Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Syfilis

Pohlavní nemoci Vladimír 2.12.2016 redakce uLékaře

Syfilis:

Dobrý den, je tedy pravdou, že když člověk bere

antibiotika, tak testy mohou na tuto nemoc vyjít

falešně negativní. Jakým způsobem lze poté tuto

nemoc odhalit? Děkuji

Odpovídá:

MUDr. Jana Harnová

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Soukromá ordinace praktického lékaře, Líbeznice, JH medica s.r.o.

Dobrý den Vladimíre, jelikož se jedná o dotaz na specialistu, přeposílám vaši otázku odborníkovi na pohlavně- přenosná onemocnění. Prosím o strpení s odpovědí. Děkuji, s pozdravem Jana Harnová

Odpovídá:

MUDr. Jan Sládeček


Vážený pane,diagnoza syfilis vzhledem k závažnosti tohoto onemocnění je vždy komploexníí a neopírá se jen o jeden výsledek toto jsou běžně používané metody.
K vyhledávání syfilis se mají používat dva testy, jeden netreponemový a jeden treponemový. Jejich kombinace (nejčastěji test VDRL a TPHA, eventuelně novější TPPA) je dobře citlivá pro záchyt onemocnění (všech fází).

K vyhledávacím, netreponemovým testům, patří reakce BWR (Bordetova - Wassermannova reakce; používaná v minulosti), VDRL (venereal disease research laboratory), RPR (rabbit-plasma reagin test) či RRR (rychlá reaginová reakce), kdy se zjišťuje přítomnost nespecifických protilátek proti kardiolipinu, které jsou detekovatelné cca 4 týdny po infekci. Kardiolipin je fosfolipid (složený tuk s fostátem), který je součástí buněčných membrán savčích buněk. Pravděpodobně se uvolňuje ze zničených buněk v místě infekce, na což imunitní systém reaguje tvorbou protilátek. Treponemy stimulují produkci těchto protilátek, navíc k ní přispívají i vlastním kardiolipinem. Hladiny netreponemových protilátek odpovídají aktivitě onemocnění. Jsou využívány k vyhledávání a k posouzení aktivity choroby a úspěšnosti léčby. Reakce jsou však zatíženy poměrně vysokým procentem falešně pozitivních, ale i negativních výsledků.

Následuje treponemově specifický test, který detekuje protilátky namířené proti antigenu treponem (přibližně od 5. - 6. týdne po infekci). Nejčastěji se provádí TPHA test (T. pallidum hemagglutination), TPPA (T. pallidum particle agglutination), ELISA testy (enzyme-linked immunosorbent assay).

K potvrzení diagnózy pak slouží další testy prokazující protilátky proti treponemám (IgG, IgM). Je možno odděleně vyšetřit přítomnost protilátek třídy IgM, které se objevují v časné fázi onemocnění a slouží tak k posouzení aktivity choroby a úspěšnosti léčby (po léčbě časné syfilis IgM protilátky mizí během 6 měsíců). Využívá se například test FTA-ABS (fluorescenční - absorbční test), FTA-ABS IgM, ELISA – IgM, western blot IgM, IgG. Dále lze provést test TPI (T. pallidum imobilizační test, při kterém se sleduje zástava pohybu treponem, ve styku se sérem nemocného se syfilis) či průkaz specifických úseků DNA T. pallidum pomocí PCR testu (polymerázové řetězové reakce).
Příjemný den

Související dotazy

Syfilis
Dobrý den, prosím o odpověď ohledně krevních testů...
Syfilis?
Chci se zeptat, na zadku a ze predu se mi delaji takove...
Syfilis
Dobrý den, prosím Vás může se stát, že bych přehlédla...
Syfilis?
Syfilis Dobrý den,zhruba před měsícem jsem měla nechraneny...
Syfilis
Dobrý den. Po nechráněném styku jsem byla léčena pro...
Syfilis
Dobrý den, před 2,5 lety mě jeden muž dal francouzský...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Sy foramen infrapiriforme

Dobrý den. Kdo se o mě a jakým způsobem bude dále starat po stanovení diagnózy...

