Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vyšší JT

Trávení Marketa 13.12.2018

Dobry den, v posledni dobe cca posledniho pul roku diky stresu v rodine a praci neziji prilis zdrave dle doporucenych navodu. Spatne stravovaci navyky - pres den nic, vecer vsechno, snaha o zhubnuti (BMI 27), sem tam Ibalgin na bolest hlavy, sem tam alkohol ve vetsim mnozstvi, 40 let, dosud bez vetsich zdravotnich potizi. Po poslednim vikendovem mejdanu mi vsak bylo skutecne zle jako nikdy predtim a trvalo to nekolik dni. Vylekala mne take zluta vodnata stolice, bolest bricha pod zebry, nevolnost a unava po dalsi dny. Proto jsem si rekla a dost, zacnu zit zdrave. Pro jistotu jsem si zasla na jaterni testy, 2 hodnoty nad limitem. To mne vystrasilo, projela jsem internet a polila mne hruza, jak si sama sobe nevedomky ublizuji - steatoza, cirhoza, smrt...Vim, ze laboratorni hodnoty nejsou vsevedouci, ale na sono bricha je vsude dlouha objednaci doba. Myslite, ze jsem si mohla nenavratne poskodit jatra nebo kdyz si zlepsim jidelnicek a vypustim alkohol, mam sanci na uplnou regeneraci jater? Jak jsem se docetla u steatozy a pripadne cirhozy zpusobene zivotnim stylem - obezita, alkohol, nejsou lab. hodnoty az tak moc zvysene. Nejradsi bych sla co nejdrive na sono bricha, at vim na cem jsem, ale nemam zadanku, a s touto osobni anamnezou se mi k memu praktikovi moc nechce.
Zakladni biochemická vyšetření
* S_Bilirubin celk. 11,4 umol/l 0,0 - 21,0 | |*| |
* S_ALT 0,54 ukat/l 0,10 - 0,55 | |*| |
* S_AST 0,64 ukat/l 0,10 - 0,53 | | |* |
S_GGT 0,99 ukat/l 0,10 - 0,70 | | |* |
S_ALP 1,10 ukat/l 0,58 - 1,75 | |*| |
S_Amyláza celk. 0,51 ukat/l 0,47 - 1,67

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ambulance praktického lékaře Benátky nad Jizerou

Dobrý den, myslím si, že svůj zdravotní stav na základě samostudia na internetu vidíte zbytečně moc černě. Jaterní testy jsou pouze nepatrně zvýšené, určitě následkem většího přísunu alkoholu v předchozích dnech, popisujete mejdan o víkendu. Myslím si, že stačí dietní režim, omezit tučné, smažené jídla. Úplná abstinence alkoholu. A kontrola jsterních testů s odstupem několika týdnů. UZ jater určitě není atím potřeba, pouze v případě, že by i přes dietní režim a abstinenci alkoholu došlo k dalšímu zhoršení jaterních testů. S podravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní oddělení nemocnice Na Františku

Vážená paní Markéto, ve svém názoru mohu plně souhlasit s dr. Horákovou. Odchylka laboratorních hodnot mne sama o sobě také neznepokojuje, takové hodnoty má mnoho zdravých lidí. Vámi popsaná těžší kocovina než obvykle ve mne nevzbuzuje dojem, že máte poškozena játra. Spíše se mi zdá, že se Vám mohla sejít se střevní chřipkou, s obtížemi po požití nějakého zkaženého jídla. Pokud tyto obtíže odezněly a neopakují se, pak není důvod pátrat, jak to přesně bylo nebo nemáte-li nějaké vážné onemocnění, sonografie dle mého soudu není kvůli popsaným obtížím a dodaným hodnotám potřeba. Pokud však Vaše obtíže trvají nebo se opakují (změny stolice, bolesti břicha), pak je řešte se svým praktickým lékařem osobně, jistě Vás na potřebná vyšetření pošle. Nevím, jak jste se dostala k vyšetření jaterních testů, avšak indikující lékař by Vám měl hodnoty, které byly patologické, s odstupem času zkontrolovat - zda "udělají" to, co očekáváme, tedy se srovnají do normy samy. Přitom předpokládáme, že budete doržovat dietní režim: abstinenci od alkoholu, omezeně tuky a smažené, pozor na některé léky jako např. paracetamol, které mohou zvyšovat jaterní enzymy (Ibalgin mezi ně nepatří). Je dobře, že si uvědomujete potřebu změnit své stravování a shodit váhu. Přeji Vám, ať se Vám to podaří. Jistě prospějete nejen játrům, ale i kardiovaskulárnímu systému, odměnou bude i větší psychická pohoda a třeba se zbavíte i bolestí hlavy. Důležitý je pitný režim - obyčejná voda v dostatečném množství v průběhu celého dne.

Související dotazy

Vyšší JT
Dobrý den, již delší dobu mám zvýšené jaterní testy....
Zvýšené JT v těhotenství
Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se zeptat ve...
Zvýšené JT v těhotenství
Dobrý den paní doktorko,chtěla jsem se zeptat:ve 36...
Vyšší S-CK
Dobrý den,měl bych dotaz ohledně laboratorních výsledků.Jsem...
Vyšší TK
dobrý den ,mám dotaz jsem po operaci malého nádoru...
Vyšší tep
Dobrý den, Chci se zeptat zda tělesná teplota kolem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vyšší cholesterol a jeho léčba

Dobrý den, je mi 40 let a mám zvýšený cholesterol. První měření jsem si vyžádal...

