s přítelem pohlavní styk a praskl nám kondom. Byla tam...

Vnímání tlukotu srdce

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně činnosti srdce. Je mi 27 let a jsem sportovec....

Brnění končetin po alkoholu

Dobrý den, poslední dobou se mi stává že po vypití i malého množství alkoholu...

Boule u spánku

Dobrý den,chci se zeptat,z ničeho nic se mi udělala ne viditelná,ale matatelná...

Kombinace antibiotik a Paralenu

Dobrý den, dnes jsem dostal předepsaný ATB Amoksiklav. Ale zapomněl jsem se...

Modřiny na hrudníku

Dobry den, na tele na prsou se mi objevili do rana dve nebo tri zlute modriny...

Nesnášenlivost česneku a cibule

Dobrý den Může být příčinou nesnášenlivosti česneku nebo cibule parazit,...

Správný průběh erekce a následné přetažení přes žalud

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně správného fungování erekce. Ten žalud...

Bolesti a nateklá dáseň kolem osmičky


Nástroj v kořenovém kanalku

Dobrý den Zubarmi nechal kus nástroje,v kořenovém kanálků(ani neinformovala),OK...

Pálení žáhy

Dobrý den, můj problém je říhání. Užívám denně Zulbex, pálila mě žáha.Už ho...

Bolest zubu pod korunkou

Dobrý den, nechala jsem si na horní jedničky (mrtvé po úraze) a dvojky vyrobit...

Bolest v podbřišku po pohlavním styku

Dobrý den, minulý měsíc jsem začala brát poctivě antikoncepci,s přítelem jsme...

Kožní vyrážka

Dobry den, odjeli jsme s pritelem na dovolenou do Chorvatska a po prvni noci...

Večerní nevolnost

Dobrý den chci se zeptat. Už 4-ty den mi bývá večer když jdu spát cca kolem...

Reklama