Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Riziko při srdeční vadě

Srdce a cévy Hana 30.10.2015

Dobrý den pane doktore, naše maminka, 54 let, má vrozenou vadu srdce, nedomykavost chlopně, sledují ji ve Šternberku. Bohužel přesně nevím o jaké hodnoty se jedná, ale maminka se vždy od doktora vracela s tím, že je vše stejné a teď na kontrole po 4 měsících jí doktor oznámil, že nějaké hodnoty, které jí naměřil, se dlouho držely na 40 a nyní je má 46 a že když je 60 tak už se chodí na operaci. Máma se přiznala, že v létě pobíhala dost často za vnoučkem na odrážedle a podobně a že se dost často zadýchává, že i teď nestíhala a jak k němu schody vyběhla tak se dost zadýchala. Dostala ,,vyhubováno´´ a bylo řečeno něco v tom stylu, že pokud mu tam chce umřít na místě, ať si jde ty schody vyběhnout ještě jednou. Chápu proč to řekl a sama bych možná byla i drsnější, ale máma která vždy věřila že bude vše v pořádku teď žije každý den v obavě, jestli se včas vychytá termín operace a srdíčko jí ,,nepraskne´´ Dojíždí ještě i k panu ravmatologovi Filipčíkovi do Bruntálu a ten je moc pečlivý a na konec listopadu jí obědnal ještě i k jinému srdcaři ať máme jistotu. Ujišťuji mámu, že kardiologové se s tím setkavají denně a určitě moc dobře ví, kdy operaci podchytit, ale přiznám se, že sama nespím a mám o ni velký strach. I máma už má nahnáno a nepřetěžuje se, nepobíhá, nezvedá nic těžkého, ale žijeme ve strachu. Možná bych ještě měla dopsat, že bolesti na hrudi necítí, ale zároveň se ptá co to je bolest srdce, že vnímá jen občas nějaký tlak, ale rukou si šahala do míst spíš nad srdcem, řekla bych do míst pod levou klíční kostí a pak ještě vypozorovala, že jí když třeba nesu tašku s nákupem bolívá levá paže. Můžete mi na to moc prosím napsat svůj názor? Děkuji a pěkný den. Hana

Odpovídá lékař:

MUDr. Zbyněk Cejnar


Dobrý den,
nevím o jakou chlopeň se přesně jedná. Jsou přesné kritéria, kdy se operace má provádět. Druhý názor kardiologa je s výhodou, že máte další názor. Určitě by se neměla přepínat, ale určitě nemusí pouze sedět a chodit pomalu, všeho s mírou. Co se týká náhlého úmrtí nejedná se o častou příčinu. Většinou se potíže zhoršují postupně a ne najednou. Držím palce, ať vše dobře dopadne.

Související dotazy

HAK a vrozená srdeční vada
moje 17ti letá dcera užívá Minisiston,má vrozenou mitrální...
Antikoncepce při vrozené srdeční vadě
Dobrý den, má dcera má od narození vrozenou srdeční...
Srdeční tep
Dobry den, mela bych dotaz. Je mi 25 let merim 165...
Marihuana (thc) a rizika při jeho konzumaci
Dobrý den, chci se zeptat , jak zhoršuje reálně dýchací...
Rossova operace, srdeční vada
Dobrý den, je mi 15 let a mám vrozenou srdeční vadu...
Širší srdeční stín vlevo ve tvaru aorty
Dobrý den, manžel byl na RTG hrudníku a v nálezu bylo...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Riziko přenosu infekce při konzumaci stejného jídla

Dobrý den, včera jsme byli s dětmi na narozeninové oslavě. 2 léta dcera tam...

Riziko přenosu nemoci při masturbaci

Dobry den, chtěl bych se prosím zeptat jestli je možné dostat nějakou nemoc...

Riziko přenosu planých neštovic

Dobrý večer, mám dotaz ohledně rizika přenosu planých neštovic. Byla jsem s...

Riziko přenosu pohlavní choroby

Dobrý den, chtěl bych se zeptat.. Opilý sem měl orální sex s cizí ženou(ona...

