Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Rizika podváhy

Praktické lékařství Nina 15.3.2014

Dobrý den, je mi dvacet let a vážím 44.8 kg na 168cm (15.9 BMI). Je to samozřejmě velmi málo. Byla jsem u lékaře na různých vyšetřeních - štítná žláza, krevní obraz, glykémie a vše je v pořádku. Lékař viděl i můj jídelníček (jsou v něm i věci jako Nutridrinky, vitaminy), i jiní odborníci, všichni tvrdí, že takový jídelníček je naprosto dostačující a že bych na něm určitě měla přibrat. Bohužel stále hubnu, lékař zkoušel dokonce i Vermox proti parazitům, ale nic se nezlepšilo. Protože jsem hodně ve stresu a máme v rodině psychická onemocnění, bylo toto označeno jako důvod. S tím se samozřejmě snažím něco dělat, navštěvuji psycholožku. Ale váha jde pořád dolů a já mám o sebe strach. Jaká jsou rizika podváhy (kromě vynechání menstruace, což se mi nestalo a PPP, které prokazatelně nemám) a možné komplikace? Kolik ještě "můžu" zhubnout, aniž by to začalo být životu nebezpečné? Myslím si taky, že bych mohla přibrat vhodným silovým cvičením - je ale při takové podváze vůbec bezpečné cvičit (jinak se ale necítím slabá, naopak plná energie)? Moc Vám děkuji za zodpovězení, obvzvlášť té části o možných rizicích.

Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček


Dobrý den, pokud jste byla adekvátně po interní (gastroenterologické, endokrinologické...) stránce vyšetřena a nebyla zjištěna žádná onemocnění vedoucí k podvýživě a nebyla zjištěna aktuální podvýživa, domnívám se, že klidně můžete normálně cvičit a pohybovat se. Nízká hmotnost sama o sobě (i když Vámi udávané hodnoty jsou samozřejmě již velmi netypické) nemusí znamenat nějaké riziko, pokud tělo jinak funguje (pravidelné menses, trávení, svalová síla, kostní hmota...). Ovšem pro celkové posouzení Vašeho stavu a přesnější informaci o rizicích v dotazu bohužel chybí podstatné údaje - jednak co si o možném psychogenním původu stavu myslí Váš ošetřující psycholog/psychiatr a hlavně info o vývoji stavu - neuvádíte, zda Vaše hmotnost byla někdy normální, nebo zda byla vždy nízká, jak rychle hubnete, za jakých okolností pokles váhy nastal atd. Doporučuji tedy se s dotazem obrátit především na Vašeho ošetřujícího lékaře, který Vás zná a zná i výsledky dosud provedených vyšetření, může se tedy k věci vyjádřit přesněji.

Související dotazy

Marihuana (thc) a rizika při jeho konzumaci
Dobrý den, chci se zeptat , jak zhoršuje reálně dýchací...
Riziko pohlavně přenosných infekcí
Dobrý den vážená paní doktorko, vážený pane doktore, prosím...
Riziko otěhotnění
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaká je pravdepobnost...
Amniocentéza
Dobrý den. Ráda bych Vás požádala o radu ve vztahu...
Riziko otěhotnění
Nevím jak začít, je mi 13 let a jsem panna, vaginální...
Neštovice v 7.týdnu těho
Dobry den, v 7. tydnu tehotenstvi jsem prodelala...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Rizika na pracovišti v těhotenství

Dobrý den, jsem na začátku těhotenství, ale pracuji a celý den sedím v laboratoři...

Rizika nakazeni Laryngitidou v tehotenstvi

Dobry den, jsem tehotna a bydlim se sestrou jejiz dcerka dnes prisla od lekare...

Rizika nákazy dítěte

Dobrý den, pane doktore, mám téměř 2-letou dceru, velmi "živou". Je dost náročné...

Rizika nákazy nedovařeného masa


Rizika nákazy přo orál. sexu

Dobrý den, jaké je riziko nákazy nějakou z pohl. nemocí při orálním sexu, který...

Rizika opakovaného pobytu v solariu převyšují benefity

Hezký den, paní doktorko, po přečtení článku mám otázku ohledně solária....

