Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Úzkostná porucha a vysoký tlak

Vnitřní lékařství Lucie 26.3.2019

Dobrý den od 23 let trpím uzkostnou poruchou , panickymi atakami a učím se mít ráda sama sebe.Moje začátky s psychickými problemi mi přinesli i vysoký krevní tlak.U doktora mívám vysokou nervozitu to mi způsobí tlak až 170/110.Doma meřim nižší jeden týden 136/85 , ale za týden v domácím měřením při větším napětí neboli nepohode 160/110.Ve 25 letech byl holter doktor mi řekl , ze tlak je večer v pořádku , tak mě neřešil .Ale dnes je mi 31 let. Myslíte ze tlak mam léčit prášky a nebo více relaxovat a začít psychoterapii?Dekuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Harnová


Dobrý den Lucie, ve vašem případě je obtížné bez vašeho vyšetření rozhodnout, zda je nutné nasadit antihypertenzní léčbu. Dle mého mínění vaše dekompenzace TK souvisí s psychikou, ale bylo by vhodné znovu doplnit TK Holter, který je schopen objektivně zhodnotit, zda se jedná o psychickou nástavbu či je nutné již nasadit hypotenziva. Dále bych doporučila doplnit ultrazvukové vyšetření dutiny břišní a odběry krve k vyloučení sekundární hypertenze ( zvýšení TK v souvislosti s jiným interním onemocněním), oční vyšetření k posouzení stavu sítnice a ECHO. Každopádně relaxace a psychoterapie by byla ve vašem případě velmi vhodná. S pozdravem Jana Harnová

Odpovídá lékař:

Mgr. Lada Skulilová

Specializace: Hypnoterapie, Psychologie, Psychoterapie Pracoviště: Soukromá psychoterapeutická poradna Lipník nad Bečvou

Dobrý den, z dotazu soudím, že na psychice by se určitě pracovat dalo, a to nejprve zpětným odstraněním kořenů Vašich problémů (narušené sebepojetí pramení nejčastěji z dětství - takže toto a případné další nepříznivé prožitky z vaší minulosti by bylo potřeba ošetřit, ať Vám už nevstupují do přítomnosti), eventuálně - pokud by to nestačilo ke zlepšení - je možné zvážit harmonizaci fyzického stavu (resp. pocitů) i Vaší psychiky pomocí některé alternativní metody, např. autopatie. Na práci s minulostí doporučuji regresní terapii, nebo případně techniku EFT. Pomůžou Vám najít lepší vztah sama k sobě, stabilizovat psychiku a zklidnit se, odstranit úzkosti atd. S pozdravem Mgr. Lada Skulilová, psycholožka, terapeutka

Související dotazy

Úzkostná panická porucha
Dobrý den, nedávno mi byla diagnostikována úzkostná...
Užívání arginmaxu a léků na vysoký tlak
Dobrý den ,chtěla bych se zeptat,zda může manžel užívat...
Vysoký tlak
Přeji hezký den. Již rok užívám Prestarium Neo Combi...
Vysoký tlak v těhotenství
Dobry den je mi 19.let.. V tehotebnstvi me Tyden me...
Vysoký tlak krevní
Dobrý den, užívám léky na vysoký tlak - Micardis,...
Vysoký tlak
Dobrý den...v mládí jsem vždy trpěla na nízký tlak....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzkostná porucha

Dobry den, jsem zena- 30let- mam hranicni poruchu osobnosti - hranicni typ a...

Úzkostná porucha

Přeji dobrý den, rád bych konzultoval psychické problémy své přítelkyně (35...

Úzkostná porucha

Dobrý den. Již delší dobu se potýkám s problémem psychického rázu, který se...

Úzkostná porucha

Dobry den, cca mesic me trapi strasna uzkost a strach, kdyz jsem sama doma....

Úzkostná porucha

Dobry den, nekolikrat za mesic se mi vzdy z niceho nic neskutecne rozbusi srdce,...

Úzkostná porucha

Dobrý den, trpím úzkostnou poruchou(GAD), ale spíš tělesně,v hlavě jsem docela...

Uzkostná porucha ,panický starch

Dobrý den mám dotaz před několika lety jsem začala trpět uzkostí a panic.strachem...

