Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Těhotenství

Gynekologie Ondřej 11.1.2019

Dobrý den,

má partnerka (31 let) je v počátku těhotenství (poprvé). Je ve čtvrtém týdnu + par dnu, prozatím nebyla u gynekologa, ale HCG testy jsou čím dál pozitivnější objevují se bolesti v podbřišku od doby očekávané MS, silná únava a sem tam ranní nevolnost.

Momentálně se objevila velmi silná angina, na které dostala penicilin od praktické lékařky (prý je pro těhotné bezproblémový) a neschopenku na 10 dnů. Bohužel je partnerka velmi choulostivý typ a chytá se jí během roku vše možné. Trpí dlouhodobě nízkým tlakem. Jinak se s ničím dlouhodobě neléčí.

K čemu ale především směřuje můj dotaz je jeíjí plánovaný let do alžíru. Odlet je plánovaný až bude v sedmém týdnu, pobyt na týden (rekreace). Bohužel je naplánováno dlouho dopředu, letenky, víza, pojištění... Není schopná se smířit s tím, že by neletěla.

Jak moc je nevhodné, aby v takovémto stavu a ještě po silné angině a lěčbě ATB absolvovala celkem 4 cesty letadlem (přestupuje se) do destinace, která je klimaticky a celkově úplně jinde, než ČR v tuto dobu. Navíc tam ani neletím s ní.

K čemu jsem jí alespoň přiměl, je navštívit před odletem gynekologa a situaci s ním zkonzultovat. Bohužel se bojím, že ikdyby to zakázal, tak si to nechá pro sebe a stejně poletí. Proto se ptám zde,

Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Let do této destinace v průběhu těhotenství není vhodný. Samozřejmostí jsou pravidelné kontroly na gynekologii. I když bude těhotenství nerizikové, tak je vždy nejlepší co nejvíce opatrnosti a co největší pohoda a klid. Gynekolog jí neřekne nic jiného, let nedoporučí, ale nezakáže, vaše partnerka je svéprávná a ve věku 31 let snad dovede riziko posoudit, zvláště, když zná svůj zdravotní stav a bývá často nachlazena. Angina je akutní onemocnění, po penicilínu se vyléčí, riziko v těhotenství není. V Africe jsou velmi časté průjmové onemocnění a pokud by dostala průjem, dehydratovala se, tak je v dané lokalitě velmi ohrožena, neboť běžné léky na průjem se v těhotenství nesmí a nebude mít k dispozici lékařskou pomoc, podání infůzí atd., tak jak je běžné v ČR. Přeji hodně štěstí, s pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

Těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat na vhodnost cestování letadlem...
Těhotenství
Dobry den. V březnu 2016 se mi po 3. císařském řezu...
Nové těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat před 14 dny v ranném...
Těhotenství?
Dobrý den, antikoncepci jsem brala asi tak rok a půl...
Těhotenství?
Dobrý den,chtěla bych se zeptat mám vynechání menstruace...
Těhotenství?
Dobry den chtela bych se zeptat mela jsem.styk pred...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Těhotenství

Dobrý den, od dubna se snazime s pritelem i miminko, zatim nic. Vypocitala jsem...

Těhotenství

Dobrý den, ačkoliv mám polycystické vaječníky, otěhotněla jsem po 2,5 roce přirozeně....

Těhotenství

Dobrý den, je mi 20 let a před rokem jsem byla na konizaci děložního čípku. Slyšela...

Těhotenství

Dobrý den, měla bych otázku. Manžel prochází neoadjuvantní chemoterapii 2 cyklus...

Těhotenství

Dobrý den, před 3,5 měsíci jsem měla pohlavní styk, užívám HA, v posledních...

Těhotenství

Dobrý den, přítelkyně se ptá jestli je větší nebo naopak menší pravděpodobnost...

Těhotenství

Dobrý večer, chtela jsme se zeptat poslední menstruaci jsme mela 24-27. 10.2011...

Těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli mohu otěhotnět z přerušovaného sexu,...

Těhotenství

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat-poslední menstruace byla v únoru-končila mi...

Těhotenství

Dobrý den, beru antikoncepci Yasminelle, před týdnem jsem měla nějakou střevní...

Těhotenství

Dobrý den , 4.5-10.5 jsem měla poslední MS. HCG v krvi minulí týden 1080 po...

Těhotenství

Dobry den, rada bych se zeptala. 4 mesic neberu antikoncepci. Prvni dva měsíce...

Těhotenství

Dobrý den, můj partner prodělal onemocnění AVM, používal léky proti epileptickým...

Těhotenství

dobrý večer,mám dotaz s manželem jsme měli pohl.styk v pátek,v jaké nejbližší...

Tehotenstvi

Dobry den, rada bych se zeptala - sedmy den po menstruaci (zacatku krvaceni)...

Tehotenstvi

Dobry den uz sem k vam psala poboliva me bricho s pritelem sem spala nakonci...

Těhotenství

Dobrý den, měla bych otázku. Po porodu syna jsem měla pravidelnou menstruaci,...

Těhotenství

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné otěhotnět hned první měsíc po...

Těhotenství

Dobrý den jsem v 5+6 týdnu těhotenství,pracuji jako chemička a 1 den asi 4 hodiny...

Těhotenství

Dobrý den, chci se zeptat jestli by moje příznaky nějak nesouvisí s těhotenstvím....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kručení ve střevech

Dobrý den, Je mi 40 let, byl jsem před týdnem na kolondoskopii odstranit 1...

Pupínky na penisu po pohlavním styku

Dobrý večer po nechráněném stýku se mi objevily na penisu nějaké pupínky, poradíte...

Krvácanie mimo menštruácie.

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať: 24.02 som dostala menštruáciu - veľmi slabú,...

Hojení pilonidálního sinu

Dobrý den. Je mi 24 let. 1. března 2016 mi operovali pilonidální sinus v klidném...

Křeče v břiše - nemoc nebo stres ??


Vysřelující a píchavé bolesti ruzně po těle

Dobrý den vážená paní primářko, chtěl bych Vás požádat o radu ohledně mých...

Zalehlé ucho


Menstruace trvá dlouho (6-9 dní)

Dobrý den, již třetím měsícem, mě trápí velmi dlouhá menstruace. Přijde přesně...

Je to kandidoza?

Dobry den, chtela bych se Vas zeptat, zda se v mem pripade jedna o kandidozu....

Boule na horní čelisti

Dobrý den . Zajímá mě , od čeho může být velká bolestivá boule na horní dásni...

Očkování proti tetanu

Ockovani proti tetanu Dobry den, byla jsem u doktora a bylo mi receno,ze mam...

Dlouhodobé, jemné pokašlávání

Dobrý den. Moje dcerka 4 roky má už cca 2 měsíce kašel (není to přímý kašel...

Otok penisu

Dobrý den,po sexu s přítelkyní jsem zjistil,že se mi při sexu předkožka shrnula...

Nejspíše svalová křeč

Dobrý den, už několik let mívám bolesti v brisni cásti pod levým žebrem. Bolest...

Bolest zad

Dobrý den, mám bolesti zad delší dobu. Zítra se jdu objednat na rehabilitace....

Zvýšené CRP

Dobrý den, už několik let mám stále zvýšené CRP (kolem 20). Mám prý někde v...

Těžká forma akné

Dobrý den,mám problém trpím akné.Mám ho na zádek krku i obličeji.Lékařka mi...

Svědění bradavky

Dobrý den, už dva týdny mě svědí levá bradavka. Začalo to na chatě, a tak jsem...

Pokles bílých krvinek

Dobrý den, má sestra (41 let), trpí roztroušenou sklerózou. Pohybově i mentálně...

Bolest kostrče a sedacích hrbolů

Dobrý den, již rok mám problémy s bolestmi kostrče a sedacích hrbolů. Problémy...