Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vyšší krevní tlak

Vnitřní lékařství Richard 13.4.2018

Dobrý den,
před 2 roky mi zjsistil lékař tlak 120/89 a předepsal mi léky-název jsem zapomněl. Po užívání léků mi bylo hrozně špatně, měl jsem tak nízký tlak, že jsem nebyl schopen vůbec pracovat. Snížil mi je na polovinu a pak na třetinu. Nebyl jsem schopen ani erekce. Šel jsem proto k internistovi do nemocnice a ten mi řekl, že můj tlak je v pořádku, že není důvod užívat léky, protože údajně nebezpečný spodní tlak je když přesahuje trvale hodnotu větší jak 95. Dostal jsem aparát na noc a bylo zjištěno, že mám spánkové Apnoe a dle grafu zjistili, že každou hodinu v noci při spánku nedýchám 12 vteřin. Chtěli mě poslat do spánkové laboratoře, ale internista mi řekl, že to mám nechat být, že má celý život také spánkové Apnoe a že se s tou kyslíkovou maskou nedá spát. Člověk má otlačeniny na obličeji, někteří trpí strachem usnout, že se udusí. Říkal, že tlak se mi zvedá tím, že v noci nedýchám. Krční lékařka mi sdělila, že mi nijak nemůže upravit patro a že mám velké mandle, proto taky chrápu a že operativně to u mě taky nelze řešit. Nemůžu prý užívat léky na tlak, když ho mám v pořádku a zvýšený je pouze v noci, protože každou hodinu nedýchám 12 vteřin. Dal jsem na jeho radu nejíst před spaním, nekouřit, neužívat sedativa na spaní a více sportovat. Do dnešního dne bylo vše ok. Poslední 2 týdny mi odezírá v uších-šumí, v očích mám tlak-pobolívají mě a ráno když vstávám, mám bělmo vylité krví-ta se v průběhu dne ztratí. Před levým okem se mi při pohybu oka do stran dělá černý puntík a nebo vidím něco jako padající černý vlas nebo jako bych viděl dým z cigarety. Po chvíli to vždy zmizí. Ačkoliv mám spánkové Apnoe, nejsem ve dne vůbec unavený a to že se v noci dusím, nevnímám, pouze mé okolí, když u někoho spím.
Chci se zeptat, zda-li je nutnost na můj tlak 120/85-89 užívat byt slabé léky na tlak. Jinými slovy, když je budu užívat, tlak mi už tím pádem nestoupne, tlak v očích už nebudu mít a zmizí mi i ta pohyblivá tečka/vlas před okem,šumění v uších a až si ty léky sednou, nebudu mít i problém s erekcí? Jelikož se spánkové Apnoe nedá léčit ( pomůže pouze zdravý životní styl a snížení tělesné váhy), bez masky se budu dusit dále, vlivem zdravotního stylu a zhubnutí se zkrátí hodinový interval, kdy nedýchám a tlak se mi nebude nadále zvedat řekněme přes hranici 85 nebo tlak v očích nemá s krevním tlakem nic společného/nemusí mít? Týden si měřím tlak a mám ho při každém měření cca 120/79, 125/85, 123/89, 116/83. Já s maskou spát nechci, je mi 36, skoro 2 roky nekouřím, sportuji, omezil jsem alkohol a zhubl. Trápí mě pouze bolest očí-tlak a to co se mi zobrazuje před okem. Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková


Dobrý den,
určitě je možné užívat léky na snížení krevního tlaku jen na noc. A zřejmě jste dostal lék ze skupiny beta blokátorů, které jako vedlejší účinek způsobují problémy s erekcí.
Myslím, že jste zaujal správný postoj, když jste změnil životní styl a zhubnul. Možná by stálo za úvahu nyní zopakovat 24hodinové měření krevního tlaku, protože hodnoty, které jste uvedl, jsou v mezích normy. Pokud bude vyšetření v pořádku, budete moci být v klidu. V případě, že by bylo potřeba nasadit na noc medikaci, tak určitě lze zvolit jinou skupinu léků, která nemá takové nežádoucí účinky jako je erektilní dysfunkce.
Problém s očima může mít spíš souvislost s přetěžováním zraku - práce na PC. Mohlo by se jednat i o projevy slabé alergie. Nejlepší bude zajít do oční ambulance. Tlak, který uvádíte takové obtíže nezpůsobí.
Přeji pěkný večer

Související dotazy

Vyšší krevní tlak u dítěte
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, naší dcerce 3 roky...
Krevní tlak
Dobrý den, při preventivní prohlídce mi byl naměřen...
Krevní tlak
Dobrý den, v návaznosti na mé předchozí dotazy zaměřené...
Krevní tlak
dobrý den chci se zeptat může být krevní tlak zvýšen...
Krevní tlak
Je mně 62 roků, žádnou těžší nemoc jsem nikdy neměl,...
Tlak krevní
Dobrý den, roky jsem užívala na tlak Isoptin, Cardilan,Blessin...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vyšší jaterní testy a bolest pod pravým žebrem

Dobrý den už asi 4. rokem mi stabilně vycházejí vyšší jaterní testy z krve....