Úzkostná porucha a deprese po vysazení HA


Úzkostná porucha a nespavost

Dobrý den. Od pondělí ležím doma s chřipkou. Bohužel kromě toho, že je mi strašně...

Úzkostná porucha a syndrom dráždivého tračníku

Dobrý den, dva měsíce se léčím s úzkostí, měla jsem velkou řadu tělesných příznaků,...

Úzkostná porucha u syna

Dobrý den,můj syn ve 4 letech prodělal úraz popáleniny 23%.Až.když ukončil...

Úzkostná porucha v těhotenství

Dobrý den, mám už delší dobu problém s polykáním jídla. Je mi 21 a před dvěma...

Úzkostná porucha v těhotenství

Dobrý den. Před rokem jsem onemocněla GAD poruchou myšlenky nesmyslné strachu....

Úzkostná porucha, fobie, léčba

Dobrý den, rád bych se s Vámi poradil jak přistoupit k fobii z uzavřených prostor,...

Úzkostná porucha, neurogenní tetanie

Dobry den, kvoli neurogennej tetanii, ku ktorej sa pridala uzkost uzivam eliceu...

Úzkostná porucha, neurogenní tetanie

Dobry den, som 10 mesiacov po porode, zhruba po osmych mesiacoch som sa citila...

Úzkostná porucha, nutkavé myšlenky, závratě, rezignace


Úzkostná porucha, tepová frekvence, tlak

Dobrý den, protože jsem měla velmi vysoký tlak 140/100, vaha byla 105 a tepová...

Úzkostná porucha, terapie

Dobry den, viete mi prosim poradit nejaky homeopaticky liek na uzkost a strach?...

Úzkostná reakce na kritiku

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Mám problém zvládat situace, kdy na mě...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvětšená mandle a uzlina

Dobrý den. Už asi týden mám zvětšenou pravou mandli (viz. foto) bez čepů a zvětšenou...

Bílé skvrny na žaludu

Dobrý den, uz delši dobu mam na žaludu tyto bílé skvrny nebo jak to nazvat,...

Bolest a otok dásní a jazyka


Bolesti zápěstí, prstů a předloktí

Dobrý den, v průběhu září se u mě začala projevovat bolest zápěstí spolu s bolestí...

Borelioza

Dobrý den,z vyšetření LP mi byla zjištěna neuroborelioza. Po přeléčení inj....

Tukové bulky na varlatech

dobrý den měla by jsem veliký dotaz manžel má tukové bulky na varletech asi...

Voda v koleni

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat. Mam uz asi rok problém s vodou v koleni, koleno...

Natržený poševní vchod

Dobrý den, chci se zeptat zda je možné že mám natržený poševní vchod. Předevčírem...

Knedlík v krku, říhání, štípání jazyka

Dobrý den,prosim o radu o co by se mohlo jednat..v cervnu letosniho roku zjistena...

Neurol vs xanax

dobry den prajem, pani doktorka. je nejaky vyznamny rozdiel medzi neurolom 1mg...

Fialové žilky pod jazykem

Dobrý den, ze spodu na jazyku mám takové tmavě fialové žilky (fialová místa)....

Pocit na zvracení, bolest žaludku


Herpes - recidivujíci

Dobrý den, již asi 2 měsíce se mi na kuzi tvoří svedive pupínky, byla jsem prelecena...

Padání obočí

Hezký den, v září mi začaly obrovským způsobem padat vlasy, nejspíše důsledkem...

Lechtání klitorisu

Dobrý den. Už velice dlouhou dobu trpím nesnesitelným lechtáním uvnitř klitorisu....

Bílé skvrny na kůži

Dobrý den, je mi 24 let a od narození mám atopický ekzém a jsem tedy zvyklá...

Těhotenství a žlutý výtok


Píchání nad levým prsem

Dobrý den.V lednu mi byl diagnostikován diabetes2. Dlouhy cukr 63 .Vyska 180...

Necitlivost penisu

Dobrý den, Mám problém se sníženou citlivostí penisu, konkrétně žaludu. Při...

Velký červený flek po bodnutí vosou

Hezký den, již více jak týden mám na boku velký červený flek, který vůbec nemizí....

Reklama