Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Seropozitivita po infekci borelii

Borelioza Katka 14.10.2019

: Dobrý den, prosím o radu ohledně léčby boreliózy. Tuto nemoc jsem prodělala v r. 2017, kdy mi byla přeléčena dvěma ATB. Od té doby chodím na kontrolní testy do infekční ambulance. Výsledky se mi od té doby postupně zlepšily, přesto jsem před rokem dostala ještě jedny ATB kvůli přetrvávající pozitivitě Western blot IgM. Nyní při odběrech po roce mi vyšly tyto hodnoty: Borelie garinií IgM i IgG negativní, Borelie afzelií IgM i IgG negativní; Western blot IgG negativní, Western blot IgM hraniční (OspC+ p39+-). Nemám žádné potíže, jen poslední dva měsíce pociťuji častější záškuby svalů (ve stehnech, ale občas i jinde po těle). S tím jsem byla u neurologa, dle něhož se nejspíše jedná o „syndrom benigních fascikulací“. Pan doktor na infekčním si však toto spojil s přetrvávající boreliózou a dal mi ATB Doxyhexal na 20 dní.. Chtěla bych se prosím zeptat, zda je opětovné nasazení ATB vzhledem k výsledkům Westernblot testu na místě? Nechtěla bych brát ATB tak často, možná i zbytečně. Je mi také divné, že mám stále vyšší IgM, ačkoli (co jsem se dočetla) by to mělo být po prodělané infekci spíše naopak – vyšší IgG a negativní IgM. Co může být příčinou? Velice děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství

Dobrý den paní Katko.
Nepředpokládala bych, že zmiňované záškuby svalů by mohly mít souvislost s přeléčenou infekcí . Vzhledem k tomu, že Western blot Ig G je negativní, tak si myslím, že se nejedná o pozdní formu nemoci. Nicméně Váš dotaz odesílám specialistovi k odbornému vyjádření. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství Pracoviště: Infekční klinika nemocnice Na Bulovce

Dobrý den,
Souhlasím s názorem Vašeho neurologa a paní doktorky Smejkalové. I po zaléčení antibiotiky může různě dlouho přetrvávat pozitivní nález protilátek v krvi, hlavně právě těch ve třídě IgM, pokud je to pouze hraniční nález IgM v testu WB s negativním nálezem IgG, tak se většinou jedná o benigní záležitost po prodělání a není to návrat infekce, není doporučena opakovaná léčba antibiotiky. Test WB je velmi citlivý a často může vycházet hraniční ve třídě IgM, mnohem větší váhu mají protilátky IgG, které jsou u Vás negativní. Pokud byste chtěla stoprocentní vyloučení nové infekce, nutno provést kontrolní vyšetření krve testem WB s odstupem 3-4týd., pokud výsledky i nadále budou stacionární a nedojde k nárůstu hladiny protilátek, tak je 100% jistota, že se jedná o stav po infekci a že to nesouvisí se svalovými potíží, které máte.

Související dotazy

Borelie
Dobry den,prosim o radu, v lednu 2016 jsem byla hospitalizovana...
Borelie
Dobrý den, jsem v 6.měsíci těhotenství a asi 2-3...
Seropozitivita HCV
Dobrý den, v předoperačním vyšetření krve mi byla zjištěna...
Borelie
Dobrý den, asi před zhruba méně než týdnem mě kousl...
Borelie
Dobrý den, můj tříletý syn měl před čtyřmi dny klíště....
Borelie
Dobrý den,prosím mužete mi odpovědět jak dopadli mé...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Seretide Diskus v těhotenství

Dobrý den, mám na Vás prosbu, jsem v 16. týdnu těhotenství, léčím se na astma....

Série zánětů

Dobry den, obracim se na Vas s prosbou o radu v nasledujicim: je mi 30 let,...

Sériová fraktura žeber-2,3,7-11. žebro

Prosím o informaci. Co si mám představit pod pojmem posun fr. 7. žebra dorzálně,...

Serologia

Dobrý deň chcela by som sa opýtať na serologickom vyšetrení som mala takéto...

