Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Žilní tromboza a antikoncepce

Vnitřní lékařství Ivana 10.3.2018

Dobry den mam zlomeninu kotniku a na zaciatku 4.tyzdna mi zistili trombozu v strednom useku v.fibularis v dlzke 80mm..mala som krce v nohe nakolko sadra bola volna a pri chodzi som mala bolesti lytka.predpisali mi xarelto 15 mg a xarelto 30 mg.dlhodobo beriem hotmonalnu antikoncepciu mistra.musim tu hormonalku prestat brat nutne?dakujem

MUDr. Kristýna Jiříčková
Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Hezký den Ivano, díky za zajímavý dotaz. Hormonální antikoncepce bohužel velmi zvyšuje riziko trombozy, u Vás k ni v současnosti došlo jistě z důvodu znehybnění končetiny, ovšem je možné, že antikoncepce na tomto stavu má velký podíl. Doporučím Vám navštívít specializované Centrum pro trombogenní mutace a nechat si vyšetřit krev, zda nemáte tuto mutaci, pokud ji mít budete, je pro Vás antikoncepce nevhodná a užívání Vám nedoporučí žádný lékař. Já bych brala tuto trombózu jako varování a už nyní bych nezávisle na testu přestala HA užívat, jelikož trombóza jako taková není až tak nebezpečná, ovšem pokud by se krevní sraženina ze žíly uvolnila a putovala by do plic, mohla by způsobit plicní embolii a ta už je smrtelná. S pozdravem, K. Jiříčková.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, slečno Ivano, trombóza končetiny u Vás nejspíše vznikla společným působeným více rizikových faktorů, tedy zlomeninou, znehybněním nohy a užíváním antikoncepce. Pokud k tomu kouříte, je to další z rizik, které zvyšují pravděpodobnost vzniku trombózy. Nyní je v první řadě třeba, aby se trombóza rozpustila a abyste nebyla ohrožená vznikem plicní embolie. K tomu je rozhodně potřeba užívat léky (Xarelto), dodržovat doporučení lékařů a odstranit co nejvíce možných vyvolavatelů trombózy. Hormonální antikoncepci přestaňte užívat hned, pokud kouříte, tak rovněž přestaňte. Po doléčení trombózy se nechte vyšetřit na hematologii, zda nemáte dědičná onemocnění vedoucí ke zvýšenému výskytu krevních sraženin (Leidenská mutace například). Pokud ano, je další užívání hormonální antioncepce naprosto nevhodné. Jestliže se na nic nepřijde, je na Vás, zda budete chtít v používání této formy ochrany před početím pokračovat. Osobně to nemohu doporučit. Poraďte se o tom také s hematologem, který Vás bude vyšetřovat, abyste získala co nejvíce informací, které Vám pomohou správně se rozhodnout. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Žilní trombóza
Dobrý den,v pátek mi byla zjištěna hluboká žilní tromboza...
Hluboká žilní trombóza
Začátkem dubna mi byla zjištěna trombóza PDK, zpočátku...
Antikoncepce a žilní tromboza
Dobrý den, byla mi předepsána antikoncepce dienelle,...
Žilní trombóza- správnost léčby
Dobrý den, Mamka Nyní byla se závěrem z UZ u cévního...
Žilní tromboza
Dobrý den, mám časté bolesti obou lýtek, ale více na...
Trombóza
Dobry den Byla mi pred tydnem diagnostikovana tromboza...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Žilní problém na břiše


Žilní tromboza

Dobrý den, už delší dobu mám problémy s levou nohou. Od kolene dolů. V lýtku....

Žilní trombóza

Dobrý den, dnes mi po ultrazvuk vyšetření zjistili žilní trombózu v noze 30mm.nasadili...

Žilní tromboza


Žilní trombóza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli pomáhá užívání acylpyrinu jako prevence...

Žilní tromboza

Dobrý den, Chtěla bych jse zeptat, od 1.září mi byla zjištěna neúplní tromboza...

Žilní tromboza

Dobrý den, mám následující dotaz. Druhý den po SC jsem prodělala ileofemorální...

Žilní trombóza

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně hodnoty D-dimer: 2330, mám 2 měsíce...

Žilní trombóza

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se Vás zeptat, občas mě trápí slabá bolest...

Žilní trombóza a antikoncepce

Dobrý den, před třemi měsíci jsem prodělala žilní trombózu komplikovanou plicní...

Žilní trombóza- správnost léčby

Dobrý den, Mamka Nyní byla se závěrem z UZ u cévního chirurga který zatím...

Žilní trombóza, antikoncepce a kouření

Dobry den.Chcela by som vas poprosit o radu.Zijem vo Svajciarsku.8 rokov som...

Žilová trombóza - možné opakovanie? - INR v poriadku

Chcel by som sa Vás opýtať, či je možné dostať opakovanú žilovú trombózu, keď...

Žíly

Pane doktore, v poslední době mně i když jsem v klidu najednou rychle naběhnou...

Žíly

dobrý den, já jenom doplním otázku od pana jiřího martinů, kterou jsem dostal...

Žíly

Dobrý den,mám dotaz ohledně mé tchýně,Má problém s křečovými žíly na obou dkk,závěr...

ŽILY

DOBRY DEN MAM ZANET ŽIL NA LDK LEKAŘ MI NAPSAL HEPARIN GEL IBALGIN A 2X DENNĚ...

Žíly

Vážený pane doktore, mám možná z Vašeho pohledu banální problém, ale byl bych...

Žíly

Dobry den,chtěl bych se Vás zeptat zda viditelné žili na šourku vis.foto jsou...

Žíly

Dobrý den, je mi 17 let a asi tak už cca 3 měsíce mám hodně zvětšené a viditelné...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Lymeská Borelioza a diagnostika protilátek

Loupání v kloubech - borelioza? Dobrý den, před 4 týdny jsem měla klíště -...

Ca rektosigmatu s generalizací do jater

Dobrý den paní doktorko, pane doktore, při nedávno provedené kolonoskopii u...

Dušnost

Dobrý den, už tři týdny se mi špatně dýchá. Dušnost přetrvává celé dny a někdy...

Ekzém kolem očí u dítěte

Dobrý den, prosíme vás o pomoc, náš 10 let, starý syn trpí asi už rok nějakým...

Perlové penilní papuly

Dobrý den mám u kořene žaludu malé nepatrné bílé pupínky, co to může být? Může...

Pupínky na žaludu

Dobrý den, je mi 14 let a u spodi části žaludu mám malinkatě bílé pupínky(neměl...

Nárok na lázně po operaci kolene

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jestli mám nárok na lázně po operaci obou kolen...

Zablokované koleno

Dobrý den, v určité poloze se mi zablokuje koleno a nemohu narovnat nohu. Ve...

Změna hlasu

Dobrý den, zajímá mě, jestli je vůbec nějak možné řešit hlas, změnu hlasu a...

Časté říhání

Dobrý den, je mi 27 let a jsem z Ostravy. Už zhruba 2 - 3 měsíce mě trápí docela...

Nález na RTG plic

Dobrý den, manžel má už asi 4 měsíce bolesti na hrudníku i pod oběma lopatkami,...

Délka penisu

Dobrý den je mi 17 let a muj penis meri jen 12 cm při erekci vyroste este...

Ochlupení u dívky

Je mi to docela trapné, ale chtěla bych se zeptat, kde všude má růst pubické...

Bolesti hlavy, únava, prohlubeň na temeni hlavy

Dobrý den paní doktorko, mám na Vás dotaz ohledně celkem velké prohlubně vzadu...

TSH 0,005 a fT4 33,7

Dobrý den, mám dotaz ohledně mé "štítné žlázy". Před šestnácti lety mi byl vyoperován...

Roupi

Mam svedeni nekdy paleni az bolest v okoli konecniku. A k tomu roupy kterych...

Deprese a emoční labilita

Dobrý den, pred sesti tydny jsem mela panickou ataku, nastartovaly mi to...

Otok na hrudi

Dobrý den, v horní části hrudníku (na hrudní kosti) se mi vytvořil před 14...

Žaludek - žaludeční jezírko zelené barvy

Dobrý den, už měsíc mě trápí problém s trávením, kdy nedokážu strávit pořádně...

Červené flíčky na penisu

Dobrý den, mám intimní problém, kde se mi na penisu vyskytly červené flíčky....

Reklama