Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Synkopa

Praktické lékařství Jana S. 13.10.2016 redakce uLékaře

Dobrý den, mému tátovi (65 let) se již po třetí během jednoho roku stalo to, že z ničeho nic měl potřebu na velkou- nutno podotknout, že stlolice byla jako při průjmu, velmi řidká a pak náhle omdlel, dvakrát přímo na záchodě, jednou došel zpět ke gauči a už nás ani nevnímal, studený pot, bledá tvář, zdálo se, že chvíli ani nedýchá. Před samotným vyprázdněním ani při něm neměl bolesti. Tento "průjem" je vždy jednorázovou akcí s následným omdlením. Žádné zvláštní potraviny nejedl. Může se jednat o alergickou reakci? Souvisí to omdlení s defekací? Když má klasické střevní potíže nebo při běžném vyměšování neomdlévá. Co může být přičinou jak samotného omdlení tak tohoto nenadálého jednorázového "průjmu"? Případně na jaká pracoviště tatínka odeslat? Praktický lékař je v této věci nečinný. Děkuji moc za odpověď, hezký den. Jana

Odpovídá:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den Jano, to co popisujete u tatínka vypadá jako synkopa. Synkopa je kvantitativní porucha vědomí, tzn. bezvědomí s pádem na podkladě globální mozkové hypoperfuze, co znamená snížení mozkového prokrvení, která má rychlý nástup a rychlou spontánní úpravu. Ke spontánní úpravě většinou dochází během několika desítek vteřin až minut. Postižený si často událost nepamatuje. Jedná se ve většině případů o závažný symptom, v rámci diferenciální diagnostiky je potřeba zjisti příčinu, která může být Reflexní, vazovagální synkopa, kde příčinou je narušená regulace autonomního systému s náhlou převahou činnosti parasympatiku, což může vést k bradykardii a hypotenzi. Nastává typicky v situacích např. dlouhého stání v přetopeném dopravním prostředku. Náchylnost k této reakci se vyšetřuje testem na nakloněné rovině. Syndrom karotického sinu − bradykardie a hypotenze po tlaku na sinus karoticus, např. límečkem košile. Ortostatické synkopy na základě nedostatečné vazokonstrikce při rychlém přesunu ze sedu nebo lehu do stoje. Objevují se ve vyšším věku, u osob užívajících antihypertenziva, alkoholiků, např. i po defekaci a vyprázdnění většího množství stolice, při intenzivním zapojování břišního lisu. Kardiální, při výskytu arytmií a dalších srdečních onemocnění, neurologické, onkologické a metabolické situace. Doporučuji podrobné vyšetření tatínka, vyloučení výše uvedených příčin, ideálně cestou praktického lékaře či internistu, kardiologa. S pozdravem, MUDr. Veronika Horáková

Související dotazy

Vazovagálna synkopa a potápanie
Dobrý deň pán doktor, chcel by som sa Vás opýtať či...
Synkopa a rozhození metabolismu
Dobrý den, už třikrát jsem tento rok prodělala kolapsový...
Cévy
Dobry den dnes prisel otec od lekare a presne nerozumim...
Omdlení, synkopa
Dobrý den, několikrát do roka se mi stane že během...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Syndrom..

Dobrý den, před pár dni jsem byla na první gynekologické prohlídce. Pan doktor...

Synechie

Dobrý den, moje tříletá dcerka trpí na synechie. Jednou ročně absolvuje rozrušení...

Synechie u holčičky

Dobrý den,mám 3,5letou vnučku,měla synechii vulva,za poslední půl rok byla dvakrát...

Synechie vulvy

Dobry den, zjistila jsem, ze dcera (2.5 roku) ma zhruba na centimetr na obou...

Synechie vulvy u dítěte

Dobry den, dcera 9 let ma opet synechie vulvy. Je mozne, aby jste nam doporucily...