Sy karpálního tunelu

Dobrý den .Chci se zeptat na nejbližší nemocnici která provádí operaci karpálního...

Sy karpálního tunelu


Sy karpálního tunelu a kouření

Dobrý den, prosím o radu s mým zdravotním stavem. Od února se léčím se zánětem...

Sy KT

Dobrý den, mám 4 měsíce po operaci karpálního kanálu na levé ruce, po peraci...

Sy rotátorové manžety a kalcifikát v subakrom burse

Dobrý den.Od r.2006 kdy mi byla diagnostikován sy rotátorové manžety v pravém...

Syčení v hlavě

Delší dobu mě většinou po ránu zasyčí v hlavě .Nedokáži to přesně popsat , ale...

Syčení v uších.

Zdravim, už nějákou delší dobu mi občas zasyčí v hlavě. Kvuli časté práci na...

Sydrom karpálního tunelu

Dobrý den! Lékař mi diagnostikoval na pravé ruce synndrom karpálního tunelu.Dostala...

Syfilický vřed

Dobrý den, měl bych dotaz na syfilický vřed .. jestli jich je více druhů v prvním...

Syfilis

Dobrý den Dne 21.1. Jsem sel na erotickou masaz. Pomazala se olejickem a...

Syfilis

dobrý den je možné aby mně žena nakazila při orálním styku syfilis a projevilo...

Syfilis

Dobrý den, milý pane doktore, ráda bych se Vás na něco zeptala. Můj přítel...

Syfilis

dobry den,v roce 2000 po porodu mi zjistili syfilis dite se narodilo mrtve,,v...

Syfilis

Dobrý deň.Može to byť syfilis?Mal som priateľku,ktorá už nežije(dva mesiace)a...

Syfilis

Je možné aby se syfilis projevil v podobě jednoho pupénku na přirození po 140...

Syfilis

Dobry den, vsude se pise ze 2 stadium syfilisu se projevi do 12 tydnu nejcasteji...

Syfilis

Dobry den, chci se zeptat jestli vzdy doprovazi vred zvetsene uzliny v prvnim...

Syfilis

Dobry den, chtela bych se zeptat, jak poznam, jestli ma pritel syfilis nebo...

Syfilis

Dobrý den, jde dostat Syfilis od ženy, když ona poskytuje orální sex? Já nevím,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvýšené hodnoty krevního obrazu a jaterních testů


Zvětšená játra která jsou zdravá


Užívání azithromycinu


Bolesti břicha


Trpnutie prstov na rukach

Dobrý večer.Už asi pol roka sa v noci budim že mi trpne 4 a 5 prst na lavej...

Infekce v krku


Vysazení antikoncepce

Dobrý den, je mi 44let a od 18let užívám HA s menšími přestávkami z důvodů...

Vertebrodenní etiologie


Kvasinková infekce v ústech

Dobrý den, před dvěma týdny jsem na doporučení plicního lékaře začala dvakrát...

Perianální absces

Dobrý den psala jsem dotaz č.213140 ten jakoby vyrustek jsem mazala mastí Faktu.Myslela...

Prekripční omezení Jardiance

Dobrý den, prosím o informaci, zda je mezi preskripčními omezení nového přípravku...

Bolest v podbříšku

Dobrý den,ráda bych se zeptala.už třetí den mám bolesti v pravé straně podbřišku,je...

Valsavův manévr

Dobrý den, dlouhodobě mám zalehlé 1 ucho a dr. mi poradila, že mám dělat...

Otok nohou

Dotazů na otoky nohou je mnoho a jsou zodpovězeny. Mně však otéká pouze pravá...

Zlomenina páteře


Vyšetření štítné žlázy

Dobrý den, kde mi prosím vyšetří štítnou žlázu a potřebuji k tomu doporučení...

Cipralex, délka užívání

Jak dlouho lze užívat cipralex? Lez celý život? Děkuji.

Menstruační kalíšek u panny

Dobrý den, je vhodný menstruační kalíšek i pro panny. Děkuji

Uhodila jsem se do hlavy, mám strach z otřesu mozku či hematomu mozku


Umělé oplodnění

Dobrý den, je velký problém pokud jsem se v den transféru nedostavila a ten...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×