Vyšší jaterní hodnoty u 3letého dítěte

Dobrý den, mám dotaz na syna 3 roky. Před rokem mu byly krevním obrazem zjištěny...

Vyšší jaterní testy

Dobrý den potřeboval bych radu vůbec nepiji a byl sem na odběrech krve a můj...

Vyšší jaterní testy

Dobry den.Po porodu jsem mela malo zeleza,tak jsem ted byla na kontrolni krvi...

Vyšší jaterní testy

Zdravím , mám Vyšší jaterní testy , ALT S 1.51 , AST S 0.90, GMT S 0.89 , chtěl...

Vyšší jaterní testy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat... Mám zvýšené jaterní testy... ALT 1,19 AST0,61...

Vyšší jaterní testy

Dobrý den, V min. týdnu jsem prodělal nějakou střevní virózu. Když se situace...

Vyšší jaterní testy po fyzické zátěži

Dobrý den, při posledním kr. odběru jsem měl zvýšené hodnoty ALT (0,98) a AST...

Vyšší jaterní testy po virovém onemocnění

Dobrý den, mám 20měsíčního syna a při předoperačních vyšetření mu bylo zjištěno...

Vyšší JT

Dobrý den, již delší dobu mám zvýšené jaterní testy. ALT 0,98, AST 1.00,...

Vyšší krevní tlak

DObrý den, jse mi 19 let a za 14 dnů mám jít na Class medical 1 certifikát....

Vyšší krevní tlak

Dobrý den , chci se zeptat ohledně tlaku. Poslední tři dny jsem naměřil 149-155/80-90...

Vyšší krevní tlak

Dobrý den. Již jsem už dostaz pokládala, ale nedodala jsem všechna potřebná...

Vyšší krevní tlak

Dobrý den.Již delší dobu jsem měla tlak krve asi 150/70. Lékař mi stále říkal,že...

Vyšší krevní tlak

Dobrý den, před 2 roky mi zjsistil lékař tlak 120/89 a předepsal mi léky-název...

Vyšší krevní tlak

Príjemný dobrý deň, v januári mi bol nameraný po stresovej situácii vyšší KT...

Vyšší krevní tlak

29.10.mi zemřel během 6 týdnů dlouholetý přítel, do pohřbu jsem to zvládala,...

Vyšší krevní tlak

Dobrý den. Na internetu se píše spousta věcí a každý web říká něco jiného....

Vyšší krevní tlak a otékání rukou

dobrý den,je mi 35 let,chtěl bych se zeptat co může způsobovat otékání rukou...

Vyšší krevní tlak i pulz

Dobrý den, před časem mě přepadla nevolnost, třes, bušení srdce, naměřila...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nadměrné pocení vlasaté části hlavy u dítěte

Dobrý den, chci se zeptat na svého syna 5 let, od mala tpi na pocení, není...

Menopauza s jedním vaječnikem?

Dobrý den. Jsem 20- ti letá slečna a ve 3 letech mi odebrali jeden vaječník....

Plicní embólie

Dobrý den, jsem 2 měsíce po plicní embolii, zdroj PE neprokázán, zatím v pracovní...

Norethisteron

Dobrý den,kvuli dovolené jsem začala užívat norethisteron ,brala jsem jej 12...

Knedlík v krku

Dobry den pred 6 tydny jsem byla pro pocit neceho v krku na orl kdy mi dr rekla...

Otoky kotníků,vysoký tlak

dobrý večer,v roce 2008 jsem prodělala slabou cmp,tlak jsem měla dobrý.po čase...

Ztuhlost těla

Dobrý den. Mám problém se svalovou ztuhlostí v podstatě celého těla. Každý den...

Hodnoty štítné žlázy

Dobrý den, před otěhotnění mě doktorka poslala na krev a ultrazvuk, protože...

Brnění v oblasti levé lopatky

Dobry den, už asi týden mě brní záda u levé lopatky. Brnění se objevuje při...

Preventivní odstranění varlat

Dobrý den, mám podobný problém na který odpovídala MUDr. Soňa Boušková, panu...

Bolestivé spasmy jícnu

Dobry den, prosim o radu. Obcas dostanu zanet jicnu (diagnostikovano), naposledy...

Záškuby

Dobrý den, z důvodu svalových záškubů jsem dnes navštívila neurologa. Odeslal...

Kulatá záda, vystouplé lopatky

Dobrý den, Mám problém s kulatými zády. Mám velice vystouplé lopatky. S kým...

Bolest v pravém podbříšku vystřelující do zad a pravé nohy

Dobrý den, má dcera trpí už více jak 3/4 roku stále se opakující bolestí v pravém...

Porucha termoregulace

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně hřejících nohou. Je mi 26let, od 13ti...

Trávicí obtíže

Dobrý den, v posledním půl roce při vstávání se cítím v pořádku, následně...

Vyrážka

Dobrý den, asi před týdnem se mi udělala vyrážka na rukou, na krku, pod podpaždím...

Pálení močové trubice po ejakulaci

Dobrý den, trápí mě palení močové trubice po ejakulaci. Palení se neobjevuje...

Problém je ten, že při delší chůzi (cca 50 - 100 m) mne chytají křeče u levé nohy (nejdříve lýtko a pak stehno).

Dobrý den, asi před 3 týdny mne z ničeho nic začalo bolet levé tříslo (v horní...

Již půl roku mě bolí pichlavá bolest v oblasti dolní 2/3 hrudní kosti

Dobrý den, již půl roku mě bolí pichlava bolest v oblasti dolní 2/3 hrudní...

Reklama