Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Úzkosti, mohl jsem mít mozkovou příhodu?

Psychiatrie Bojík 12.5.2017

Dobrý den, potřeboval bych se zeptat, zdaliž můj stav nekoresponduje s možností toho, že bych prodělal mozkovou mrtvici. Jsem velmi úzkostný člověk, celé léta trpím úzkostmi a strachy, jenž hodně ovlivňují i mé tělo (např. celé noci strávené v masivní úzkosti, kdy se jen klepu, je mi chvíli hodně horko, chvíli hodně zima, všelijaké problémy s břichem, při vyděšení a takovém tom nástupu úzkosti se vždy objevují poslední dobou tlaky v hlavě a pak točení hlavy atd, atd, atd...) A nyní k tomu, proč píšu ... po jedné dost vypjaté situaci v práci před dvěma měsíci se můj stav stran úzkosti rapidně zhoršil. Úzkost byly silné, noci špatné, pořád jsem byl vyklepaný ve velkém napětí.. Díky tomu jsem začal mít problémy s břichem, což paradoxně (místo aby mě to upozornilo, že už míjím bezpečný milník strachování se), tak mě mé břišní problémy ještě více rozhodily. Teď o víkendu 6 - 7 . květen jsem měl zase vypjaté stavy (byť jsem skončil na nemocenské a stres z práce tedy padl), že jsem večer si lehal a hodně mi cukalo na čele, pak nad pravým uchem, začala mě píchat hlava a být tak špatně - slabo, jak kdyby migréna.. Já se ale nějak v zápalu toho svého pravidelného děšení vyděsil, jestli nemám mrtvici.. Další den ráno jsem se vzbudil a pravou ruku jsem měl takovou necitlivou - jak kdyby přeleželou, mravenčíci - vzal jsem do ní telefon a vypadl mi ve stejnou dobu, jak zase začalo ťukat mi nad pravým uchem.. půl dne pak byla ta pravá ruka studená, taková mravenčící a k večeru to přestalo s rukou. Nicméně to ráno jsem začal ještě googlit a pasovalo to na mrtvici.. Tudíž jsem šel k zrcadlu a zjistil jsem si, že při úsměvu se zuby mám pravý koutek úst níž. Při úsměvu bez zubů mám levý koutek níž (takže asi ok), oči jsem nějak neřešil, až večer v neděli jsem zjistil, že když jsem unavený, zavírá se mi pravé oko a levé ani tak ne.. Ale možná to mám pořád, jen teď jsem to vypíchl - udělalo to párkárt.. Co mě však úplně nejvíc dostalo byly události středy - večer jsem koukal do pc a na půl sekundy mi vypadl zrak.. Jak kdyby někdo rychle zhasl a zase rožl.. To mě vyděsilo, zase jsem googlil a ojevily se články typu "poslíčci mrtvice", "čeká vás mrtvice, cévy varují", "mrtvice už je za dveřmi - jste připraveni? Mátě závěť hotovou?" :( .. No, takže mě to tak vyděsilo, že jsem zase moc nespal a celý včerejšek jsem takových méně jak sekundových rychlých zatmění asi na obě oči měl xx.. dneska už taky, dokonce ráno i přes zavřené oko mi najednou "bliklo". Chtěl bych se prosím zeptat, zdaliž se může jednat o mrtvici ze stresu, nebo se k ní blížím.. Já nemám sílu to nějak řešit, protože jsem hodně hypochondrický a kdybych za obvodní přišel ještě s mrtvicí, asi by jí dostala ona ze mě už.. Jinak mám vysoký nitrooční tlak - glaukom, v poslední době těch úzkostných stavů šla pravidelnost užívání očních kapek unilat to tam.. Takže jsem nekapal pravidelně (to mě napadlo jako vysvětlení). jinak jsem si od včerejška naordinoval hlavně klid - neděsit se něčím, co teď stejně nepořeším, nepřipouštět si paniku ze smrti, jsem na nemocenské, takže klidový režim, ležení, v době vycházek jít do lesa atd.. Snad dělám dobře, děkuji moc za možnost konzultace a odpověď.. Je mně 26 let, jsem úzkostný celý život (jsem z mládí oběť trestných činů, dg. posttraumatická porucha os.) tudíž ty uzkosti a stavy paniky nejsou něco, co bych neznal - možná mám ty cévy zvyklé, nebo naopak už toho mají plné zuby a teďka jsem jim dal jednu z posledních sad hřebíčků do rakve.. Jinak žaludek mi je občas na zvracení, ale nezvracím, unavený jsem, ale ne nějak razantně, při zavřených očí si levý prst na nos dám v pohodě, pravý prst ruky buď dám na nos, nebo 1 - 2 cm od nosu, dál ne.. Když jsem chytl kamarádku za obě ruce a stiskl, tak říkala, že stisk je stejný, možný trochu silnější na pravé ruce (jsem pravák) hlava buď bolí teďka tak slabě, nebo píchá v ní nahoře celkem dost, ale vždy to trvá jen chvíli, tudíž analgetika neberu. nikdy jsem nekouřil, ani nefetoval, piju příležitostně pár krát do roka 2 dcl vína, stravuji se nezdravě, nejím skoro vůbec ovoce a zeleninu, hodně maso a sladké, ale hýbu se, takže měřím 182 cm vážím jak kdy - rozmezí 75 - 80kg. Krevní testy snad na vše mi dělala obvodní aby mě uklidnila s jinou mou blbostí asi před čtvrt rokem a vše bylo v normě. U neurologa jsem byl v říjnu s tím, že mně pořád někde ťukalo po těle.. Neurolog mě vyšetřil jen různými chmaty, naordinoval hořčík a tím to haslo (tetanie myslím říkal) - žádné jiné dílčí vyšetření jsem neměl. Tak, raději už končím, děkuji za vlídnou odpověď. Snad mě nevyděsíte něčím typu "všeho nechte a běžte na pohotovost" - to bych stejně nešel ..

