Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Úzkosti, tepová frekvence

Psychiatrie Marek 21.10.2019

Dobrý den, je mi 25 let a jsem muž. Léčím se s úzkostí a beru každé ráno lék Asentra 50 (2tab)
Nemám úzkosti, jako ataky, ale spíše mám strach z infarktu. Moje úzkost se projevuje jako zvýšený tep v klidu. Mám tep v klidu od 86tep/min do 106tep/min. Mohu mít z těchto tepů infarkt? Absolvoval jsem před 4 lety Holter EKG a to celkem 2x a srdce mám zcela v pořádku. Také jsem kolikrát skončil na pohotovosti, protože jsem si myslel, že mám infarkt a výsledky ukázaly, že mi nic není. Celkem jsem takhle byl na pohotovosti 4x. Kouřím a piju kávu a colové nápoje. Mohu mít ve 25 letech infarkt? Nebo je to vzácné? Ty tepy mi nějak ublíží? Bojím se

Děkuji.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

samozřejmě zvýšená klidová frekvence kvůli psychickým obtížím zatěžuje srdce a tím, že musí rychleji pracovat, zkracuje se Vám teoreticky předpokládáná délka dožití.
Nicméně zatím jste samozřejmě mladý a jinak zdravý, infarkt pouze z vyšší tepové frekvence nelze mít. Ve Vašem věku je maximální srdeční frekvence kolem 200-220 tepů za minutu, které byste mohl dosáhnout při maximální fyzické zátěži. Pokud by byla škodlivá vyšší tepová frekvence, jak o tom uvažujete Vy, na infarkt by musel umírat každý mladý sportovec.
Čili závěrem: Ohrožen infarktem ze zvýšeného tepu nejste. Samozřejmě pokud by se časem přidaly další obtíže (vysoký tlak, cukrovka, obezita, zvýšené cholesteroly apod.), to už je pak jiná záležitost. Dále by bylo vhodné zanechat kouření, protože to je velmi závažný faktor, a spíše ten by Vás již kolem 40let mohl infarktem ohrozit.
A samozřejmě dlouhodobě by bylo vhodné klidovou vyšší tepovou frekvenci snížit, např. léky, tak, abyste chránil srdce do budoucna.

Přeji krásný a bezproblémový podzim, s pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Související dotazy

Tepová frekvence
Dobrý den, rád bych se zeptal na tepovou frekvenci....
Tepová frekvence
Dobrý den, je mi 21 let a mám dotaz ohledně klidové...
Tepová frekvence
Dobry den, rada bych se zeptala ohledne sve tepove...
Tepová frekvence při sportu
prosím o vysvětlení, při lehkém běhu na lyžích jsem...
Při fyzické zátěži se snižuje tepová frekvence
Dobrý den, mám 17ti letou dceru. Již přes dva roky...
Tepová frekvence
Dobry den , trapi me buseni srdicka....mivam to casto...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzkosti po užití Trittica

Dobrý den, rád bych se zeptal na ranní stavy panické úzkosti, mám 20 let crohnovu...

Úzkosti, Elicea a nežádoucí účinky

Dobry den, beriem eliceu od 20.11.2017. Neurologicka mi ju predpisala na uzkosti,...

Úzkosti, fóbie

Dobrý den, trpím úzkostmi, které se mi projevují v uzavřených prostorech (...

Úzkosti, léčba

Dobrý den, v červnu 2020 jsem začala brát antidepresiva (Elicea 10 mg), v září...

Úzkosti, mohl jsem mít mozkovou příhodu?

Dobrý den, potřeboval bych se zeptat, zdaliž můj stav nekoresponduje s možností...

Úzkosti, nechutenství, deprese

Dobrý den, již několik dnů mám pocity na zvracení, spím i 9 hodin a i tak se...

Úzkosti, nízké sebevědomí

Dobrý den, ráda bych se poradila o svých problémech. Moje problémy začaly, minulý...

Úzkosti, panická ataka

Dobrý den, již měsíc mě trápí různé zdravotní potíže. Bolest na hrudi, brnění...

