Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvýšená echogenita jater u vegana

Vnitřní lékařství Renata 19.1.2021

Dobrý den, jsem žena, je mi 32 let, vážím 53 kg a 6 let užívám Valdoxan, o kterým je známo že působí toxicky na játra. Pravidelně chodím na krevní testy a vždy vše bylo v pořádku. Asi 3 roky se stravuji vegansky, protože cítím, že tělu tato strava prospívá a odlehčuje. Před půl rokem jsem přidala bylinnou léčbu čínské medicíny, abych postupně vysadila Valdoxan. Od Léta se mi začalo tvořit akné a krevní testy ukazují mírně zvýšené jaterní hodnot a sonograf ukazuje diskrétně zvýšené a zrnitější echogenity na játrech. Také jsem prodělala v minulosti EB virozu. Nevím jestli se jedná o léčebný proces, či je to reakce na nedostatek bílkovin, či toxicita na léky, nebo v játrech řádí stále EB virus. Ráda bych se zeptala na Váš názor, a jestli byste mi mohla vysvětlit co by nález na játrech mohl znamenat a jaký opatření bych měla zvolit. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Renata

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Renato, pokud užíváte Valdoxan už 6 let a jaterní testy se zvýšily až nyní, je nepravděpodobné, že se jedná o důsledek užívání Valdoxanu. To by samozřejmě neplatilo, pokud by se před zvýšením jaterních testů navyšovala dávka Valdoxanu, o čemž nepíšete, tedy počítám, že se dávka neměnila. EB viroza je akutní onemocnění, které nepřechází do chronicity, po prodělání mononukleozy se nemoc trvale vyléčí a přetrvávají pouze změny v imunitním systému. Tedy hypotéza s EB virozou je nepravděpodobná. Další Vaše otázky jsou pro mne těžké - Škoda, že neposíláte konkrétní hodnoty jaterních testů, mohla bych se vyjádřit přesněji - pro některé afekce jsou příznačnější zvýšené hodnoty obstrukčních znaků, pro jiné spíše elevace transamináz. Taktéž výše zvýšení jaterních testů nás může informovat a závažnosti poškození, dále může pomoci dynamika v čase (kontrolní odběry za týden apod., sledování vývoje). Sonografie jater, kterou jste poslala, zcela obecně může znamenat jaterní steatozu (u Vás je ale nepravděpodobná vzhledem k veganství), ale může se jednat i o variantu normy a ostřejší nastavení rozlišení přístroje - to se mi jeví jako nejpravděpodobnější. V kontextu se zvýšením jaterních testů se může jednat o počáteční stádium v podstatě čehokoliv, kdy se ještě na sono jater žádná patologie nestihla vyvinout. Obraz není příznačný pro žádnou patologii. Opět by pomohly ještě údaje o triglyceridech a cholesterolu v krvi. Jako veganka je však, předpokládám, budete mít nízké. U zvýšení jaterních testů a nepříznačné sonografie dále zvažujeme hlavně infekční hepatitidy. V dalším kroku jsou to již poměrně vzácné příčiny, u kterých může pomoci vyšetření metabolismu železa, mědi, autoimunitní znaky a další. Játra mohou poškozovat některé kovy (olovo), ale samozřejmě i léky, mykotoxiny. Ohledně Vaší pleti uvažte hormonální vlivy - obecně se akné u žen zlepší vlivem ženských hormonů, u příliš hubených žen může mizet menses a obecně klesat hladina ženských hormonů. Hodnocení Vašich obtíží s játry trochu komplikuje Vaše veganství, samozřejmě se nabízí i možný vliv podvýživy, to je Vám asi jasné. Pouze doplním, že líbivě nepůsobí ani preparáty čínské medicíny - jedná se obvykle o produkty přírodního původu, jejichž hlavní problém je, že nemají definované složení - jinými slovy nikdy nevíme, co přesně v nich je a v jakém množství. Tedy Vám poradím, stran jater, abyste se s praktickým lékařem domluvila buď, že odchylka jaterních testů je jen velmi malá, a proto testy pouze zkontrolujete, může se jednat i o přechodné zvýšneí např. po běžné viroze, to by se mělo upravit samo. Pokud je ale skutečně podezření, že se játra poškozují v důsledku nějakého patologického procesu, pak bych Vás odeslala ke gastroenterologovi. Stran kvality výživy vegana se dovíme mnohé již z běžných odběrů - krevní obraz, metabolismus železa apod. S pozdravem Anna Prchlíková.

Související dotazy

Vyšší echogenita jater
Dobrý den, manžel byl na ultrazvuku jater kvůli špatným...
Popis ultrazvuku břicha
Pravdepodobne jsem prodelala mononukleozu a mela jsem...
Steatóza jater
Dobrý den, byl jsem na UZ jater závěr zprávy zní: Zvětšení...
Psoriatická artritida a zvýšená teplota
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat,jestli u Psoriaticke...
Steatoza jater
Dobrý den, byl jsem na vyšetření u hepatoložky se...
Vyšetření jater
Dobrý den, nedávno jsem absolvoval vyšetření moči...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšená cukr v krvi při teplotě

Dobrý den. Asi rok mám trochu zvýšené hladiny cukru v krvi na lačno mezi 5,5-6....

