Genetické vyšetření


Cílem vyšetření je zachytit genetické abnormality a mutace plodu

Preimplantační genetické vyšetření se provádí při metodách asistované reprodukce (IVF) před přenosem embryí do dělohy matky.

 celý článek
Co skrývá?

Máte za sebou vyšetření na klinice pro neplodnost? Chystáte se na umělé oplodnění neboli IVF? Pak vězte, že vám lékař doporučí další testy, a to na genetice.

 celý článek
Nejčtenější článek Ilustrace

Ať už jde o močový měchýř, nebo ledviny, infekce močového ústrojí jsou nepříjemné vždycky. Ve většině případů dojde k uzdravení rychle a bez potíží. Někdy to ale tak snadné není.

 celý článek
Genetické vyšetření vyžaduje speciální laboratorní postup

Genetické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných k diagnostice a prevenci výskytu dědičných chorob. Provádí se preventivně k vyloučení genové poruchy, při...

 celý článek

Genetické vyšetření

| Dotaz od: Lenka

Mám poslanou krev na MG vyšetření chromozomu 15. Mám tam nález nadbytečného materiálu z chromozomu Y (Yq12), a nyní se bude zjišťovat přítomnost AZF Y chromozomu. Pokud by se...

Přítomnost AZF faktoru Y chromosomu se zjišťuje u mužů. Chybění faktoru souvisí s poruchou plodnosti. Více informací Vám dá vyšetřující genetik.

Nejčtenější článek Ilustrace

S příchodem jara mnoho lidí obrací svou pozornost více na své zdraví. Na pořadu dne začnou být různé čisticí kúry nebo odlehčená strava. Jednou ze základních věcí, na které...

 celý článek

Genetické vyšetření

| Dotaz od: Kotrbová

Prosím chtěla bych se zeptat jak postupovat, když bych chtěla podstoupit genetické vyšetření? V rodině mám hodně výskytů nádorů (jak zhoubných,tak nezhoubných a různé druhy). A...

Pracoviště genetiky jsou v každé větší nemocnici, vidím, že jste z Pardubického kraje, pak mohu doporučit FN v Hradci Králové. Stačí, vybaví-li Vás Váš praktický lékař žádankou...

Genetické vyšetření

| Dotaz od: Veronika

Chtěla bych se zeptat. Mám Neurofibromatozu von Recklinghausen. Dojížděla jsem do Motola na kontroly k Mudr. Petrákovi, ale jelikož je mi již 21, tak mi bylo řečeno že si mám...

Konzultace klinického genetika před plánovaným otěhotněním je ve Vašem případě jistě vhodná a bude dobře, když k vyšetření s Vámi půjde i Váš partner - už kvůli tomu, že...

V rodině se vyskytuje Huntingtnova choroba(babička). A proto jsem se chtěla zeptat, kam bych měla zajít na vyšetření ještě před těhotenstvím. Hradí toto vyšetření pojišťovna...

Na vyšetření je možno se objednat na oddělení genetiky a mělo by být hrazeno pojišťovnou. Příjemný den

Paní doktorko, nevím, jestli tento dotaz směřovat přímo na Vás. Byla jsem na vyšetření kvůli podezření na Leidenskou mutaci (jsem heterozygot pro MTHFR, Factor XIII a homozygot...

Předpokládám, že gynekolog je s vaší osobní anamnézou obeznámen a jak jistě víte, nejsou výsledky vašeho vyšetření kontraindikací k těhoteství. Nedomnívám se, že další...

Mám dotaz jsem 9+4tt a beru antibiotika kvůli bakteriím v moči a v pondělí mám jít na genetiku na krev a vyjde mi akorát si vzít ještě poslední prášek může to nějak vadit??

Jano, antibiotická terapie by neměla mít vliv na vyšetřen, které píšeteí. Můžete si tedy v pondělí poslední prášek vzít. S pozdravem dr. Šimjáková

Genetické vyšetření

| Dotaz od: mona

Neco malo o mne: je mi 28 let, 1.dite, zdravotni stav: vyborny, pouze jsem trombofilik -leidenska mutace. Pane doktore prosim o radu...pred mesicem jsem prodelala revizi dutiny...

Mono, na výsledky genetických testů budete muset počkat cca 4-6 týdnů. Ev. riziko mutací odhalí právě genetické vyšetření. Významnou roli má také věk matky. Držím palce aby...

Genetické vyšetření

| Dotaz od: Jana

Nevím na koho mám tento dotaz směrovat.. ráda bych se zeptala jestli když mám dědičnou chorobu ledvin policystosa lednvin, má ji otec, tak jestli se dá nějak předejít tomu aby...

Tato choroba se dědí autosomálně dominantně, to znamená, že riziko postižení potomka je 50%. Je možné podstoupit molekulárně genetické vyšetření v těhotenství, ještě před...

Vyšetření v těhotenství

| Dotaz od: Barboraa

Jsem v 8 týdnu těhotenství a paní doktorka mě chce odeslat mezi 10 až 12 týdnem na vyšetření do Fakultní nemocnice v Ostravě na zjištění vývojových vad. Chtěla jsem se zeptat...

To se musíte, bohužel,zeptat paní doktorky, proč vás tam posílá. Já vás nevyšetřuji ,nic o vás a vašem miminku nevím - ale pokud toto doporučuje, je ve vašem zájmu tam jet a...

Genetické testy

| Dotaz od: martina

Byli jsem na endokrinologii s 11 měsíční dcerou pro nadvahu, měla jsem v těhotenství cukrovku , tak aby se vyloučil nějaký problem...dcera trpí take na ječné zrna atd..stravu má...

Existují různé nemoci spojené s poruchami příjmu potravy, resp. metabolizmu, některé jsou podložené genetickou poruchou. Bohužel Vám neporadím, co konkrétně měla paní doktorka...

Je ve vaší rodině hemofiliie dědičným onemocněním? Chcete zjistit, jak na tom bude váš potomek? Svěřte se do péče odborníků na genetiku.

 celý článek

Svět nedávno obletěla šokující zpráva: americká herečka Angelina Jolie podstoupila preventivní mastektomii neboli odstranění prsů. Její čin vyvolal bouřlivé diskuze především na...

 celý článek

Disekce aorty a marfanův syndrom

| Dotaz od: Marcela



Opakovaný zamlklý potrat

| Dotaz od: Petruš

Mám za sebou dva zamlklé potraty (první v červenci, druhý v listopadu), první končil revizí a u druhého se čekalo až ze mě plody odejdou (byly dva). Před 5 dny jsem začala...

