Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Špatné trávení

Trávení Pavla 20.6.2021

Dobry den.

Jiz po dobu nekolika let me trapi problemy s travenim, zaludek nepracuje jak ma a nemohu jist casteji nezli 2x denne a to umirnene.
Nejvetsli problem je pro me ale plynatost v oblasti zaludku, zpusobujici rihani, nejvice v noci. Prerusovany spanek delsimi periodami rihani je velmi namahavy a jsem vycerpana.

Pred casem jsem zkousela leky Helicid a Degan. Oba se silnymi vedlejsimi ucinky, bylo nemozne s nimi pokracovat. Pri jedne prilezitosti jsem dostala Degan nitrozilne v nemocnici a tam nebyly temer zadne problemy.
Zajimalo by mne zdali je to zpusobem podani nebo, jak mi jeden lekarnik-magistr rekl, ze jsou 2 druhy Deganu?
Take bych chtela vedet zdali na me potize vubec existuje lek , ktery by nemel pro me tak dramaticke vedlejsi ucinky ( nevolnost, nechutenstvi, deprese) ? Bezne mam vzdy chut k jidlu ale traveni pak je obtizne.

Jelikoz mam take poruchu autonomnniho systemu, ridici travici trakt, trpim po stolici stavy slabosti, coz mi znemoznuje se dostavit v objednany cas ke kteremukoli lekari na vysetreni. Jak resit tento problem?
Je mozne jeste dnes najit lekare ktery dela navstevy pacienta v byte, nebo ordinuje online?

Chci jeste dodat, ze jsem v peci psychiatra online a vyzkousela jsem jiz radu antidepresiv s velkymi potizemi, tez vse problem vedlejsich ucinku. Posledni z nich Britntelix dokonce trvale zhorsil a prodlouzil me stavy slabosti, pri kterych jsem nucena byt na luzku. Tudy tedy cesta nevede.
Na noc uzivam lek na uklidneni- benzodiazepin Lorazepam ( objednavany v Nemecku)

Abych zvladla nejake vysetreni, myslim ze bych potrebovala lek ktery by zmirnil me nocni rihani a take nitrozilni vyzivu ktera by vyrovnala nedostatek zivin a posilila nervovou soustavu a celkovou kondici.