Riziko přenosu pohlavní nemoci líbáním.

Dobrý den, včera mě kamarádka políbila. Jednalo se o nečekaný polibek při loučení,...

Riziko přenosu pohlavních chorob

Dobry den, vcera jsem byl na eroticke masazi celeho tela. Vse probihalo v diskretnim...

Riziko přenosu rýmy

Dobrý den, mám otázku. Když mám od neděle rýmu, vodnatou, bez komplikací, teploty,...

Riziko přenosu syfilis při poranění

Dobrý den, v obchodním centru jsem si zkoušela obuv a ucítila jsem štípnutí...

Riziko přenosu žloutenky

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, večer jsem uklízela kolem popelnice odpadky....

Riziko při oplodnění


Riziko při vyšetření CT

Dobrý den.Přemýšlím že bych se šel nechat preventivně vyšetřit na vnitřní kýlu,ačkoli...

Riziko rak. krcka

Dobry den, mam 40 rokov a mam obavu ist na prev. prehliadku, nejako som to...

Riziko rakoviny konečníku a tlustého střeva

Dobrý den, Je mi 37 let a cca 5 let trpím hemeroidy. Občas, přibližně...

Riziko rakoviny plic

V poslednej dobe mám pocit, že trpím karcinofóbiou. Chcem sa opýtať, či skutočne...

Riziko rakoviny plic

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jak moc velké riziko rakoviny plic mě hrozí,...

Riziko rakoviny plic u pacientů léčených ACE inhibitory

Dobrý deň, v 15 rokoch som prodělal virové onemocnení v dôsledku ktorého...

Riziko rakoviny prsu u dětí

Moje manželka zemřela v 53 letech na rakovinu prsu. Její matka také zemřela...

Riziko rozvoje roztroušené sklerózy


Riziko SPECT myokardu při těhotenství

Dobrý den. Lékařka mně odeslala na zatezovy test SPECT myokardu. Vzhledem...

Riziko spinocelularního karcinomu hltanu nebo jícnu


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolestivá uzlina v podpaží


Svědění ušního boltce

Dobrý den paní doktorko, trpím chronickým problémem a už nevím z které do které,...

Problémy s vyprazdňováním

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jakým způsobem lze řešit problémy s vyprazdňováním....

Hiátová hernie

Dobry sem mel bych prosbu je mne často spatne od žaludku nejvic ráno kdyz se...

Pálení a svědění zevních pohlavních orgánů


Slzení oka.

Dobrý den. Už asi dva roky mě trápit slzení levého oka. Začne to vždy příchodem...

Absces v prsu

Dobrý den před měsícem jsem byla na ultrazvuku pro zánět prsu. Vyvinul se s...

Nadýmání, hnilobný zápach bez ohledu na stravu


Boule na břiše

Paní doktorko mám bouli na břiše, To že mám rozestoupenou břišní stěnu vím,...

Nechráněný sex

V pondělí jsem měla nechráněný sex. Přítel se udělal mě na břicho a trochu na...

Pocit na zvracení po jídle


Pálení zvenku pochvy

Dobrý den, již druhým rokem mám přerušované pálení zvenku pochvy. Někdy to mám...

Měl vždy hodně spermatu


Ciprinol a fungicidní superinfekce

Dobrý den, mám zánět močového měchýře a můj lékař mi předepsal Ciprinol 250....

Poškození menisku

Dobrý den, na magnetické rezonanci mě byla napsána tato diagnoza: |Laesio men....

Pooperační stav po laparoskopické operaci

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz ohledně pooperačních komplikací. Jsem 8 dní...

Mnohočetné boule po těle

Dobrý den. Mohl bych se prosím zeptat na pár otázek? Trochu jsem se rozepsal,...

Bolest v krku

Již několik let mám problémy s bolestí v krku. Absolvovala jsem vyšetření...

Pálení pochvy po sexu


Zmenšení penisu po masturbaci

Dobrý den, masturbuji skoro každý den a mám starost, že to ma vliv na zmenšení...

Reklama