Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Riziko rakoviny při užívání drog

Onkologie Roman 15.10.2021

Dobrý den,pokud bych požil pervitin ředěný s nějakou karcinogení látkou(klidně i s alkoholem),ale i neředěný s touto látkou,jaká je šance že při prvním a posledním požití by vznikla rakovina někde v těle?Může se stát že i při takto pravidelném několikaletém užívání by rakovina nevznikla?Předpokládám že asi záleží na více faktorech jako např. imunita atd.Dále mne zajímá že při těchto drogách jak je známo člověk nejí a nespí,tak pokud bych nespal např dva dny + dva dny nejedl snížila by se mi schopnost imunitního systému?Má nespaní a nejezení nějaký vliv na imunitu?Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Lang


Dobrý den, pane Romane! Děkujeme za Váš dotaz. Pervitin je látka ze skupiny amfetaminů a nedá se s jistotou říct, jaké je riziko či šance vzniku rakoviny při jeho delším užívání. Problém s pervitinem je zejména z důvodu možných komplikací z oblasti kardiovaskulárního systému, tedy může být poškozeno srdce a cévy. Navíc uživatel může aplikovat pervitin nitrožilně, což může vést k přenosu hepatitidy C, a tudíž velmi zvýšenému riziku vzniku rakoviny jater, či přenosu viru HIV, se kterým se také pojí v některých případech vznikl rakoviny lymfatických tkání. Současné užívání dalších škodlivin spolu s pervitinem, například alkoholu, nikotinu, halucinogenů apod., vede samozřejmě v dlouhodobém měřítku k zvýšení šance vzniku rakoviny jater, plic, případně je zde i znatelné riziko rozvoje psychických onemocnění. Dá se tedy říct, že uživatel drog je spíše než rozvojem rakoviny ohrožen komplikacemi plynoucími z životního stylu, jako je nedostatek spánku či kvalitní stravy, rozvoj psychických onemocnění s vysokým rizikem sebevraždy, častým přenosem vážných infekčních onemocnění, předávkování drogami, nebo naopak těžkým průběhem abstinenčního syndromu. Tyto komplikace pak vedou k úmrtí dříve, než se rakovina stačí rozvinout. Pokud však mluvíme hypoteticky, tak u člověka dlouhodobě závislého na drogách, který se vyhne zmiňovaným komplikacím, je určitě vysoká šance vzniku rakoviny oproti zbytku zdravé populace. Co se týká druhé části Vaší otázky, tak odpověď je ano. Obranyschopnost a celkový tělesný stav velmi trpí následkem nedostatku kvalitního spánku a stravy. Jedná se totiž o fyzický stres, který v těle aktivuje procesy vedoucí k podpoře jen nutných systémů k zajištění jen základní činnosti životně důležitých orgánů. Imunita je něco, co se "vypíná" většinou mezi prvními. Je to také jeden z důvodů, proč jsou lidé závislí na drogách tak často nemocní. Přeji hezký den a nadcházející víkend!

Související dotazy

Užívání pervitinu
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Od bolesti mi pomáha...
Užívání drogy nezletilým
Dobrý den chci se zeptat ohledně normální prohlídky...
Pervitin, důsledky užívání
Dobrý den, je mi 20 let a necelé dva roky užívám pervitin....
Užívání pervitinu
Dobrý den, chtěl bych ze zeptat, čím je způsobeno nepříjemné...
Anamnéza nitrožilního užívání drog
Dobry den, brala sem pervitin 5 let z toho rok nitrozilne....
Drogy
Dobrý den, mám dotaz ohledně krevních testu na vsechny...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Riziko přenosu syfilis při poranění

Dobrý den, v obchodním centru jsem si zkoušela obuv a ucítila jsem štípnutí...

Riziko přenosu žloutenky

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, večer jsem uklízela kolem popelnice odpadky....

Riziko při oplodnění


Riziko při srdeční vadě


Riziko při vyšetření CT

Dobrý den.Přemýšlím že bych se šel nechat preventivně vyšetřit na vnitřní kýlu,ačkoli...