Rozhodně doporučuji gynekologické vyšetření, určitě by byla na místě revize dutiny děložní a provedení testu hCG. Velké bolesti určitě normální nejsou. Znovu se můžete snažit...

Nebylo by hezké mít možnost si při umělém oplodnění zvolit pohlaví miminka? Kdyby se při vší té nespravedlnosti, kdy se vám nedaří otěhotnět přirozenou cestou, příroda trošičku...

 celý článek

Bulka

| Dotaz od: Jana | z mobilní aplikace

V neděli sem si nahmatala cca 1, 5cm nad ritnim otvorem na práve strane hýždě bulku. Okem není vidět, jen po hmatem cítit. Neboli. Když sem se ji snažila podebrat měla sem pocit...

Milá Jano, pokud by se mělo jednat o rakovinu konečníku, očekávala bych spíše, že bulka bude přímo v oblasti konečníku a i tehdy by ve Vašem věku spíše přicházely v úvahu jako...

V 13.týdnu jsem byla na genetickém vyšetření ohledně vývojových vad, dle testů bylo vše v pořádku. Nyní v 16.týdnu mi byl dělán tripltest, který už v pořádnu není. Ukázalo se...

Nemusíte mít strach. Hladina hCG nemusí reflektovat nějakou vývojovou poruchu. Přesto bych ale doporučoval počkat na výsledky genetického vyšetření. Hezký den.

Mám dvě děti(kluci 8 let a 4 roky- oba císařským řezem- nepostupující porod). Chtěli bychom s manželem ještě jedno dítě. Minulý rok jsem v srpnu bohužel potratila dvojčata...

Milá Lenko - více jak 70% potratů je způsobeno genetickou vadou, resp. špatným založením zárodku- neslučitelné se životem nebo s těžkými vadami. Zánět zubu je málo pravděpod...

Vyrážka (ekzem) na kloubech

| Dotaz od: pavska

Na pravé noze na nártu se mi objevili červené svědivé pupínky, postupně se mi objevují po kloubech rukou i nohou (nárt levé nohy,kolena, lokty i klouby u rukou). Léčím se na...

Ptáte se mě, na jaké dědičné onemocnění váš kožní lékař pomýšlí. Vzhledem k tomu, že nemám možnost vaší vyrážku vidět a hovořit s vámi to bohužel nemohu vědět. Nejsnažším...

Svalová dystrofie, dědičnost

| Dotaz od: Míša

Můj tatínek má tuším od 12let svalovou dystrofii, která se projevuje především oslabením stehenního svalstva. Tatínkovi je 54 let a stále chodí, i když s holí a rok od roku hůře...

Míšo. Praktický lékař by Vám měl minimálně připravit výpis ze zdravotní dokumentace. Genetické vyšetření by u Vás bylo vhodné, většinou se provádí v laboratořích při větších...

Amniocentéza, odběr plodové vody, je diagnostický test určený k odhalení vrozených vývojových vad plodu v děloze. Je součástí tzv. prenatální diagnostiky. Amniocentézu...

 celý článek

Marihuana v krvi a moči

| Dotaz od: Klára

V blízké době bych měla podstoupit genetické testy, které prý mohou trvat i několik měsíců, tak jsem se chtěla zeptat, zda mi mohou dělat testy na drogy (konkrétněji na...

Testy na drogy by Vám musely dělat na něčí žádost - Vaši nebo Vašich rodičů, jste-li nezletilá. Standartní součástí genetických testů rozhodně nejsou.

Nastávající rodiče chtějí mít jistotu, že jejich dítě bude zdravé. Pomocí genetického vyšetření v těhotenství, nebo ještě před plánovaným otěhotněním,  je možné odhalit...

 přehrát video

Klinefelterův syndrom

| Dotaz od: Vojtěch



Chcete potomka, ale bojíte se dědičné nemoci? Obavy můžete pustit z hlavy, lékaři totiž dokážou vyšetřit geny embrya ještě dříve, než je žena těhotná. Metoda se jmenuje...

 celý článek

Pro koho jsou vyšetření určena? Jaké genetické mutace se nejčastěji zjišťují? Jaký je rozdíl mezi homozygotem a heterozygotem? Pojďme poodkrýt roušku tajemství genetických testů...

 celý článek


 celý článek

Užívání hormonální antikoncepce je spojeno s mírným zvýšením rizika žilní trombózy. V praxi se jedná o poměrně vzácný nežádoucí účinek užívání pilulek proti početí. Riziko žilní...

 celý článek

Jestli se vám díky umělému oplodnění narodí holčička, nebo chlapeček, většinou nemůžete ovlivnit. Pokud neexistuje důvod k tomu, aby se pohlaví miminka předem vybralo, dozvíte...

 celý článek

Už jsem dnes jednou dotaz podávala, ale bohužel se mi nezobrazila odpověď tak to zkouším ještě jednou. Chtěla jsem se zeptat, před rokem jsem byla na genetických testech, moje...

Ne, nemusí to tak vůbec být. Některá pracoviště preferují osobní kontakt s paciety a podrobným vysvětlením všech souvislostí. Čeká vás seznámení s výsledky a vysvětlení, co to...

Mam dotaz ohladom vysetreni. Mam za sebou dva potraty, prvy pred rokom a pol bol spontany utajeny potrat cca v 10 tyz.tehotenstva, duhy som mala pred dvoma tyzdnami cca v 15...

Vhodné je vyšetření na činnost štítné žlázy včetně anti TPO protilátek, dále trombofilie a ev. s partnerem navštívit genetika.

Genetické testy

| Dotaz od: lena

Čekám na výsledky genetického vyšetření mě i manžela. Mám z něj obavy, právě proto, že ho nemůžu nijak ovlivnit. Jsem po dvou potratech v 5 týdnu. Otěhotněla jsem poprvé hned po...

Přesné statistiky nemám. Riziko nebude příliš velké, všeobecně, i s přihlédnutím k vaší rodinné anamnéze.

