Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Tyreotoxikóza

Endokrinologie Adriana 18.3.2019

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadom môjho zdravotného stavu. Mám 27 rokov, pred 4,5 rokmi mi bola diagnostikovaná celiakia, odvtedy som na blp diéte. Posledné cca 2 roky som však častejšie bola chorá (zápal hrdla a mandlí, chrípka, črevná chrípka) a v novembri 2018 mi doktorka zistila a zvýšené testy na infekčnú mononukleózu a mierne zvýšené pečeňové testy. Liečila som sa cca 6 týždňov doma, kľud na lôžku, tbl Lagosa. Obvodná lekárka ma poslala na imunológiu. Testy na imunitu sú v poriadku (znížené iba CD8 cytotoxické lymfocity na 17,63%), alergia iba na jaseň bezpríznaková a dostala som Isoprinosine. Brala som ho však iba 3 dni, kvôli ďalšiemu problému - medzitým som sa dostala k endokrinológovi kvôli príznakom ako 1,5 roka úplne bez menštruácie, pocit tepla, zvýšené potenie, návaly hladu, únava. Tu mi v októbri 2019 doktorka zistila hyperfunkciu - GB chorobu s veľmi zvýšenými hodnotami (S-TSH <0.005, S-fT3 45.40, S-fT4 >100.00). Podľa UZV boli rozmery l.l 24,6x18,5x47,3mm a objem 10,3ml, p.l 22,7x22,5x55,2 mm a objem 13,5 ml, celkový objem 23,8 ml. Liečba Thyrozol 10 mg 2x1, Nebilet, vit. E a Mg. Kvôli Thyrozolu som po konzultácii s imunologičkou som po 3 dňoch vysadila Isoprinosine, kým sa mi hodnoty štítnej žľazy neustália. Pečeňové testy už sú v normále, mierne zvýšený iba 1 menej dôležitý parameter. Na liečbu som reagovala dobre, hodnoty klesali takže dávkovanie bolo znížené postupne na 10 mg 1x denne, potom opäť zvýšené na 15 mg a znížené na 10 mg. Momentálne som stále v hyperfunkcii (S-fT4 35,8) Thyrozol vysadený od 15.3. kvôli zníženému parametru neutr abs 1,28. Štítna žľaza sa zmenšila podľa UZV l.l objem 8,1 ml, p.l objem 7,8 ml, celkový objem 16,1 ml. Endorkin. doporučená čím skôr liečba rádiojódom. Zaujímal by ma názor ďalšieho lekára na stav a liečbu mojej štítnej žľazy a názor na ďalší postup. Tak isto sa snažím zistiť, či sa dá nejako uzdraviť chybná imunitná reakcia, z ktorej GB aj celiakia vznikla a či sa dá ďalším autoimunitným ochoreniam predísť. Čítala som o rôznych prístupoch, ako celostná medicína, autoimunitný protokol, strava - vylúčenie alergénov či toxínov, či o vplyve plesní alebo ťažkých kovov ktoré keď sa odstránia môže sa imunita uzdraviť. Na imunológii som opäť bola 15.3., nasadená imunomodulačná liečba Imunorom. Okrem toho užívam vit. D, B, C, selén, zinok,čistú šťavu z arónie, probiotiká a už spomínané vit. E a Mg.

Ďakujem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, paní Adriano,
děkujeme za Váš dotaz. Předávám jej dále do odborné poradny , kde se Vám k němu vyjádří naši odborníci z oboru endokrinologie a imunologie. Vyčkejte si, prosím, na jejich odpověď. Přeji Vám brzké zlepšení obtíží a stabilizaci zdravotního stavu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zuzana Foglarová

Specializace: Diabetologie a Endokrinologie Pracoviště: Endokrinologický ústav, Praha

Dobrý den Adriano,
léčbu vede paní doktorka (dle vašich údajů, když nemám její zprávu) správně. Vyléčit se autoimunitní onemocnění nedá. V podstatě umíme jen řešit/ tišit následky. Bohužel autoimunitní onemocnění se mohou doprovázet (tedy například céliakie se štítnou žlázou). Další postup stran léčby nejsem schopná bez klinického vyšetření posoudit.
Léčbu kterou vy zmiňujete: Celostní..nemá moc efekty. A opatrně, když už ji budete zkoušet, tak ale s vědomím vaší endokrinoložky. A né samostatně, ale v kombinaci s tou medicínskou léčbou. Opatrně ať to se všemi vitamíny a stopovými prvky nepřeženete. V praxi platí, že pokud máte pestrou stravu (ovoce, zelenina, maso..), stravujete se pravidelně, pak byste měla všechny potřebné látky získat touto cestou. Některé vitamíny i stopové prvky v nadbytku škodí.
S pozdravem Dr.Foglarová

Související dotazy

Tyreotoxikoza
Dobrý den,ráda bych Vás touto cestou poprosila o radu.Již...
Tyreotoxikóza
Ráda bych Vás touto cestou poprosila o radu.Již 5 let...
Tyreotoxikoza
Dobrý den, chci se zeptat zda je léčba Thyreotoxikozy...
Tyreotoxikóza
Dobrý den. Má matka (71 let) se léčí se štítnou žlázou...
Treotoxikóza
Dobrý den, poprosím Vás o Váš názor a radu na mé zdravotní...
Tyreotoxikoza
Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné, abych měla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Typ svalove dystrofie

Dobry den pani doktorka o jaky typ svalove dystrofie jde jeste nevim kdyz byly...

Týrané dítě a rodiče

nevíte někdo co to znamená?Dítěti je skoro 10let. Je týrané matkou ,policie...

Týrání dětí, následky

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli mohou u týraného miminka zůstat nějaké...

Tyreoditida

Dobrý den. Již 13 let se léčím se štítnou žlázou-chron.lymf.tyreoditida bez...

Tyreoditida a chlorella

Dobrý den, již jsem vám psala ohledně zvýšení protilátek TPO a TG. Někde jsem...

Tyreoiditida a kojeni

Dobry den, mam 7 mesicniho chlapecka a plne ho kojim. Teprve tento tyden mi...

Tyreoitida


Tyreopatie


Tyreotoxická krize, účinek léků


Tyreotoxikóza


Tyreotoxikoza


Tyreotoxikóza


Tyreotoxikoza


Tyreotoxikoza


Tyreotoxikoza a IDDM I. s IP


Tyreotoxikóza NS


Tyreotoxikóza s toxickou mnohauzlovou strumou


Tyreotoxikoza, psychika,spavost


Tyrosin a opalování


Tysabrin nebo Gilenya


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Záchvaty kašle v noci


Je mi 16 let, mám problémy z předkozkou

Dobrý den. Je mi 16 let mám problémy z předkozkou a se žaludem. Když mi stoji...

Vyrážka a HIV

Dobry den. Mela jsem rizikovy pohlavni styk. Zhruba po 3 tydnech mě bolelo v...

Krční mandle

Dobrý den, mám problém s krčními mandlemi. Asi před 4 měsíci jsem prodělala...

TSH v normě, ft3 a ft4 zvýšené

Dobrý den, dle dvou vyšetření s odstupem jednoho měsíce (září a říjen 2013)...

Vysřelující a píchavé bolesti ruzně po těle

Dobrý den vážená paní primářko, chtěl bych Vás požádat o radu ohledně mých...

Bolest v pravém podbřišku a varleti


Noční křeče nohou

Dobry den, jiz asi treti den my neni dobre, pocit na zvraceni, nechutenstvi,...

Psychika po vysazení antikoncepce

Je mi 25 let, od 15 let jsem brala antikoncepci kvůli pleti a srovnání menstruace...

Bolest zápěstí

Dobrý den chtěl jsem se zeptat ,priblizne 2 mesice me poboliva zapesti ,na chvili...

Bulka konečníku

Dobrý den, je mi 36, cca před 3 roky jsem byl na částečné kolonoskopii a mimo...

Otok rtu

Dobrý den,mám problém s otékáním bud horního nebo spodího rtu,většinou jen poloviny...

Zvětšené nadvarle.

Dobrý den.Mám zvětšené nadvarle 2-3cm.Mezi ním a varletem je jakýsi velmi malí...

Bolest a tlak v hlavě,bolest zubů, uší a páteře

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu , snad jsem svůj dotaz zadala do...

Střevní chřipka

Dobry den, pred 6 dny jsem mela strevni chripku (nakazila me pravdepodobne...

Recidivující infekce močových cest

Dobry den,pan doktor, chcela by som sa spytat, ci sa da spravit vysetrenie...

Zlomený či naražený nos?

Dobrý den, předevčírem jsem se pobil s jedním chlapem. Dostal jsem...

Bolest v zádech a bílkovina v moči


Silná menstruace


Červené pupínky na zadku

Dobrý den Už přes rok se mi na zadku vytvářejí červené velké pupínky které...

Reklama
Zavřít