Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Žilní tromboza

Cévy Tereza 19.10.2020

Dobrý den, mám následující dotaz. Druhý den po SC jsem prodělala ileofemorální trombozu, která byla léčena LMWH posléze warfarinem. Po roce jsem medikaci vysadila. Nadále však zůstává chronické residuum z 30% VIC-VIE sin. Jaká je s tímto nálezem prognóza pro další těhotenství? Která režimová opatření je potřeba v tomto období dodržovat? Vrozená trombofilie nebyla zjištěna. Z hlediska TEN němá rodinná anamnéza. Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jarmila Aseemová


Dobrý večer paní Terezo.
14. 9. 2019 jste prodělala po porodu císařským řezem (operace v celkové anestezii) hlubokou žilní trombozu žil pánevní a stehenní oblasti. Hluboká žilní tromboza je stav kdy z nějaké příčiny, u Vás to byla operace, se vytvoří uvnitř žíly krevní sraženina neboli trombus, která žilní řečiště úplně nebo částečně zneprůchodní. Nejčastěji vzniká po porodu v oblasti hlubokých žil dolních končetin a pánve. Nebezpečí žilní trombozy je v možnosti vzniku plicní embolie. Léčba žilní trombozy trvá 6 – 12 měsíců. V úvodu jste brala Fraxiparine 0,8 s.c. 1x denně. Poté jste byla převedena na Warfanin s hodnotami podle tzv. Quick (protrombinový čas), které jste podle přiložené zprávy měla uspokojivé INR 2,0 a 2, 7 … Na ultrazvuku žil (Doppler vyšetření) jste měla v dubnu průchodnost pánevních žil 70% a plnou průchodnost v. femoralis. Z tohoto důvodu jste mohla začít vysazovat warfarin a přejít na terapii Vessel Due F 1- 0- 1.
27. 10. 2020 Vás čeká další Doppler vyšetření UZ a odběry D diimerů. V případě negativního UZ a laboratorního vyšetření byste mohla začít uvažovat o dalším těhotenství. Těhotenství probíhá za současné terapie nízkomolekulárním heparinem (LMWH). Během těhotenství je nutná mezioborová spolupráce mezi gynekologem, hematologem a cévním lékařem. Těhotná žena by měla používat kompresivní punčocháče (individuálně zhotovené s ohledem na těhotenské bříško).
Obecně je možné otěhotnět cca půl roku po ukončení antikoagulační terapie (warfarin). Těhotenství je možné i dříve, ale pak jsou obvykle třeba vyšší dávky heparinu a bohužel i riziko opakování trombozy je větší.
Nejdůležitější je komunikace a doporučení Vašeho gynekologa společně s radami hematologa, protože oba znají nejlépe Váš současný zdravotní stav.

Související dotazy

Žilní trombóza
Dobrý den,v pátek mi byla zjištěna hluboká žilní tromboza...
Hluboká žilní trombóza
Začátkem dubna mi byla zjištěna trombóza PDK, zpočátku...
Žilní trombóza- správnost léčby
Dobrý den, Mamka Nyní byla se závěrem z UZ u cévního...
Žilní tromboza
Dobrý den, mám časté bolesti obou lýtek, ale více na...
Trombóza
Dobry den Byla mi pred tydnem diagnostikovana tromboza...
Tromboza
Dobrý den, ležím v nemocnici s hlubokou žilní trombozou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Žilní nedostatečnost?

Dobrý den, třetí den mě bolí levá dolní končetina. Bolest začíná v lýtku, chvíli...

Žilní nedostečnost, tlak v hlavě a uších

Dobrý den, trpím chronickou žilní nedostatečnosti a v poslední době mám občasný...

Žilní neprůchodnost

Dobrý den, mám dotaz na příznaky případné žilní neprůchodnosti. Týden mě bolí...

Žilní pleteň jazyka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výraznou žilní pleteň na jazyku (zespoda...

Žilní problém na břiše


Žilní tromboza

Dobrý den, už delší dobu mám problémy s levou nohou. Od kolene dolů. V lýtku....