Zvýšená cytologie!

Dobrý večer, chtěla bych poradit. Moje paní gynekoložka mi našla cytologii...

Zvýšená činnost srdce

Dobrý den, je mi 15 let a v poslední době mě velmi trápí moje zvýšená činnost...

Zvýšená činnost štítné žlazy

Dobrý den,od června letošního roku mám problémy se štítnou žlázou, jednou jsou...

Zvýšená činnost štítné žlázy

Prosím o odpověď,jaké jsou subjektivní projevy při zvýšenné činnosti štítné...

Zvýšená činnost štítné žlázy - výsledky Trak

Dobrý den, již jednou jsem se Vás dotazovala ohledně braní léků při zvýšení...

Zvýšená dávka hormonů - Letrox

Dobrý den, je to asi týden co jsem začala brát Letrox 50, 7x v týdnu a teď mě...

Zvýšená děložní sliznice

Dobrý den, je mi 57, nemám žádné zdravotní problémy, nekrvácím, jen mi na gynekologii...

Zvýšená děložní sliznice

Dobrý den, byla jsem u gynekologického lékaře který mi sdělil zprávu že mám...

Zvýšená densita střev

Dobrý den, prosím o vysvětlení pojmu - zvýšená densita střev u nenaroz. dítěte?...

Zvýšená frekvence srdce v těhotenství

Dobrý den , nedávno jsem psala dotaz ohledně srdce. Obcas za den se rozbusi...

Zvýšená frekvence srdečního tepu

Dobrý den, momentálně se nacházím na Novém Zélandu, kde jsem byl půl roku pracovně...

Zvýšená funkce

Dobrý den,již 4 roky jsem po vyjmutí celé ŠŽ,beru eutyrox 100 a již celý týden...

Zvýšená funkce štítné žlázy

Dobrý den, Jmenuji se Kateřina je mi 22 let, chtěla bych s Vámi konzultovat...

Zvýšená funkce štítné žlázy

Dobry den, dva mesice medikuji Thyrozol 10, 1-0-1. asi 3 tydny po zacatku medikace...

Zvýšená funkce štítné žlázy

Dobrý den, přítel trpí onemocněním štítné žlázy (hypertyreózou). S touto nemocí...

Zvýšená funkce štítné žlázy

Dobrý den, před 2 týdny mi byla diagnostikována zvýšená funkce štítné žlázy,...

Zvýšená funkce štítné žlázy

Dobrý den paní doktorko mám TSH 0,001 a T4 volny 22,5,vysledky se mi každé 2m...

Zvýšená funkce šťítné žlázy

Dobrý den.Je mi 27 let a před třemi měsíci mi zjistili zvýšenou funkci šťítné...

Zvýšená funkce štítné žlázy

Dobrý den,byla jsem na krevních testech kvůli endokrinologickému vyšetření....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Střídání průjmu a zácpy

Dobrý den jiz nejakou dobu mám problém s trávením. Jedná se o to, že poslední...

Vodnaté pupínky a fleky v obličeji

Dobrý den, již 3 měsíce se mi na obliceji kolem nosu a na bradě vyskytují vodnate...

Gynekologie


Zanet prstu ruky

Dobry den, par dni zpet me zacal pobolivat prostrednicek a zacal trochu otykat...

Bolesti zad

dobrý den prosím o radu pořád mě bolí uprostřed zad pod obouma lopatkami a někdy...

Test moči na THC


Střídání průjmu a zácpy

Dobrý den,chci se zeptat. asi před třemi měsíci jsem pocítila zvýšené nadýmání...

Každodenní křupání krční páteře

Každý den někdy i 5x za den když hýbnu krkem , protože cítím , že je ztuhlý...

HIV?


Nucení na močení

Dobrý den, Mám neustálý pocit na močení v penisu. Partnerka byla vyšetřována...

Bolest, pálení při sexu

Dobrý den, už dlouhou dobu mě trápí pálení a občas i bodavá bolest při pohlavním...

Praskání v okolo hrudni kosti

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, čím může být způsobeno časté praskání okolo...

Střídaní průjmu s normalní stolicí

Dobrý den. Už mě týden trápí střídaní průjmu s normalní tuhou stolicí. Předtím...

Steatoza jater a bolesti hrudníku

Dobrý den, jsem po cholecystektomii 2010, již delší dobu steatoza jater. O...

Operace předního křížového vazu - detaily ohledně péče v nemocnici

Dobrý den, mám poněkud hloupý dotaz, ale ráda bych znala odpověď. Zajímalo...

Pálení při sexu

Dobrý den. Tento problém už mě trápí alespoň půl roku. Pálení se u mne vždy...

Bolest hlavy po kašli

Dobrý den. Cca týden jsem se zakašlal, měl jsem nějaké hleny v krku nebo na...

Cysty a ragády na penisu

Dobrý den - mám takový problém :( je mi 18 let a tohle mi hrozné brání v sexuálním...

Pocení na zadku


Bolesti břicha před stolicí, následná krev po stolici

Vážená paní doktorko, mám dlouhodobě a přitom nárazově (nepravidelně) bolesti...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.