Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Serologické testy, drobné změny

Infekce Kateřina 13.6.2019

Dobrý den, omlouvám se za poměrně asi hloupý dotaz. Ale již pul roku mi to nedá spát, a než pujdu k psychologovi ráda bych se zeptala Vás. Jako nestranného lékaře.
Před dvěma a půl lety mě partner podvedl, hned jsme si vzala do hlavy že mě nakazil HIV. Až ted jsem se odhodlala na testy ... výsledek pošlu v příloze ... je to negativní .. ale nějaký výsledek 0.09 ... nemělo by ot býl jen 0 ?.. jsme z toho nesvá, nespím...znamená to že se vir projevuje ? :-/ jelikož kamarádka chodí na testy pravidelně jednou má vysledek 0,10 jindy 0.40, 0.5 naposledy měla 0, 50... co to znamená? že když pujde za týden bude už pozitvní? že se vir začíná projevovat?.Nevim zda jsem popsala správně oč mi jde , ale prosim pochopte mě .. že už jsme zoufalá, říkám si at jdu na testy po půl roce znovu, ale ten strach že se ta jakási hodnota zvýší , mě děsí a možná by mě přiměla jít znovu a znovu ... Moc děkuji a budu velice vděčná když odepíšete.

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, tady si opravdu děláte hlavu úplně zbytečně, resp. si to špatně vykládáte, všechny hodnoty od 0,0 do 1,0 jsou negativní, tedy v pořádku, je to dáno metodologií, tedy principem metody, která vlastně nikdy nemůže a nedokáže naměřit úplné nic, tedy naprostou nulu, proto tam vyskakují ty setinky či desetinky, naštěstí jsou dlouho neviděl pozitivní test na HIV, ale zřejmě tam ty hodnoty musí být několikanásobně vyšší než 1,0, drobné kolísání hodnot může být možná způsobeno i třeba jinými virovými infekcemi, virózou či chřipkou atd., můžete se zeptat na tuto problematiku přímo v laboratoři, třeba emailem nebo osobně, ještě váš dotaz předám odborníkovi.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství Pracoviště: Infekční klinika nemocnice Na Bulovce

Dobrý den, Kateřino
Naprosto souhlasím s panem doktorem Folprechtem.
Váš test je jednoznačně negativní a nemáte se čeho bát, není třeba ani test opakovat jelikož je proveden s odstupem dva a půlroku od události, kterou považujete za rizikovou. Za týden to rozhodně pozitivní nebude, jelikož se pozitivita v krvi projeví již za 6-9 týdnu od nákazy i přes to, že žádné příznaky nejsou. K absolutní jistotě je třeba test provést s odstupem 3-4 měsíců od rizikové události. V tom to typu testu nehraje roli jaké máte hodnoty, pokud je to menší než 1,0, tak je to negativní. Každý člověk bude mít hodnoty jiné, test nemůže naměřit úplnou 0. Rozdílné hodnoty pod 1,0 u téhož pacienta se neberou jako kolísání, prostě pokud je to menší, než 1,0 tak je to negativní a ta hodnota samotná nehraje žádnou roli.
Nejspíše nevěra partnera ve Vás probudila určitý druh úzkosti. Vřele doporučuji návštěvu u psychologa. Přeji hodně zdaru.

Související dotazy

Testy
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zdali je v ČR možné...
Testy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Včera i dneska jsem...
Testy na syfilis
Dobrý den, mám ještě doplňující otázku k dotazu #237935,...
Těhotenský test
Dobrý den, chtěla bych se zeptat když jsem měla pohlavní...
Ovulační testy
Dobrý den, s přítelem jsme se rozhodli, že chceme...
Testy na drogy
Dobrý večer, ja bych se chtěla zeptat... byla jsem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Septovaný cystický útvar

Dobrý den pane doktore,jsem rok po LAVH a oboustranné adnexektomii pro velké...

Septovaný žlučník

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem na mého přítele, je mu 21 let, cca před...

Septovaný žlučník

Dobrý den, je mi 41 let, bolesti a tlak na pravé straně břicha, na ultrazvuku...

Serboroická dermatitida Blue Cap

Dobrý den,chci poprosit o informaci,zda šampon Blue cap na tuto nemoc obsahuje...

Seretide 25/50

Dobrý den, mé 4 leté drceři včera diagnostikovali astma. CCa od listopadu jakoby...

Seretide a nárůst hmostnosti

Může inhalace Seretide (2xdenně po dobu 2 let) způsobit nárust hmotnosti (za...

Seretide Diskus v těhotenství

Dobrý den, mám na Vás prosbu, jsem v 16. týdnu těhotenství, léčím se na astma....

