Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Záněty v krku a zbytečná fobie

Matěj 6.11.2018

Dobrý den,

od minulého pondělí (tedy už týden) bojuji s čepy a povlaky na mandliích. Nejdříve jsem je objevil na jedné mandy, po několika dnech i na mandli druhé. Ve čtvrtek jsem absolvoval výtěr z krku a musel jsem přes víkend čekat na výsledky - v průběhu té doby se to ještě zhoršilo. Měl jsem kloktat Kutvirtovým kliktadlem, avšak to mi vůbec nepomáhalo...
V pondělí k mému překvapení se ve výtěru nenašlo NIC. Což absolutně nechápu, protože mandle mám zduřelé s čepy a místy s povlaky. Má praktická dr. mi i tak předepsala Zinnat, avšak to mi přijde divné, protože to je proti bakteriální angíně, kterou by výtěr vyloučil, ne?
V pátek před vypuknutím příznaku následné pondělí (tedy 2 dny před vypuknutím příznaků jsem byl kvuli jinému problému na odběrech krve + diferenciálu + CRP —> z toho vyšlo mírně zvýšené CRP a mírně zvýšené jendotlivé frakce bílých krvinek). Myslíte, že souviselo jejich zvýšení s připravujícím se vypuknutí příznaků, které nastaly 2 dny po odběrech?
Ty odběry jsem absolvoval, protože jsem si nahmatal takový podlouhlý útbar na krku (doslova tvar “žížaly” to má - asi rozměr 2x0.4 cm). Několikrát jsem se jak blbec ptal mé dr., zdali by se nemohlo jednat o něco vážného, jestli to není zvětšená uzlina kvuli lymfomu, a vždy mi řekla, že ty vypadají jinak (boule velikosti švestky)... mimo jiné mi nahmatala i další uzliny max velikosti většího hrášku (do max 1 cm), o kterých rovněž prohlásila, že jsou něskodné - to potvrdili i na ORL, kde mi dělali výtěr. Pro “banalitu” mě na sono neposlali. Mně stále ale vrtá hlavou, co ten podlouhlý útvar je.. má to fakt 2 cm na 0.4 cm zhruba... vypadá takto uzlina? Nebo může to být třeba žíla? Ale na druhé straně krku to nemám... a bojím se lymfomu o to víc, že vyšly zvýšené hodnoty v krvi (ale zas po pár dnech m propukl zánět mandlí, tak myslíte, že se to zvýšilo z toho?)
Dalším mým problémem je, že po vypuknutí příznaků jsem zpozoroval zhubnutí o cca 1.5 kg, aniž bych pro to cokoliv udělal. Chuť k jídlu mám, jím stejně, nemám teploty, necítím se slabý... a to si zase spojuji s lymfomem... může souviset hubnutí s tou mojí AKUTNÍ INFEKCÍ? Může se při ní hubnout?
A co mám dělat, když mi antibiotika nezaberou? Bojím se, aby to šlo vůbec vyléčit... je divné, že výtěr byl negativní... na ORL jasně řekli, že mandle jsou s čepy a povlaky...

Prosímvás o vyjádření na:
1. hubnutí - souvislost s akutním infektem?
2. odchylky v KO a diferenciálu a CRP - mohou značit lymfom?? Nebo se zbýšily v důsledku počínajícího zánětu ještě před ním takhle? Za cca 2 dny po odběrech vypukly bolesti v krku a čepy..
3. Může ten podlouhlý útvar znamenat uzlinu? Mé praktické dr. jsem se jak pitomec ptal asi 4x, ale řekla mi, že určitě nemám vážné hematologické onemocnění... ale v tom případě nechápu to hubnutí...

Dnes čekám na výsledky dalších krev. testů - jaterní testy, na EB virus + nějaká sérologie(?). Co dělat, když i eb virus vyjde negativně a jat. testy taky? A budou přetrvávat změny v KO?

Děkuji za odpoověď, už fakt nevím, kde si pomoci...

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


opět vás zdravím, v medicíně bohužel platí že zde žádné pravidlo neplatí, a proto je potřeba k věcem přistupovat s určitou rezervou a řídit se zkušenosti a zdravým rozumem, protože každá nemoc může probíhat ne úplně typicky, zvláště pokud v průběhu či počátku nemoci používáte nějakou pomocnou léčbu, jako jsou ta kloktadla, různé volně prodejné léky na cucání proti infekci a podobně, pak bývá obraz nemoci značně zkreslen a výsledky vyšetření pak vypadají nelogicky či nesmyslně, takže doporučuji všem jen léky od bolesti a snížení teploty ( paralen, ibalgin ) kapky na kašel, pokud je škrábání v krku a kašel ( ale nikoliv látky s desinfekčím účinkem !! ) a nic jiného si do krku nedávat, protože pak je nález značně zkreslený či přímo zcela normální a laboratorní nález pak vlastně také, že je výtěr negativní se stává zcela běžně, s tím si nelámejte hlavu, vámi uvedené potíže prostě svědčí pro zánět v krku, což potvrzuje to mírně zvětšené CRP a leukocyty, přesně jak to popisujete opět jako vždy zcela správně, takže v tom prosím žádnou záhadu nehledejte, pokud by se potvrdila mononukleóza ( EBV, CMV ) bylo by vše jasné a je na to potřeba jen držet jaterní dietu, žádná jiná léčba zde není potřeba, nasazená antibiotika tady nic nepokazí, mononukleóza je většinou provázena současně i streptokokem, takže nasazení ATB je na místě, opět vám doporučuji navštívit psychologa, protože po 155. píšete totéž a děláte z komára velblouda a úplně zbytečně vymýšlíte úplné nesmysly a jen psycholog by vám měl pomoci se této duševní poruchy zbavit, děkuji

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Fobie
Dobrý den , mám problém se zvládáním své psychiky je...
Fobie
Dobrý den, Vaše poradna mě nabádá k tomu, že je třeba...
Fobie
Dobrý den, Trpím panickou úzkostí strachu ze smrti....
Úzkostná porucha, fobie, léčba
Dobrý den, rád bych se s Vámi poradil jak přistoupit...
Sociální fobie
Dobrý den, měl bych takový dotaz, s uvedením celého...
Sociální fobie
Dobrý den. Mám podezření,že trpím sociální fóbií. Den...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zanety stredousi u 4lete holcicky

Dobry dem mam 4letou dcerku a neustale je nemocna ma caste anginy a zanety...

