Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Riziko trombozy po operaci dolni koncetiny

Vnitřní lékařství Alena 21.12.2018

Dobrý den.
Jsem žena (49)v procesu MTF tedy užívám pravidelně(od 20.1.2018) Estrofem 2x2mg/den + androcur 1x50mg/den.
Po úraze nohy jsem 24.11.2018 přerušila užívání léků z důvodu rizika trombosy.
28.11.2018 jsem prodělala operaci malleolu a bylo mi doporučeno nepokračovat v hormonální terapii cca 6 týdnů po operaci.Nohu začínám postupně používat ale jen minimálně opatrně a ne na plnou zátěž.Našlapuji pouze opatrně a pouze za použití berlí.Chci se zeptat jak dlouho(cca)) může přetrvávat zvýšené riziko trmbózy.
Dále se chci zeptat jak moc "dramatická" je má zvýšená hodnota jater která byla (8.12.2017 ALT 0.39) a nynější hodnoty jsou: ALT 0.93 AST 0.23 leukocyty 11.3 granulocyty 8.3(lymfocyty 2.0)zda-li to může být ještě reakce těla na úraz/operaci a zda-li jsou v normě TSH:0.91 T4:17.2 (globulin 22)s přihlédnutím k HRT.(hormonaly replacement therapy)
Jinak triglyceridy 2.46 cholesterol 4,7 a HDL 1,3.Odběr krve byl provedenn 18.12.2018 tedy něco málo přes 3 týdny po přerušení HRT.
Nekouřím 10 let,úplná abstinence alkoholu od ledna 2018.Za "normálního" zdraví denně 1h chůze na páse,v jídelníčku převažují ryby(losos,treska)drůbež zelenina a minimum tuků.
Děkuji Alena.(male to female)

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobry den,jak jsem jiz psal,laboratorni nalezy nijak dramaticke nejsou, riziko trombozy kazdym dnem od zakroku klesa (po drobnych operacich se uziva preventivni lecba redeni krve cca 10dni, u vysoce rizikovych operacich jako je treba totalni nahrada kycle 35dni).Ve Vasem pripade zalezi na moznostech a realnem zatezovani operovane koncetiny.To znamena,pokud mate jiz povolen doslap na plnou vahu a pravidelne si chodite bude riziko minimalni,pokud jak uvadite muzete zatezovat jen casti vahy a pohybu je zatim malo,pak jeste urcite riziko pretrvavat muze a klesat bude prave s tou zvysujici se zatezi.S pozdravem MUDr.Tomandl

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Aleno, ohledně laboratorních nálezů se nyní netřeba znepokojovat, zvýšení není nijak významné, vyšší jaterní testy i hodnoty bílých krvinek mohou být v reakci na výkon, nicméně bych to při návštěvě u praktického lékaře nechala zkontrolovat. Pokud by přetrvávaly hodnoty svědčící pro zánět, je třeba hledat možnou souvislost s infekcí a podle toho léčit (například antibiotiky) kdyby byly vyšší jaterní testy, pak se dovyšetří možné příčiny od infekčních, výživové důvody, možné autoimunitní a další důvody. Ohledně trombózy - riziko klesá, jak se Vaše tělo hojí každým dnem, ale zatím neužívejte hormonální léčbu a užívejte léky na prevenci tormbózy podle doporučení. Riziko je také úměrné tomu, jak velký nebo lépe složitý byl výkon, zda byly komplikace, jestli je rozsáhlá modřina, jak rehabilitujete. Pokud byl výkon menší, bez komplikací, hojení probíhá dobře, bez rozvoje infekce, jizva je klidná a Vy normálně rehabilituje, můžete již nohou hýbat v celém rozsahu a již začínáte chodit, pak by mělo být touto dobou již riziko vzniku trombózy vcelku malé. Kdybyste nicméně pocítila pnutí v oblasti končetiny, kdyby noha byla oteklá, měla změnu teploty či byla jinak zbarvená, kdybyste byla dušná či měla kašel, mdloby či jiné podobné celkové nezvyklé příznaky, pak je třeba ihned navštívit lékaře. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Riziko trombozy
Zhodnoení rizika není vůbec snadnéDobrý den, mám dotaz...
Riziko trombozy
Dobrý den,jak snížit riziko trombózy při úraze. Podezření...
Riziko trombozy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak velké riziko...
Jak velké je riziko trombózy či embolie?
Dobrý den, jsem po laparoskopické operaci žlučníku...
Obava z trombózy horních končetin
Ve čtvrtek jsem byla na odběru krve kvůli kontrole...
Riziko trombozy
Dobrý den, před měsícem jsem vysadila antikoncepci...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Riziko trombosy při HA

Dobrý den, prosím moc o radu. Mám trombofilni mutací protrombin, o 2 MTHFR,...