Dekuji predem za vase rady, s pozdravem

1. doplňující dotaz 21.6.2021
Dekuji za odpoved. Take jsem uvazovala o kratke hospitalizaci, je to asi jedina moznost jak trochu resit muj problem. Po vsech pokusech s ruznymi leky mam obavu ze zkouseni dalsich a zajimalo by me nezli se pustim do takoveho projektu, zdali, jak jsem se take ptala, muze byt reakce ruzna v pripade podani leku v tabletach nebo infuzi. Byla bych rada kdyby jste mela moznost poradit, jestli mate nejakou zkusenost ktera by tomu napovidala.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Pavlo, děkujeme Vám za dotaz. Není mi úplně jasné, proč můžete jíst jen jednou denně a jaké jsou ty problémy kromě říhání. Každopádně je potřeba potíže probrat s lékařem a nechat se vyšetřit. Říhání může být projevem toho, že máte jícnový reflux a ten se horší ulehnutím. Ale takto bez dalšího popisu spíše hádám. Na to, aby Vám někdo předepsal nitrožilní výživu, byste opět musela jít k lékaři a k podávání výživy by musel být lékařský důvod. Doporučuji Vám poradit se s Vaším praktickým lékařem po telefonu, jak postupovat. Zná Vás, tak Vám nejlépe poradí. Na žaludek, proti tomu refluxu, může pomoci i jiný lék než je Helicid a Degan (ten se dává pro nezvadatelné nevolnosti, ale ty jste nepopsala). Váš praktický lékař Vám může zkusit předepsat jiný druh léku. Dále k Vašim potížím neumím nic lepšího napsat, protože jsou velice neurčité popsané. Jistě lze doporučit užívání Espumissanu (to je lék, který nemá žádné interakce, nebude Vám dělat deprese, jen zmírní nadýmání, protože na sebe jakoby váže bublinky vzduchu v trávicím traktu).Espumissan mohou užívat i těhotné ženy, z čehož můžete věřit tomu, že neškodí. K tomu je nutné nejíst 2 hodiny před spaním. Zkuste ukusovat přes den malé kousky, dobře žvýkat. Jezte to, co se dobře tráví, polévky, kaše, pyré. Nejezte nadýmavé věci - kynuté pečivo, košťálovou zeleninu, luštěniny, z mléčných výrobků doporučím ty kysané. Na noc si dejte dva polštáře pod záda. Kdyby Vás dráždil žaludek, můžete také zkusit něco proti překyselení jako třeba Tums. Také je vhodný pro těhotné, takže neškodí a měla byste dobře snášet. Ideální by bylo žaludek vyšetřit. Můžete se domluvit na kontrole tak, aby to bylo odpoledne, nebo v čase, kdy nebudete po stolici a tudíž nebudete slabá. Domluvte se s Vaším psychiatrem na nějakém léku na spaní, který by nebyl ze skupiny benzodiazepinů (tedy změnu Lorazepamu za něco jiného), které jsou návykové a způsobují problémy s trávením. Lék sama nevysazujte, protože pokud jej berete dlouho, měla byste abstinenční příznaky. Držím Vám palce. S pozdravem Dr. Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Pavlo, děkuji Vám za doplnění. Omlouvám se, ze začátku jsem přehlédla, že píšete, že jíte dvakrát denně. To, že hledáte lékaře, který by Vám pomohl online, jsem si všimla, ale doporučila jsem Vám spojit se s Vaší praktickou lékařkou. Nemyslím, že je ve Vašem případě při letitých potížích možné a vhodné věci řešit online, protože je nutné břicho vyšetřit, nejlépe na gastroskopii nebo alespoň na gastroenterologii v poradně, udělat pořádnější kontrolu včetně laboratorní k vyloučení stavů jako je celiakie, laktózová nesnášenlivost, alergie na potraviny atd.. To online nejde. Domů chodí jen praktický lékař, nikoliv specialisté. Domů dochází také pečovatelská služba. Proto když Vás Vaše praktická lékařka zná, bude Vám moci pomoci a poradit nejlépe a také by měla mít jako ostatní praktičtí lékaři domácí návštěvní službu. Praktická lékařka Vám také může předepsat jiné léky na žaludek než Degan nebo Helicid, jsou jiné blokátory protonové pumpy, H2 blokátory, léky na zlepšení hybnosti trávicího systému jako prokinetika a další. Chápu, že se zlobíte a cítíte se bezradná, ale Vaše potíže, které jste popsala, není možné vyřešit prostřednictvím naší poradny, protože Vás nemůžeme vyšetřit a ani předepsat lék. Popsala jsem Vám dietu, která by Vám měla pomoci, léky, které jsou prodejné a bez nežádoucích účinků, což je to, co jste si přála. Pospala jsem Vám postup, který by byl ve Vašem případě vhodný. To, že jste je již volně prodejné léky brala, jste neuvedla, proto jsem to nevěděla a nemohla zohlednit. V tomto případě, pokud jste již tedy vyzkoušela vše, co jsem Vám doporučila a nepomohlo to, bude vhodné domluvit se na postupu s praktickou lékařkou. Pokud máte problémy s výživou, trávením, žaludkem a další popsané, ale nejste fyzicky schopná dostavit se na žádné vyšetření, je možné se s Vaší lékařkou domluvit na vyšetření za krátké hospitalizace. Může Vám to zařídit. Pokud by v nemocnici pak lékaři vyšetřením zjistili, že jste natolik podvyživená nebo to Vaše tělo potřebuje z důvodů vážných nedostatků nějakých živin, mohli by Vám podat i ty infuze, které jste chtěla. Je mi líto, že Vám nemohu více poradit, ale možnosti online poradny jsou v tomto omezené. Držte se, přeji Vám hodně štěstí a ať vyšetřování dobře dopade. S pozdravem Dr. Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Pavlo, děkuji za doplnění. Myslím, že ta hospitalizace opravdu bude řešení, jsem ráda, že se k tomu stavíte takto příznivě. Opravdu je to tak, že některé léky, když se podají nitrožilně, mají lepší účinnost a jsou lépe snášené. Nicméně to není pravidlo a o tom, co, jak a kdy se má podávat do žíly, může rozhodnout jedině lékař po důkladném vyšetření a uvážení, protože jde jistě o větší zásah, než je spolknutí tabletky. Takže ano, mohlo se stát, že jste injekční Degan snesla a tabletku ne, zvláště když máte potíže se žaludkem. Ale u Vás bude také třeba nastavit pravidelnou léčbu lékem, který budete snášet a který nebude dráždit trávení. Jak jsem již psala, možností je vícero a když víte, co jste nesnášela, doporučuji si to napsat i s tím, co konkrétně Vám ten lék dělal a pak je možné zkusit léky z jiné skupiny. Nebojte se toho, lépe je nepřistupovat k nastavování léčby s obavami, ale spíše s nadějí. Každý lékař se bude snažit Vám ulevit. To je ostatně náplní a smyslem našeho povolání. Držím Vám palce. S pozdravem Dr. Boušková

Související dotazy

Špatné trávení co s tím?
Dobrý den, trpím ranními nevolnostmi, např. když mám...
Spatne traveni
Dobry den pani doktorko, jiz paty tyden mam potize...
Trávení
Dobrý den, je mi 24 let a mám delší dobu takový...
Špatné trávení
Dobrý den, prosím Vás, mám již měsíc problémy s...
Špatné trávení po odstranění žlučníku
Dobrý den, v minulém roce jsem po 2 záchvatech a čištění...
Špatné trávení
Dobrý den,chtěla bych vás poprosit o konzultaci.Jedná...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Špatně srostlá uzdička penisu

Dobry den, meli sme s pritelem malou nehodu pri sexu a natrhla se mu uzdicka...