Metabolické vyšetření slouží k diagnostice dědičných poruch metabolismu, neboli látkové výměny probíhající v organismu. Využívá se vysoce specializovaných metod a nezbytným...

 celý článek

Vyšetření spermatu

| Dotaz od: Martina

Slyšela jsem nepodloženou informaci, že lze vyšetřit sperma na možnost jestli bude muž plodit pouze dívky,nebo chlapce případně oboje. Velmi by mne zajímalo,jestli taková...

Martino! Muž, který by plodil jen holčičky nebo jen chlapečky neexistuje. Sperma muže obsahuje vždy spermie obojího druhu a je jen dílem náhody zda při početí vznikne chlapec...

Chtela bych se jen zeptat jak probihaji geneticke testy v tehotenstvi? Co vsechno mi budou delat, co vse se da pritom zjistit? Mam z toho strasny strach. Jsem v 16tt.

Váš dotaz je příliš široký bez uvedení podrobností. 16.týden? Kdy jste byla poprvé u lékaaře s těhotenstvím?Dělali Vám odběr krve v 10. a ultrazvuk v 12.týdnu- prvotrimestrální...

Kuřáci, kteří zjistí své osobní riziko rozvoje rakoviny plic, jsou mnohem více motivováni k odvykání. Genetické testy umožní každému kuřákovi zjistit, jak je pravděpodobné, že...

 celý článek

Prosím o radu v následujícím: v 12/2012, 02/2013,07/2013, jsem samovolně vždy v 5+4tt potratila. Hormonální profil v pořádku, progesteron po posledním potratu 2 DC –hodnota 0...

Ve vašem případě by bylo nejlepší obrátit se na poradnu pro sterilitu,která je při větších nemocnicích a má nejlepší diagnostické i léčebné možnosti. Příjemný den

Pravidelně chodím na sono grafické vyšetření prsu 1x ročně, z důvodu výskytu rakoviny v rodině (matka CA prsu v ca 45 letech). Při posledním vyšetření začátkem srpna mi do...

Veroniko, dle popisu jde o nález bez známek nádorového onemocnění v mléčné žláze i v lymfatických uzlinách, mléčná žláza má sklon k tvorbě drobných cystiček a vzhledem k...

Náhodou jsem našla tuto stránku, proto si dovoluji využít poradny lékaře k níže uvedenému (a asi netradičnímu) dotazu. Od zdrav. pojišťovny jsem obdržela výzvu, abych se...

I při důsledném dodržování zdravého životního stylu existuje riziko gynekologických onemocnění, i když je minimální (vzhledem k tomu, co jste uvedla) a váže se na příčiny, které...

Vysetreni homocysteinu

| Dotaz od: emil

Chci se zeptat jestli je v moznostech vsech praktickehych lekaru zjistit hladinu homocysteinu v krvi nebo na to musi byt nejake specializovane pracoviste nebo se to da zisit v...

Vyšetření homocysteinu se běžně neprovádí. Ukázalo se, že jeho význam byl přeceněn. Nevím tedy, která laboratoř ve vašem regionu vyšetření provádí a kolik vyšetření stojí. Až...

Pane doktore, ráda bych se zeptala, zda jsou mé genetické výsledky trombofilních mutací úplné. Konkrétně, zda mi byly vyšetřeny i MTHFR mutace? Ve zprávě totiž vidím pouze...

Vaše vyšetření na trombofilní stavy je kompletní. Je dále vyšetřen Protein C, Protein S, APC rezistence, faktor VII. Vše je v pořádku, držím palce, ať vše dobře dopadne

Genetické testy

| Dotaz od: Irena

Dnes jsem obdržela své genetické testy, jelikož jsem chtěla darovat vajíčka. Do dárcovství jsem zařazena nebyla z důvodu mého genetického vyšetření, ve kterém stálo: ženský...

Můžete mít problém s otěhotněním, vyšší procento potratu.spíše byste měla konzultovat s genetikem.

Nejprve sem potratila v 2/2010, v 8.tydnu, pote brala utrogestan a kys.listovou a za 3 mesice dle doporuceni gynekologa se pokusila znovu otehotnet a opet sem potratila v 6/2010...

U partnera se odebírá také krev a někdy i sperma, ale to vám povědí přímo na vyšetření, co bude potřeba. Bez partnera ale nemá vyšetření smysl, proto jej, prosím, motivujte...

Vyšetření markerů

| Dotaz od: Kamila

Paní doktorko, prosím Vás, kde lze nechat udělat vyšetření krve na markery? Je mi 44 let, mám opakovanou trombózu, myom na děloze 5 cm, problémy se žaludkem, astma, anémii, jsem...

Mila Kamilo, nádorové markery nejsou vhodné pro diagnostiku nádorových onemocnění. Pokud máte problémy, pak byste měla podstoupit komplexní vyšetření, počínaje vyšetřením...

Jsem v 17+2týdne těhotenství.Na poslední prohlídce jsem byla 30.03.,kdy bylo vše v pořadku.Nyní jsem objednaná 12.05.na genetické vyšetření plodu.Vzhledem k tomu,že jsem nyní v...

Vzhledem k vašemu věku není důvodu se obávat komplikací, domnívám se, že tato frekvence stačí. Pokud vás tak lékař objednal, je jasné, že také nemá pocit , že by se něco mohlo...

Genetické testy na celiakii

| Dotaz od: Cecílie

Paní doktorko,prosím Vás o následující info.byla mi doporučena bezl.dieta /biopsie provedena ,ale s neurčitým výsledkem-nález pro celiakii nebyl zcela typický/.Problémy nemám...

Genetické testy při diagnostice celiakie existují, vím, že v Praze je dělají v IKEMU. Běžně se ale scrennigové vyšetření na celiakii dělá pomocí vyšetření protilátek proti...

Vyšetření pet/ct

| Dotaz od: Dana

P.doktore,Vaše odpověd na mou otázku nebyla zodpovězena-uvítala bych kdyby jste mi zodpověděl jaké možné fatální rizika z CT plynou i v řádu let po ionizaci.Moje otázka byla...

Dotaz primárně nebyl adresován mně, ale přesto se pokusím o racionální odpověď. Profit ze správně indikovaného CT vyšetření rozhodně převýší riziko dané ozářením, které je u...

