Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Toxicita vitamin A a D

Dieta Ondřej 9.12.2015

Dobrý den,

na začátku léta mě můj lékař začal léčit na nedostatek vitamínu A (6000 I.U. denně + játra každý týden k jídlu) a jeho projevy. Hladina vitamínu A se dostala zpět do normy takže jsme pokračovali v doplňování. Bohužel během té doby se u mě objevily symptomy ulnárního a karpálního syndromu. B komplex moc nepomohl ani magnesium. A teď v listopadu se objevilo cukání svalů po těle, popraskané koutky. Lékař mi provedl krevní testy. Vše negativní kromě ionizovaného vápníku ( snížený) dle čehož jsme usoudili že se jedná o nedostatek vitamínu D a začal jsem ho doplňovat (1000 I.U. denně) po týdnu jsou koutky naprosto vyléčené, cukání svalů téměř pryč a karpální tunel i ulnární už jsou trochu lepší. Problém je v tom že hladina normálního vápníku byla už na hraně zvýšené 2,51( 2,1-2,55) tzn. musel jsem vysadit vitamín A. Problém je v tom že bych potřeboval doplňovat oba vitamíny a vzhledem k tomu že ze slunce v zimě žádné D nezískám a doplňovat vitamín A a D dohromady by mohlo vápník zvednout ještě víš ( k čemuž nesmí dojít). Napadá mě jestli by kombinace beta karotenu a vitamínu D mohla být bezpečnější ? Pokud ano tak jaké dávky ? (můj lékař tohle neví, doporučil mě Vás kontaktovat)

Předem děkuji za opověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Ferdinandová

Specializace: Nutriční poradenství Pracoviště: MUDr. Hana Ferdinandová

Předávkování Beta karotenem na rozdíl od vitamínu A nehrozí ani hypervitaminóza A a ani karcinogenní, mutagenní či embryotoxické (poškozující plod) účinky jako u předávkování vitamínem A. Při vysokém příjmu beta karotenu budete mít při nejhorším oranžovou kůži, avšak i tak není vhodné překračovat příliš doporučené dávky.
Beta karoten je mimo jiné vhodné užívat, pokud je Vaše kůže vystavena často slunečním paprskům. Nejvhodnější je konzumovat dostatek zeleniny a ovoce, z něhož získáte dostatek karotenoidů v přirozené formě zejména, pokud vit.A máte v normě, není nutno přijímat ho v syntetické podobě.
Zdroje karotenů nebo vitamínu A
Rybí tuk, játra, mrkev,rajče, paprika, zelené a žluté listy, špenát, kapusta, petrželová nať, kedlubnová nať, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice, dýně, máslo, vaječný žloutek, v menším množství mléko, tučné ryby, třešně aj.
Velké množství karotenoidů je v hovězích játrech. Tam je však zároveň i mnoho vitamínu A, takže na rozdíl od zeleniny a ovoce není vhodné konzumovat játra ve velkém v dobré víře, že si tak dodáte dostatek karotenoidů
.Dodržujte doporučený denní příjem ovoce 200 g denně, nejlépe dopoledne+ 300g-500g zeleniny denně.
Doporučená dávka betakarotenu je. 6-15 mg denně.

U vitamínu D -jediným způsobem, jak určit svou optimální dávku, je nechat si udělat krevní test. Ideálně byste si měli udržovat hladinu vitamínu D na 50-65 ng/ml po celý rok.Opět raději doporučuji do jídelníčku zařadit tučné ryby(losos, makrela...) alespoň 3x týdně.Zajistit podstatný příjem vit.D raději přirozenou cestou.
Syntéza působením slunečního záření by měla stačit na pokrytí až 80 % denní potřeby,Zdroje vitamínu D -v potravinách se
cholekalciferol nachází v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku a mléce.
Doporučená denní dávka cholekalciferolu u mužů 18-51roků.je
5-10l [μg]
Význam vit.D je v účasti při vstřebávání vápníku a fosfátu ze střeva a přispívá tak k regulaci a optimalizaci hladiny vápníku a fosforu v krvi. Fosfor i vápník jsou důležité pro stavbu kostí.
Ve vysokých dávkách vitamín D naopak metabolismus vápníku a fosforu narušuje, vede k hyperkalcémii , což je velmi nebezpečné.

Související dotazy

D a K vitamín
Dobrý den, chci se zeptat: svému dítěti jsem dávala...
Vitamin D
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je možné, že...
Vitamin D
Dobrý den, před 2 měsíci se u mě objevily cukání svalů,...
Vitaminy
Dobry den, objednala jsem si samostatne vitaminy: selen,...
Interakce vitaminu A a D
Dobrý den, loni v létě mi lékař udělal test a zjistil...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Touha nebýt

Již téměř patnáct let docházím na psychyatrii. Léčba zmírňuje mé problémy asi...

