Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Štítná žláza v těhotenství

Endokrinologie Zuzana 27.2.2012

Dobrý den,
chtěla bych požádat o Váš názor na průběh léčby na endokrinologii. Mám 1 dceru 3,5 roku, která je zdravá. Početí se podařilo až po cca roce a půl po podání Clostylbegitu a Pregnylu v CARu. Nyní jsem opět těhotná cca 27t. Otěhotněla jsem opět cca po roce a půl až po podání Clostylbegitu a Pregnylu v CARu. Před jeho podáním mi byl udělán hormonální profil, kde byly všechny hodnoty v pořádku. Potom jsem byla na preventivní prohlídce u PL, kde mi z krve zjistili nedostatečnou fci štítné žlázy TSH 6,9, ostatní v pořádku.(Mohla být tato hodnota ovlivněna clostilbegitem+pregnylem?) V té době jsem zároveň zjistila, že jsem těhotná. Byla jsem znovu na odběru krve (cca týden po předchozím) a navštívila jsem endokrinologii. Tam ještě druhé výsledky neměli, žádný jiný pblm u mě nezjistili a hned mi nasadili Letrox 100, který beru dosud. Týden po této prohlídce jsem byla ještě na UZ štítnice, kde bylo také vše v pořádku. Lékař už měl k dispozici i druhé testy - to jsem letrox ještě nebrala - a všechny hodnoty byly najednou v pořádku. Přesto vzhledem k tomu, že jsem těhotná lékař trval na braní Letroxu 100. Při další kontrole za dva měsíce bylo TSH 0,20, FT4 16,9. Měla jsem stále pokračovat v Letroxu 100. Teď v únoru jsem měla TSH 0,01, FT4 17,2 a stále mám pokračovat v Letroxu 100. Na další kontrolu jsem pozvána až za půl roku. Tzn. cca 3 měsíce po porodu s tím, že do porodu mám brát Letrox 100 a po něm Letrox 50. Jsem laik, ale vzhledem k tomu, že lékař říkal, že správná hladina TSH je 2,2, tak si připadám předávkovaná Letroxem. Lékař tvrdí, že to nevadí, že se nadbytek hormonu naváže v krvi a vyloučí + že můžu jíst i 5 minut po podání letroxu, že nepotřebuji, aby se mi vstřebal celý. Asi to nechápu, ale nepřijde mi to v pořádku. Navíc jsem četla, že v těhotenství je potřeba více hormonu, dávky letroxu se zvyšují, stejně tak kontroly na endokrinologiie jsou častější. Já mám podle hodnot stále vyšší nadbytek hormonu, tzn. že moje žláza funguje, ale ještě něco beru navíc + mám tři měsíce do porodu a už nemám jít na žádnou kontrolu...až za půl roku. Je toto běžné, mám zůstat v klidu? Nebo se mám raději obrátit na jiného endokrinologa? Může mít nadbytek hormonu z Letroxu vliv na děťátko?
děkuji

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den,
pokud byla hodnota TSH vstupně mírně zvýšená a podruhé již normální, určitě bych vám nedávala Letrox v dávce 100ug. Zvolila bych dávku poloviční nebo možná ještě nižší. Občas se stává, že laboratorní hodnoty vyjdou jednou z nějakého důvodu špatně, ale při kontrolním odběru je vše již normální. Pak se řídím hladinou protilátek a sonografickým nálezem. POkud je vše v normě, pak si myslím, že by opravdu stačilo jen malé zajištění dávkou 25ug denně. Také jsem toho názoru, že pokud budete po porodu pokračovat v dávce 100ug denně, tak si přivodíte slušné předávkování. Možná bych na vašem místě navštívila jiného endokrinologa, pokud ale nejste z Prahy, bude se vám asi špatně hledat. Je nás po republice docela dost málo. Můžete se obrátit i na nás, ale nejsme pro vás příliš při ruce. Držím palce.

Související dotazy

Štítná žláza
Dobrý den, 9.12.16 mi byla vyoperována štítná žláza...
Štítná žláza
Dobrý den, 12 měsíců jsem podstupovala intenzivní...
Zvětšená štítná žláza
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená nález...
Štítná žláza hubnutí
Dobry den. Mám dotaz ohledně štítné žlázy už dva roky...
Štítná žláza
Dobrý den, prosím o přeložení nálezu pro laika. viz...
Neplodnost, štítná žláza
Štítná žláza. Dobrý den, je mi 26 let a snažíme...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Štítná žláza v těhotenství

Dobrý den,je mi 38 let,jsem ve 20 týdnu těhotenství a mám poruchu ( hypo)št.žlázy.Beru...

Štítná žláza v těhotenství

Dobrý den, dříve jsem měla problém s mírně sníženou funkcí štítné žlázy, problém...

