Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Špatné trávení

Vnitřní lékařství Petr 22.1.2019

Dobrý den, moje mamka má dlouhodobé potíže s bolestí břicha, v podstatě nezáleží na druhu potravy, tedy je jedno co sní.. Nyní se jí k tomu vrátila i arytmie srdce, kvůli které byla již několikrát na elektrickém výboji. Před časem, cca před 5 lety byla na operace srdce-chlopně. Stav současný je takový, že jí odmítají vyšetřit na stav střev-kolonoskopii s ohledem na stav srdce. Ale odmítají i pokus o srovnání arytmie, z důvodu velkého zdravotního rizika. Vím, že je už stará , 1942 ročník, ale rád bych jí dal aspoň pocit, že se o ní někdo/lékař/ zajímá. Nyní jsme v patové situaci.
Můžete mi doporučit postup, tedy na koho se obrátit a v jakém pořadí? Je možná nějaká méně bolestná a riziková kolonoskopie? Dá se arytmie redukovat použitím léků? Dále bych uvítal i doporučení lékaře, který by měl čas a chuť zkontrolovat a případně zmírnit množství léků,které musí brát?

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, samozřejmě bolesti břicha mohou mít spoustu různých příčin, včetně těch léků kterých je asi příliš, i váš praktický lékař by měl posoudit které léky jsou nezbytně nutné a které je potřeba podávat a zbytek vysadit, takovou dohodu jistě udělat můžete, je to jen na vzájemné důvěře, srovnat arytmii již většinou nejde, když se několik pokusů nepodaří, tak další pokusy už bohužel nemají smysl, dopadlo by to stejně, je spíše nadějnější zkusit ještě upravit léčbu srdce jinými léky, samotné vyšetření břicha lze pak provést CT vyšetřením s použitím kontrastu, tato metoda není na vyšetření břicha ideální, ale může leccos vyloučit, poradna vám ještě zkusí nabídnout kontakt na specialistu k úpravě léčby, ale zkuste se nejprve domluvit s vaším lékařem, většinou se opravdu dá půlka léků vcelku bez problémů vysadit a nejlépe to zvládne lékař který pacienta zná nejlépe, a může to i třeba i ty bolesti břicha zcela odstranit, často se nasazují léky proti vředům preventivně, které snižují příliš žaludeční kyselinu a pak trávení není možné, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážený pane Petře, škoda, že jste nenapsal, jaké léky Vaše maminka bere přesně, mohla jsem se k tomu hned vyjádřit, takhle upřímně nemám moc k čemu, Vaše dotazy jsou dost obecné... Arytmií srdce máte na mysli asi fibrilaci nebo flutter síní. Obecně je korigujeme buď elektrokardioverzí (kterou popisujete, výboji), čehož limitem je hlavně naděje na dlouhodobý úspěch - pokud má člověk srdce echokardiograficky moc špatné (moc velkou síň), tak víme, že pacient normální rytmus prostě neudrží a často ho ani nemáme šanci nastolit, samozřejmě pokud má Vaše maminka za sebou více kardioverzí a stále se jí vrací arytmie, tak další verze nemá smysl. Katetrizační řešení arytmií je také možné, avšak limity jsou zde stejné a ještě přísnější. Podobně verze pomocí léků. Takových pacientů, kteří se musejí smířit s arytmií doživotně je mnoho a i přesto mohou mít kvalitní další život. Obecně se používají léky ke zpomalení srdeční frekvence, ty se podávají v takové dávce, kterou pacient toleruje (není po ní unaven, nemá bradyarytmie), pokud se dosáhne prahu, kdy má pacient střídavě rychlou frekvenci a střídavě moc pomalou a nejde to srovnat léky, pak je na místě kardiostimulace a pak si můžeme podávat bradykardizující léky (=zpomalující vlastní frekvenci) v dávce, v jaké potřebujeme, abychom zabránili rychlé arytmii, v případě pomalé frekvence zastane akci kardiostimulátor. V každém případě je potřeba podávat antikoagulaci jako prevenci mozkové příhody, jen u opravdu velice rizikových pacientů stran krvácení je tato kontraindikována. Ano, často se u pacientů s antikoagulací dávají preventivně léky k potlačení žaludeční sekrece, aby se nevypěstovaly žaludeční vředy, jenže zkušenost je taková, že pokud se to neudělá, tak u polymorbidních ustýskaných lidí se ty vředy prostě vypěstují (a mohou být smrtelné). Tedy já osobně zastávám názor je podávat, lze v redukované dávce.
Ohledně bolestí břicha - potřebovala bych bližsí specifikaci - kde břicho bolí? má souvisost s jídlem? s vyprazdňováním? jaká je stolice? To vše by poukázalo na to, co se má vyšetřovat, jestli žaludek nebo střeva nebo ještě něco jiného...
Pokud bychom se shodli na tom, že jsou asi špatná střeva, tak ohledně kolonoskopie bych byla uvážlivá. Sono břicha, eventuelně CT (je otázné, zda by bylo možné podat kontrast - ledvinné funkce?). Větší expanze nebo střevní invaginace a kýly by ukázalo právě sono nebo CT. Kolonoskopie má nezastupitelné místo v diagnostice nádorů. V takovém případě si položte dotaz, zda by bylo možné paní operovat břicho a podávat onkologickou léčbu, zda je na to dostatečně fit. Pokud ano, trvala bych na kolonoskopii. Pokud ne, netrápila bych ji a zaměřila se právě na optimalizaci medikace - podívala se na léky na srdce, zažívání léčila symptomaticky (při zácpě dala léky proti zácpě, při křečích břicha dala léky proti nim, zvolila bych vhodnou dietu...). U starších polymorbidních lidí obecně je nutné dbát na dostatečný přísun tekutin a podávat kvalitní nutričně bohatou stravu (pokud maminka není vyloženě obézní). Také myslete na psychiku, někdy nedokážeme pacientům zajistit, aby se cítili fyzicky zdrávi, ale dokážeme pouhým nasazením antidepresiv zlepšit vnímání situace (a i to může být kauzální řešení).
s pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Špatné trávení co s tím?
Dobrý den, trpím ranními nevolnostmi, např. když mám...
Spatne traveni
Dobry den pani doktorko, jiz paty tyden mam potize...
Trávení
Dobrý den, je mi 24 let a mám delší dobu takový...
Špatné trávení
Dobrý den, prosím Vás, mám již měsíc problémy s...
Špatné trávení
Dobrý den,chtěla bych vás poprosit o konzultaci.Jedná...
Špatné trávení při menstruaci
Dobrý den, měla bych ještě jeden dotaz. zajímalo...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Špatné trávení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký by byla možné další diagnozy. Už tři měsíce...