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, podle popisu příznaků nelze mozkovou příhodu ani potvrdit, ale ani vyvrátit. Toto lze učinit až po neurologickém vyšetření (a CT mozku). Takže Vám určitě doporučím vyšetření neurologem (co nejdříve).
Uvedené potíže mohou být i psychického rázu, nicméně mozkovou příhodu (resp. spíše tranzitorní ischemickou ataku) je potřeba vyloučit vyšetřením u lékaře.
Také byste měl co nejdříve zajít na oční, zda se nezhoršil nitrooční tlak při vynechání kapek (zrakové potíže by mohly souviset s tímto).
Klidový režim určitě dodržujte. Pokud trpíte velkými úzkostmi, měl byste být i v péči psychiatra a měl bystě užívat léky (nevím, zda tomu tak u Vás je).
S pozdravem BB.

Související dotazy

Létání s lehkou mozkovou příhodou
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je možné absolvovat...
Podezření na cévní mozkovou příhodu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli následující...
Podezření na prodělanou mozkovou příhodu, krátkodobá ztráta vizu, popis RTG páteře
Prosím o přeložení do češtiny. RTG-sin. konvexní skolioza,...
ÚZKOSTI
Dobrý den,mám takovej dotaz jestli může špatné dýchání...
Úzkosti
Dobrý den, Nevím jakou to mám poruchu ale trpim věčnými...
Úzkosti
Dobrý den, je mi 15 let a úzkosti mě trápí od 12. Prvně...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzkosti a hormonální antikoncepce

Dobry den, trpim uzkostma, beru ad. Kvuli premenstruacnimu syndromu jsem si...

Uzkosti a jicnovy reflux

Dobrý den, moje problémy jsou spojené s žaludkem a dále ovlivňují mojí psychiku....

Uzkosti a nevolnosti

Dobry den, mam dotaz. Pred par dny jsem byla na ortopedii s problemem s krcni...

Úzkosti a strach z nemoci

Dobrý den paní doktorko, můj problém začal tak, že jsem musela vyhledat lékaře...

Úzkosti po antikoncepci

Dobrý den, zacala jsem před deseti dny užívat poprvé v životě(věk 35let) antikoncepci...

Úzkosti po drogách

Dobry den pane doktore, potrebuji poradit. Na silvestra jsem vypila dost alkoholu...

Úzkosti po úrazu

Dobrý den, jsem 18 dnů po pohlavním úrazu (ruptura pochvy), nedokážu si vysvětlit...

Úzkosti po užití Trittica

Dobrý den, rád bych se zeptal na ranní stavy panické úzkosti, mám 20 let crohnovu...

