Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vyšší jaterní testy

Trávení Jan 2.7.2018

Dobrý den,

V min. týdnu jsem prodělal nějakou střevní virózu. Když se situace nelepšila, šel jsem ke svému praktickému lékaři, který mi doporučil klid dietu a případnou kontrolu. Rovnou mi ale provedl preventivní prohlídku s odběrem krve a dnes mi sdělil zvýšené jaterní testy - tedy znovu kontrola na podzim bez dalšího doporučení - snad jen omezit alkohol.

Je možné, že zvýšené jaterní testy jsou způsobeny právě střevní virózou ? Jelikož odběr proběhl v době virozy. Pár dnů před proběhla i nějaký oslava s více množstvím alkoholu - právě už v začátku střevní virozy.

Současně cvičím tak 3-4x týdne ve fitku, neberu žádné léky max doplňky jako protein koktejl. Může mít vliv na jaterní testy i fyzická zátěž ? Popř. teď fyzickou zátěž z důvodu vyšších jaterních testů omezit.


Děkuji, pěkný den. Doplnění informací: Jedinou hodnotu, kterou jsem měl zvýšenou bylo ALT tuším 1,5. Nevím, zdali je to hodně nebo zvýšené – doktor mi k tomu moc neřekl. Tedy pravděpodobně jak píšete fyzická zátěž v kombinaci s alkoholem a také střevní virózou. Může to tak být?

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Králová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Jane, spíše než že by byly vyšší jaterní testy způsobeny střevní virózou, tak se jedná o vliv alkoholu, zhoršeného stravování a životního stylu, dále mohou mít vliv případně nějaké viry, jako viry EB (již třeba dříve prodělaná mononukleóza), dále někdy i nadměrná fyzická zátěž spolu s alkoholem může udělat jejich zvýšení. Spíše doporučuji vyřadit nebo velmi omezit alkohol, tučnou stravu, nadměrnou námahu, protein s mírou. Pokud by nedošlo ke zlepšení výsledků, pak je možné provést sonografii břicha, nasadit léky podporující funkci jater, jako prevenci. S pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, pane Jane, ALT není zvýšené příliš, ale zvýšení tohoto ukazatele svědčí pro poškození jaterních buněk. Zvýšení jaterních enzymů provázívá vyšší příjem alkoholu, nadváha, nevhodné složení stravy, ale také žloutenky, virózy postihující játra jako EBV, CMV a další, vzácně může jít o projev nějaké z autoimunitních nemocí atd.. Pokud nebyly zvýšené jiné ukazatele a obtíže, které jste měl, přešly, nemusí být s prodělanou virózou souvislost a je možné s kontrolními testy vyčkat. Pokud ale máte nebo byste začal mít problémy jako únavu, slabost, motání hlavy, nevůli, pobolívání břicha, trávicí potíže, nevolnosti, zěmnu barvy kůže do žluta, stolici světlou či tmavou moč, pokud by se přidaly jiné nezvyklé příznaky, jděte na kontrolu k lékaři hned. Budet třeba dovyšetření včetně ultrazvuku břicha.
Osobně bych nyní doporučovala úplně vynechat alkohol, omezit fyzickou zátěž (pokud musíte cvičit, pak doporučuji lehkou zátěž, spíše kondičně, ne intenzivní posilování, poraďte se s trenérem), neužívat doplňky z fitness centra, jíst minimum tuku. Hodně pijte. Na podporu funkce jater můžete zkusit čaj z ostropestřece mariánského.
Kdyby se u Vás vyskytly některé z výše uvedených příznaků, vyšetření u lékaře neodkládejte.
S pozadravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Vyšší jaterní testy
Dobrý den potřeboval bych radu vůbec nepiji a byl...
Zvýšené jaterní testy u batolete
Dobrý den, chtěla bych se informovat.. Syn(2,5r)...
Atorvastatin Actavis a špatné jaterní testy
Dobrý den, prosím vás mohu užívat Atorvastatin Actavis...
Zvýšená únava a vyšší jaterní testy
Dobrý den, mám dotaz ohledně jaterních testů: Již...
CMV a zvýšené jaterní testy
Mam dlouhodobe - minimalne rok, zvysene jaterni enzymy...
Zvýšené jaterní testy
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vyšší cholesterol a jeho léčba

Dobrý den, je mi 40 let a mám zvýšený cholesterol. První měření jsem si vyžádal...

Vyšší cholesterol a kyselina močová

Dobrý den při předoperační kontrole mi byla zjištěna vyšší hladina kyseliny...

Vyšší jaterní hodnoty u 3letého dítěte

Dobrý den, mám dotaz na syna 3 roky. Před rokem mu byly krevním obrazem zjištěny...