Diagnóza rakoviny ledvin je pro pacienta vždy nepříjemná a nezáleží v ten okamžik na tom, zda je nemoc odhalena záhy po výskytu, či nikoliv. Bohužel však pravděpodobnost úplného...

 celý článek

Funkční vyšetření plic patří k nejčastěji používaným vyšetřením nejen u pacientů s astmatem, ale i s různými typy alergií. Výsledky nedávno zveřejněné studie však naznačují, že...

 celý článek

Spermiogram

| Dotaz od: Monika

Chcem sa opytat na vas nazor ci s takymto spermiogramom sa da spontanne otehotniet.Objem do 3,5ml, ph8, skvapalnenie do 60 min, pocet spermii 20-22mil/1ml, pohiblivost celkovo...

Paní Moniko, chybí informace o morfologii spermií, což je velmi důležitý parametr, ostatní parametry jsou v normě. Doporučuji také doplnit kromě základního spermiogramu také...

Marná snaha o dítě

| Dotaz od: L.

Pane doktore, prosím o radu. V únoru jsem podstoupila revizi pro zamlklé těhotenství v 9 týdnu,v červnu bohužel diagnoza u druhého těhotenství afetální plodové vejce a opět...

Příčina bývá nejčastěji genetická, proto je genetické vyšetření Vás i Vašeho partnera jistě na místě. Mimo to doporučuji vyšetřit stav štítné žlázy, vyšetřit reprodukční...

Rakovina prsu je souhrnné označení pro nádorová onemocnění prsních žláz. Typicky se projevuje hmatným útvarem v prsu nebo v podpaží. Za hlavní rizikové faktory pro...

 celý článek

Ohss po ivf

| Dotaz od: Ema

Prosím o názor. Již 5 let se snažím otěhotnět,mám PCO, anovulační cykly a jen jeden vejcovod. Již jsem podstoupila IVF bez ET(silné ohss) a 6x KET, 1 x SP. Imuno vyšetření v...

Paní Emo, na výsledek celého IVF, ale také projevy OHSS, může mít vliv špatně provedená stimulace. Během stimulace je třeba provádět pravidelné kontroly nejen UTZ, ale také...

Mam endometriozu a endocysty na levem vajecniku. 3 roky marna snaha o dite. Mame 7 letou dceru pocatou prirozene. Doporuceno ivf. Kvuli cystam nasazen decapeptyl depot na 3...

Vzhledem k tomu, že neznám Váš věk ani výsledky vašich vyšetření včetně hormonálního profilu, mohu odpovědět pouze obecně. Počáteční dávka pro stimulaci je volena podle věku a...

Parkinsonova choroba je degenerativní onemocnění nervového systému. Typicky se projevuje klidovým třesem, ztuhlostí svalů, zpomalením pohybů a poruchami stoje a chůze...

 celý článek

Strie u kluka

| Dotaz od: Tomas

Je normální, že se mi v 18 letech, udělali všude strie ?, nyní už je mi 21 let ale občas mě to trápí, když vidím , že je kluci nemají, mám je na zádech, pak celý zadek a boky...

Pokud máte genetické dispozice, pak i u mírného nárůstu hmotnosti či rychlejšího růstu těla může dojít ke vzniku strií. Strie jsou vlastně jizvičky, nedají se nijak odstranit...

Neúspěšné ivf cykly

| Dotaz od: L.

Prosím o radu. Je mi 40 let, partnerovi 42 let, podstoupila jsem 4 IVF cykly, z toho 2 IVF cykly s darovanými vajíčky, embrya vždy kvalitní, ale k uhnízdění nedošlo, tedy jednou...

Faktorů, které mohou ovlivnit výsledek IVF je mnoho. Prvními jsou provedená vyšetření. U každého páru před zahájením jakékoliv léčby provádíme následující vyšetření - u ženy...

Kdo by je neznal, vždyť téměř každého někdy záda bolí. Někoho bolí stále, jiného pouze občas. Každopádně se jedná o velmi nepříjemnou o obtěžující záležitost.

 celý článek

Otěhotnění

| Dotaz od: Jana | z mobilní aplikace

Chtěla bych se zeptat,od dubna jsem neměla menstruaci V červnu jsem otěhotněla poté v srpnu jsem musela na potrat miminku nebylo srdíčko , uz jsem po 6 neděli , doktorka mi...

Paní Jano, doporučuji Vám objednat se do centra pro léčbu neplodnosti. Doplnit vyšetření dělohy, genetické vyšetření, spermiogram a teprve poté plánovat, jak pokračovat a jak...

Potraty

| Dotaz od: mirka J.

Chtela bych se zeptat ,v lednu jsem potratila v 11tydnu za dva mesice jsem otehotnela znovu a potratila v 5 tydnu a za mesic jsem otehotnela znovu a potratila opet v 5 tydnu...

K dalšímu potratu dojít nemusí , ale může. Doporučuji určitě podrobné vyšetření vč. genetického. Po proběhlém potratu není vhodné otěhotnět dříve než za 3 měsíce. Užívejte...

Ivf

| Dotaz od: L.

Je mi 31 let, mam poruchovou ovulaci a endometriosu, pritel ma velmi spatny spermiogram.. Bylo nam rovnou doporuceno IVF?Myslite ze jsou i jine moznosti nebo je lepsi neztracet...

Doporučuji doplnit další vyšetření. U každého páru před zahájením jakékoliv léčby provádíme následující vyšetření - u ženy hormonální profil včetně hormonů štítné žlázy, AMH...

Snaha o otěhotnění

| Dotaz od: marky

Je mi 30 let a jako 18ti leta jsem byla uz ve 4 mesici kdyz mi zjistili ze nosim mrtvy plod pote jsem mela infekci kterou mi lečili v moste. Pak o 3 roky pozdeji jsem byla...

Nevím, která všechna vyšetření máte provedena, ale za základ pro rozhodnutí o dalším postupu považuji tato vyšetření: U ženy hormonální profil 3.-5. den cyklu, vyšetření...

Cystická fibroza, riziko

| Dotaz od: Monika

Chtěla bych se zeptat, jestli genetické testy by byly pro mě placené nebo by mi je uhradila pojišťovna, případně kde si mám o něm zažádat? Moji oba rodiče jsou nositelé genu CF...

Doporučoval bych konzultaci na klinické genetice, konzultace by měla být ve Vašem případě hrazena ze zdravotního pojištění. Hezký den.