Riziko rak. krcka

Dobry den, mam 40 rokov a mam obavu ist na prev. prehliadku, nejako som to...

Riziko rakoviny konečníku a tlustého střeva

Dobrý den, Je mi 37 let a cca 5 let trpím hemeroidy. Občas, přibližně...

Riziko rakoviny plic

V poslednej dobe mám pocit, že trpím karcinofóbiou. Chcem sa opýtať, či skutočne...

Riziko rakoviny plic

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jak moc velké riziko rakoviny plic mě hrozí,...

Riziko rakoviny prsu u dětí

Moje manželka zemřela v 53 letech na rakovinu prsu. Její matka také zemřela...

Riziko rozvoje roztroušené sklerózy


Riziko SPECT myokardu při těhotenství

Dobrý den. Lékařka mně odeslala na zatezovy test SPECT myokardu. Vzhledem...

Riziko spinocelularního karcinomu hltanu nebo jícnu


Riziko spojené s velmi drobnou pericentrickou inverzí šestého chromozomu

Dobrý den, jsem těhotná (23tt) a na základě výsledků tzv. triple testu, kdy...

Riziko svalové dystrofie


Riziko TBC bez očkování


Riziko těhotenství


Riziko těhotenství


Riziko těhotenství


Riziko těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, včera jsme měli s přítelem orální sex, kdy...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krvácení při prstění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Je mi 15 a přítel mě asi tak před dvěma měsíci...

Kondylomat

Dobrý den, je mi 14 let na penisu jsem našel asi před 2 roky malé pupínky z...

Problémy s polykaním a krční páteř

Dobrý den, už skoro tři týdny mě trápí pocit knedlíku v krku. Mám také občas...

Jak často se mauže provadet rentgen

dobry večer.jen se ptam,v jakem časovem rozmezise muže provadět rentgen pateře...

Točení hlavy a pocit na omdlení, stav po COVID infekci

Dobry den, je mi 33 let a 15.2. mi skoncila karantena kvuli covidu. Ten samy...

Vysazení warfarinu

Dobrý den, prodělala jsem po operaci drobnou plicní embolii, po 7 měsících léčby...

Zvracení, barva zvratků

Dobry den, byl jsem pred rokem na gastroskopii a nic mi nenasli jelikoz sem...

Hlen v kuku


Vyšetření na parazity

Dobrý den, už asi 2 a půl roku trpím zácpami, únavou, bolestí hlavy a bolestmi...

Doživotní užívání warfarinu


Zlomenina III. nártní kosti

Dobrý den, Lékař (chirurg) mi diagnostikoval únavovou zlomeninu III. nártní...

Akutní ztráta sluchu

Dobrý den, Přítelkyni zhruba před měsícem a půl zalehlo ucho. Stává se jí...

Zimnice a nadměrné studené pocení v noci se zápachem octu

Dobrý den, poslední dobou mě velmi často trápí noční nadměrné pocení se zimnicí....

Bolesti krční páteře, kostrče, hučení v hlavě jako v úlu, nesnesitelné bolesti

Dobrý den, mám opravdu vážné zdravotní problémy a nikdo z lékařů mi nedokáže...

Kašel při mluvení

Už delší dobu mám takový problém. Když trochu déle mluvím, třeba telefonuji...

Vyskakování kolene

Dobrý den, již 2x během 3 dnů se mi stalo, že mi vyskočilo v kleku koleno....

Infekce pochvy

Dobrý den, při kultivaci mi byl zjištěn přemnožený streptokok agalatiae. Léčila...

Očkování covid u roztroušené sklerózy

Dobrý den, je mi 29 let, léčím se s roztroušenou sklerózou, a díky tomu bych...

Úzkostná porucha

Dobry den, nekolikrat za mesic se mi vzdy z niceho nic neskutecne rozbusi srdce,...

Projevy, zřejmě ekzému, na prstech ruky

Dobrý den,měl bych dotaz na lékaře.Již několik měsíců trpím projevy-zřejmě ekzému...

Reklama