Vyšší jaterní testy

Dobrý den potřeboval bych radu vůbec nepiji a byl sem na odběrech krve a můj...

Vyšší jaterní testy

Dobrý den, mám zvýšené hodnoty AST 1,03. Minule jsem měla 0,95. Doktorka říká,...

Vyšší jaterní testy

Dobry den.Po porodu jsem mela malo zeleza,tak jsem ted byla na kontrolni krvi...

Vyšší jaterní testy

Dobrý den, mám již ca 3-4 týdny mírné až silnější pobolívání pravé strany hrudi...

Vyšší jaterní testy

Dobrý den, asi před 6mesici sem měl zvýšení jaterní testy AL-T 97 po třech měsících...

Vyšší jaterní testy

Zdravím , mám Vyšší jaterní testy , ALT S 1.51 , AST S 0.90, GMT S 0.89 , chtěl...

Vyšší jaterní testy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat... Mám zvýšené jaterní testy... ALT 1,19 AST0,61...

Vyšší jaterní testy

Dobrý den. Ke konci prosince jsem se nakazila covidem, kde mi následně byla...

Vyšší jaterní testy

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat. Jsem v 19. týdnu těhotenství a začala...

Vyšší jaterní testy a bolest pod pravým žebrem

Dobrý den už asi 4. rokem mi stabilně vycházejí vyšší jaterní testy z krve....

Vyšší jaterní testy po fyzické zátěži

Dobrý den, při posledním kr. odběru jsem měl zvýšené hodnoty ALT (0,98) a AST...

Vyšší jaterní testy po virovém onemocnění

Dobrý den, mám 20měsíčního syna a při předoperačních vyšetření mu bylo zjištěno...

Vyšší JT

Dobrý den, již delší dobu mám zvýšené jaterní testy. ALT 0,98, AST 1.00,...

Vyšší JT

Dobry den, v posledni dobe cca posledniho pul roku diky stresu v rodine a praci...

Vyšší klidový tep


Vyšší krevní tlak


Vyšší krevní tlak

Dobrý den , chci se zeptat ohledně tlaku. Poslední tři dny jsem naměřil 149-155/80-90...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Palec bez nehtu

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně palce u nohy, který mám od neděle bez nehtu....

Bolest z levého nadočnicového oblouku

Dobrý den, před týdnem mi začaly bolesti levého nadočnicového oblouku. Bolesti...

Zlomenina 7. žebra vlevo

S2230 Zlomenina 7. žebra vlevo; zavřená Dobrý den, Před 5 dny jsem při...

SExuální život bez varlat?

Dobrý den. Nechci už být k vám otravný, ale chci se definitivně naposledy zeptat,...

Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Je Neurol a Xanax totéž?


Tvrdý pupínek na penisu

Dobrý den, zhruba před 3 týdny se mi na penisu objevil malý pupínek, který se...

Kombinace léků

Krásný den, mám otázku mohu k léku ZOLOFT užívat buď xanax, neb GUAJACURAN=...

Utržený zadní zkřížený vaz.

Dobrý den. Při lyž. závodech před 2 dny jsem si utrhnul zadní zkřížený vaz....

Povrchová bolest břicha

Dobrý večer pane doktore, bolí mě v pravém pod bříšku stěna dutiny břišní....

Změna barvy kůže penisu.

Neví někdo co by to mohlo být ? Mám to už tak 3 roky a myslím si že se to rozšiřuje....

Kapavka, Furolin a falešná negativita PCR

Dobrý den, Může být PCR výsledek na kapavku z moči a stěru falešně negativní...

Bolest břicha na pravo od pupku

Dobrý den již týden mne trápí bolest asi na pět prstů vodorovně na pravou stranu...

Podezření na utržený zadní zkřížený vaz a postranní vaz

Dobrý den, při lyžování v Rakousku jsem vjel do brázdy sněhu a lehce mi šlo...

Lymfocyty - snížená hodnota

Dobrý den, jsem ve 33týdnu těhotenství, a při odběrech z minulého týdne mi vyšlo,...

Clexane

Dobrý den, mám po artroskopii kolene a musím si každý den pichat injekce na...

Bolest klitorisu


Bolest na vulvě

Dobrý den, Dnes, když jsem se koupala ve vaně a omýváa se v intimních partiích...

Bolest klitorisu při orgazmu

Dobrý den mela bych dotaz kdyz Máme s pritelem sex tak při prvním orgasmu me...

Šimrání kolem kotníku

Chtěla jsem se zeptat, zda je možné, že trpím nějakým onemocněním: asi tak dva...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.