Cysta choroidálního plexu

| Dotaz od: Lucie

V 21. týdnu těhotenství jsem byla na 3D ultrazvuku a doktorka našla dítěti cystu levého choroidalního plexu o průměru 9cm. Nyní jsem ve 23. týdnu a cysta je pořád stejná...

Cysta je dutinka vyplněná tekutinou, tj.není to nádor. Vzhledem ke svému umístění je třeba, pokud do porodu nezmizí, zkontrolovat pak dítě po neurologické stránce - zda její...

Karcinom žaludku je nejčastějším zhoubným nádorem v této lokalizaci, představuje asi 95 % malignit žaludku. V České republice se úmrtnost na zhoubný nádor žaludku pohybuje okolo...

 celý článek

Malý nos a brýle

| Dotaz od: Karel

Nikdy jsem se příliš netrápil tím, že mám malý nos, avšak nyní mi nastal problém, protože musím nosit brýle na dálku. Brýle spadávají na špičku nosu, neboť kořen nosu mám téměř...

1) Speciální optiku vám nemohu doporučit, protože o žádné nevím. Domnívám se, že řešením pro vás by bylo nošení kontaktních čoček. 2) Geneticky podmíněné dědičné změny tvaru...

Cestování, kariéra, koníčky… Je toho moc, co člověk chce stihnout jako bezdětný. Může se ale lehce stát, že v době, kdy dítě chce, už žádné mít třeba ani nemůže. Lze si vůbec...

 celý článek

Jeden můj známý má diagnostikovanou Hallerwordenovu Spatzovu nemoc. Ráda bych se o ní něco dozvěděla, ale bohužel nejsem schopná najít mateiál, který by byl napsaný aspoň trochu...

Určitě se jedná o velmi vázné onemocnění, které zpravidla končí smrtí v rané dospělosti. jedná se o vrozené onemocnění, tedy geneticky vázané, s vadou metabolismu, projevujícími...

Kyretáž + léky + neplodnost

| Dotaz od: Aneta

V roce 2010 jsem měla zamlklé těhotenství (cca 10 týden slabé krvácení a následně kyretáž). Můj gynekolog mě upozorňoval, že po kyretáži budu brát nějaké prášky, abych potom...

Paní Aneto, budu se snažit odpovědět na Vaše dotazy. V případě, že máte krevní skupinu Rh negativní a Váš partner skupinu Rh pozitivní, tak je možné, že se ve Vašem těle po...

Leukopenie

| Dotaz od: Hana

Ráda bych se zeptala - při preventivní prohlídce mi byl zjištěn snížený počet leukocytů (mám 3,8 - norma je 4-10,7). Ostatní hodnoty (erytrocyty, trombocyty, neutrofily...

Není správné a poctivé hodnotit odděleně laboratorní nález tam, kde lékař neměl možnost vlastního klinického vyšetření a nezná ani předchorobí pacienta, jeho genetické pozadí...

Rakovina v rodině

| Dotaz od: anna

Mám dotaz, jsem 4 měsíce po mastektomii, odebrány všechny uzliny, nyní jsem na hormonální léčbě, ale chci se dotázat, když v mé rodině byl velký výskyt rakoviny, nejdříve má...

Milo Anno, výslyt rakovině ve Vaší rodině je opravdu velmi častý. S ohledme na pestrost postižených orgánů se nedokážu přesně vyslovit podezření, že by se mělo jednat přímo o...

Potraty přítelkyně

| Dotaz od: Martin

S přítelkyní se pokoušíme o dítě, ale již davkrát potratila v 7. týdnu. Porvé otěhotněla hned po vysazení antikoncepce, podruhé po třech mesících. Doktor nám žadný důvod neřekl...

Pane Martine, doporučuji provedení spermiogramu a tak testu integrity DNA spermií (více si můžete přečíst zde http://www.sanatoriumhelios.cz/funkcni-testy-spermii). U...

Šance na otěhotnění

| Dotaz od: Helena

- chci se zeptat jsem tři mesice po lalaroskopii a Hysteroskopi a měla jsem ucpaný vaječníky , po 3 měsících - jsem brala Clomifen na zvětšení foliku , teď tenhle měsíc i...

Paní Heleno, doporučuji navštívit centrum pro léčbu neplodnosti a provést tato vyšetření - u Vás hormonální profil včetně vyšetření štítné žlázy, vyšetření reprodukční...

Paní doktorko, prosím o radu. Je mi 32 let, v únoru jsem prodělala zamlklý potrat 9tt a v červnu diagnoza afetální plodové vejce 8tt. Partner prodělal s bývalou ženou 2...

Paní Pavlíno, samozřejmě chyba může být na obou stranách, jak u muže, tak u ženy. Jako první doporučuji provedení genetického vyšetření - karyotypu obou partnerů a vyšetření...

Sledování základních tělesných hodnot u dětí je nejjednodušším způsobem k posouzení jejich zdravotního stavu. Včasné rozpoznání odchylného vývoje může upozornit na výskyt...

 celý článek

Ebv

| Dotaz od: Gabina

Dostala jsem od své imunoložky poukaz na vyšetření do Vašeho centra Immunia v Karlíně. Důvodem vyšetření je pozitivní nález EBV a dlouholetá subfebrilie. Na lístečku od paní...

Toto vyšetření prokazuje přítomnost nukleové kyseliny /nositel genetické informace/ ve Vaší krvi, jedná se o přímý průkaz . V naší laboratoři provádíme vyšetření Elisa, kdy se...

Spermiogram

| Dotaz od: Michaela

Manžel podstoupil vyšetření spermii po osmi letech.Před osmi lety pomocí Ivf z důvodu manželova špatného spermiogramu máme syna.Nepamatuji si ty hodnoty,ale když jsme byli v...

Paní Michaelo, doporučuji doplnit ještě další vyšetření - u ženy vyšetření hormonálního profilu (3.-5. den cyklu) včetně hormonů štítné žlázy, AMH, dále pak provádíme vyšetření...

Ivf

| Dotaz od: Lenka

Chtěla jsem se zeptat, co má smysl si připlatit jako nadstandard a co je už spíš zbytečné tahání peněz s lidí. Vím že pokud neznáte mé výsledky atd., můžete mi odpovědět spíš...

Paní Lenko, inseminaci má smysl provádět při pozitivním PCT testu, jinak nemáte větší šanci než když se snažíte doma... Vyšetření, která by měla být provedena před zahájením...