Touha někoho objímat

Dobrý den, mám dotaz, co se týče, nazvala bych to "psychosexuálního" problému....

Touha po dítěti

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co mám dělat, nebo alespoň trošku poradit,...

Touha po dítěti

Dobrý den, bude mi čtyřicet, jsem svobodná matka a už dlouhou dobu toužím po...

Touha trpět

Dobrý den, dlouhodobě mě trápí problém, že toužím před určitými lidmi trpět....

Toulavá kočka

Dobrý den,chci se zeptat,uz třetí den k nám chodí na balkon toulavá kočka.Netuším...

TOURETTŮV SYNDROM

Vážená paní doktorko,obracím se na Vás s prosbou o radu.Můj sedmiletý syn začal...

Tourettův syndrom

Dobrý den,mám dotaz ohledně syna.Od 4 let trpí tiky.nejdříve začínal pouze odkaslavanim,později...

Tourettův syndrom, ADHD, autistycké rysy, léčba

Dobrý den, mám 9 letého syna, kterému před čtyřmy roky diagnostikovali Tourettův...

Toxicita azbestu

Dobrý den, přestože jsem mladší ročník, tak jsem extrémně riziková skupina...

Toxická dávka quetiapinu

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, jestli při dávce 34 000 mg quetiapinu může...

Toxická psychóza

Jelikož jsem od svých 24 do 30 let byl závislý na pervitinu a od 30 let se léčím...

Toxické látky

Dobrý den, mám dotaz, bydleli jsme dva roky v pronájmu kde se zjistilo, že jako...

Toxické výpary

Dobrý den, byl jsem nucen strávit cca minutu v nevětrané koupelně se silnou...

Toxický šok

Dobrý den paní doktorko, moje sestra nyní leží ve FN Hradec Králové s již potvrzeným...

Toxo v těhotenství

dobry den chtela bych se zeptat jsem ve 13tt a mam pozitivni toxopasma igG 233,50...

Toxoalerg. exantém

Dobrý den, opakovaně se mi dělají červené velké skvrny - mapy na rukou a...

Toxoalergický exantém

Dobrý den, v pátek odpoledne se u mne objevila silná alergická reakce - "kopřivka"....

Toxoalergický exantém

Dobrý den, 30.11. jsem podstoupila v celkové narkóze operaci kochleárního implantátu....

Toxoalergický exantém

Dobrý den, Včera se mi objevila vyrážka po celém těle i obličeji. Byla jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Cordaron a alkohol

Dobrý den, můžu prosím pít alkohol, když musím užívat denně lék Cordaron na...

Vpáčené bradavky

Zdravím, s nošením sportovních podprsenek začínám mít problémy s bradavkami....

Čepy

mám čepy na mandlích až delší dobu a chtěl bych se zeptat jestli nebude lepší...

Strach z gastroskopie

Paní doktorko jsem z Karviné a chtěl bych se zeptat jak překonat strach z tohoto...

Nízká saturace


Svědění těla


Bílý povlak jazyka


Bolest palce

dobrý den chci se zeptat na bolest prstu palece na noze rve mě jako by se...

Vyrážka na předkožce

Dobrý den, asi před týdnem se mi na předkožce objevila jakási vyrážka v místě...

Pásový opar v těhotenství

Dobrý den, v 16 tt mi byl diagnostikován pásový opar (lehký průběh bez bolestí,...

Modřiny

Dobry den, uz jsem tu jednou svuj dotaz pokladala tykalo se to samovolneho delani...

Gastroskopie


Pohlavně přenosné choroby

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli existuje riziko přenosu pohlavních nebo...

Muzu otehotnet kdyz nemam menstruaci

Dobry den chtela bych se zeptat zda muzu otehotnet kdyz nemam menstruaci? Posledni...

Neutralizace pH v ústech

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda na neutralizaci pH v ústech po jídle stačí...

Bolest a otok Achillovy šlachy

Dobrý den. Již delší dobu mám problémy s kotníky. A nyní mi s ničeho nic opuchl...

Potrat a nedostatek progesteronu

Dobrý den. Na podzim jsem navštívila svoji gynekoložku s tím, že před menstruací...

Když se mi zvednou bradavky, vylezou s nimi tak tři maličké kuličky

Když se mi zimou, tedy při vykoupání ve studené vodě, zvednou bradavky, vylezou...

Myslíte, že jsem se nějak mohl nakazit, i když jsem měl chráněný pohlavní styk?

Dobrý den, Před měsícem jsem měl chráněny pohlavní styk se slečnou z privátu....

Krv z pupka

Dobry den, vyse nez pred mesiacom mi zacalo z pupka vytekat zapachajuci vytok,...

Reklama