Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Špatné trávení

Trávení Žaneta 26.10.2017

Dobrý den,chtěla bych vás poprosit o konzultaci.Jedná se o dlouhodobé průjmy,bolesti břicha,pálení žáhy,velmi špatné trávení.Byla jsem na kolono a gastro,bylo to bez nálezu.Odebrána biops duodema.Drobnější příznaky mám..rozostřené vidění,svědění kůže,dělají se mi modřiny.V příloze zasílám výsledky odběru krve.Moc vám děkuji. Doplnění informací: chtěla jsem se jen zeptat,jestli s mýmy problémy nemůže souviset HLA b27,což mi bylo prokázáno před 3 lety.Moc děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Bačová

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Klinika pracovního a cestovního lékařství - FNKV Praha

Žaneto, Vaše výsledky na mě dělají dojem nadužívání alkoholu. Svědčí pro to zvýšené GMT, vyšší AST než ALT, velká krvinka (střední objem erytrocytu), hraniční hemoglobin. Pokud tomu tak není, měla byste být dovyšetřena na gastroenterologii (UZ břicha se zaměřením na játra a žlučové cesty, doplňující laboratorní vyšetření vč. krevní srážlivosti). Pokud jste byla nalačno, závažné je i zvýšení glykémie na 7,0 mmol/l. Vyšetření by mělo být zopakováno event. doplněn glokózový toleranční test. Odpověď doplní ještě specialista z naší konzultační ambulance. S pozdravem MUDr. Barbora Bačová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, výsledky Vašich testů svědčí o poškození jater, pro to by nasvědčovalo i svědění, modřiny, průjmy. Z testů je velice nápadná zvýšená hodnota GMT (gama-glutamyltrasferáza) a pak také MCV (veliká červená krvinka). Oba dva ukazatele bývají zvýšené při vyšší spotřebě alkoholu, než tělo dokáže zpracovat. U některých lidí to může být i malé množství konzumované denně či pravidelně, zvláště u žen to není úplně neobvyklé. Pokud alkohol nepijete, bylo by vhodné se nechat důkladněji vyšetřit.
V každém případě Vám doporučuji nechat si dovyšetřit další laboratorní testy na možné další vyvolavatele jaterních onemocnění, například viry žloutenek, autoprotilátlky a další, kvůli zvýšení krevního cukru provést kontrolu glykemie a orální glukózový toleranční test, aby se vyloučila porucha glukózové tolerance či cukrovka, bylo by na místě zkontrolovat slinivku, hodnotu krevní bílkoviny a albuminu, vyšetřit srážlivost krve. Bude třeba ultrazvukové vyšetření břicha se zaměřením na játra, žlučovody a slinivku, také je vhodné doplnit oční vyšetření.
Vyšetření můžete absolvovat u praktického lékaře, nebo na gastroenterologii, kam Vás může Váš lékař odeslat. Z dietních opatření Vám doporučuji, abyste jedla dostatek kvalitní bílkoviny, kaloricky vyvážená jídla a pokud občas pijete nějaký alkohol, abyste se mu nyní vyhnula.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Žaneto, pokud je mi známo, tak pozivita HLA b27 se pojí zejména se zánětem kloubů a postižením páteře (ankylozující spondylitida, artritida), bývají přítomny mimokloubní příznaky znětu, zejména pak očí (například uveitida), pak také srdeční obtíže. Nejsem si vědoma toho, že by pozitivita tohoto genu mohla vést ke Všem obtížím, jak je popisujete, ale určitě je potřeba, abyste si nechala vyšetřit oči na specializovaném pracovišti, protože tam opravdu souvislost být může. Váš laboratorní nález bývá typický při toxickém poškození jaterní tkáně alkoholem v množství, které nedokáže odbourávat. K poškození může dojít i při malých dávkách užívaných pravidelně. Také svědění, trávicí obtíže, vznik modřin se vyskytují u jaterních nemocí. Vzhledem k tomu, že máte pochybnosti, máte přidružená onemocnění a samozřejmě výše uvedené také není jediná možná příčina Vašich obtíží, doporučuji Vám, aby Vám Váš praktický lékař vystavil žádanku na odborné gastroenterologické pracoviště, kde Vás budou schopni důkladně vyšetřit včetně dalších laboratorních testů na možné příčiny jaterního poškození a ultrazvuku břicha. Vezměte s sebou výsledky dosavadních vyšetření. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Trávení
Dobrý den, je mi 24 let a mám delší dobu takový...
Špatné trávení při menstruaci
Dobrý den, měla bych ještě jeden dotaz. zajímalo...
Trávení
Dobrý den prosím vás o radu.asi před pul rokem jsem...
Bolest žaludku, špatné trávení
Dobrý den, už asi druhý měsíc trpím bolestí žaludku,...
Špatné trávení ??
Dobrý den , Chtěl bych se zeptat na jeden problém...
Špatné trávení a další příznaky
Dobrý den, vůbec nevím kde začít, mám více problémů...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Špatné trávení

Dobrý den paní doktorko, mám na Vás pár otázek. Je mi 18 let a vážím 92 kg-...