Špatně srostlá zlomenina metakarpu

Dobrý den, na dovolené v Dominikánské republice jsem si zlomil metacarpální...

Špatně srostlý obratel

Dobrý den . Je to asi tak rok co jsem zjistlila že jsem měla zlomený obratel...

Špatné trávení

Ve středu jsem měl závěrečné taneční byl jsem tam do 23:15, nevím zda-li to...

Špatné trávení

Dobrý den. Mám již dva měsíce neurčité zdravotní potíže a musím přiznat, že...

Špatné trávení

Dobrý den. Mám již dva měsíce neurčité zdravotní potíže a musím přiznat, že...

Špatné trávení

Dobrý den. Mám již dva měsíce neurčité zdravotní potíže a musím přiznat, že...

Špatne traveni

Dobry den mam už vice jak rok travici potiže ..po jidle a po napiti přijde bublani...

Špatné trávení

Dobrý den paní doktorko, mám na Vás pár otázek. Je mi 18 let a vážím 92 kg-...

Špatné trávení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký by byla možné další diagnozy. Už tři měsíce...

Špatné trávení

Dobrý den. Už několik měsíců mám potíže s trávením a častými průjmy hned po...

Špatné trávení

Dobrý den, prosím Vás, mám již měsíc problémy s trávením. Většinou mám žlutou...

Špatné trávení

Dobrý den, Již nějakou dobu mě trápí takové návaly, tlaky či sevření v žaludku,...

Špatné trávení

Dobrý den, posledních pár let řeším nadýmání a těžkost po jídle. Osvědčil se...

Špatně trávení

Dobry den pane doktore, před 3 dny jsem vám psala dotaz, ze me před 14 dny zastihla...

Špatné trávení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, asi před půl rokem jsem měla potíže s trávením....

Špatné trávení

Dobrý den, jmenuji se Pavel, je mi 20 let. Žádám Vás o radu. Už několik měsíců...

Špatné trávení

Dobrý den, přibližně od nového roku mě trápí problémy s trávením. Do té doby...

Špatné trávení

Dobrý den,chtěla bych vás poprosit o konzultaci.Jedná se o dlouhodobé průjmy,bolesti...

Špatné trávení

Dobrý den, moje mamka má dlouhodobé potíže s bolestí břicha, v podstatě nezáleží...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Modřiny po těle


Pooperační jizva

Dobrý den, chtěl bych znát Váš názor na hojení jizvy po operaci tříselné...

Tlačení pod žebry - tvrdá boule

Dobrý den,už asi 2roky mě trápí tlačení pod žebry na pravé straně při ohýbání...

Mam delši dobu napěti v břiše,ale bolest nemam.

Mam delši dobu napěti v břiše Dotaz od: Marek | Publikováno: 14.6.2011 Dobry...

Červený vřed na břiše.

Dobrý den.Už nějaký čas jsem měl na břiše nějaký bolák,průměr asi 5mm,měl barvu...

Bolest a tlak pod pravým žebrem

Již několik měsíců mne trápí bolest a tlak pod pravým žebrem, hlavně když sedím...

Panna

Ahoj, pozná muž že žena je ještě panna pokud se s ní seznámí. Myslím jako z...

Bílé tečky na penisu

Dobry den. Udělaly se mi takovéto bile tečky u uzdicky. Nesvedi, nepali, neboli,...

Jsem panna a chci používat menstruační tampony

Když jsem panna a chci používat menstruační tampony. Jak ho pak přes blánu vytáhnu...

Osteochondrosa disku s vakuovým fenomenem

Dorý den, včera mi bylo zjištěno na CT: osteochondrosa disku s vakuovým fenoménem,...

Brnění končetin


Fleky na prsu v těhotenství

Dobrý den, jsem v 10. týdnu těhotenství a na levém prsu se mi vytvořilo několik...

Červené fleky na penisu

Dobrý den, na přirození se mi udělali červené fleky, které občas svědí. Mám...

Kolem penisu se mi začala obevovat vyražka a pupínky

Dobrý den jemi 12 let a kolem penisu se mi začala obevovat vyražka a pupínky...

Fascikulace, únava, potíže vzniklé po očkování, může se jednat o ALS

Dobrý den. Moc prosím o radu, už si nevím rady. Na konci března 2021 jsem byla...

Boulička pod jazykem

Dobrý den, před pár měsíci se mi začala dělat pod jazykem vodnatá boulička,...

Žlutá stolice nevadí


Boule na holení kosti

Dobrý den mám jistý problem mám za týden dvouletou dceu a našli sme s manželem...

Namožená achilovka

Dobrý den, byla jsem u lékaře s bolestí achilovky při chůzi. Hodně sportuji...

Zlomenina kotniku

Dobry den, 3 unora jsem utrpela zlomeninu vnejsiho kotniku nohy. 5 tydnu sadrao...

Reklama