Rizika operace štítné žlázy

Dobrý den, byla mi náhodně při prohlídce u obvodního lékaře objevena porucha...

Rizika penicilinu 500mg a Lindynette20

Dobrý den, dnes jsem začala užívat Penicilin (500mg). Antikoncepci Lindynette20...

Rizika po návštěvě prostitutky

Dobrý den, v zatemnění mysli jsem navštívil ženu na privátu provozující sex....

Rizika po operaci mandlí

dobrý den pani doktorko včera mě pustili 5tý den po operaci krčních mandlí dnes...

Rizika poškození mozku

Dobrý den, v příloze je seznam medikace a popis zdravotních problémů mé mamky....

Rizika potratu

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, jaké jsou v dnešní době možné...

Rizika práce s počítačem

Dobrý den, v práci pracuji s počítačem v průměru denně cca 6 hodin. Po příchodu...

Rizika propíchnutí uší

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na rizika spojená s propíchnutím uší. Na...

Rizika přenosu chorob při oralním styku

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na pravděpodobnost rizika přenosu chorob při...

Rizika při anestezii


Rizika rentgenu


Rizika tehotenstvi po me chemoterapii

Dobry den, V listopadu lonskeho roku jsem ukoncil sestou davku chemoterapie....

Rizika užití 2 tablet najednou

Používám řadu let hormonální antikoncepci. Teď jsem uprostřed cyklu začala špinit....

Rizika užívání oxytocinu


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Problémy s játry?

Dobrý den, někde jsem četla, že tyto problémy mohou znamenat potíže s játry,...

Změna zubaře

Dobry den, chtela bych prejit k jinemu zubari. Ten ke kteremu chodim od mala...

Tetanie

dobrý den chci se zeptat ještě je magnosolv vhodný na tetanii je v nim vše potřebné...

Kouření marihuany

Dobrý den, rád bych se na něco zeptal. Jde o to, že nedávno mi moje kamarádka...

Přechod

Dobrý den.Chtěla jsem se zeptát ohledně přechodu.Bude mě 48 lét.Menstruační...

Krvácení z konečníku v době menstruace

Dobry den, Chtela bych se na Vas obratit s nasledujicim zdravotnim problemem. Jiz...

Kousance od blech

Dobrý den, mohly by na mě kousance od blech přenést nějaké nemoci? Máme kočku,...

Bolesti hlavy

Dobrý den v noci ne probudila velká bolest hlavy trvá uz asi 12 hodím a léky...

Nežádoucí účinky po Sertralinu a Tritticu

Dobry den,mam uzkostne depresivni stavy jiz asi 15 let a vzdy mi to da na nejaky...

Pukanie v uchu

Dobrý deň, prosím o radu. Dúfam, že to dobre opíšem, neviem ani aké slová by...

Vyšetření krve

Dobry den.Mam dotaz ohledne vysetreni krve co znamenaji hodnoty MCV 96 a MCH...

Vysazení hormonální antikoncepce

Dobrý den, brala jsem antikoncepci Balera 4 roky. Je to měsíc co jsem vysadila...

Bolest v oblasti vaječníku

Dobrý den, co by mohla znamenat bolest levého vaječníku jen někdy po sexu a...

Červené skvrny v dutině ustní

Hezký den, před několika dny jsem si všimla malé krvavé ohraničené skvrny na...

Bolest ramene

Dobrý den. Již asi dva měsíce trpím bolestí pravého ramene. V první fázi bolest...

Deprese a spánek

Dobrý den, přítel má již dlouhodobě problém s usínáním. Spát chodí kolem jedenácté....

Bolestivá boul na spodní lebeční kosti za uchem

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda se mám znepokojovat, když se mi kousek...

Červený flek na špičce penisu

Dobrý den, asi půl roku mám na špičce žaludu v oblasti vyústění močové trubice...

Krvácení po masturbaci

Dobrý den, pravidelně masturbuji a někdy při nebo po masturbaci začnu silně...

Bolest hlavy s pocitem na zvracení

Dobrý den, opakovaně se mi vrací tupá bolest hlavy, pociťovaná zejména v oblasti...

Reklama
Zavřít