Žilní trombóza

Dobrý den, dnes mi po ultrazvuk vyšetření zjistili žilní trombózu v noze 30mm.nasadili...

Žilní tromboza


Žilní trombóza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli pomáhá užívání acylpyrinu jako prevence...

Žilní tromboza

Dobrý den, Chtěla bych jse zeptat, od 1.září mi byla zjištěna neúplní tromboza...

Žilní trombóza

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně hodnoty D-dimer: 2330, mám 2 měsíce...

Žilní trombóza

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se Vás zeptat, občas mě trápí slabá bolest...

Žilní trombóza a antikoncepce

Dobrý den, před třemi měsíci jsem prodělala žilní trombózu komplikovanou plicní...

Žilní tromboza a antikoncepce

Dobry den mam zlomeninu kotniku a na zaciatku 4.tyzdna mi zistili trombozu v...

Žilní trombóza- správnost léčby

Dobrý den, Mamka Nyní byla se závěrem z UZ u cévního chirurga který zatím...

Žilní trombóza, antikoncepce a kouření

Dobry den.Chcela by som vas poprosit o radu.Zijem vo Svajciarsku.8 rokov som...

Žilová trombóza - možné opakovanie? - INR v poriadku

Chcel by som sa Vás opýtať, či je možné dostať opakovanú žilovú trombózu, keď...

Žíly

Pane doktore, v poslední době mně i když jsem v klidu najednou rychle naběhnou...

Žíly

dobrý den, já jenom doplním otázku od pana jiřího martinů, kterou jsem dostal...

Žíly

Dobrý den,mám dotaz ohledně mé tchýně,Má problém s křečovými žíly na obou dkk,závěr...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bulka v podpaží


Po ošetřaní Tekutým dusíkem

Dobrý den , měl jsem/mám u kořene penisu takovou bouličku (červená) Nejsem si...

Svědění a flíček pod prsy

Dobry den, mohu Vam polozit dotaz? Uz priblizne mesic me svedi pod prsy, nejprve...

Křeče v nohách, třes, napnuté svaly

Dobrý den Přikládám potíže s kterými se potýkám. Křeče v nohách,napnuté svaly...

Pálení nohou v noci.

V noci mě pravidelně probouzí pálení nohou.Není to jen pocit.Nohy mám skutečně...

Boleti nohou - cukrovka

Dobrý den, prosím o radu. Třetím rokem mě bolí pravá noha, pálení, brnění, když...

Zvětšené LU krku

Dobrý den. Je mi 16 let a před pár měsíci jsem si na pravé zadní straně krku...

Pigmentový névus ve vlasech

Dobry den, chcem sa opytat co to moze byt a akym sposobom sa to da odstranit,...

Nateklý čípek v krku


Erekce

Dobry den, je mi 22 let . Uz minimalne dva roky, mam problem ze neudrzim erekci...

Bolest a tlak pod pravým žebrem

Již několik měsíců mne trápí bolest a tlak pod pravým žebrem, hlavně když sedím...

Bolestivá uzlina v podpaží


Zvýšená teplota u kojence

Dobrý den, pane doktore, či paní doktorko. Dceři je 7měsíců, od 2.měsíce má...

Zubní kazy u dvouletého dítěte

Dobrý den, mám na Vás velký dotaz ohledně mé dvouletě dcerky která má na čtyřech...

Trombóza?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám bolesti v pravém stehně. Je to tupá...

Soor

Dobrý den,byla jsem u doktorky a ta mi řekla že mám virové onemocnění dýchacích...

Erekce

Zdravím, tak je mi 18let a myslím si že mám problém s erekcí, za 2roky si nepamatuju...

Nepravidelná menstruace u 14leté

Dobrý den, chtěla bych se zeptat...je normální, že mám měsíčky třeba jen tak...

Nadměrná sexuální touha

Dobrý den, mám takový problém co se týče mé sexuální touhy. Mám pocit, že...

Sauna a kojící žena

Dobrý den, prosím o informaci, zda je možné navštívit saunu a vířivku. Mám...

Reklama