Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Toxicita vitamin A a D

Ondřej . 9.12.2015 redakce uLékaře

Dobrý den, na začátku léta mě můj lékař začal léčit na nedostatek vitamínu A (6000 I.U. denně + játra každý týden k jídlu) a jeho projevy. Hladina vitamínu A se dostala zpět do normy takže jsme pokračovali v doplňování. Bohužel během té doby se u mě objevily symptomy ulnárního a karpálního syndromu. B komplex moc nepomohl ani magnesium. A teď v listopadu se objevilo cukání svalů po těle, popraskané koutky. Lékař mi provedl krevní testy. Vše negativní kromě ionizovaného vápníku ( snížený) dle čehož jsme usoudili že se jedná o nedostatek vitamínu D a začal jsem ho doplňovat (1000 I.U. denně) po týdnu jsou koutky naprosto vyléčené, cukání svalů téměř pryč a karpální tunel i ulnární už jsou trochu lepší. Problém je v tom že hladina normálního vápníku byla už na hraně zvýšené 2,51( 2,1-2,55) tzn. musel jsem vysadit vitamín A. Problém je v tom že bych potřeboval doplňovat oba vitamíny a vzhledem k tomu že ze slunce v zimě žádné D nezískám a doplňovat vitamín A a D dohromady by mohlo vápník zvednout ještě víš ( k čemuž nesmí dojít). Napadá mě jestli by kombinace beta karotenu a vitamínu D mohla být bezpečnější ? Pokud ano tak jaké dávky ? (můj lékař tohle neví, doporučil mě Vás kontaktovat) Předem děkuji za opověď

Odpovídá:

MUDr. Hana Ferdinandová

Specializace: Nutriční poradenství Pracoviště: Soukromá praxe - MUDr. Hana Ferdinandová

Předávkování Beta karotenem na rozdíl od vitamínu A nehrozí ani hypervitaminóza A a ani karcinogenní, mutagenní či embryotoxické (poškozující plod) účinky jako u předávkování vitamínem A. Při vysokém příjmu beta karotenu budete mít při nejhorším oranžovou kůži, avšak i tak není vhodné překračovat příliš doporučené dávky. Beta karoten je mimo jiné vhodné užívat, pokud je Vaše kůže vystavena často slunečním paprskům. Nejvhodnější je konzumovat dostatek zeleniny a ovoce, z něhož získáte dostatek karotenoidů v přirozené formě zejména, pokud vit.A máte v normě, není nutno přijímat ho v syntetické podobě. Zdroje karotenů nebo vitamínu A Rybí tuk, játra, mrkev,rajče, paprika, zelené a žluté listy, špenát, kapusta, petrželová nať, kedlubnová nať, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice, dýně, máslo, vaječný žloutek, v menším množství mléko, tučné ryby, třešně aj. Velké množství karotenoidů je v hovězích játrech. Tam je však zároveň i mnoho vitamínu A, takže na rozdíl od zeleniny a ovoce není vhodné konzumovat játra ve velkém v dobré víře, že si tak dodáte dostatek karotenoidů .Dodržujte doporučený denní příjem ovoce 200 g denně, nejlépe dopoledne+ 300g-500g zeleniny denně. Doporučená dávka betakarotenu je. 6-15 mg denně. U vitamínu D -jediným způsobem, jak určit svou optimální dávku, je nechat si udělat krevní test. Ideálně byste si měli udržovat hladinu vitamínu D na 50-65 ng/ml po celý rok.Opět raději doporučuji do jídelníčku zařadit tučné ryby(losos, makrela...) alespoň 3x týdně.Zajistit podstatný příjem vit.D raději přirozenou cestou. Syntéza působením slunečního záření by měla stačit na pokrytí až 80 % denní potřeby,Zdroje vitamínu D -v potravinách se cholekalciferol nachází v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku a mléce. Doporučená denní dávka cholekalciferolu u mužů 18-51roků.je 5-10l [μg] Význam vit.D je v účasti při vstřebávání vápníku a fosfátu ze střeva a přispívá tak k regulaci a optimalizaci hladiny vápníku a fosforu v krvi. Fosfor i vápník jsou důležité pro stavbu kostí. Ve vysokých dávkách vitamín D naopak metabolismus vápníku a fosforu narušuje, vede k hyperkalcémii , což je velmi nebezpečné.

Související dotazy

D a K vitamín
Dobrý den, chci se zeptat: svému dítěti jsem dávala...
Vitamin D
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je možné, že...
Vitamin D
Dobrý den, před 2 měsíci se u mě objevily cukání svalů,...
Vitaminy
Dobry den, objednala jsem si samostatne vitaminy: selen,...
Interakce vitaminu A a D
Dobrý den, loni v létě mi lékař udělal test a zjistil...
Vitamín D
Dobrý den, jsem po nedostatku vitamínu D a lékař...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Totalni vycerpani a ledviny

Dobry den, dolehl na me dlouhodoby pracovny stres. Zniceho nic jsem se nahle...

