Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Tromboza dolních končetin

Stanislav H. 1.9.2016

Dobry den, pane doktore Manzelka (42) ma zilni trombozu (obe lytka, neurazova, proste se objevila). Jiz mesic se leci, injekce uz nema, krev naredena na 2.2. Uziva nyni warfarin 3mg jeden a pul tablety denne. Nosi specialni puncochy cely den. Chtel bych se zeptat na duvod noseni tech puncoch a zaroven jestli je muze obcas pres den sundat. Zatim je sundava jen na spani. Zaroven ji bylo receno, ze by se mela vyhybat primemu slunci. Take by nas zajimal duvod a zaroven (omlouvam se za tuto otazku) zda jeden den straveny u vody (ve stinu sice, nicmene s prechody k vode (pasivni koupani) je v jejim pripade rizikove? Dekuji za odpoved a preji hezky den.

Odpovídá:

MUDr. David Folprecht


zdravím Vás...samozřejmě ty opatření je třeba brát s mírnou rezervou, to slunění není tak nebezpečné, jde o to aby se končetina příliš nezahřívala a neotékala tím teplem, záleží také samozřejmě na tom v jakém stavu má kůži, po trombose bývá oslabená a vznikají časem pigmentace, hnědé skvrny... které nebezpečné nejsou, spíš kosmetické... ale taková kůže se snadno poraní a vznikne bércový vřed, který se velmi špatně hojí, takže je opravdu nohy potřeba velmi chránit i před každým škrábnutím i právě těmi punčochami a zcela se vyhýbat možnosti poranění, třeba v lese o větve a podobně... u vody samozřejmě chodit může bez punčoch pokud je to pěkná pláž bez rizika poranění a s tím opalováním minimálně kvůli vzniku těch hnědých pigmentací, i když ty asi časem vzniknou vždy... protože žíla poškozená trombosou má zničené chlopně a část trombu v žílé stále zůstává, i když se vytvoří ředěním krve průchod skrz, stále tam částečná překážka v žíle zůstává a ta způsobuje otékaní končetiny, které pak způsobuje ty kožní projevy, její oslabení a pigmentace... říká se tomu posttrombotický syndrom, proto je potřeba končetinu chránit před otékáním kompresivní punčochou, aby se těmto komplikacím co nejvíce předešlo, samotné ředění krve toto nezajistí a je potřeba ředění nastavit na hodnoty INR okolo 3,0... minimálně 2,5, léčení Warfarinem bývá většinou bezproblémové, mám spoustu pacientů kteří jej berou i více než deset i dvacet let a žádné nepříznivé účinky jsem nepozoroval ani oni si na nic nestěžují, samořejmě je potřeba opatrnosti v kombinacích s jinými léky a dávat na to pozor, když vám někdo něco předepíše i některé volně prodejné léky brát s opatrností, co se týká diety, či zákazu listové zeleniny, celkem jsem nezaznamenal žádné velké výkyvy pokud toho někdo nespořádá kýbl za pár dní... díky za dotaz, pěkný den

Související dotazy

Ischemická choroba dolních končetin
Dobrý den, jak dlouho trvá rekonvalescence po operaci...
Bolestivé šlachy dolních končetin
Mám problém začalo mě včera tahat na zadních částích...
Ischemická choroba dolních končetin
Dobrý den, jakou mast používat na defekty dolních koncetin...
Trombóza
Dobrý den, jsem dnes propuštěn z nemocnice do domácího...
Trombóza
Dobrý den, měla jsem bolesti lýtka, na interně mi byla...
Půl roku mě trápí zřejmě "záněty" kloubů dolních končetin
Dobrý den. Je mi čerstvě 30 let a cca půl roku mě...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tromboza a embolie po ASK


Trombóza a hybnost kolene

Dobrý den, je mi 18. let a mám po úrazu trombózu. Bohužel mám k tomu naražený...

Trombóza a kavitační programy (zeštíhlující)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné podsoupit lymfodrenáž i po prodělané...

Trombóza a kouření

Dobrý den, je mi 20 let a už několik roků kouřím. Natrhla jsem si v lýtku svaly...

