Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Štítna zľaza

Endokrinologie Petra . 8.1.2013

Dobrý deň. Mám 36 rokov a od svojich 12 rokov mám diagnostikovanú nodóznu strumu. Nedávno mi tiež z punkcie a aj zo zvýšených anti-TPO protilátok zistili Hashimotovu thyreózu. Laboratórne výsledky sú v norme (s opakovaným fT4 na dolnej hranici a s TSH okolo 1,0), keďže však trpím symptómami hypothyreózy a štítna zľaza sa mi zväčšuje, pred pol rokom mi lekár zahájil liečbu Euthyroxom, 25 mcg denne. Po poloročnej liečbe sa mi symptómy zlepšili (dokonca sa mi prvýkrát v živote podarilo otehotnieť, žiaľ, s následným spontánnym potratom), ale ešte stále sa necítim úplne dobre a štítna zľaza sa mi objemovo zase o trochu zväčšila. Moje terajšie výsledky pri liečbe sú: TSH - 0,90 (ref. 0,27 – 4,20 mIU/l), fT4 - 12,5 (ref. 12,0 – 22,0 pmol/l), fT3 – 4,71 (3,13 – 6,76 pmol/l). Lekár mi neodporúča zvýšiť dávku Euthyroxu, lebo sa bojí, že sa mi veľmi zníži TSH a že mi vyvolá hyperthyreózu. Neviem, či tomu správne rozumiem, ale nevyvoláva príznaky hyperthyreózy vysoké fT4 (a nie nízke TSH)? Mohlo by mi zvýšenie dávky na 50 mcg príliš zvýšiť fT4, ak ho 25 mcg dávka ani trochu nezdvihla? Mohlo by mi inak uškodiť, ak by mi TSH kleslo ešte nižšie k dolnej hranici, príp. málo pod? Ďakujem za odpoveď. Petra

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý deň, pri pokusoch o zmenšenie štítnej žľazy sa doporučuje cieľová hladina TSH 0,3-0,5. Pokiaľ sa povedzme ani po pol roku stav nezačne upravovať a žľaza by sa naďalej zväčšovala, iná možnosť ako operácia už veľmi nie je. Čo sa týka navodenia hypertyreózy, hodnotí sa vždy súčasne TSH aj fT4, takže sa nedá povedať, že niektorý z hormónov tu nie je dôležitý pre hodnotenie stavu. Každopádne si myslím, že zvýšenie dávky na 50 ug denne by Vám poškodit nemalo a kľudne by som to skúsila - kontrolný odber krvi by ale mal prebehnúť do 3 mesiacov od zmeny dávky (pre prípad, že by to bolo pre Vás naozaj veľa). Držím palce.

Související dotazy

Štítná žláza
Dobrý den, 12 měsíců jsem podstupovala intenzivní...
Štítná žláza hubnutí
Dobry den. Mám dotaz ohledně štítné žlázy už dva roky...
Zvětšená štítná žláza
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená nález...
Neplodnost, štítná žláza
Štítná žláza. Dobrý den, je mi 26 let a snažíme...
Štítná žláza
Dobrý den, ráda bych se zeptala na výsledek sona...
Štítná žláza
Dobrý den, prosím o přeložení nálezu pro laika. viz...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Štípnutí na ruce

Dobrý den, objevilo se mi na ruce a noze štípnutí. Pupínky svědí. Nevíte co...

Štípnutí od komára

Dobrý den, před dvěma dny mě venku poštípal komár na nohou (cca 6 kousnutí...

Štípnutí od komára

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, před 2 dny se mi koleni objevil štípanec,...

Štípnutí ovádem

Před dvěma dny na dovolené u rybníka mě štípnulo hovado do stehna, nejdřív to...

Štipnutí ovadem

Dobrý den, v neděli odpoledne mi štipl ovád do prostředníčku na noze zespod....

Štípnutí po muchničce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda štípnutí od muchničky může mít nějaký...

Štípnutí včelou

Dobrý den, ve čtvrtek mě štípla včela do prstu na noze..Včera mi natekla do...

