Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zhoubný nádor na začátku tlustého střeva

Anesteziologie Anet 15.6.2018

Dobry den vazeny pane doktore/pani doktorko,
chtela bych se poradit ohledne pripradu meho dedecka (84 let), kteremu byl nalezen zhoubny nador na zacatku tlusteho streva. Nador je v pomerne ranem stadiu a podle lekare bez problemu odstranitelny, ale bohuzel ma dedecek problemy se srdcem a jeho kardiolozka mu operaci v narkoze vyrazne nedoporucila, take vzhledem k jeho veku.
Chtela bych se zeptat, jestli se da nador odstranit bez celkove narkozy jen pomoci epiduralni anestezie (nebo kombinaci epiduralni a spinalni) a kam bychom se meli obratit. Ze zahranicnich zdroju vim, ze se operace takto da provest (nevim, zda i v CR), ale jeho lekar se o teto moznosti nezminil.
Predem mockrat dekuji za odpoved.
S pozdravem,

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, já určitě neposoudím, jaká forma anestezie je či není pro dědečka vhodná a to pouze z Vašeho popisu. Je potřeba, aby jste doložila komplexní anamnézu dědečka, taky onkologické závěry, výsledky histologie, staging tumoru. určitě je vzhledem k věku a přidruženým nemocem dědečka posoudit benefit operačního výkonu, uvedení do celkové anestezie, volbu i jiné anestezie, jako elidurální, subdurální, které mají taky své limity. Operaci takto provést teoreticky lze, ale o formě anestezie rozhoduje výhradně anesteziolog, případně po domluvě s operatérem, proto by jste tuto možnost měla konzultovat právě s nimi. Pro nás podstatné, aby jste doložila všechny potřebné informace, poté Váš dotaz předáme k posouzení specialistovi, který se problematikou více zabývá a poskytne Vám přesnější informace a taky doporučení. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

Dobrý den. Pokud bych se měl jako anesteziolog rozhodnout jestli se operace dá provést a v jaké anestezii na to je potřeba vědět jednak jaký je závěr kardiologa - tady je podstatná diagnoza s jakou se tam léčí, jaké užívá léky, jaký je nález na echo srdce a jaká je dědečkova výkonnost - čili jestli je schopen vyjít bez potíží nějaké poschodí či ujít po rovině vzdálenost alespoň 300metrů. Další podstatnou informací je to, jaký výkon se u něj plánuje a taky kde by eventuálně měl být operován. Rozhodně není nutno řešit operaci v zahraničí. Anesteziologických možností je velká škála a taky je velice důležitá pooperační péče. Pokud budete chtít tu situaci řešit, pak buď touto cestou a nebo mi napište soukromou zprávu.

Související dotazy

Rakovina tlustého střeva
Dobrý den, mému taťkovi (60 let) byla diagnostikovana...
Rakovina tlustého střeva
Dobrý de,můj syn,kterému je 41 let je 2 roky po ozařování...
Divertikulóza tlustého střeva
Můj tatínek trpí divertikulózou. Nemůže chodit samovolně...
Nádor tlustého střeva
Dobrý den,v srpnu 09 jsem absolvoval kvůli problémům...
Nádor tlustého střeva
Dobrý den, dnes i včera se mi stalo, že jsem byl na...
Polyp tlustého střeva
Manžel byl na odstranění polypů v tlustém střevě a...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zhoršující stav-bolesti

Dobrý den,je mi 35let,můj zdravotní problém začal před 4-5 lety,a to tím,že...

Zhoršující zrak při chorobě zeleného zákalu

Dobrý den, nemám teď moc čas chodit k očaři tak se ptám zde. Mám už 2 roky diagnostikovaný...

Zhorušující se poruchy paměti

Dobrý den, manžel 37 let má odjakživa trochu problémy s krátkodobou pamětí,...

Zhošená statka páteře a nošení břemen

jkeště jeden dotaz mám i silně porušenou statiku páteře a smím nosit jen12kg...

Zhoubná rakovina kůže

Byla jsem na Ultrazvuku a mám 3 ovoidní uzcliny o průměru 1cm -1.5cm co to znamená

Zhoubný melanom

Dobrý den,po odstranění zhoubného melanomu na 2prstu levé nohy(amputace) a odebrání...