Serologické testy, drobné změny

Dobrý den, omlouvám se za poměrně asi hloupý dotaz. Ale již pul roku mi to nedá...

Serologické vyšetrenie krvy

Dobrý deň, po akutnej nádche som mala pretrvávajúce teploty okolo 37,5- 38,...

Sérologie EBV, CMV

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda byste mi mohli sdělit Váš názor ohledně...

Sérologie HSV

Dobrý den, ráda bych se zeptala na léčebný postup při dlouhodobě (3roky)aktivních...

Seronegativní revmatoidní artritida, mám nárok na invalidní důchod?

Dobrý den. Navštívila jsem praktickou lékařku a ta mně při mé diagnoze...

Seropozitivita HCV

Dobrý den, v předoperačním vyšetření krve mi byla zjištěna seropozitivita HCV.Teď...

Seropram

Dobrý den, v létě jsem se začala léčit na neurologii s krční páteří. RHB...

Seropram

Dobrý den, moje partnerka, 36 let, užívá jednu tabletu Seropram 20mg denně....

Seropram

Dobrý den, již rok a 2 měsíce beru Seropram, půlku ráno. Neurol při potížích,...

Seropram a nespavost

Dobry den, pani doktorko, cca pred dvema mesici jsem zacal brat Apo Citalopram,...

Seropram a užívání Evry

Dobrý den, je mi 31 a léčím se od listopadu s úzkostí. Užívám Seropram, denně...

Seropram dávkování

Hezký den, od 21let beru přerušovaně antidepresiva. Nyní v 37 letech opět začínám...

Seropram vs Citalec


Seroslepost - mereni

Dobry den pane doktore, lze prosim vas nejak merit seroslepost? U me vady,...

Serotonin


Serotonin v krvi


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Snažíme se otěhotnět - jak se vyznat v grafu bazální teploty?

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, jak se vyznat v grafu bazální teploty...

Bolesti na hrudi

Dobrý deň volám sa Ľudovít a chcem sa opýtať užívam na vysoký tlak a bolesť...

Snažíme se otěhotnět

Dobry den,od kvetna jsem vysadila prasky (s přítelem se snazime o miminko)....

Světlá stolice


Snažíme se o 3 dítě,ale p...

Snažíme se o 3 dítě,ale protože se nám nedařilo naordinoval mi můj gynekolog...

Odrený penis

Dobrý den, Již asi 3 měsíce se mi stává, že po sexu nebo po masturbaci mám...

Snažím se otěhotnět a nejde to

Chtěla bych radu prosím radila jsem se, ze svým gynekologem, o tom ze bych chtěla...

Snažení po potratu

Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o radu. Před 14 dny jsem samovolně potratila....

Ureaplasma urealyticum


Vysazení warfarinu

Dobrý den, je mi 24 a 2,5 roku užívám warfarin,. Před 2,5 rokem jsem prodělala...

Vysoké CRP


Angína a zánět v uchu

Dobrý den, již 3. den se léčím s angínou, dostala jsem Duomox 1000 a zabírají...

Bolest na hrudi

Dobry den chci se zeptat porad mě strašně bolí pod obouma lopatkam když sedím...

Snažení o těhotenství

Dobrý den, již 3 měsíce se s manželem pokoušíme o dítě a stále nic. Hlídám si...

Zanícené mazové žlázky na penisu

mám na penisu mnoho ZANÍCENÝCH mazových žlázek, jelikož je mi šestnáct nechci...

Snažení o miminko a RTG

Dobrý den za jak dlouho po RTG záření se můžeme začít snažit o miminko?

Brnění rukou a nohou při degenerativních změnách na krční páteři

: Přeji krásný den, chtěl bych Vás požádat o pár odpovědí. Asi poslední čtyři...

Roupy

Dobrý den, chci se zeptat jak probíhá předepsání léku vermox na roupy, stačí...

Zdá se mi že mám malý penis


Snažení o miminko

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat snažime se s přitelem o miminko jsem 12 měsicu...

Reklama
Zavřít