Štípnutí včelou rudé a plné hnisu

Dobrý den, asi před týdnem mě štípla včela, ránu po žihadle mám červenou a...

Štípnutí, které přetrvávalo nezvykle dlouho

Dobrý den, po štípnutí, které přetrvávalo nezvykle dlouho (týden) příznaky odezněly....

Štítná žláza a otěhotnení

Dobrý den. Mám nově diagnostikovanou hypofunkci ŠŽ beru Letrox 50 ob den 1-0-0...

Štítná zlaza

Dobrý den,prosím vas o překlad lékařské zprávy mamky.Záchyt heperthyreozy bez...

Štítná zlaza

Dobrý den chtěla bych znát vas názor testy SZ tsh 0,049 a t4 11,6 puls 120 min...

Štítná zlaza

Dobrý den mám difúzní netoxickou strunu 9 .3 jsem objednána na operaci operace...

Štítna zlaza hodnota

Dobrý den. chcel aby som sa Vas opytat bola som u endokrinologicky na šťítnu...

Štítná žáza a HA

Dobrý den chtěla bych se vás zeptat když mě nedavno zjistily hypofunkci štétné...

Štítná žáza a její vyšetření

Dobrý den, byla mě náhodně zjištěny vyšší hladina TSH a to 6,4.U lékaře jsem...

Štítná žláha a těhotenství

Dobrý den, Jsem v 7tt těhotenství, 7 let se léčím se štítnou žlázou a beru...

Štítná žláza

Dobry den . Chtela bych se zeptat .. Uz od malicka nemam stitnou zlazu .....

Štítná žláza

Dobrý den, nechala jsem si vyšetřit štítnou žlázu a doktorka mi přes telefon...

Štítná žláza

Dobrý den ,mám dotaz , zda je možné mít problémy se šť. žlázou ,pokud mám v...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pervitin – nejprve „nakopne“, potom vás pomalu zničí

Skutečný počet uživatelů pervitinu v Česku je obtížné určit. Odhady se nicméně...

Bolest hlavy a pocit na zvracení

Dobrý den, od včerejšího dne mě neustále bolí hlava, mám pocity na zvracení,...

Opakované gynekologické záněty

Někdo si svým životním stylem nebo přístupem k léčbě o vaginální záněty přímo...

Sex v říši klíšťat

Nikdo je nemá rád a zvláště my, lidé, bychom se jich nejraději zbavili. Přesto...

Krvácení mimo menstruaci

Dobrý den. Je mi 20 let a asi 5 měsícem se mi vždy 2 dny po sobě objevuje světle...

MUDr. Petr Skála

Gynekologická ordinace

Bolest pod kolenem

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat:bolí mě holenní kost přímo pod kolenem,ale bolí...

Časté mrkani dítěte

můj syn (2,5 roku) začal ze dne na den dost často pomrkávat. Není to takové...

Horečka,slabost, strnulost

Dobrý den, před čtyřmi dny jsem večer ulehala do postele s velice unaveným tělem....

Bolest hlavy

Dobrý den dva týdny mě bolí hlava , na jednom míste vzadu ,Mám obavu jestli...

Vyrážka po celém těle

Dobry den chtela by sem se vas zeptat mam vyrasky po tele mam to od 2 let zdedila...

Zánět močového měchýře ?

Dobrý den, před měsícem jsem ležela v nemocnici s akutním zánětem močového...

Bolest pod žebry

Dobrý den. Chci se zeptat . Již delší dobu mě nepravidelně bolí na pravém boku...

Myom na maternici

Dobrý deň , Pred mesiacom som sa náhodne pri kontrole u gynekológa dozvedela...

Zánět ledvin

Dobrý den, moje sestřenice leží na Jip se zánětem ledvin. Chci se zeptat jaky...

MUDr. Václav Kříž

Chirurgická ambulance

Krevní obraz

V předchozím dotaze jsem vypsala hodnoty z krevního testu, tady pro jistotu...

Nemáme sex po porodu

Dobry vecer, mam s partnerem problem ohledne toho, ze nemame sex, zaclo to,...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×