Riziko trombosy při HA

Dobrý den, je mi 21, jsem obézní, minulý rok u mě propukla androgenní alopecie...

Riziko trombózy

Dobrý den, mám Leidena a nějaké další trombofilie k tomu , prodělala jsem trombozu...

Riziko trombozy

Dobrý den, před měsícem jsem vysadila antikoncepci Belaru, chtěla bych vědět...

Riziko trombozy

Dobrý den, mám problém při užívání antikoncepce. Gynekolog mi předepsal HAK...

Riziko trombozy

Dobrý den,jak snížit riziko trombózy při úraze. Podezření na utržený meniskus.Dostala...

Riziko trombozy

Zhodnoení rizika není vůbec snadnéDobrý den, mám dotaz ohledně rizika vzniku...

Riziko trombozy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak velké riziko trombózy či plicní embólie...

Riziko trombózy

Dobrý den, před deseti měsíci jsem měla úraz, při pádu jsem si zlomila levou...

Riziko trombozy během letu

Dobrý den, chci se zeptat, za týden odlétáme na dovolenou a let bude trvat...

Riziko trombózy u Belary

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jak je vysoké riziko trombózy při užívání...

Riziko u antikoncepce Mirelle

Dobrý den, před rokem a půl jsem vysadila antikoncepci Yaz. Od té doby mám dost...

Riziko vzniku rakoviny plic

Dobrý den, je mi 21 let a jsem kuřákem od svých 17ti let. Rád Bych se Vás zeptal...

Riziko vztekliny

Dobrý den, ptám se za syna pro klid jeho duše. Je možné se nakazit vzteklinou,...

Riziko žlučníkové koliky při cestování

Dobrý večer, byl mi diagnostikován žlučníkový kámen s přítomností sludge.Jsem...

Rizikove faktory

Dobrý den, paní doktorko. Chtěla bych se Vás zeptat, jestli mám riziko onemocnět...

Rizikové faktory

Dobrý den, pane doktore. Chtěla bych se Vás zeptat, jestli mám riziko onemocnět...

Rizikové HPV viry

Dobrý den, dnes jsem volala na výsledky ohledně HPV virů. Řekli mi, že jsou...

Rizikové chování

Dobrý den, Před dvěma dny jsem navštívil ženu, která poskytuje erotické masáže....

Rizikové chování

Dobrý den, Před dvěma dny jsem navštívil ženu, která poskytuje erotické masáže....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti zad

Bolest zad v okoli beterni patere a ledvin. Dobry den ...cca pred mesicem...

Vyšetření krve

Dobry den.Mam dotaz ohledne vysetreni krve co znamenaji hodnoty MCV 96 a MCH...

Chalazion ve spodním víčku

Dobrý den. Mojí 5leté dceři se udělal ve spodním víčku chalazion.Má ho od září,nezvěčuje...

Jak dlouho užívat trombex?

Dobrý den,manžel s těžkým organ. psychosyndromem z důsledku hypoxie jako následek...

Špatné dýchání, třes těla, špatně od žaludku

Dobrý den mám takový dotaz mám 17 let a včera sem i stala taková věc zniceho...

Křeče při sexu

Dobrý den, můj problém se týká spíš partnerky. Spíme spolu cca měsíc a nedávno...

Pálení stehna


Bolest v krku

Dobrý deň chcel by som sa vás opýtať mám problém s časťou bolesťou hrdla ráno...

Vzteklina

Dobry den. Mam strach ze vztekliny. Pred tydnem jsem sel z vecerky a pred vchodem...

Hemoroidy

Dobrý den, asi 3 týdny po porodu při vykonání velké potřeby mi vylezl konečník....

Vynechání menstruace a otěhotnění

ješte jsem zapoměl dopsat : Přítelkyně měla spoždenou menstruaci dva a pul měsíce...

Lék jsem dobral, nicméně výtok nepřestal

Dobrý den, v nedávné době jsem zde psal ohledně mého problému s pálením při...

Výtok z bradavek v pubertě

Dobrý den,od doby co mám menstruaci cca půl roku mi vytéká z prsou bílý průhledný...

Kavernom v hlavě

Dobrý den. Vážená p. doktorko během 14-ti dnů mě čeká odstranění Kavernomu....

Bolest hrudní páteře - angina pectoris ?

Dobry den, posledne 2 mesiace mavam slabe bolesti v oblasti hrudnej chrbtice...

Omeprazol


Močení po sexu

Dobrý den chci se zeptat pokažde co máme s přítelem sex, a jde na WC má problém...

Kontuze kolene

Dobrý den, před třemi týdny jsem spadla na bruslích dvakrát za sebou na stejné...

Alkohol a Ibalgin


Vyrážka na břiše

Dobrý den,už třetí den mám vyrážku na zádech minimálně a na břiše více i na...