Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Úzkostná porucha, fobie, léčba

Psychika Tomáš 20.6.2017 redakce uLékaře

Dobrý den, rád bych se s Vámi poradil jak přistoupit k fobii z uzavřených prostor, kterou v posledních týdnech intenzivněji pociťuji. V uzavřených prostorách, ze kterých nemohu vystoupit kdy chci (např. autobus, vlak, letadlo), mám velmi stísněný pocit, sevřený žaludek, zalykám se, případně se mi i točí hlava. Po vystoupení jsem dezorientovaný, jakoby v jiném světě. V minulosti jsem se s takovými pocity v mnohem menší intenzitě setkal především ve vlaku, ale přisuzoval jsem to momentální slabosti. Před dvěma lety jsem byl na vyšetření magnetickou rezonancí, které pro mě bylo velmi nepříjemné, nicméně cestování pro mě nebyl nadále problém. Během posledního roku jsem byl vystavený výrazně vyšší pracovní zátěži, nedostatku odpočinku a špatnému spánkovému režimu. Jsem si toho vědom a myslím si, že problémy mohou být umocněny i tímto. V příštím týdnu mám však letět na dovolenou (kratší let do Skandinávie) a už jen ta myšlenka, že bych měl strávit dvě hodiny v letadle, mě stresuje a ve své podstatě si to neumím představit. Rád bych se Vás proto optal, zda je rozumné se stresující situaci vystavovat (třeba i za použití léku jako je např. Lexaurin) a zda se tím nemůže trauma ještě prohloubit. Děkuji Vám za radu a přeji hezký den.

Odpovídá:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, ano samozřejmě Lexaurin je možným řešením pro krátkodobé kritické situace, ale pokud je tato porucha již jaksi dlouhodobá, určitě se vyplatí nasazení léčby antidepresivem, která je mnohem vhodnější a bezpečnější a váš problém může skutečně léčit a vyléčit, nikoliv jen potlačit krátkodobě... takže vám doporučuji a mám velmi dobré zkušenosti s lékem Remood, většinou stačí i půl tablety na noc, lépe se vyspíte a na úzkost působí velmi dobře, k tomu si přidejte Prosulpin, perfektně zabírá na sevřený žaludek a křeče v břiše, a může se brát preventivně dlouhodobě nebo jen podle potřeby, a ten Lexaurin se do toho dá taky přihodit, když to bude nutně potřeba třeba před tím letem, samozřejmě je potřeba si takovou kombinaci vyzkoušet a osahat v klidu doma třeba o víkendu, bohužel týden je krátká doba a antidepresiva zabírají asi po tom týdnu pravidelného užívání, ale můžete je začít užívat hned, vysadit se můžou kdykoliv a závislost na ně opravdu nevzniká, jinak samozřejmě doporučuji i návštěvu psychologa a psychoterapii, kde můžete vše v klidu probrat a pochopit jak nemoc funguje a jak se tomu dá čelit, protože samotná komunikace a odpovědi na vaše otázky vás léčí, Lexurinem chybu neuděláte, ale nic tím nevyřešíte a při častějším užívání na něj vzniká závislost, ještě váš dotaz bude předán i odborníkovi a napíše vám svůj názor také, díky.

Odpovídá:

PhDr. Sylvie Navarová

Specializace: Psychologie Pracoviště: CETERAS - Centrum terapeutických služeb

Dobrý den, připojuji se k panu doktoru Folprechtovi, že krátkodobé potlačení úzkosti není jejím řešením. Doporučuji psychoterapii a vhodná je hypnoterapie. Ve spolupráci s psychoterapeutem se naučíte zaměřit pozornost na užitečné a léčivé procesy v sobě.
S pozdravem
PhDr. Sylvie Navarová, psycholog, hypnoterapeut

Související dotazy

Fobie
Dobrý den , mám problém se zvládáním své psychiky je...
Fobie
Dobrý den, Vaše poradna mě nabádá k tomu, že je třeba...
Fobie
Dobrý den, Trpím panickou úzkostí strachu ze smrti....
Úzkostná panická porucha
Dobrý den, nedávno mi byla diagnostikována úzkostná...
Sociální fobie
Dobrý den. Mám podezření,že trpím sociální fóbií. Den...
Sociální fobie
Dobrý den, měl bych takový dotaz, s uvedením celého...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzkostná porucha

Dobrý den, muzu poprosit o radu, beru pul roku na panickou poruchu a uzkosti...

Úzkostná porucha

dobry den,byla mi diagnostikovana uzkostna porucha,ktera me trapí 3roky-ale...