Ureaplasma urealytikum

| Dotaz od: Pavlína

Mám docela závažný problém. Již od října 2013 mě trápí opakované vag.mykozy,které jsem měla neustále přeléčené vag.čípky a mastičkami(neúspěšně),ale nakonec mě i přítelovi před...

Pavlíno, vaginální infekce obvykle nemá zásadní vliv na schopnost otěhotnění. Polycystické vaječníky by mohly znamenat potíže při otěhotnění, ale obvykle se tento problém daří...

Epilepsie a těhotenství

| Dotaz od: R.

Bude mi 27 před 2 lety jsem podstoupila umele přerušení v 11 tydnu těhotenství chybělo 2 dny do 12 tydne.Ale abych byla podstatnější preruseno těhotenství bylo skrz epilepsie...

Doporučuji provést vyšetření a podle výsledku doporučit vhodný postup. U ženy provádíme vyšetření hormonálního profilu (3.-5. den cyklu) včetně hormonů štítné žlázy, AMH, dále...

V těhotenství se nastávající maminka spolu s nenarozeným miminkem ocitají pod bedlivým dohledem lékařů. V některých případech může být doporučena i tzv. amniocentéza – odběr...

 celý článek

Ehlers danlos

| Dotaz od: roni

Chci se zeptat jestli je Ehlers Danlos syndrom (EDS) geneticky přenosný a jestli se popřípadě dá provést genetické vyšetření. Mamka má diagnostikovaný EDS (typ při kterém jsou...

Tento syndrom je geneticky podmíněný a je přenosný z matky na dítě. Doporučuji vám podrobné vyšetření na revmatologii. To, že máte od dětství takové obtíže s klouby jistě není...

Lecba neplodnosti

| Dotaz od: Adéla

Letos mi bude 30, priteli 33, o dite se snazime rok a ctvrt. Minuly tyden mi byla naplanovana IVI, ale nedoslo k ni, kvuli velmi spatnemu spremiogramu partnera( i v predchozich...

Paní Adélo, nevím, jaká všechna vyšetření máte provedena, ale my doporučujeme před zahájením jakékoliv léčby vyšetření hormonálního profilu, reprodukční imunologie, vyloučení...

Chloupky po celém těle

| Dotaz od: Kateřina

Už od mala mám problém s ochlupením po doslova celém těle (krk, ramena, záda, bříško, zadeček). Chloupky jsou tmavé a kromě obvyklých partií docela jemné. Silnější chloupky mi...

Tento jemný druh chloupků bývá opravdu genetického rázu. Ochlupení spojené s hormonálními nemocemi bývá tvrdé a tmavé - kvalitou podobné jako v podpaží a oblasti genitálu. Kromě...

Vzácná genetická onemocnění, mezi která patří i nemoc zvaná mukopolysacharidóza, se zpravidla objevují zcela nečekaně. Například v rodině Moravcových nebo Niesytových by nikoho...

 celý článek

Ráda bych se zeptala na Váš názor na můj hormonální profil, jelikož jsem si jej platila jako samoplátce a moje gynekoložka o něm neví (podle ní to nemusím řešit, ale mě se...

Paní Mariano, hodnoty ukazují na tzv. hyperandrogenní syndrom (HAS), dříve se používal název PCO - polycystické vaječníky. Doporučuji vám obrátit se na centrum pro léčbu...

Jednou z možných příčin neplodnosti v páru může být také špatná kvalita spermatu muže. Ve kterých případech je na místě využít spermií dárce a jaké další informace byste o tomto...

 celý článek


 celý článek

Tuberkulinový test je jednoduchý kožní test, který informuje o schopnosti našeho těla nákazu tuberkulózou zvládnout. Tuberkulóza (TBC) je závažné celkové infekční onemocnění...

 celý článek

Uzly ve štítné žláze jsou častým nálezem a vyskytují se až u 30–40 % žen nad 50 let. Naprostá většina z nich (90–95 %) je nezhoubné povahy. Důvod jejich vzniku může být...

 celý článek

Nádory prsu jsou nejčastější příčinou nádorové úmrtnosti u českých žen, a proto představují závažný zdravotní problém. Nádory prsu se nemusí vyskytovat jen u žen, u mužů jsou...

 celý článek

Britští lékaři možná přišli na způsob, jak zabránit výskytu zhoubných nemocí, která pro svůj vznik potřebují genetické předpoklady. Šlo o vybrání vhodného embrya, které geny...

 celý článek

Vypadávání vlasů je do určité míry přirozenou součástí jejich obměny. Dospělý člověk má v průměru 100–150 tisíc vlasů, přičemž každým dnem jich zhruba 100 ztratí. Jaké jsou...

 celý článek


 celý článek

Statiny jsou široce používaná léčiva, která jsou velmi efektivní v terapii vysokých hladin cholesterolu. Tím také účinně snižují kardiovaskulární riziko. Většinou bývají dobře...

 celý článek

Velmi vysoké množství cholesterolu neodhalí jen vyšetření krve. Napovědět mohou též oči a pokožka. Jak konkrétně, to prozradí následující řádky.

 celý článek

Nejčastější poruchy srážlivosti – hemofilie A a B a von Willebrandova nemoc – jsou celkem známé. Jaká nemoc se ale skrývá pod názvem deficit faktoru VII?

 celý článek

Nejlepší ochranou před následky jakéhokoli onemocnění je vůbec neonemocnět. Prevence je běžná zejména u infekčních nemocí. Syndrom Prader-Willi však patří mezi onemocnění...

 celý článek

Sjögrenův syndrom patří mezi další členy rodiny autoimunitních chorob. Sice není jednou z těch nejčastějších, ale i přesto svým majitelům dokáže velmi znepříjemnit život. Jedná...

 celý článek

Využití darovaného vajíčka může být pro některé páry jedinou možností, jak počít miminko. Kdo jsou dárkyně vajíček a jaká kritéria musí splňovat, aby mohly jiné ženě pomoci ke...

 celý článek


 celý článek

Ženská či mužská neplodnost může mít velmi mnoho příčin. Určitou část mohou tvořit i genetické abnormality. Část z nich odborníci znají, mnoho jich ale zůstává skryto.

 celý článek

Velmi vysoké množství cholesterolu neodhalí jen vyšetření krve. Napovědět mohou též oči a pokožka. Jak konkrétně, to prozradí následující řádky.