Zhoubný nádor hrtanu

Dobrý den, máme tento problém. Moje matka měla zhoubný nádor hrtanu, ten jí...

Zhoubný nádor jazyka

Dobrý den, můj tatínek nar. 20.11.1956má již pitřetí diagnostikován rakovinu...

Zhoubný nádor laloku štítné žlázy

Má 28 letá dcera je po operaci zhoubného nádoru na laloku štítné žlázy. Štítná...

Zhoubný nádor na mozkovém kmeni

Dobrý den, má kamarádka má 9 měsíční holčičku, které byl diagnostikován zhoubný...

Zhoubný nádor prostaty

dobrý den, můj manžel čeká na operaci zhoubného nádoru prostaty, tento mu byl...

Zhoubný nádor prostaty

Prosím o radu týkající se onemocnění mého manžela. Několik let chodí na kontroly...

Zhoubný novotvar konečníku

Dobrý den, u mého manžela objevili zhoubný novotvar konečníku. Momentálně neužívá...

Zhoždění kostrče

Dobrý den. V prosinci jsem spadla na led, na kostrč. Od té doby mě to bolí....

Zhrouceni

Dobry den, Uz si opravdu nevim rady a rada bych znala nazor odbornika. Je...

Zhroucení z přepracování

Dobrý den,přítel trpí dlouhodobě nespavostí - důvodem je dle mého workoholismus....

Zhroucení z přepracování

Ještě bych ke svému předchozímu dotazu chtěla doplnit, že příteli je 50 let...

Zhruba 3 týdny mám rýmu, později mě začalo bolet v krku

Dobrý den, chci se zeptat .. už zhruba 3 týdny mám rýmu, později mě začalo bolet...

Zhruba 4 měsíce mám problém s červeným žaludem

Dobrý den, Zhruba 4 měsíce mám problém s červeným žaludem. Začalo to s občas...

Zhruba 6. den pozoruji lehký narůžovělý výtok a 3. den bolesti v podbřišku

Dobrý den. Ráda bych se poradila. Po skončení menstruace jsem nezačala brat...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest kůže při virovém onemocnění


Boule na noze

Dobrý den, před třemi týdny mě bouchl spolužák baseballovou pálkou (omylem,...

Bulka na varleti


Ve vlasech se mu udělal téměř po celé hlavě bílý povlak

Dobrý den, otci je 71 let a ve vlasech se mu udělal téměř po celé hlavě bílý...

Bulka u klitorisu

Dobrý den, již několik let mě mám v třísle malinkatou bulku. Není vůbec nijak...

Bolest v krku ráno

Dobrý den. Prosím každé ráno me bolí v krku. Po 20 minut co polknu přestane....

Mokrý orgasmus

Dobrý den, už několik let se potýkám s tzv. mokrým orgasmem,docela mně to obtěžuje,...

BUlka na konečníku


Bolest žaludku v noci


Polymorfní obtíže

Dobry den , na konci října jsem měl styk s osobou,kterou jsem prilis neznal.Pouze...

Obtížné polykání

Dobrý den, dostala jsem od zubního lékaře antibiotika dalacin c 300 mg. Ráno...

Bolest lýtek

Dobrý den, už minimálně měsíc přítele vždy když jde spát bolí nohy, ale nejvíc...

Vdechnutí mateřského mléka

Dobrý den,chtěla bych se poradit. .Už podruhé se mi stalo,že mi dcera 7, 5 měsíce...

Hlen ve stolici

Dobrý den, chtěl bych se zeptat mam takový problém, měl jsem asi před týdnem...

Bolest pod žebry v kombinaci s nadýmáním

Dobrý den, už několik let mě trápí každodenní nadýmání. Ráno po probuzení mám...

Svědění klitorisu

Dobry Den. Uz druhy den me trapi silne svedeni klitorisu a okoli. V pochve...

Bulka konečníku


Stav po operaci slepého střeva


Při zahájení sexu došlo k ochabnutí penisu

Dobrý den, mám novou přítelkyni. Předtím jsem byl 2 roky bez partnerky, bez...

Bursitida

Před třemi roky mi odstraňovali bursitidu z levého ramene. Ruka je dodnes v...

Reklama
Zavřít