Štítná žláza v těhotenství

Dobrý den, před pár dny jsem pokládala dotaz ohledně mírné hypofunkce v těhotenství....

Štítná žláza v těhotenství

Dobry den. Jsem ve 26tt a bylo me zjisteno pomalejsi cinnost stit zlazy. Zadne...

Štítná žláza v těhotenství

Dobrý den, jsem v 11 týdnu těhotenství. S ničím se neléčím, jen mi moje gynekoložka...

Štítná žláza v těhotenství

Dobrý den,měla bych takový dotaz. V 6. týdnu těhotenství jsem měla hodnotu TSH...

Štítná žláza v těhotenství

Dopbrý den, chci se zeptat na toto. Dlohodobě jsem v péči endokrinologa, před...

Štítná žláza v těhotenství

Dobrý den, paní doktorko, ve 14. tt mi byla zjištěna subklinická hyperthyreoza...

Štítná žláza v těhotenství

Dobry den,byl mi zjisten mirny autoimunitni zanet stitne zlzy s normalni funkci...

Štítná žláza v těhotenství

Vážená p.doktorko,jsem v 11 týdnu těhotenství.Byla mi zjištěna Autoimunitni...

Štítná žláza v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 22. týdnu těhotenství, od začátku těhotenství chodím zhruba...

Štítná žláza v těhotenství

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem týkajícím se snížené činnosti štítné...

Štítná žláza v těhotenství

Dobrý den, prosím o radu.3.1 2014 jsem si nechala(jako samoplatce) udělat testy...

Štítná žláza v těhotenství

Dobrý den, jsem v 21. týdnu těhotenství, před otěhotněním jsem měla štítnou...

Štítná žláza v těhotenství

Dobrý večer paní doktorko, mám jednu prosbu o vysvětlení laboratorních výsledků...

Štítná žláza v těhotenství

Dobrý den, paní doktorko, jsem ve 12.týdnu těhotenství a při odběrech krve...

Štítná žláza v těhotenství - hodnota TSH

Dobrý den, jsem ve 13 tt, byla jsem na endokrinologii: hodnota TSH je 0,00,...

Štítná žláza vs.svědění genitálií

Dobrý den, pane doktore , před půl rokem mi byla zjištěná špatná funkce štítné...

Štítná žláza zvýšené hodnoty

Dobrý den, ráda bych se zeptala zdali je potřeba začít brát léky na štítnou...

Štítná žláza- problémy s otěhotněním

Dobrý den, před 3 měsíci jsem byla u své doktorky,kde mi byly zjištěny hodnoty...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nic necítím

Dobrý den, mám takový intimní dotaz. Je to asi týden, co jsem si všimla úplné...

Růst penisu, 14 let

Dobrý den, za 2 měsíce mi bude 14 a můj penis měří 16cm, vyroste mi ještě?

ČAsté močení a stolice

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně syna 6 let.Asi 3 den chodí často močit.Byla...

Oči-Dg laické přeložení

Dg:Artefakia PC IOL oc.utr. S,suchého 2-4xD do OP ev. i do OL.Membrana epiretinalis...

Bolest při defekaci

Dobrý den, Už jsem bohužel úplně zoufalá, protože mi nikdo zatím nepomohl....

Zvětšené uzliny krku

Dobrý den, dnes jsem si nahmatala malou bulku. Ve spodní části krku, dá se...

Gastroskopie a brániční kýla

Dobrý den. Podstoupil jsem gastroskopii a byl mi diagnostikován GERD s ezofagitidou...

Smrt v umělém spánku

Dobrý den,zemřel mi velmi blízký člověk,který byl v umělém spánku,nevím zda-li...

Dyshidróza, drobné puchýřky na ruce


Křupání v kloubu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je normální, že mi křupe v chodidle...

Praskání v hrudním koši

Dobrý den chtěl bych se zeptat Je mi 18 let chodím do posilovny a občas když...

Rakovina prsu - metastázy v kostech

Dobrý den pane doktore,moc Vás prosím o odpověď. Maminka prodělala před 4 lety...

Při drepech běhání nebo natahování nohou mi krupe v obou kolenach když jsem po tréninku tak me kolena boli.

Je mi 13 let.. Jsem holka a hraji fotbal.. Při drepech běhání nebo natahování...

Chlamydie v očích


Polyp tlustého střeva

Manžel byl na odstranění polypů v tlustém střevě a tvrdí, že mu lékař řekl,...

Hluboké praskliny na patách.

Dobrý den, manželka ( 49 let ), má velké problémy s hzlubokými prasklinami...

Bulka na zápěstí

Mam bulku na zapesti prosim co to muze byt

Horečky trvající 5 dní - bez jiných příznaků


Dysplazie děložního čípku


Bolest laveho rebra

Dobry den chcela by som sa opytat z coho ny ma mohlo boliet lave rebro ale len...