 celý článek

Vypadávání vlasů je do určité míry přirozenou součástí jejich obměny. Dospělý člověk má v průměru 100–150 tisíc vlasů, přičemž každým dnem jich zhruba 100 ztratí. Jaké jsou...

 celý článek

Britští lékaři možná přišli na způsob, jak zabránit výskytu zhoubných nemocí, která pro svůj vznik potřebují genetické předpoklady. Šlo o vybrání vhodného embrya, které geny...

 celý článek

Užívání antikoncepce může být spojeno s určitými zdravotními riziky. Gynekolog, který mladé dívce léky poprvé předepisuje, si je možného nebezpečí vědom. Proto se před vydáním...

 celý článek

Cholesterol je pro tělo zásadní. Pokud je ho však příliš mnoho, způsobuje aterosklerózu a s ní související komplikace. Pro některé lidi však není jeho množství otázkou životního...

 celý článek

Jenom v Evropě se každý rok objeví více než tři milióny nových případů rakoviny, nejčastěji rakoviny prsu, tlustého střeva a plic. Léčba i diagnostika nádorových onemocnění se...

 celý článek

Rodiče mívají často tendenci porovnávat vzrůst svého dítěte se spolužáky. Je-li jejich jinak zdravý potomek podstatně menší, začnou mít obavy. Neobvykle velká výška naopak...

 celý článek

Jedna z nejčastějších závažných dědičných chorob možná postihla i vás nebo vaše dítě. Diagnostika je jednoduchá, přesto se na ni často zapomíná. O jakou nemoc jde a jak se...

 celý článek

Odoperování části nebo celého prsu (tzv. ablace) se nejčastěji provádí kvůli nádorovému onemocnění.

 celý článek

Při podezření na nádorové onemocnění se prakticky vždy provádí soubor několika vyšetření. Potřebujete se zorientovat ve spleti jejich zkratek, cizích slov a lékařských pojmů...

 celý článek

Alergia a tehu

| Dotaz od: katka

Prosim vas o radu, mam alergicku nadchu uzivam NASONEX spray do nosa,ale nevidim vyrazne nejak ulavu,teda stale soplim,aky ma nastup ucinku tento liek a ako dlho ucinkuje? A 2...

Pokud pacientka má alergické projevy měla by léky užívat i v těhotenství. Nemá to ale vliv na to, zda-li miminko může alergii podědit, tam záleží na genetické informaci, kterou...

Mohla bych Vás prosím poprosit o radu ohledně správného stravování jako prevence kardiologických potíží?Manželovi(30 let) zjistili v genetickém vyšetření gen, který je...

Dodržovat zásady racionální stravy. Jíst dostatek zeleniny a ovoce, nejíst přepálené, alkohol minimálně nebo vůbec, udržovat si přiměřenou hmotnost. V případě kouření, co...

S manželem se již rok a půl snažíme o miminko. Po roce nás má doktorka poslala na spermiogram, který nevyšel úplně dobře, a proto nám bylo doporučeno umělé oplodnění. Genetické...

Dle výsledků , které jste naspsal se opravdu jedná o subklinickou hyperthyreosu, která mohla vznikout na autoimunitním podkladě. Další postup závisí i na tom, jestili sama...

S přítelem jsme spolu 4 roky a 3 roky se snažíme o miminko ale bohužel nic. Mě je 26 a příteli 44 ale ten dve děti má 17 a 8 let. U dr jsem byla, 5x mi brali krev ale nic...

Paní Lucie, určitě je na místě začít řešit situaci s odborníkem, tím není obvodní gynekolog. Doporučuji navštívit dobré centrum asistované reprodukce a provést komplexní...

Stolice

| Dotaz od: Barbora

V poslední době (asi 4 měsíce) se mi změnil charakter stolice. Dříve jsem chodila 1x denně. Teď chodím 2x až 3x denne. Nejedná se o průjem,ale stolice je spíše řidší a nucení na...

Pravděpodobnost rakoviny je opravdu malá, ale samozřejmě nelze bez řádného gastroenterologického vyšetření vyloučit např. nějaký typ zánětu apod. Proto doporučuji řádné odborné...

Komplikovaný problém

| Dotaz od: Zuzana

Chcela by som sa s vami poradiť. Co môže spôsobovať znížený objem ejakulátu u mladého muža? objem po 7 dnovej abstinencii nedosiahol ani 1 ml, po 3 dnovej iba 0,2 ml ! a...

Příčinou bude pravděpodobně získané nebo vrozené poškození varlete - jeho vnitřní funkční části. Spermie se zřejmě vůbec nevytváří

Výrustek na čípku

| Dotaz od: Petra

Chodím na pravidelné prevence, v lednu 2014 vše o.k., v prosinci 2014 výrůstek na čípku a bílé tečky, byla mi ihned odebrána biopsie, výsledek: biopsie i cytologie naprosto v...

Vámi uváděné bíle tečky nutně nemusí být výrůstky. Děložní čípek se během gynekologického vyšetření mimo jiné pozoruje pod mikroskopem, tzv. kolposkop. Tento zvětšený obraz se...

Trombofilní mutace

| Dotaz od: Monika

V blízké době bych měla podstoupit IVF. Asi v 17 letech jsem měla zánět hlubokých žil na noze a nějakou dobu užívala léky proti srážení krve. Dodnes trpím občasnýni otoky levého...

Moniko, dobrý den! Jsem rozhodně pro to, abyste podstoupila co nejdříve (před IVF) genetické vyšetření a nechala si potvrdit/vyvrátit trombofilní mutaci.

Sterilizace

| Dotaz od: helena

Obracím se na Vás z dotazem.V lonskem roce jsem si nechala udělat podvazaní vaječníku jelikož mam genetickou nemoc.7.let me dna zkoumali na typ nemoci a jelikož nebylo možne...

Pokud máte jen podvázané vejcovody a funkční vaječníky, je možné provést odběr vajíček a jejich genetické vyšetření.

Rakovina prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním žen v České republice. Každý rok je evidováno přes 6 000 nových případů a na 1 600 úmrtí. Nemoc je přitom velice dobře...

 celý článek

Svalová dystrofie

| Dotaz od: Tereza

Chtěla bych se zeptat zda je riziko, že svalovou dystrofií onemocní moje dítě, které plánuji za 2 roky, když na ni zemřel do svých 30 let můj strýc??Můj otec (jeho bratr)je...