Totální zubní protéza vs. korunky

Dobrý den, mamka má už pouze dolní zuby viz přiložený obrázek. Zubařka jí řekla,...

Touha nebýt

Již téměř patnáct let docházím na psychyatrii. Léčba zmírňuje mé problémy asi...

Touha po dítěti

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co mám dělat, nebo alespoň trošku poradit,...

Touha trpět

Dobrý den, dlouhodobě mě trápí problém, že toužím před určitými lidmi trpět....

Toulavá kočka

Dobrý den,chci se zeptat,uz třetí den k nám chodí na balkon toulavá kočka.Netuším...

Tourettův syndrom

Dobrý den,mám dotaz ohledně syna.Od 4 let trpí tiky.nejdříve začínal pouze odkaslavanim,později...

TOURETTŮV SYNDROM

Vážená paní doktorko,obracím se na Vás s prosbou o radu.Můj sedmiletý syn začal...

Tourettův syndrom, ADHD, autistycké rysy, léčba

Dobrý den, mám 9 letého syna, kterému před čtyřmy roky diagnostikovali Tourettův...

Toxicita azbestu

Dobrý den, přestože jsem mladší ročník, tak jsem extrémně riziková skupina...

Toxická dávka quetiapinu

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, jestli při dávce 34 000 mg quetiapinu může...

Toxická psychóza

Jelikož jsem od svých 24 do 30 let byl závislý na pervitinu a od 30 let se léčím...

Toxické látky

Dobrý den, mám dotaz, bydleli jsme dva roky v pronájmu kde se zjistilo, že jako...

Toxické výpary

Dobrý den, byl jsem nucen strávit cca minutu v nevětrané koupelně se silnou...

Toxický šok

Dobrý den paní doktorko, moje sestra nyní leží ve FN Hradec Králové s již potvrzeným...

Toxo v těhotenství

dobry den chtela bych se zeptat jsem ve 13tt a mam pozitivni toxopasma igG 233,50...

Toxoalerg. exantém

Dobrý den, opakovaně se mi dělají červené velké skvrny - mapy na rukou a...

Toxoalergický exantém

Dobrý den, 30.11. jsem podstoupila v celkové narkóze operaci kochleárního implantátu....

Toxoalergický exanthem

Dobrý den. Dosp. synovi - částeč. chodící DMO - se při dobírání ATB doxybene...

Toxomplazmoza v těhotenství

Dobrý den, jsem v 17tt, na testy na toxoplazmozu jsem byla a byly negativní,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nádor průdušnice


Chronický zánět mandlí

Dobrý den, již tři roky mě trápí zvíšená teplota :37-37,7: teplota stoupá během...

Slabá ruka

Dobrý den, před nějakou dobu jsem už na téhle stránce pokládala dotaz ohledně...

Ciplox a plánování miminka

Dobrý den, prosím o radu. Užívám antibiotika Ciplox 250 na zánět močových cest....

Kýla


Antikoncepce a nepravidelné krvácení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat beru několik let pravidelně antikoncepci a...

Svědivá vyrážka na pažích a lýtkách

Dobrý den, již třetí den mě trápí svědivá vyrážka. Nejprve se objevila na paži...

Pocit nedodechnutí


Naražená/zlomená klíční kost

Dobrý den, před třemi dny jsem při kotoulu narazil na rameno a od toho momentu...

Plíseň na chodidle

Dobrý den paní doktorko, Chtěl bych se Vás zeptat na pravděpodobný problém...

Zúžená předkožka

Dobrý den, mohu se zeptat už od mala trpím, zúženou předkožkou a jak bych to...

Světlá krev na papíře po stolici

Dobrý den, pouze při ranní stolici mám na toaletním papíru jasnou krev tak v...

ORL

Dobrý den, mému 7m synovi od 12.4.2015 píchali již 5x uši a má podruhé ATB....

Pooperační hojení ran není vždy jednoduché. Znáte možné komplikace?


Zvýšené APTT a snížené Neutrofily v krvi dítěte

Dobrý den. Prosím o radu. U syna, 10,5 roku, již téměř rok řeším zvýšené hodnoty...

Pískání v hlavě

Dobrý den, Už asi rok mně neustále píská v hlavě. Někdy méně, někdy více. Výskyt...

Borelioza

Dobrý den, koncem května jsem si na zádech našla přisáté klíště, o kterém jsem...

Pocit knedlíku v krku


Malé skvrny

Dobrý den, nad penisem se mi historicky (4 měsíce zpět) začaly tvořit malé...

MUDr. Pavla Koželuhová

Praktický lékař pro děti a dorost

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×