Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvýšená hladina kyseliny močové

Vnitřní lékařství Tomáš 26.10.2017

Dobrý den,
je mi 19 let a lékařka mi zjistila zvýšenou koncetraci kyseliny močové v krvi, tudíž mám dnu, ale prý to není nic závažného. Je možné, že pokud bych teď nějaký čas držel dietu a koncentrace kyseliny močové se vrátila do normálu, tak dále bych už dietu držet nemusel nebo to je doživotní záležitost?
Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: MediClinic a.s., Most

Dobrý den,
zvýšená hladina kyseliny močové vede ke vzniku dny, což je onemocnění kloubů způsobené krystaly kyseliny močové. Pokud máte jen zvýšenou hladinu bez zánětu kloubů, o dnu se ještě nejedná. Zvýšená hladina může být způsobena poruchou metabolismu, zhoršeným vylučováním nebo zvýšeným příjmem purinů potravou.
Je tedy otázka, co vedlo ke zvýšení u Vás. Hladinu zvyšuje např konzumace kakaa, masa, luštěnin.
Doporučila bych provést kontrolní odběr po určité době na dietě. Jestli se jedná o celoživotní záležitost to tedy záleží na příčině .
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, pane Tomáši, pokud nemáte příznaky provázející zvýšení kyseliny močové v krvi, tak máte to, čemu se říká asymptomatická hyperurikémie. Příčin může být několik od nedostatečného vylučování kyseliny močové ledvinami (nejčastější příčina), přes nadměrnou tvorbu či nevhodnou dietu. Většina lidí, kteří mají asymptomatickou hyperurikemii nemá nakonec příznaky dny, jen laboratorní nález, není třeba léčení, jen dietní omezení.
Z dietních opatření, které byste měl dodržet, je to v první řadě omezit alkohol, snížit příjem masa, zejména zvěřiny, jater, ančoviček, luštěnin, hub a dalších potravin, jak Vám jistě praktická lékařka vysvětlila.
Z vyšetření, která můžete abslovovat, by bylo možné doplnit vyšetření na funkci štítnice; u snížené fuknce se také vyskytuje zvýšená hladiny močové kyseliny. Dále se může zvýšená hladina kyseliny objevit u obezity, psoriázy, léčby diuretiky a dalších stavů. Proto je tak těžké říci, zda Vám stačí držet na čas dietu nebo opatření budou dlouhodobá. Každopádně je vhodné s dietou začít a pravidelně hladinu kyseliny močové v krvi sledovat.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Nízká hladina kyseliny močové a HDL
Dobrý den, byla mi stanovena nízká hladina kyseliny...
Zvýšená hladina homocysteinu, kyseliny močové, cholesterolu
Dobrý den, Je mi 28 let a ve výživové poradně mi...
Kyselina močová
Při opakovaném odběru mi byla zjištěna zvýšená hladina...
VYŠŠÍ HLADINY KYSELINY MOČOVÉ, HYPERNATRÉMIE
Dobrý den, reaguji na svůj dotaz pod č. 208094. Uvedené...
Vysoká hladina kyseliny močové u dětí
Dobrý den, můj 10-ti letý syn trpí delší dobu bolestmi...
Zvýšená hladina kyseliny močové
Dobrý den, před několika lety mně byla zjištěna zvýšená...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšená hladina cholesterolu

Dobrý den, léčim se s hypofunkci euthyroxem, kterou mam uplne v norme, ale co...

Zvýšená hladina cholesterolu

Dobrý den. V lednu jsem byla v rámci prevence na odběru krve, HDL 1,73, LDL...

Zvýšená hladina cholesterolu a statiny

Dobry den, prikladam vysledky naberu krve, na jejichz zaklade obvodni lekar...

Zvýšená hladina ketonu a bilirubin

Dobrý den, rádi bychom se s manželkou informovali na našeho 2,5roku starého...

Zvýšená hladina kortizolu, prolaktinu a diagnóza E 03.9 Hypotyreoza

Dobrý den, byla bych Vám velice vděčna za vysvětlení mé diagnózy. Z Gastronomie...

Zvýšená hladina kreatininu

Manžel má zvýšenou hlad.kreatininu165.Čím je to způsobeno, jak to léčit. Léky...

Zvýšená hladina kreatinkinazy u kojence

Vážená paní doktorko,prosím o radu. Syn 19 m, mel zvýšenou hodnotou CK a to...