Vyšší jaterní testy po fyzické zátěži

Dobrý den, při posledním kr. odběru jsem měl zvýšené hodnoty ALT (0,98) a AST...

Vyšší jaterní testy po virovém onemocnění

Dobrý den, mám 20měsíčního syna a při předoperačních vyšetření mu bylo zjištěno...

Vyšší JT

Dobrý den, již delší dobu mám zvýšené jaterní testy. ALT 0,98, AST 1.00,...

Vyšší JT

Dobry den, v posledni dobe cca posledniho pul roku diky stresu v rodine a praci...

Vyšší klidový tep


Vyšší krevní tlak


Vyšší krevní tlak

Dobrý den , chci se zeptat ohledně tlaku. Poslední tři dny jsem naměřil 149-155/80-90...

Vyšší krevní tlak

Dobrý den. Již jsem už dostaz pokládala, ale nedodala jsem všechna potřebná...

Vyšší krevní tlak

Dobrý den.Již delší dobu jsem měla tlak krve asi 150/70. Lékař mi stále říkal,že...

Vyšší krevní tlak

Príjemný dobrý deň, v januári mi bol nameraný po stresovej situácii vyšší KT...

Vyšší krevní tlak

29.10.mi zemřel během 6 týdnů dlouholetý přítel, do pohřbu jsem to zvládala,...

Vyšší krevní tlak

Dobrý den. Na internetu se píše spousta věcí a každý web říká něco jiného....

Vyšší krevní tlak a otékání rukou

dobrý den,je mi 35 let,chtěl bych se zeptat co může způsobovat otékání rukou...

Vyšší krevní tlak a stres

Dobrý deň, mám problémy s krvým tlakom. Pred rokom na prehliadke bol ešte...

Vyšší krevní tlak i pulz

Dobrý den, před časem mě přepadla nevolnost, třes, bušení srdce, naměřila...

Vyšší krevní tlak po antibiotikách

Vážená paní doktorko, dnes jsem byla na prohlídce u své gynekoložky a sestřička...

Vyšší krevní tlak po prodělaném COVIDU

Dobrý den, léčím se 15 let na hypertenzi, po prodelanem covidu od 26.2.2021...

Vyšší krevní tlak při domácím měření, stres

Dobrý den, mám dotaz ohledně vysokého tlaku. Je mi 44 let. Dříve jsem brala...

Vyšší krevní tlak u dcery

Dobrý den, dcera má 10,5 roku a opakovaně ji při domácím měření měřím vyšší...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Drobné krvácení z konečníku


Tepání v levém uchu


Zácpa

Náš 30měsíční syn má střídavě nekolik měsíců problém se zácpou nebo lépe řečeno,...

Bolest palce

Dobry den, jiz cca 2 tydny me boli palec u leve ruky, konkretne horni cast palce...

Bolesť v prsníku, podpazuší a v hrudníku

Dobrý deň, posledných pár mesiacov ma bolí ľavý prsník. Problémy začali strašným...

Glióza, psychické problémy

Dobrý den, chtěl bych se zeptet, co ta glioza vůbec je a jestli se to musí léčit?...

Objemná stolice

Občas se nemohu dostatečně vyprázdnit,stolice mě zůstává u konečníku.Mám pocit...

Krev na stolici, únava,bolest břicha

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, před necelými dvěma lety jsem podstoupila...

PH moči


Již dva a půl roku mám na krku zvětšené uzliny


Marvenčení a necitlivost horní části stehna

JIŽ DELŠÍ DOBU MÁM MRAVENČENÍ AŽ NECITLIVOST V HORNÍ ZEVNÍ ČÁSTI STEHNA ,LÉKAŘ...

Bolest kyčle po plavání

Dobrý den, pane doktore, mám 31 let, silnou nadváhu (35 kg navíc) a v kolenech...

Diagnóza herpes simplex facie DX a potom lymphadenopatia colli ET regio parotieda I. D. X.

Dobrý den chci se prosím zeptat dneska na Orl hmatna rezistence 1x1cm,pal bolestivá,...

Zlomenina kosti hlezenní

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na synovu nohu (11 let). Podvrtnul si kotník...

Tetanie

Dobrý den, za poslední cca rok se postupně objevují tyto příznaky: cukání...

Mutace Pai-1 v homozygotním stavu

Dobrý den, z genetického vyšetření mi vyšla mutace 4G v genu pai-1 v homozygotnim...

Zvýšené eozinofily a bazofily

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co to znamená v krevním obraze, že jsou mírně...

Dávkování antibiotik


Bílé skvrny na jazyku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na bílé skvrny na jazyku. Obávám se, aby s toho...

Zvýšený počet leukocytů v krvi při předoperačním vyšetření

Dobrý den, při předoperačním vyšetření mi našli v moči zvýšené hodnoty leukocytů...

Reklama