Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

UC a očkování

Očkování Jan 2.11.2017

Je mi 67 let a cca 8 let se léčím na autoimunitní střevní zánět UC (podle Mayovy stupnice stupeň 1, t.j. nejnižší stupeň postižení). Exacerbace tak 2 - 3 ročně. Do roku 2015 léčen Mesalazinem 500 mg 1-1-2, při relapsech Prednisonem od 30 mg denně na začátku relapse s postupným vysazováním do 1 měsíce na nulu. Od 2015 nasazena léčba imunosupresivem Imuran 25 mg denně + 100 mg allopurinolu (vyšší dávky Imuranu zvyšovaly hladiny jaterních enzymů). Dříve jsem se nechával pravidelně očkovat proti chřipce mou PL, ale po očkování v roce 2013 jsem měl po vakcinaci asi měsíc nežádoucí účinky (trochu bolení hlavy, proste jsem nebyl ve své kůži), což jsem mé PL sdělil.Od té doby jsem nebyl proti ničemu očkován.Od letošního září je pro seniory nad 65 let zdarma očkování proti pneumokokovým infekcím Prevenar 13.
Dotázal jsem se nejdříve svého ošetřujícího gastroenterologa. Ten s očkováním Prevenarem 13 souhlasí, naopak jako pro imunokompromitovanou osobu by mělo svůj význam a opodstatnění. Samozřejmě, že vakcína je neživá. Incidence vybuzení imunity je podle něj nízká a pokud proběhne autoimunitní reakce, nebývá nijak výjimečně komplikovaná a u pacientů s UC ji zaznamenal jen jednou.Naopak moje PL mě odmítá Prevenarem 13 naočkovat s tím, že jsem měl po posledním očkování proti chřipce v roce 2013 "bouřlivou" reakci a že Prevenar 13 má podobné složení jako Vaxigrip a že si to "neveme na triko" Jestli chci, ať se nechám naočkovat jinde, např. v nějakém očkovacím centru nebo v nemocnici se současnou hospitalizací. Mám ještě kompenzovanou ICHS s preventivní implantací stentu v ACD v roce 2005, při kontrolní koronografii v 04/16 bez restenózy, nästěnné změny v koronárním řečišti, bradykardii s prodlouženým PQ intervalem a AV blokádu I. stupně (vyjímečně v noci dle Holtera 1 nebo 2x II. stupně. Dále mám kompenzovanou BHP s pravidelnými kontrolami.Problém je v tom, že vnoučata chodí do školky a tam chytnou leccos. A já to pak chytnu od nich (ne vždy). Ony se s tím za 3 dny s jejich imunitou vyrovnaji, mně to trvá déle a mám strach, aby v mém věku již nedošlo ke komplikacím, které v některých případech nemusejí vést k uzdravení. ( zápaly plic, meningitidy a pod. ěkuji

Odpověď MUDr. Obrové - viz níže - reaguje pouze na očkoväní proti chřipce a problematikou očkování Prevenarem se vůbec nezajímá. Proto pokládám otázku znovu a prosím o kvalifikované stanovisko. Děkuji.

MUDr. Daniela Obrová

Specializace: Praktické lékařstvíPracoviště: Ordinace praktického lékaře IKEMEDICAL s.r.o., Vlašim

Dobrý den, pane Jane, přikláněla bych se k tomu Vás proti chřipce očkovat, pokud Vás praktická lékařka odmítá naočkovat, pak bych očkování podstoupila v nejbližším očkovacím centru, případně máte možnost vyhledat jiného praktického lékaře a přeregistrovat se, jestli to uvážíte, jako vhodné. S pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Dobrý den Jane, děkuji za dotaz. Pokusím se Vám odpovědět ze svého pohledu všeobecného praktického lékaře pro dospělé. Co se týče toho, že máte Ulcerozní kolitidu a užíval jste imunosupresiva, tak poté se nedoporučuje očkování živou vakcínou, což ovšem Prevenar není, takže z tohoto hlediska se klidně naočkujte, jelikož se jedná o chronickou chorobu, tak Vám toto očkování bude spíše ku prospěchu. Co se týče bouřlivé reakce na předchozí očkování, myslím že se to nedá říci plošně, špatné by bylo, kdybyste byl po očkování akutně ohrožen na životě, přestal byste např. dýchat - to bych Vám očkování nedoporučila, ale jinak si myslím, že složení vakcín je zcela jiné a tak se nedá vůbec předpokládat, že by reakce mohla být podobná. Co se týče Vaší ICHS, jedná se o chronickou chorobu, v tomto případě očkování doporučeno. Za mě tedy očkovat, lépe v očkovacím centru. S pozdravem, K. Jiříčková.