Synflorix nebo Prevenar 13

dobrý den,mám dotaz. syn se mě narodil v 32tt těhotenství a porodní váhu měl...

Synflorix nebo prevenar 13

Dobrý den. Nemohu se rozhodnout jaké odčkování pro dceru je lepší. synflorix...

Synflorix opomenutí 4. dávky

Dobrý den paní doktorko, dcera narozená 15. 8. 2013 byla očkována Synflorixem...

Synflorix s kombinací s prevenarem

Dobrý den, mám prozbičku, chtěla jsem se zeptat jestli po poslední vakcíně...

Synkoj se obevilo kolecko mato tri dny a dnes semi tez obevilo i ume.

Dobry vecir,memu synkoj se udelalo z niceho nic kolecko na leve strane . Dnes...

Synkopa a rozhození metabolismu

Dobrý den, už třikrát jsem tento rok prodělala kolapsový stav v prvním nebo...

Synostosa spodiny lební

Dobrý den,můžete mi prosím vysvětlit pojmy- synostosa spodiny lební s krční...

Synovektomia

Dobrý deň, mám 17 rokov a už 4 roky sa liečim na reumatoidnu artritidu.. Momentálne...

Synovektomia

Dá sa urobiť úplná synovektomia aj artroskopicky?

Synovektomiie kolene

Dobrý den prosím moc o radu mám jít na synovektomii kolene pro neustálou nápln...

Synovi (2 roky) chybí dolní špičák

Dobrý den, mám dotaz. Mému synovi jsou 2roky a 3 měsíce, má všechny zuby mléčné,...

Synovi 15 let po koupání nebo mytí rukou žloutnou konečky prstů

dobrý den synovi 15 let po koupání nebo mytí rukou žloutnou konečky prstů je...

Synovi budou 3roky a trpí...

Synovi budou 3roky a trpí opakovaně na záněty středouší.v pravém uchu zůstala...

Synovi nejde stáhnout předkožka

Dobrý večer, mám 8 letého syna a manželka zjistila, že mu nejde stáhnout předkožka....

Synovi padají vlasy

Dobrý den chtěla bych se vás zeptat jestli chlapci,kterému je 8let,můžou padat...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mast Elocom v těhotenství


Přibírání po antikoncepci


MUDr. Anna Valášková

Praktický lékař pro dospělé

Bolest v podbříšku


MUDr. Eva Dogoši

Veramedica s.r.o. - korektivní dermatologie, kožní chirurgie, kosmetologie

Odřeniny mohou být zdrojem tetanové infekce

Ne s každou ránou je nutné hned pospíchat k lékaři. Povrchové odřeniny obvykle...

Čepy v krku

Dobrý den, cca před dvěma týdny jsem měla náběh na rýmu - trochu škrábání v...

Boles v krku

Dobrý den,asi 2 měsíce mě bolí v krku a mám pocit cizího tělesa v krku.A tvoří...

Coxsackie a zánět nosohltanu koncem října?


MUDr. Stanislava Polášková

Ordinace kožní lékařky

Bolest - obecně

BOLEST je nepříjemný smyslový nebo emoční zážitek spojený s přímým nebo hrozícím...

Angína


Rakovina kůže

Rakovina kůže je souhrnné označení pro nádorová onemocnění postihující kožní...

Dyshidrotický ekzém, vodnaté pupínky kůže


Colprobioticaps (finclub) při Crohnově chorobě


Netrpíte alergickou vaskulitidou?

Jde o skupinu onemocnění charakterizovaných zánětem pojiva, drobných žil, cév...

Leidenova mutace

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli při laidenově mutaci homogenní a heterogenní...

Ztrácíte paměť? Rozpoznejte nemoc od obyčejného zapomínání


Červené skvrny na penisu

Dobrý deň spravili sa mi na zaludi červené fľaky a občas to svrbí

Krevní obraz

Dobrý den, už po druhé jsem byla rozboru krve. Poprvé se to paní doktorce vůbec...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×