Úzkostná porucha

Už asi od 6 třídy mam problémy..stres, nervozita, úzkost.. jsem ve tretaku a...

Úzkostná porucha

Prosím o radu ,před 14 lety mně byla provedena lezionektomie ...nyní jsem 14...

Úzkostná porucha

Dobrý den pane doktore, beru asentru 50 5 týdnů na úzkostnou poruchu.. 3 týdny...

Úzkostná porucha

Dobrý den, před 5-ti lety jsem pro úzkostnou poruchu nasadila s konečnou denní...

Uzkostna porucha

Dobry den Již 2 měsíce užívám homeopatika na uzkostnou poruchu,bohuzel paní...

Úzkostná porucha

Dobrý den je mi 25 a poslední dobou mám takové návaly jako kdyby na omdleni,projde...

Uzkostná porucha ,panický starch

Dobrý den mám dotaz před několika lety jsem začala trpět uzkostí a panic.strachem...

Úzkostná porucha a deprese po vysazení HA


Úzkostná porucha, neurogenní tetanie

Dobry den, kvoli neurogennej tetanii, ku ktorej sa pridala uzkost uzivam eliceu...

Úzkostná porucha, neurogenní tetanie

Dobry den, som 10 mesiacov po porode, zhruba po osmych mesiacoch som sa citila...

Úzkostná porucha, nutkavé myšlenky, závratě, rezignace


Úzkostná porucha, terapie

Dobry den, viete mi prosim poradit nejaky homeopaticky liek na uzkost a strach?...

Úzkostná reakce na stres


Úzkostná reakce po stresu

Dobrý den, mám problém se dotýkat věcí. Mám uskost, když se dotknou věci nebo...

Úzkostné a depresivní stavy

Dobrý den, předem se omlouvám, protože to zřejmě bude dlouhé. Je to už nějakých...

Úzkostné batole

Dobrý den, mám 16-ti mesicni dceru a odmala je hodne úzkostná, casto se leká...

Úzkostně depresivní porucha a nové projevy


Úzkostné nepříjemné stavy

Vážený Již od října trpím silnými úzkostmi, nyní mám hlavně pocit zcvrklého...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hemoroidy

Dobry den, mam dotaz. Je mi 30let a mam vyhrezly konecnik a asi hemeroidy vnejsi...

Opakující se loupání a pálení rtu, oslabená imunuta.

Dobrý den, na rtech se mi tvoří zvláštní druh "oparu". Poprvé se...

Svědění hlavy

Dobrý den chtěla bych se zeptat je mi 57Let a stále mě svědí hlava,nechala...

Pocit opilosti, bolest hlavy, horší zrak

Dobrý den, už 4 týdny mám pocit opilosti bolí mě hlava už hned od rána trošku...

Bolest v oblasti kyčelního kloubu

hezký den pane doktore,před 5 dny jsem se velmi zakašlala a něco se mi zpříčilo...

Bulky na obličeji

Reaguji na: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/bulka-na-obliceji-244111 Ateromy...

Bulka konečníku

Dobrý den, je mi 36, cca před 3 roky jsem byl na částečné kolonoskopii a mimo...

Autoimunitni tyreopatie

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně krevních výsledků týkajících...

Bolesti zad vystřelující do nohy


Idelyn Beliema

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zdali užívání Idelyn Beliema tablet ovlivní...

Tvrdá bulka urpostřed hrudního koše

Dobrý den,asi před dvěmi lety mě probudila náhlá bolest uprostřed hrudníku provázena...

Nízký hemoglobin

Dobry den mam hodnoty hemoglobinu 73 jakym zpusobem se daji hodnoty zvednout...

Zápach moči

Můj moč je cítit víc než je obvyklé. Nemůže to avizovat nějakou vážnou nemoc?...

Paralen Grip v těhotenství

Dobry den,jsem v 18tt mela jsem teploty 38,5 a omylem jsem si vzala paralen...

Útvar na ultrazvuku

Dobrý den, chci se zeptat, je možné, aby byl nádor vaječníku pohyblivý, to...

Co je chronická imunopatie?

Dobrý den, druhý rok beru Euthyrox 50 poté, co mi byla zjištěna nedostatečná...

Občasná bolest varlat

Dobrý den, trápí mě občasná bolest varlat(převážně toho pravého, které je citlivější...

Mapovitý jazyk


Doléčení slepáku

Dobrý den mám takový dotaz mám po laparoskopické operaci slepáku a po 10 dnech...

Zápal plic

Dobry den, chtela jsem se zeptat moje 5mesicni miminko uz prez mesic kasle nas...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×