Uzkosti, panika, pocit odcizeni

Dobry den. Posledni cca 3 mesice na sobe zacinam pocitovat problem, ktery se...

Úzkosti, pocity na omdlení, deprese

Dobrý den, nevím přesně co všechno z toho v názvu by v mém případě mohlo připadat...

Úzkosti, vysazování Frontinu

Dobry den, je nutne pri postupnom vysadzovani frontinu 0,25 mg, ktory uzivam...

Úzkosti, změny chování

Dobrý deň. Pred dvoma rokmi som sa začala liečiť na psychiatrii kvôli suicidálnym...

Uzkosti,panicka porucha, soc. fobie

Dobry den, od jiste doby, zejmena po tezsi nemoci trpim silnymi uzkostmi, soc....

Úzkosti,únava,depresivní stav

Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o radu. Před asi týdnem mě přepadla únava,...

Úzkostlivé dítě

Dobrý den, mám dotaz ohledně výchovy svého 16měsíčního synka. Od narození...

Uzkostlive dite

Dobry den. Chtela bych se zeptat zda je normalni kdyz skoro dvoulete dite je...

Úzkostlivé stavy při odloučení s partnerem

Dobrý den, moje přítelkyně má čím dál horší úzkostlivé stavy. Kvůli mému studiu,...

Úzkostlivé stavy vlivem stresu

Dobrý den, se svými úzkostlivými stavy, se kterými bojuji již třetí měsíc,...

Úzkostlivost

Dobrý den, ráda bych poprosila o radu ohledně mého syna. Před pár týdny oslavil...

Úzkostná a panická porucha

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit, o zhodnocení výsledků EKG a probrat srdeční...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nízká hodnota neutrofilní segmentu

Dobrý den, mám strach z leukémie, je mi 31 let. Můžete mi prosím napsat zda...

Placenta preavia

Dobrý den, ráda bych se prosím poradila. Dnes jsem byla na kontrole u svého...

Mnohočetné obtíže


Bolest a hlavně otok měkkého patra

Dobrý den, už druhý den mě trápí bolest a hlavně otok měkkého patra při polykání...

WC prkénko a pohlavní nemoci?

Dobrý den, mám dotaz ohledně toho, co se dá chytnout z wc prkénka. Stala se...

Pachypleuritis, kašel, bolesti v pravém podžebří a pod lopatkou

Dobrý den, od října mám bolesti v pravém podžebří a pod pravou lopatkou. Přisuzovala...

Užívání pervitinu


Odstranění kondylomat - rekonvalescence

Dobrý den, Jaké omezení mě čeká po chirurgickém nebo laserovém odstranění kondylomat,mám...

Zarudnutí na obličeji.

Dobrý den, asi před půl rokem mi byla zjištěna Snížená fce. štítné žlázy. Bral...

Pocit sucha v ústech doprovázen pocitem hlenu v krku

Dobrý den, před pár dny mě začal trápit pocit sucha v ústech doprovázen pocitem...

Zvětšené uzliny na pravé straně na krku


Bolesti a pálení nohou + pánve

Dobrý den, už cca 3/4 roku pociťuji bolest a pálení ve spodní polovině těla....

Bolestivá boulička na hrudi


Dieta při divertiklech

Dobrý den, je mi 37 let, volni mi byly zjištěny ve střevech divertikly. Snažíme...

Brnění nohou na wc


Hematom na začátku těhotenství

Dobry den, po větším krvácení v 7tt mi byl doktorkou zjištěn hematom cca 3x3cm....

Zánět po vytržení zubu

Dobry den, pred 2 tydny mi byl vytrzeny zub 35 kvuli praskline. U zubu byl (nebolestivy)...

Cholesterol -.10,78 mmoll/l, HDL-3,57mmol/l, LDL--6,07 mmol/l, Triglyceridy -2,52 mmol/l

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda existují léky, které by mi snížily vysokou...

Strach ze psa

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu spíše psychologickou. Moje manželka...

Snížené jaterní testy

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat ,které onemocnění by mohly zapříčinit snížení...

Reklama