Tromboza a modřina

Dobry den, mel bych dotaz ohledne meho problemu.Mel jsem nastiple leve hlezno...

Trombóza a nehormonální antikoncepce

Dobrý den, nedávno jsem prodělala "vysokou" trombózu, jak tomu lékaři říkali...

Trombóza a řízení automobilu

Dobrý den, přítel (40) má hlubokou žilní trombózu po úrazu. Od dubna se léčí...

Trombóza a tetování

Dobrý den, před rokem mi byla zjištěna distální flebotrombóza, pravý kotník....

Trombóza dolní končetiny


Tromboza dolní končetiny


Trombóza hlubokých žil


Trombóza horní končetiny

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat,je při léčbě warfarinem možné,aby se znovu...

Trombóza jako nemoc z povolání

Dobrý den Lze posuzovat trombózu hlubinných žil v pravé noze jako nemoc z povolání...

Trombóza lýtka

dobry vecer, chtel jsem se zeptat, prodelal jsem trombozu praveho lytka v roce...

Tromboza mozk.splavu

Dobrý den, před více než rokem jsem prodělala trombozu mozk.splavu, ráda bych...

Tromboza mozkove tepny

Dobrý den. Mela bych dotaz ohledně mého otce. Je po CMP a byl i na čištění cévy...

Trombóza mozku

Dobrý den, je mi 18 let v březnu jsem byla měsíc v nemocnici kvůli trombóze...

Tromboza po císařském řezu

Dobrý den, bohužel u me po porodu vznikla hluboká a vysoká žilní tromboza, srazeninu...

Tromboza po obstřiku kolene

Dobrý den, v lednu mě začala trápit bolest zad, tak jsem navštívila obvodního...

Tromboza po operaci

Dobrý den, dnes jsem týden po operaci LCA. Otok mírně opadl ale trápí mě...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Citlivé nohy, vyšší krevní tlak

Chtěla bych se zeptat, mám citlivé nohy pod kolenama, dělá mi problém oblečení...

ATB Nolicin

Dobrý den paní doktorko, mám zánět močových cest a protože se projevil včera...

Vyšší tlak vestoje


MUDr. Marie Hamouzová

GYNKOMPLEX s.r.o.

Kde hledat viníka nehojící se rány?

Záhada, proč se u některých pacientů otevřené rány – například bércové vředy...

Zánět kolene

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jak dlouho se léčí zánět v koleni?

Antibiotika a alkohol

Dobrý den. Mám dotaz beru V-PENICILIN 1,2 MEGA BIOTIKA 30 tablet 784 mg. Poslední...

Odstranění panenské blány

Da se panenská plana protrhnout ukazováčkem ? Děkuji za odpověď

Leukémie?

Dobrý den, před měsícem jsem byla na krevním obrazu, kde mi byly zjištěny tyto...

Jak podpořit hojení po zákroku na děložním čípku

Čeká vás gynekologický výkon zvaný konizace? Možná vám přijdou vhod výsledky...

Zimní chmury zkuste zahnat homeopatiky

Únava, skleslost či nevysvětlitelný úbytek energie. Také vás tíží pocit, že...

Červené krvácející tečky na kůži

Dobry den. Mam pritele a jemu cas od casu krvaci kuze. Udelaji se mu malinky...

Modřina na lýtku

Dobrý den, je mi 15 let a asi před dvěma týdny se mi udělala na lýtku modřina....

Tetanie

dobrý den prosím o radu jak se pozná tetanie,protože moje neuroložka mi nedělala...

MUDr. Jana Kocianová

Nutriční poradna

Krvácení po hysterektomii

Jsem měsíc po hysterektomii. po třech týdnech ně začalo dosti bolet v podbříšku...

Trápí vás akné? Pleť vyčistí homeopatika!


Beta hemolytický streptokok v pochvě

Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o radu. Už od září 2012 bojuji...

Bolest pod pravou lopatkou

Dobry den, Pred rokem jsem z duvodu snizeni vahy vyrazne zmenila a upravila...

Předepsaný Guajacuran v těhotenství

Dobrý den paní doktorko, jsem ve 35. t.t. a prosím o radu: Předchozí těhotenství...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×