Zvýšená hladina krevních destiček

Dobry den, moc bych poprosila o radu, syn 10 mesicu byl na odberech a krevni...

Zvýšená hladina kys. moč

Dobrý den, manželovi (33let) byla zjištěna zvýšená kys.močová v krvi. Dočetla...

Zvýšená hladina kys. močové

Dobrý den, prosím o odborný názor, zda jsou hodnoty kyseliny močové v krvi...

Zvýšená hladina kyseliny močové

Zdravím vás.Při odběru krve mi bylo zjištěno větší množství kyseliny močové...

Zvýšená hladina kyseliny močové

Dobrý den, před několika lety mně byla zjištěna zvýšená hladina kys. močové...

Zvýšená hladina kyseliny močové

Dobry den. Muj manzel byl na preventivni prohlidce a z vysledku krevnich odberu...

Zvýšená hladina kyseliny močové a dieta

Dobrý den, náhodou jsem se při předoperačním vyšetření dozvěděl, že mám zvýšenou...

Zvýšená hladina leukocytů a monocytů

Dobrý den, prošel jsem laboratorním vyšetřením krve a moči a mám hladinu U_leukocytů...

Zvýšená hladina leukocytů v krvi


Zvýšená hladina lipázy

Dobrý den, byl jsem na odběry a všechny hodnoty jsou v pořádku, až na lipázu,...

Zvýšená hladina lymfocitů a uzliny

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na Váš názor, mám dvouletého syna, kterého jsem...

Zvýšená hladina močoviny v krvi

Dobrý den,prosím o objasnění,zda je hodnota S-Močovina 7.3 mmol/l z krve v...

Zvýšená hladina monocytů

Při předoperačním vyšetření - konkr. laboratorní vyšetření krve mi bylo zjištěno...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest na levé straně žeber

Dobrý den, paní doktorko mám již týden píchavé bolesti pod levou rukou v oblasti...

Znaménko na penisu

Zhruba před 2 měsíci se mi na žaludu udělalo malé černé znaménko (asi?) - je...

Na penise ,konkrétne na zaludi, mám taký červený fľak, niečo ako suchsiu kožu

Dobrý deň, ak sa spytam niečo ,čo tu už bolo tak sa dopredu ospravedlnujem....

Bolest varlat a třísel při vzrušení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na radu ohledně přítele. Dokáže se milovat...

Časté slzení oka

Dobrý den, včera mi opět začalo slzet oko, do večera začal být kanálek bolestivý....

Kýchání v těhotenství

Dobrý den, vždy když jsem těhotná, každý den - hlavně po ránu při prázdném žaludku...

Hemoroidy

Dobrý den, asi 3 týdny po porodu při vykonání velké potřeby mi vylezl konečník....

Škrábance na kůži

Dobrý den, mám asi trochu netradiční problém. Už čtvrt roku se mi objevují...

Křeče do břicha př kýchnutí

Dobrý den, ráda bych se na Vás obrátila s dotazem za mého manžela. Stěžuje...

Zastavení silného krvácení při menstruaci

Dobrý den, vážený pane doktore, minulý měsíc mi můj gynekolog zavedl nitroděložní...

Přetrvávající rýma a ucpaný nos

Dobrý den,chtěl bych se zeptat,už nějakou dobu mám rýmu ale nejde mi vysmrkat,asi...

Kašovitá a častá stolice

Dobrý den, dopředu se omlouvám za tak dlouhý text, ale již několik týdnů mě...

Přibírání na váze, otok končetin

vse me boli,otykaji a krece v nohach nejvice od kontniku a nartu do holene,lytka,svedi...

Růst zoubků a rýma

Dobrý den, mému osmiměsíčnímu synovi rostou zoubky (přední nahoře) a má...

Otok v obličeji a zánět zubu

Dobrý den, už od května (7 měsíců) mám problém s otokem pravého okolí oka,...

Penis se nemůže vejít do pochvy

Dobrý den, jsem s přítelem už delší dobu a rozhodli jsme se, že chceme sex....

Odstranění dělohy, mám si nechat odstranit i vaječníky?

Jsem objednaná do nemocnice na odstranění dělohy a vaječníků. V prosinci 2017...

Naražená pata


Červené fleky na obličeji a krku

Dobrý den, zhruba před třemi dny se mi na obličeji objevily takové červené vystouplé...

Úzkost a bolesti

Dobrý den,je mi 40 let,jsem měsíc po implantaci kardiostimuláru,kvůli pomalému...

Reklama