Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zatínání čelisti

Jiný problém Jitka 22.7.2021

Dobrý den, před pár týdny jsem se dotazovala zde v poradně ohledně brnění končetin a tikání svalů. Nyní užívám pravidelně hořčík, brnění ustoupilo, sem tam se objeví tiknutí ve svalech různě po těle (nohy, ruce, hýždě, břicho), ale výrazně méně než původně. Dle odběrů krve jsou KO a minerály v normě, jen snížená hladina vit. D a železa (to je dlouhodobější problém). Co však přetrvává je bolest zubů a čelistí (zejména při pohybu čelistmi, ale i třeba při zvedání dítěte, prudším pohybu rameny), ztuhlost čelistních kloubů a potíže s mluvením. Přistihla jsem se, že hodně zatínám zuby, mám pusu ztuhlou, sem tam brní rty, podrážděný jazyk, jak ho mám věčně "narvaný" na zubech. Někdy, když mluvím, tak se mi stává, že špatně artikuluji, jakoby mi splývají některá písmena, neřeknu je správně výrazně (nevím, jak popsat). Co mě překvapuje, tak když třeba zpívám dítěti nebo říkám říkanky, čtu, tak je to v pohodě, nezaseknu se, jen v běžné mluvě, když chci něco (většinou) rychle či delší větou (proslov) říct. Jen po zpívání, čtení mě bolí pusa (čelistní kloub, zuby), někdy se pak chvilku třese brada. Opět jsem se vystresovala, čím by to mohlo být. Může špatné mluvení a pocit stažené pusy (tváře, brady) souviset s přetížením žvýkacích svalů od zatínání zubů? Bojím se nějakých neurologických poruch. Dle minulé odpovědi příznaky neukazovaly na ALS, na které jsem se dotazovala, ale tam šlo hlavně o to tikání ve svalech a brnění. Nicméně potíže s mluvením k této nemoci prý patří, stejně tak třeba k RS, Huntingtonově chorobě apod. Potíže s citlivostí, silou rukou, nohou, polykáním nepozoruji. Jsem už nějakou dobu permanentně vystresovaná (velmi to zesílilo pár týdnů zpátky dříve uvedenými obtížemi), mám malé dítě, často se v noci budí, takže se moc nevyspím, jsem tedy unavenější.
Kontaktovala jsem psycholožku, po první konzultaci mi řekla, že se u mě nahromadil stres a únava a že se s tím musím naučit pracovat (souhlasím, má pravdu). Začala jsem užívat šišák bajkalský a sem tam si vezmu Sedativ PC od Boironu.
Předem děkuji za Váš názor k mé situaci. S pozdravem J.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Lang


Dobrý den, paní Jitko! Děkujeme za Váš dotaz. Dle popisu Vašich potíží si nemyslím, že se...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Bolest v čelisti
Před dvěma lety jsem prodělala operaci spodní čelisti...
BOlest levé části krku a čelisti
Mám bolesti v krku jen v leve části, která přechází...
Bolest čelisti
Dobrý den, před 10 dny jsem byla na pohotovosti ORL,...
Boulička pod čelistí
Dobrý den, přibližně před dvěma měsíci mě začalo...
Boulička u spodní čelisti u dítěte
Dobrý den,prosím o radu. Dnes se můj 10letý syn vrátil...
Dlouhodobá bolest čelisti
Dobrý den. Prosím o radu. Letos to již bude 3 roky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zátěžové astma

Dobrý den, Můj syn (7 let) trpí od narození atopickým ekzémem. Potravinová...

Zátěžové Ekg

Chci se vas na neco zeptat prosim.Pri fyzicke aktivite se strasne zadychavam...

Zátěžové EKG

Dobrý den, obracím se na Vás s velikou prostou, zda by nám bylo možné vysvětlit...

Zátěžové EKG/ergometrie

Dobrý den pane doktore, je mi 30 let a jsem aktivní sportovec.Před cca 2...

Zatím do vztahu nechce

Dobrý den, je mi 20 let a kupodivu jsem si tentokrát nenašel dámskou známost,...

Zatím nebyl přeočkován vakcínou proti tetanu, černému kašli a záškrtu kvůli časté nemocnosti.

Dobrý den, syn (6 let) má jít na odstanění nosní mandle kvůli opakovaným zánětům...

Zatím nevyřešitelný problén

Dobrý den, v půlce února jsem navštívil urologickou pohotovost. Měl jsem bolest...

Zatim nezjisteno

P. DOKTORE MUJ PROBLÉM JE TAKOVÝ: OD PORODU SYNA V R.1989 JSEM MĚLA KOMPLIKOVANÝ...

Zatím neznámá diagnóza

Leden: zánět průdušek. Teploty 39,5. klacit – nepomáhá. Trvání 3 týdny.prý to...

Zatínání břišních svalů ve spánku

Dobrý den, poslední dobou se mi stává, že ve spánku samovolně zatínám břišní...

Zatížení po natrženém prsním svalu

Dobrý den, v listopadu minulého roku jsem si při cvičení natrhl prsní sval....

Zatížení přetrženého předního zkříženého vazu před operací

Dobrý den, při sportu jsem utrpěla zranění menisku a došlo k přetržení předního...

Zatížení teplem v práci

Dobrý den jsem sledován na kardiologii se srdcem naposled prohlídka byla naposled...

Zátka v krku

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Už asi půl roku mám několikrát denně...

Zátka v uchu, tekla mi krev po vyčištění

Bolelo mě ucho,byl jsem na ORL,tam mi řekli,že tam mám zátku,nejprve mi provedli...

Zatlačené oko mnutím

Dobrý den, prosím o radu. Skoro každý večer si silně mnu oči, protože dost často...

Zatlé pěstičky v klidu

Dotaz se týká mé dvouleté dcery.Všimla jsem si ,že v posledních dnech má v klidovém...

Zatmění

Dobrý den,dnes jsem se koukala chvilku na zatmění slunce přes svářečskou kuklu...

Zatmění před očima

Dobrý den, poslední dobou, hlavně ráno při vstávání, se mi dělá černo před...

Zatmění před očima

Dobrý den Občas (většinou 2x - 3x do měsíce) se mi stává, že se zvednu ze...