Špatné trávení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký by byla možné další diagnozy. Už tři měsíce...

Špatné trávení

Dobrý den. Už několik měsíců mám potíže s trávením a častými průjmy hned po...

Špatné trávení

Dobrý den, prosím Vás, mám již měsíc problémy s trávením. Většinou mám žlutou...

Špatné trávení

Dobrý den, Již nějakou dobu mě trápí takové návaly, tlaky či sevření v žaludku,...

Špatné trávení

Dobrý den, posledních pár let řeším nadýmání a těžkost po jídle. Osvědčil se...

Špatně trávení

Dobry den pane doktore, před 3 dny jsem vám psala dotaz, ze me před 14 dny zastihla...

Špatné trávení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, asi před půl rokem jsem měla potíže s trávením....

Špatné trávení

Dobrý den, jmenuji se Pavel, je mi 20 let. Žádám Vás o radu. Už několik měsíců...

Špatné trávení

Dobrý den, přibližně od nového roku mě trápí problémy s trávením. Do té doby...

Špatné trávení

Dobrý den, moje mamka má dlouhodobé potíže s bolestí břicha, v podstatě nezáleží...

Špatné trávení

Již rok mě trápí problémy s trávením,trápí mě kručení střev,plynatost,říhání...

Špatné trávení a křeče

Dobrý den, mám trochu dlouhodobější problém. Před půl rokem jsem se přestěhovala...

Špatné trávení ??

Dobrý den , Chtěl bych se zeptat na jeden problém se kterým si nevím rady.:Trvá...

Špatné trávení a celodenní nevolnost

Dobrý den, mám problém, který se projevuje v žaludku a jícnu. Problém se...

Špatné trávení a další příznaky

Dobrý den, vůbec nevím kde začít, mám více problémů a ještě nikdo z lékařů...

Špatné trávení a nedostatek energie

Dobrý den, bylo mi přes biorezonanční přístroj zjištěno parazitální onemocnění...

Špatné trávení co s tím?

Dobrý den, trpím ranními nevolnostmi, např. když mám jít do školy a píše se...

Špatné trávení mléčných výrobků

začal jsem na sobě pozorovat, že mám problém s trávením mléčných výrobku. Trpím...

Špatné trávení po léku PPI ??

Dobrý den, mám problém s bolením břicha už od večera cca. Od 21:00 mám průjem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pálení jazyka

Dobrý den,koncem února jsem dobrala ATB,po dvou týdnech mě začalo pálit horní...

Loupání kůže na penisu

Dobrý den, již delší dobu mám problém s loupající se pokoužkou na penisu včetně...

Protilátky listerie těhotenství

Dobry den, jsem v 21. tydnu tehotenstvi, pred cca mesicem mi brali krev kvuli...

Som v 12 týždni tehotenstva, zistili mi TSH 0,035 mIU, S-antiTPO 0,67


Hnědý výtok- těhotenství ?


Bolest v krku


Jaké jsou šance na pohlavní nemoce?

Dobry den vcera me kamos nalakal jit do privatu byl jsem celkem ozralej. Slecna...

Bolest klitorisu


Záněty v moči


Těhotenství?


Magnetická rezonance

Dobrý den, mám jít 5.6.2014 na magnetickou rezonanci kvůli migréně s aurou....

Kožní vyrážka

Dobrý den cca před dvěma měsíci se mi udělali na obličeji malinké červené tečky...

Condyloma acuminata

Dobrý den, mému příteli se na penisu vyskytli nějaké bradavičky,nesvedi ho to...

Lupání v zubu

Dobrý den,prosím o radu.V horní 4 mě začalo divně lupat,když si na zub sahnu...

Leukocyty v moči


Předávkování vit. C?

Dobrý den, již třetí den mě trápí náhlé intenzivní křeče v oblasti žaludku...

Chondroza ploténky


Recidivující pásový opar


Podkožní změny

: Dobrý den, dnes při holení, jsem objevil bulku - tuková bulka? Cysta? Příjde...

Bolest zad a bušení srdce

Dobrý den,měl bych pár dotazů. Cca před 4 lety jsem začal užívat léky na vysoký...

Reklama
Zavřít