Série zánětů

Dobry den, obracim se na Vas s prosbou o radu v nasledujicim: je mi 30 let,...

Sériová fraktura žeber-2,3,7-11. žebro

Prosím o informaci. Co si mám představit pod pojmem posun fr. 7. žebra dorzálně,...

Serologia

Dobrý deň chcela by som sa opýtať na serologickom vyšetrení som mala takéto...

Serologické vyšetrenie krvy

Dobrý deň, po akutnej nádche som mala pretrvávajúce teploty okolo 37,5- 38,...

Sérologie EBV, CMV

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda byste mi mohli sdělit Váš názor ohledně...

Sérologie HSV

Dobrý den, ráda bych se zeptala na léčebný postup při dlouhodobě (3roky)aktivních...

Seronegativní revmatoidní artritida, mám nárok na invalidní důchod?

Dobrý den. Navštívila jsem praktickou lékařku a ta mně při mé diagnoze...

Seropozitivita HCV

Dobrý den, v předoperačním vyšetření krve mi byla zjištěna seropozitivita HCV.Teď...

Seropram

Dobrý den, v létě jsem se začala léčit na neurologii s krční páteří. RHB...

Seropram

Dobrý den, moje partnerka, 36 let, užívá jednu tabletu Seropram 20mg denně....

Seropram

Dobrý den, již rok a 2 měsíce beru Seropram, půlku ráno. Neurol při potížích,...

Seropram a nespavost

Dobry den, pani doktorko, cca pred dvema mesici jsem zacal brat Apo Citalopram,...

Seropram a užívání Evry

Dobrý den, je mi 31 a léčím se od listopadu s úzkostí. Užívám Seropram, denně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v oblasti stydké kosti

Dobrý den, trápí mě bolest v oblasti stydké kosti na pravé straně, řekla bych,...

Zánět šlach

Dobrý den, může se při zánětu šlach objevit v místě bolesti modřina? Mám chronický...

Bolest dolních končetin

Dobry den,prosim o radu co delat pri tupe a neustale bolesti dolnich končetin,dekuji.

Krev v moči

Dobrý den,mám takový problém,zhruba před týdnem se mě ve spermatu objevila krev,...

Krev ve stolici

Dobrý den, je mi 21 let a poslední dobou mám takový problém. Ze začátku to byly...

Klion D v těhotenství

Dobrý den, před dvěma měsíci jsem psala do Vaší poradny dotaz a nedošla mi žádná...

Pálení a pocit tepla v hlavě

Dobrý den,je mi 32let a donedávna jsem byla celkem zdravá.Začátkem ledne,se...

Přetrvávající kašel po zápalu plic

Dobrý den, dvouletá dcera prodělala před 12 dny zápal plic. Dostala Zinnat a...

Oddálení menstruace

Dobrý den,chtěla sen se zeptat jaky doporučujete prášky na oddálení menstruace...

Snížená fce štítné žlázy a kouření

Dobrý den, bude to rok co mi zjistili sníženou funkci štítné žlázy. Teď beru...

Otok po zlomenině

dobry den,jsem po operaci hlezeni kosti prave nohy,mam 8.dni sundanou sadru,noha...

Zánět močového měchýře, cystitis

Dobrý den chtěla bych se zeptat jsem v 10tt a mam zánět močového mechyre(hodne...

Nedávno jsem objevil na svém těle zvětšenou uzlinu v tříslech na pravé straně

Dobrý den, nedávno jsem objevil na svém těle zvětšenou uzlinu v tříslech na...

Bolesti zad, svalů, únava

dobrý den prosím o radu,jsem celá nějaká unavená z bolestí všech svalů na zádech...

Brnění nosu

Brnění nosu Dobrý den, prosím Vás moc o radu. Už několik dní mi jakoby brní...

Borelióza

Dobrý den, brala jsem antibiotika kvůli podezření na boreliozu, po 3 týdnech...

Infekční zdravý nosič mononukleózy

Dobrý den, mám strach, že jsem infekční zdravý nosič mononukleózy a rád bych...

Při sexu nic necítím

Dobry den, Mam problem se kterym jsi nevim vubec rady, trapi mne to uz zacatku...

Opar (vnitřní)

Dobrý den, chci se zeptat, jakým způsobem léčit opar, který se udělá z vnitřní...

Degenerace posledního L disku a jeho objemný,přev.levostranný výhřez komprimující odstup levé kořenové pochvy.

Dobrý den, dovoluji si poslat záznam z MR a prosím o překlad do laické řeči...

Reklama
Zavřít