Záněty středního ucha

Dobrý den,tříletý syn ve věku 6měs.až 1rok prodělal několik zánětů středního...

Záněty středního ucha

Dobrý den, pokládala jsem dotaz ohledně častých zánětů středního ucha u dcery,...

Záněty středouší

Dobrý den, syn(4 roky)trpí poměrně častými rýmami. Pokaždé to vyvrcholí v zánět...

Záněty šlach

Dobrý den, je mi 16 let a již od 11 let trpím záněty šlach. Pokaždé mi nejprve...

Záněty šlach a vazů

Dobrý den, cca před rokem jsem začala trochu více běhat (1-2x týdně, řádově...

Záněty urogenitálu

Dobrý den, na záčátku měsíce jsem měla cca 2 dny po menstruaci náběh na zánět...

Záněty v břiše

Dobrý den, před 10ti měsíci mi byl akutně odebrán žlučník. před operací jsem...

Záněty v břiše

Dobrý večer, děkuji za odpověď, jen prosím o malé upřesnění, více mě trápí to...

Záněty v krku

Dobrý den pane doktore.Mám takový dotaz.Asi od ledna trpím neustálými záněty...

Záněty v moči


Záněty v očích

Dobrý den, už několikrát jsem psala o bolestech kloubů, svalů a tak. Momentálně...

Záněty v těle

Dobrý den, už 4 měsíc, se nemohu zbavit ureaplasma a mycoplasma. Léčela jsem...

Záněty v tříslech

Dobrý den, už několik let se mi nepravidelně (víc jak 10x) dělají jakésy záněty...

Záněty vaječníků

Dobrý den.Už 5 měsíců mě trápí záněty vaječníků.Vždy bolest v podbříšku,nebo...

Záněty vedlejších dutin nosních

Dobrý den, obracím se na Vás s opakovaným problémem. Často trpím na záněty vedlejších...

Záněty zevních zvukovodů

Dobrý den. Před 5 měsíci jsem byla léčena na opakované záněty zevních zvukovodů/několikery...

Záněty žaludku a pochvy

Obracím se na vás s následující prosbou: Je mi 59 let, výška 175 cm, váha 75...

Záněty žil

Dobrý den,prosím o radu,jsem pacient s trombofilii.Již třikrát jsem měla zánět...

Záněty, konizace

Dobry den, chci se zeptat dlouho jsem trpela na zanety a moje doktorka to resila...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Genitální opar v těhotenství - léčba, porod, rizika?

Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala, jak léčit vaginální opar v době...

Štípance bez hmyzu

Dobrý den, často se mi na zádech, občas i na rukou objeví velké "štípance"....

Bolest v podbřišku

Dobrý den, jsem muž a už delší dobu mám při zakaslani bodava bolest v pravém...

Koleno po úraze (zřejmě menisky?)

Dobrý den, dnes je to již týden, co se mi při sportu podvrtlo koleno. Ihned...

Naražená stydká kost

Dobrý den, dnes jsem si narazila stydkou kost, mám tam fialovou modřinu, ale...

Zimnice několik let

Dobrý den, každé pozdní odpoledne, či podvečer, dostanu zimnici. Trvá to...

Točení hlavy

Dobry den,dnes v praci se mi zatocila hlava az jsem si myslela ze upadnu.Toceni...

Přenos tuberkulózy

Dobrý den, chtěla bych se zaptat, zda je možná nákaza tuberkulózou z vykašlané...

Bolest ledvin?

Dobrý den, prosím Vás chtěla bych se zeptat co znamená v mém případě dřív to...

Ulcerózní kolitida

Dobrý den. Mám 24letou dceru,u které byla před 3 roky zjištěna ulcer.kolitida....

Svědění prsních dvorců

Dobrý den, asi měsíc mě svědí prsní dvorce, jsou celé suché a když se poškrábu,...

Hyperurikémie při chronickém onemocnění ledvin

Dobrý den,byla mi diagnostikována nemoc : glomerulonefritida,selhávají mi ledviny...

Bulka v ústech


Nemoci konečníku

Dobrý den, mám problém se stolicí. Mám celkem pravidelnou stolici a velmi nepravidelně,...

Praskání ústních koutků

Dobry ben v posldnim mesici mi neustale praskaji koutky ust.Je to zatim bez...

Dlouhodobá bolest na pravé straně břicha

Dobrý den, jmenuji se Blanka a je mi 16 let. Asi měsíc mě bolí pravá strana...

Antibiotická léčba černého kašle

Dobré dopoledne.Byla jsem tedy u paní doktorky a řekla že dýchání je celkem...

Namerne potenie v okolí konečníku

Dobrý večer , Prepáčte prosím ,mam 17 rokov a už dlhú dobu ma trápi 1 problém...

Velikost penisu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na takový choulostivý problém. Mám sedmiletého...

Revmatoidni artritida

Dobry den pani doktorko, chtela jsem se zeptat, zda lze s urcitosti rici, ze...

Zavřít reklamu