Bojujete s crohnem či ulcerózní kolitidou? Základem je výběr potravin

Obavy ohledně správné výživy jsou mezi pacienty s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou časté a také oprávněné. Mnozí věří, že jejich onemocnění je jídlem zcela zásadně ovlivňováno. Podobné teorie však zatím nebyly potvrzeny, což ale neznamená, že na stravě nezáleží.

Obecně platí, že by pacienti s idiopatickými střevními záněty měli jíst vyváženou stravu.
Obecně platí, že by pacienti s idiopatickými střevními záněty měli jíst vyváženou stravu.

To, jak pacienti jí, zcela jistě ovlivňuje příznaky idiopatických střevních zánětů. Strava zároveň hraje důležitou roli v zánětlivém procesu. Nebylo ale prokázáno, že jakkoli nevhodné stravovací zvyky nemocných jejich problémy způsobily nebo přispěly k rozvoji nemoci. Jakmile se však zmíněné střevní nemoci rozvinou, je třeba věnovat jídelníčku velkou pozornost. Může symptomům ulevit a vylepšit průběh zánětu. Pamatujte ale, že i když zdravá strava může s onemocněním pomoci, nikdy nenahradí klasickou léčbu.

Sklony k podvýživě 

Osoby trpící idiopatickým střevním zánětem, zejména pak Crohnovou nemocí, při které je zasaženo tenké střevo, jsou náchylní k malnutrici. To je nedostatečná výživa. Děje se tak z několika důvodů.

Doporučené téma: Střevní záněty

Poslední článek:
Ulcerózní kolitida: nemoc několika tváří. Znáte je opravdu všechny?
Ulcerózní kolitida patří mezi tzv. nespecifické střevní záněty. Rozsah postižení střeva a závažnost neboli tíže...  zobrazit téma

  1. Ztráta chuti k jídlu. Je výsledkem nevolností, bolesti břicha, strachu z jídla nebo porušením vnímání chuti. To vše totiž může způsobit nedostatečný příjem potravy.
  2. Nástup chronického onemocnění. Rostou při něm kalorické a energetické nároky organismu.
  3. Poruchy vstřebávání. Idiopatické střevní záněty (zejména Crohnova choroba) jsou často spojené s poruchami trávení a vstřebáváním živin, vody, vitamínů i minerálů.

Když tělo strádá

Jen pokud naše tělo dostává vše potřebné, může se začít uzdravovat. Proto byste měli vynaložit veškerou snahu na to, aby byla výživa dostatečná. Je totiž klíčovým principem v terapii Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy. Důvodů je mnoho.

 
  • Léky fungují u dostatečně živených osob efektivněji.
  • Bílkoviny a další živiny jsou při nemoci často ztráceny, musí proto být kvůli kompenzaci těchto deficitů o to více doplňovány.
  • Nedostatek bílkovin, energie a dalších látek může u dětí a adolescentů vést k poruchám růstu.
  • Ztráta váhy u žen a dívek mívá dopad na hladiny hormonů, což může vyústit v poruchy menstruačního cyklu.

Výběr potravin je základ 

Obecně platí, že by pacienti s idiopatickými střevními záněty měli jíst vyváženou stravu. Je ale doporučováno, aby vše konzultovali s lékařem či nutričním terapeutem. Ti jim mohou pomoci s vytvořením jídelníčku na míru podle toho, jakou chorobou trpí, zdali má pacient komplikace, která část střeva je zasažena a je-li nemoc aktivní či inaktivní, tedy tzv. v remisi.

Jak jíst v klidovém období

Pokud je nemoc v remisi, tedy nemáte obtíže, zaměřte se na dostatečné množství a kvalitu stravy a zachování si dostatečné výživy. Zde jsou základy vyvážené, nutričně hodnotné stravy:

  • Pijte 8–10 sklenic vody denně, abyste zabránili dehydrataci.
  • Preferujte celozrnné výrobky bohaté na vlákninu.
  • Jezte dostatek bílkovin, například v netučném mase, rybách, vejcích nebo sóje.
  • Zařaďte zdravé tuky bohaté na omega-mastné kyseliny (olivový olej).
  • Nezanedbávejte příjem ovoce a zeleniny pro doplnění vitamínů a také mléčných produktů, které jsou bohaté na vápník (pokud netrpíte laktózovou intolerancí). 

Režim při vzplanutí choroby

Je-li nemoc aktivní, je třeba potraviny pečlivě vybírat tak, aby vám pomohly k úlevě od symptomů a zabránily dalšímu diskomfortu. Vyhýbejte se:

  • potravinám, které vám v minulosti působily potíže,
  • produktům bohatým na vlákninu,
  • ořechům, semínkám, popcornu,
  • tučným jídlům,
  • kofeinu a alkoholu,
  • pálivým jídlům,
  • syrovému ovoci a zelenině (zejména se slupkou),
  • fazolím,
  • velkým porcím jídla.

 Konzumovat naopak můžete:

  • ovocné džusy,
  • banány,
  • měkké a jemné potraviny (jsou stravitelnější),
  • potraviny z bílé mouky, bílou rýži, těstoviny,
  • tepelně zpracovanou zeleninu a brambory bez slupky,
  • malé, ale zato častější porce,
  • výživové suplementy, pokud nemáte chuť k jídlu,
  • tolerujete-li bílkoviny, zařadit libové maso, ryby a sóju.

(cean)

Zdroj:www.ibdetermined.org/ibd-information/ibd-diet.aspx

Autor článku:

MUDr. Anna Čermáková

Líbí se vám článek?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: