Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Spontánní potrat, snížená funkce štítné žlázy

Endokrinologie Kristina 3.11.2017

Dobry den,
na zaciatku tohto roku som mala spontanny potrat v 6+5 tt. Neskor mi obvodna lekarka zistila hodnotu TSH 4,6 a povedala mi, ze to mohol byt dovod spontanneho potratu. Kedze chceme babatko, tak som navstivila endokrinologicku a zacala som uzivat Euthyrox 25. Po kontrolnom odbere krvi po 8 tyzdnoch uzivania Euthyrox 25 mi boli zistene hodnoty TSH 5,33. Predpisali mi Euthyrox 50. Chcem sa spytat ako je mozne, ze po uzivani liekov mam hodnoty horsie ako pred tym. ft4 je 13,9. Mame cakat s otehotnenim? Vopred dakujem za odpoved.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, je možné, že porucha štítné žlázy byla zachycena hned v počátku a nadále pokračuje (tj. nemoc není ještě stabilizovaná a nadále se vyvíjí). Proto by mohlo být TSH i nadále zvýšené (z tohoto důvodu jsou kontroly v počátcích léčby častější).
Snížená funkce štítné žlázy je jen jedna z možností potratu. Je i mnoho žen, které mají lehce sníženou funkci štítné žlázy (a neví o tom), a přesto nepotratí. Je tedy také možnost, že embryo zemřelo z jiných důvodů.
S otěhotněním nyní ale ještě raději počkejte, až se nemoc stabilizuje a hodnoty budou v normálním rozmezí.
Váš dotaz předám ještě specialistovi, k ev. doplnění informací. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.


Dobrý den, důvodem potratu neúplně funkční štítná žláza být sice může, ale řekla bych že mnohem pravděpodobněji to bylo z jiných důvodů (většinou chyba na straně vývoje plodu). Vaše výsledky jsou jen mírně zhoršené a TSH odpovídá na stav štítné žlázy a na nastavenou medikaci se zpožděním, navíc opravdu může být zánět štítné žlázy ve vývoji, tedy výsledek může klidně být v pozdějších odběrech horší. Počkejte na další odběr (6-8 týdnů od nastavení vyššího dávkování s podmínkou pravidelného užívání za stejných podmínek ráno nalačno). TSH by mělo být alespoň pod 4 a pak není problém znovu začít. Rozhodně by jste však v následujícím období měla být častěji sledována.
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Snížená funke štítné žlázy
Dobrý den, v prosinci jsem byla na odběru krve, který...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, na základě obecně udávaných příznaků mám...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, mám dotaz ohledně štítné žlázy. Již 8 let...
Snížená funkce štítné žlázy a jód
Dobrý den, Už druhý rok se mi snižuje funkce štítné...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, chystáme se na IUI do Caru a obvodní lékař...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, byli mi naměřeny tyto hodnoty S_TSH 5,860...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Spontanni pneumothorax

Dobry den, pane doktore, jeste navazuji na predchozi dotaz ohledne letani letadlem...

Spontánní pneumothorax

Dobrý den, jsem nyní měsíc po prodělání spontánního pneumotoraxu pravé plíce....

Spontánní porod po císařkém řezu

Moc zdravim. Chtela bych se zeptat na vas nazor. Muj prvni porod skoncil akutnim...

Spontánní potrat

Vcera 10.7. jsem spontane potratila v 9.tydnu tehu.Nemusela jsem podstoupit...

Spontánní potrat

Dobrý večer, v listopadu roku 2015 jsem prodělala bezbolestný a i bez jakéhokoliv...

Spontánní potrat

Dobrý den, prosím, můžete mi odpovědět, zda vysoké dávky kortikoidů můžou způsobit...

Spontánní potrat

Dobrý den.podle posledni menzes jsem 4tt+6 .Včera jsem byla na pohotovosti..Protože...

Spontánní potrat

Dobrý den, velmi ráda bych Vás požádala o radu. V 6. týdnu těhotenství jsem...

Spontánní potrat

Dobrý den, před dvěma dny jsem podstoupila revizi dělohy po zamlklém těhotenství,...

Spontanni potrat 4+3tt

Dobry vecer pane doktore, chci se zeptat, jestli je mozne, ze jsem v poslednich...

Spontánní regrese zánětu

Před nedávnem mě začalo bolet a mírně hnisat v uchu a protože jsem už před nějakou...

Spontánní ruptura sleziny

Přeji krásný den, mám takový problém. Jsem nemocná již rok a půl. Vše to začalo...

Spontánní vysazení antidepresiv

Dobrý den, můj přítel (35 let) bral pravidelně-každé ráno po dobu deseti let...

Spontánní zlomeniny žeber

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu, můj příbuzný se již půl roku potýká...

Spor

Dobrý den, nutně potřebuji e-mail nebo telefonní číslo na zkušeného znalce...

Sporadické ES

Dobrý den, je to 3 roky, co jsem měla panickou ataku a chvíli na to operaci...

Sporadicke pupinky na kozi

Dobry den, viem ze bude asi tazke odpovedat mi, no aspon sa pokusim. Uz nejaky...

Sporanox

Dobrý den, mám vyrážku na zádech a lékařka mi předepsala tablety Sporanox....

Sport

Dobrý den, mám angínu a dostal jsem antibiotika Ospen 1500 na 10 dní.. Jsem...

Sport

Dobrý den, ráda bych se s vámi poradila o tom, jakému "sportu" nebo...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Boule u varlat

Dobrý den, poblíž varlat se mi v rozkroku udělala taková boule (viz foto). Při...

Vykašlávání černého hlenu


Požité plesnivé potraviny


Sípání, pískání při dýchání


Vysoký tlak

Dobrý den...v mládí jsem vždy trpěla na nízký tlak. S přibývajícím věkem mi...

Tečky na nohou

Dobrý den, psala jsem dotaz ohledně teček na nohou, kdy mám místa kolem chloupků...

Křeč či bolest pod jazykem

DOBRÝ DEN,CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT ČÍM JE ZPŮSOBENÁ KŘEČ ČI BOLEST POD JAZYKEM,JAKO...

Omeprazol a Coldrex

Dobrý den, dlouhodobě užívám Omeprazol (mám již zhojené žaludeční vředy). Mohu...

Boule na prstu

Dobrý den, nedávno jsem zpozoroval, že se mi na prstu u pravé ruky udělala...

Červené klouby na rukou

Dobrý den, prosím o radu,mám na rukou červéné klouby.Na pravé ruce více a to...

Občasný tlak a píchnutí pod korunkou

Dobrý den pane doktore, už po druhé mne trápí zub, na kterém mám korunku, cítím...

Únik plynů

Dobrý den, už přes pět let se trápím plynatostí. Na gastroenterologii mi našli...

Je možná bolest břicha od páteře?


Bolest břicha


Velké bříško

Dobrý den,ráda bych se zeptala na docela velké bříško u mé dcerky,které budou...

Průjem

Dobrý den p.doktore,chci se zeptat mám stále žlutou stolici,nemám žlučník.Udělali...

Bulka v podbřišku

Dobrý den pane doktore, prosím Vám našla jsem si bulku vpravo v podbřišku,...

Natržený přední zkřížený vaz a zvažování operace

Dobrý den, při fotbale mi byl způsoben úraz, kdy jsem měl prasklý meniskus...

Bolest žaludu


Bolest v trojúhelníku pod hrudním košem

Dobrý den, Chtěla bych se Vás zeptat, trápí mě bolest v trojúhelníku pod hrudním...

Reklama
Zavřít