Úzkosti, Elicea a nežádoucí účinky

Dobry den, beriem eliceu od 20.11.2017. Neurologicka mi ju predpisala na uzkosti,...

Úzkosti, fóbie

Dobrý den, trpím úzkostmi, které se mi projevují v uzavřených prostorech (...

Úzkosti, nechutenství, deprese

Dobrý den, již několik dnů mám pocity na zvracení, spím i 9 hodin a i tak se...

Úzkosti, nízké sebevědomí

Dobrý den, ráda bych se poradila o svých problémech. Moje problémy začaly, minulý...

Uzkosti, panika, pocit odcizeni

Dobry den. Posledni cca 3 mesice na sobe zacinam pocitovat problem, ktery se...

Úzkosti, pocity na omdlení, deprese

Dobrý den, nevím přesně co všechno z toho v názvu by v mém případě mohlo připadat...

Úzkosti, tepová frekvence

Dobrý den, je mi 25 let a jsem muž. Léčím se s úzkostí a beru každé ráno lék...

Úzkosti, vysazování Frontinu

Dobry den, je nutne pri postupnom vysadzovani frontinu 0,25 mg, ktory uzivam...

Úzkosti, změny chování

Dobrý deň. Pred dvoma rokmi som sa začala liečiť na psychiatrii kvôli suicidálnym...

Uzkosti,panicka porucha, soc. fobie

Dobry den, od jiste doby, zejmena po tezsi nemoci trpim silnymi uzkostmi, soc....

Úzkosti,únava,depresivní stav

Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o radu. Před asi týdnem mě přepadla únava,...

Úzkostlivé dítě

Dobrý den, mám dotaz ohledně výchovy svého 16měsíčního synka. Od narození...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pocit cizího tělesa v krku

Dobry den. Je mi 38 let. Jsem kuracka 20cigaret denne. Posledni dva tydny mam...

Hlen po stolici

Dobry den, chtela jsem se vas zeptat ohledne hlenu po stolici. Uz asi mesic...

Prasklá lebka?

Dobrý den, potřeboval bych se zeptat na jednu věc. Předem chci říct, že trpím...

Teploty, bolesti, stres

Dobrý den, prvně musím uvést, že mé problémy mohou být psychosomatické či pramenit...

Porucha erekce

Dobry den. Je mi 44 let, a pred dvema mesici jsem mel embolii plic. Ta se uspesne...

Puchýřky klitorisu

Dobrý den, mám problém..Pred pěti dny jsem měla nechraneny sex a hned dva dny...

Polypy v tlustém střevě

Dobrý den, byla jsem na vyšetření tlustého střeva na kolonoskopie, kde mi byly...

Cotrimoxazol a kojení

Dobrý den, dnes jsem dobrala posledni tabletu Cotrimoxazolu Al forte předepsaného...

Cukání svalů, napětí ve svalech

Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně svých neurologických problémů. Asi...

Už se mi asi 2 měsíc nedostavila menstruace

Dobrý den, je mi 16 let a nemohu brát antikoncepci. Přesto se svým přítelem...

Angína a možnost nákazy ostatních

Dobry den, dnes jsem dostala atb na streptokokovou anginu, cili spalu, jak jsem...

Zvětšené uzliny


Nechráněný pohlavní styk a AIDS

20dni po nechránenom vaginálnom pohlavnom styku s prostitútkou vo verejnom dome...

Neštovice a kašel

Dobrý den, syn 4,5 let má druhý den neštovice, které jsou ve stádiu výsevu,...

Divný pocit v uších a hlavě

Dobrý den, už delší dobu mám pocit, že něco není v pořádku. Skoro denně mne...

Pásový opar, těhotenství

Dobrý den, jsem v 7 tt a můj přítel ma pásovy opar. Den před tím než sel k doktorovi...

Operace kyčle

Dobrý den prosím o radu.Mamka ma jít v dubnu na operaci s kyčelním kloubem.Budou...

Lehké špinění (hnědé barvy) mimo menstr.cyklus

Zdravím, beru pravidelně hormonální antikon.Artizia a dostavilo se mi lehké...

Naštíplá kost? II.

Dobrý den, pane doktore, moc děkuji za rychlou odpověď. Dcera má totiž od...

Svrab

Dobrý den jsem již dvakrát prelecena infectoscabem ale mam stále po tele pupínky...

Reklama
Zavřít