Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Úzkostlivost

Péče o dítě Ivana 7.3.2009

Dobrý den,
ráda bych poprosila o radu ohledně mého syna. Před pár týdny oslavil 2. narozeniny. Velmi pěkně mluví (tj. tvoří věty o více slovech, skloňuje, časuje, rád přednáší říkadla, zpívá, má velkou slovní zásobu). V ostatních psychických dovednostech podle mého odhadu nevybočuje. Pokud jde o fyzické dovednosti, je velmi opatrný a působí tedy dojmem, že je pozadu. Tím se dostávám k jádru problému. Syn je velmi, řekla bych až chorobně, úzkostlivý. Spustí vystrašený až histerický pláč i v bezpečných situacích. Např. jdeme po ulicí a paní před námi nese nafukovací balónek ve tvaru srdce - reakce mého syna je, že je to velký motýl a začné opravdu vyděšeně plakat a utíkat pryč, přičemž se mě křečovitě drží, chce mi skočit do náruče. Včera měl podobnou reakci na hlášení rozhlasu, když jsme si hráli na zahradě. Jindy se v podzemních garážích z ničeho nic vyděšeně schovává do náruče, když okolo jede pomalu auto (přičemž 20 předchozích aut mu nevadilo). Někdy musíme z domu do auta přes zahradu prakticky proběhnout, protože za plotem by po cestě mohlo jet auto... Hystericky začne plakat také, když mu kolem obličeje proletí brouček apod. O opravdu nepříjemných nebo nebezpečných situacích, jako je např. návštěva lékaře nebo hlasité auto jedoucí rychle kolem ani nemluvím. Domnívám se, že trpí i elektivním mutismem, protože přestože opravdu rád mluví (doma pusu nezavře), ve společnosti cizích lidí, a zejména vrstevníků, nepromluví ani slovo. Naše praktická lékařka mi poradila vyčkat do cca 3 let, ale při naší návštěvě jsem ji nestihla podat tak přesný popis jako teď. Snažím se najít literaturu o úzkostlivosti u dětí a dočetla jsem se, že je často podmíněna dědičně. Naši rodiče si však nevzpomínají že bychom já nebo manžel byli v dětství takto úzkostní. Syna do ničeho, co nechce, nenutíme; vždy, když to vyžaduje, jsme mu oporou... Jsme si vědomi 2 situací, které mu mohli způsobit trauma, a to 3-denní pobyt v nemocnici v cca 6-ti a ve 14-ti měsících. Je podle Vašich zkušeností potřeba navštívit psychologickou poradnu? Nebo máme opravdu vyčkat, jak se situace vyvine do cca 3 let?
Moc děkuji za odpověď.

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, Ivano!
Ačkoli podáváte dosti podrobný popis obtíží, nedovolím si Vám na dálku radit. Můžete jej zkusit v jeho chování korigovat, na nevhodné chování pokud možno vůbec nereagovat, dávat pozitivní vzor, chválit jej za osobní růst (neplakal, když...). Situace může souviset i s pobytem v nemocnici, to by mělo být láskyplnou a současně pevnou péčí překonatelné. Dítě je stále tvárné, můžete s ním pracovat a podpořit jej v jeho růstu. Pěstujte jeho sebevědomí. Pakliže máte pocit, že situaci nezvládáte, navštivte poradnu.

Související dotazy

Uzkostlive dite
Dobry den. Chtela bych se zeptat zda je normalni kdyz...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzkosti, pocity na omdlení, deprese

Dobrý den, nevím přesně co všechno z toho v názvu by v mém případě mohlo připadat...

Úzkosti, tepová frekvence

Dobrý den, je mi 25 let a jsem muž. Léčím se s úzkostí a beru každé ráno lék...

Úzkosti, vysazování Frontinu

Dobry den, je nutne pri postupnom vysadzovani frontinu 0,25 mg, ktory uzivam...

Úzkosti, změny chování

Dobrý deň. Pred dvoma rokmi som sa začala liečiť na psychiatrii kvôli suicidálnym...

Uzkosti,panicka porucha, soc. fobie

Dobry den, od jiste doby, zejmena po tezsi nemoci trpim silnymi uzkostmi, soc....

Úzkosti,únava,depresivní stav

Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o radu. Před asi týdnem mě přepadla únava,...

Úzkostlivé dítě

Dobrý den, mám dotaz ohledně výchovy svého 16měsíčního synka. Od narození...

Uzkostlive dite

Dobry den. Chtela bych se zeptat zda je normalni kdyz skoro dvoulete dite je...

Úzkostlivé stavy při odloučení s partnerem

Dobrý den, moje přítelkyně má čím dál horší úzkostlivé stavy. Kvůli mému studiu,...

Úzkostlivé stavy vlivem stresu

Dobrý den, se svými úzkostlivými stavy, se kterými bojuji již třetí měsíc,...

Úzkostná a panická porucha

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit, o zhodnocení výsledků EKG a probrat srdeční...

Úzkostná ataka

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli by jste mi mohla poradit nějaké "berličky"...

Úzkostná depresívna porucha

Dobrý deň.Mám taký dotaz.Bola som na psychol.vyšetrení,trpím výrazne zníženou...

Úzkostná depresivní porucha

Dobrý den mám takoví problem asi půl roku jen střídam práce asi 6 práci v žádném...

Uzkostna depresivni porucha

Dobry den,beru antidepresiva Citalopram 10 mg denne. Uz 8 mesicu. Citim se po...

Úzkostná panická porucha

Dobrý den už nemůžu jsem vysílena a unavená bojuji držím se hesla NIKDY TO NEVZDÁVEJ...

Úzkostná panická porucha


Úzkostná panická porucha-zvláštní příznaky

Vážená koncem srpna jsem přišel o práci a postupně se u mě začali projevovat...

Úzkostná panická porucha-zvláštní příznaky

Vážený Již měsíc trpím velmi silnou úzkostnou panickou poruchou, beru léky...

Úzkostná panická porucha, porucha osobnosti popř něco jiného

Vážená Chtěl bych se zeptat po ztrátě zaměstnání na mě přišla úzkost nejdříve...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Sex

Dobrý den, ještě bych se vás chtěl zeptat, jestli stažení předkožky může bez...

Opožděná menstruace, bolest v podbřišku


Extrakce zubů v celkové narkóze

Dobry den prosim chtela jsem se zeptat mela jsem velke problemi se zuby mela...

Pálení v koleni po artroskopii

Děkuji za odpověď. Pokusím se upřesnit problémy, které mi koleno dělá. Pálení...

Metformin při hubnutí

Dobrý den, vážená paní doktorko, asi před měsícem mi zjistili prediabetes....

Pervitin, důsledky užívání


Methotrexát a alkohol?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to s kombinací MTX a alkoholu? Mám nasazenou...

Madmonq


Neléčená varikokéla

Dobrý den, chtě bych se zeptat jestli může mít neléčená varikokéla nějaké následky,...

Hallux rigidus

Dobrý den. Lékaři mně diagnostikovali hallux rigidus v pokročilém stadiu. Navrhují...

Methionin

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda užívání methioninu ma vliv na účinnost...

Útvar v nosu

Dobrý den, čas od času mi v nose (pouze v jedné dírce) "vyroste" útvar, který...

Bolest prsu, zelená tekutina vytékající z bradavky

Dobrý den. Při samovyšetření prsů po menstruaci jsem zjistila že pravé prso...

Orchitida, epididymitida

Dobrý den, prodělávám orchitidu, epididymorchitidu a epididymoorchitidu bez...

Hnědé skvrny

Dobrý den, mám suchou kůži na předlktích i na holeních. Zničeho nic jsem si...

Slinění

Dobrý den, už od dětství se mi stává , že když někde jsem (nejčastěji tedy večer...

Metličkové žilky a hormonální antikoncepce

Můžu brát hormonální antikoncepci, když trpím na metličkové žilky na nohách?...

Pálení zad

Dobrý den, třetí den mě pálí záda krční a hrudní páteř, někdy i hrudník, vždy...

Folikulitida


Methotrexat a alkohol?


Reklama