Související dotazy

Očkování
Dobrý den, byli jsme včera na roční prohlídce a zároven...
Očkování
Dobry den, manzel byl ockovanv roce 1999 na VHA i B...
Očkování
před dvěma dny jsem byla na první vakcíně očkování...
Očkování
Dobrý den, mám dvouletou dceru a bylo mi navrhnuto...
Očkování
dobry den,chtěla jsem se zeptat na očkováni dcery 6...
Očkování
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli očkování proti...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úbytek váhy (cca 3kg) za 3 měsíce

Dobrý den, poslední dobou se ztrácím před očima a nevidím to jenom ja, ale...

Ubytek vahy a helicobakter

Váš dotaz do poradny: Vazena pani doktorko, minuly tyden jsem prodelal vysetreni...

Úbytek váhy a štítná žláza

Dobrý den,jemi 19 let a před3 lety jsem zacal najednou hrozně hubnout a bušilo...

Úbytek váhy po Letroxu

Dobrý den je my 40 let zjistily my THS7,25a TPO 225 mam strach aby jse nepridruzily...

Úbytek váhy po rektoskopii

Dobrý den, 16.9. jsem podstoupila rektoskopii, kvůli křečím v břiše, občasnému...

Úbytek vlasů

Dobrý den, již nějakou dobu pozoruji zvláštní úbytek vlasů na levé straně týlu...

Ubývají mi vlasy

Je mi 38, ubývají mi vlasy (tak jako mnoha mužům v mém věku se zvětšuje čelo)....

Ubývání dásní kolem zůbů


Ubývání na váze

Dobrý den, mám takový problém,jsem dívka je mi 20let a už dlouho dobu trpím...

Ubývání na váze

Dobrý den.Chtěl jsem se zeptat.Moje matka je potřetí po CMP.Ztrácí na váze a...

Ucinek antikoncepce

Dobrý den poslední tabletku antikoncepce minerva jsem si vzala v pátek. Menstruace...

Ucinek antikoncepce

Dobry den, antikoncepci beru pravidelne jiz nekolik let. Tri dny pred tydenni...

Ucinek antikoncepce s antibiotiky

Dobry vecer, uzivam antikoncepci Belara a nyni lecim anginu antibiotiky V-penicilin...

Ucinek hormonalni antikoncepce

Dobry den, chtela bych se zeptat jestli jsem chranena po 9 dnu uzivani HA Verezana....

Ucinek hormonalni antikoncepce

Dobry den, chtela bych se zeptat jestli jsem chranena po 9 dnu uzivani HA Verezana....

Ucinek ocnich kapek na antikoncepci

dobry den pani doktorko, chtela jsem se zeptat, ocni mi predepsala ocni kapky...

Ucinky blokatoru DHT

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o informaci zdali jsou známe negativní...

Ucinnost antikoncepce

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat.. včera jsem si měla vzít první...

Ucinnost Depo provery

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,kdy účinkuje depo provera. Je to má 1.injekce,nechala...

Ucinnost HA

Dobry den pane doktore, pritelkyne uziva HA EVRA. v patek vecer (17.den cyklu)...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Lehká distorze kolene

Dobrý den, při zavodech v běhu na 60 m jsem spadla a v nemocnici mi byla zjištěna...

Bolest levého varlete

Dobrý den, už zhruba měsíc mám značně zvětšené levé varle. Ráno je to v pořádku,...

Akutní zánět vedlejších nosních dutin

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně nachlazení, je mi 20 let a již třetím rokem...

Bolest v krku a bělavý povlak


Hlen v kuku


Pupeny na jazyku

Dobrý večer pane doktore, mám takový dotaz v zadu na jazyku mám na každé straně...

Bolest v oblasti pravého spánku

Dobrý den, vím, že asi nebudu jediná, ale tak 2-3x do týdne mívám bolesti hlavy...

Tromboza dolní končetiny


Bolest palce na levé ruce

Dobré odpolene,bolí mě palec na levé ruce,hlavně v klidu.Také se objeví někdy...

Pozitivní těhotenský test a ultrazvuk

Dobrý den prosím o vysvětlení těhotenský test ukázal těhotenství, ale na ultrazvuku...

Svědění, pálení, píchání v levém podpaží

Dobrý den, zhruba před měsícem se mi udělala bulka v pravém podpaží, obvodní...

Střídání teploty chodidel

dobry den, chtel bych se zeptat na problem s chodidly. v poslednich dnech...

Zánět trojklanného nervu

Dobrý den, již čtvrtý den mě trápí bolest v lícní kosti, která vede horní čelistí...

Bolest zubů

Dobry den, jsem v 7 mesici a mam velke bolesti zubu. Rostou mne nejspis 2 moudraky...

Bolest pod kolenem


Myom dělohy

Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné, aby se myom zmenšil nebo postupně...

Bolest žaludku

Dobrý den, mám dlouhodobý problém, který mne trápí intenzivně něco přes rok. Bolí...

Jak dlouho je průkazné THC v krvi a moči


Zvětšené žíly na břiše

Dobrý den, chci se zeptat, zda mohu mít zvětšené žíly na břiše z velkého přibrání...

Bolesti zad, motání hlavy


Reklama
Zavřít