Špatné trávení

Dobrý den. Už několik měsíců mám potíže s trávením a častými průjmy hned po...

Špatné trávení

Dobrý den, prosím Vás, mám již měsíc problémy s trávením. Většinou mám žlutou...

Špatné trávení

Dobrý den, Již nějakou dobu mě trápí takové návaly, tlaky či sevření v žaludku,...

Špatné trávení

Dobrý den, posledních pár let řeším nadýmání a těžkost po jídle. Osvědčil se...

Špatně trávení

Dobry den pane doktore, před 3 dny jsem vám psala dotaz, ze me před 14 dny zastihla...

Špatné trávení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, asi před půl rokem jsem měla potíže s trávením....

Špatné trávení

Dobrý den, jmenuji se Pavel, je mi 20 let. Žádám Vás o radu. Už několik měsíců...

Špatné trávení

Dobrý den, přibližně od nového roku mě trápí problémy s trávením. Do té doby...

Špatné trávení

Dobrý den,chtěla bych vás poprosit o konzultaci.Jedná se o dlouhodobé průjmy,bolesti...

Špatné trávení

Již rok mě trápí problémy s trávením,trápí mě kručení střev,plynatost,říhání...

Špatné trávení a křeče

Dobrý den, mám trochu dlouhodobější problém. Před půl rokem jsem se přestěhovala...

Špatné trávení ??

Dobrý den , Chtěl bych se zeptat na jeden problém se kterým si nevím rady.:Trvá...

Špatné trávení a celodenní nevolnost

Dobrý den, mám problém, který se projevuje v žaludku a jícnu. Problém se...

Špatné trávení a další příznaky

Dobrý den, vůbec nevím kde začít, mám více problémů a ještě nikdo z lékařů...

Špatné trávení a nedostatek energie

Dobrý den, bylo mi přes biorezonanční přístroj zjištěno parazitální onemocnění...

Špatné trávení co s tím?

Dobrý den, trpím ranními nevolnostmi, např. když mám jít do školy a píše se...

Špatné trávení mléčných výrobků

začal jsem na sobě pozorovat, že mám problém s trávením mléčných výrobku. Trpím...

Špatné trávení po léku PPI ??

Dobrý den, mám problém s bolením břicha už od večera cca. Od 21:00 mám průjem...

Špatné trávení po Mononukleoze

Dobrý den , obracím se na Vás s dotazem. Prodělala jsem infekční mononukleozu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nedobráni antikoncepce

Dobrý den, beru pravidelně antikoncepci a teď jsem brala dvě platicka po sobě...

Nechráněný pohlavní styk

Zdravím, chtěla bych se zeptat. S přítelem jsem měla nechráněný pohlavní styk...

Nedobrání HAK a pohlavní styk

Dobrý den,beru antikoncepci YAZ. V pátek 12.5. jsem měla užít bílou neaktivní...

Antikoncepce

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, zda-li můžu pomocí antikoncepce oddálit menstruaci...

Antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli se dá otěhotnět když mám po prvé antikoncepci...

Antikoncepce

Vážený pane doktore, užívám antikoncepci Jangee už delší dobu (2 roky). Poslední...

Antikoncepce

Dobrý den, chci se zeptat. Beru antikoncepci a vynechávám vždy týden pro měsíčky....

Antikoncepce

Dobrý den,chtěla bych se vás zeptat na něco ohledně antikoncepce.Tento měsíc...

Antikoncepce

Dobrý den, můj dotaz se týká účinnosti antikoncepce. Dnes 27.9. jsem zjistila,...

Antikoncepce

Už mám menstruaci 13.dní a beru antikoncepci Sunya. Co s tím mám udělat? Vyměnit...

Antikoncepce

Dobrý den, beru antikoncepci Sunya už 5 rokem a beru vždy 2 platíčka (42 tabletek)...

Antikoncepce

Dobry den, cca pred pul rokem jsem si u gynekologa nechala napsat antikoncepci...

V zubu se stále tvořil zánět


Antikoncepce

Dobry den. Chtela bych se zeptat, jak je velka sance otehotnet, kdyz jsem zacala...

Zvětšené uzliny

Dobrý den, mám na krku maličké jakoby "kuličky" pod kůží, nevíte o co se jedná?...

Antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mužů být těhotná. Beru pravidelně bez...

Antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Pokud jsem chtěla posunout menstruační cyklus...

Antikoncepce

Dobrý den,brala jsem několik let antikoncepci Yadine,rozešla jsem se s přítelem,tak...

Antikoncepce

Dobrý den, měla bYch dotaz. Užívám už 5 let lindinete. Před týdnem se mi stalo...

Recidivující pásový opar


Reklama
Zavřít