Terezo! Neuvádíte přesný typ dystrofie, akže mohu pouze napsat, že je zde skutečně riziko, že byste mohla být přenašečka. Doporučuji konsultaci na lékařské genetice, zkuste...

Zvýšené riziko trombózy

| Dotaz od: Kristýna

Mám na Vás takový dotaz. Díky genetickým testům, které mi byly provedeny za účelem zájmu darování vajíček, mi bylo zjištěno zvýšené riziko trombózy. Následně při konzultaci v...

Velmi děkuji za zaslání kompletní zprávy, je pak jednodušší radit :-) Trombofilní mutace jsou v populaci velmi časté, má je cca 11% populace. Nejčastější je Leidenská mutace...

Benzodiazepiny v těhotenství

| Dotaz od: Stanislava

Chci vám shrnou svuj problém! asi v 17 týdnu jsem zjistila že jsem těhotná....pár týdnu před mým zjištěním jsem se předávkovala benzodiazepamem,vše jsem řekla svému ošetřujícímu...

Je pochopitelné, že máte strach, že dítě může být postižené. Ovšem jde o to, co skutečně našel při vyšetření ultrazvukem váš lékař. Vyšetření ultrazvukem je dosti přesné, ale...

Pylová alergie je sice jen jedna, ale její projevy se liší tolikrát, kolik je na světě pylových alergiků. Tak jako se lidé od sebe navzájem liší drobnými změnami ve své...

 celý článek

Prozba o radu

| Dotaz od: Boris

Chcel by som poprosiť o radu, už 4 roky mám zvýšene pečenové testy a podla lekára aj iné hodnoty krvi. Pred 4 rokmi som prekonal mononukleozu ale od tej doby sa mi vysledky...

Doporučila bych vám návštěvu specializované hepatální (jaterní) poradny, kde vám provedou vyšetření na nemoci, které by mohly způsobovat zvýšení jaterních testů (např...

Paní doktorko, mám prosbu ohledně mé dcery. Na roční preventivní prohlídce se naší paní doktorce zdála dcera malá. Její výška byla v grafu na 3 percentilu. Pravidelně roste...

Pokud dcerka měla pozitivní protilátky proti lepku ve třídě IgA, tak tento nález diagnosu celiakie nepotvrzuje. Myslím si , že na gastroenterologii dcerce nabrali specifičtější...

Svalová dystrofie

| Dotaz od: Kristýna

Můj manžel má dědičnou svalovou dystrofii pletencového typu, je mu 35let a má jen mírnější projevy. Jeho otec (65 let) má nezvedne ruce nad úroveň těla a jeho strýc (60) let se...

Pokud má Váš manžel toto onemocnění, pak je zcela nutné, aby byl sledován neurologem v místě bydliště. Nepíšete však, jakým způsobem bylo jeho onemocnění diagnostikováno...

Rada bych se zeptala na moznou lecbu a rizika spojena s nestovicemi v 8 tt. Nestovice u me propukly minuly tyden, nove si jiz netvori a prubeh je relativne klidny. Vsude se...

Nyní žádná prevence již není, pokud jste onemocnění prodělala, ani terapie bohužel neexistuje . Prevencí je očkování proti planým neštovicím u lidí, kdo onemocnění neprodělal v...

Hemeroidy

| Dotaz od: Liliana Jana

Pane doktore, již nějakou dobu mě trápí hemeroidy. Je mi 23 let a nevím, co mohlo byt příčinou jejich vzniku. Moje maminka podstoupila operaci hemeroidů ve 40 letech. Může být...

Příčiny vzniku hemoroidů jsou multifaktoriální, rodinná predispozice je významná, dále je to často sklon k zácpě, tuhá stolice, sedavé zaměstnání atd. Nevím, jak jste na...

Srážlivost krve a antikoncepce

| Dotaz od: Barbora

Již jednou jsem zde pokládala otázku a již jsem dostala i odpověď od Mudr. Ducháčka, kterému tímto děkuji. Můj dotaz se týká ještě mého předchozího dotazu, proto Vám kopíruji...

Odpovídám zase já:-) Omlouvám se, zda jsem Vás vylekal možným problémem s antikoncepcí, ale stejně jako v první odpovědi zdůrazňuji, že není jasné, jaký byl přesně výsledek...

Toxoplazmoza v tehotenstve

| Dotaz od: Zuzana

Pan doktor. V 7 tt som bola na prvej navsteve u gynekologa. Po 11 dnoch mi volali, ze mam pozitivnu toxo a mam ist na infekcne. tam mi zobrali krv a posielali do BA. Tam mi...

Je to skutečně hraniční rozhodnutí bude jen na vás, mohla by jste ještě zkustit kontaktovat genetické oddělení,mohli by vám poradit. Příjemný den

Paní doktorko, mám už téměř 6 let zjištěnou sníženou funkci štítné žlázy. Moje matka má tuto nemoc také asi 10 let. Starší dcera je v pořádku. Dle krevních testů jsou mi...

Hypofunkce štítné žlázy přítomná již u novorozence je většinou genetickou záležitostí. Léčba matky může mít vliv na funkci štítnice u plodu, ale ne ve Vašem případě (jedná se o...

Celiakie ?

| Dotaz od: Petra

Obracím se na vás ohledně nejasných výsledků s podezřením na celiakii sprue. Při vyšetření na alergologii mi byly náhodně zjištěny vyšší hodnoty u lepku (gliadin IgA a IgG...

Omlouvám se za pozdní odpověď, dotaz byl až nyní ke mě přesunut. V krevních testech cílených na celiakii se používá několik různých typů protilátek a ty protigliadinové se dají...

Utrogestan a otěhotnění

| Dotaz od: Petra

Třičtvrtě roku se snažíme o miminko, beru utrogestan 17-26 den 1-0-1, teď mám silnější menstruaci s kusy krve, jinak mám menstruaci (normální) každý měsíc 5-6 dní. Chtěla jsem...

Paní Petro, v našem centru u každého páru před zahájením jakékoliv léčby provádíme následující vyšetření - u ženy hormonální profil včetně hormonů štítné žlázy, AMH, vyšetření...

Ginekologie

| Dotaz od: lucie

Rada bych se vas chtela zeptat z manzelem se snazime o miminko uz docela dlouhou dobu ....byli sme na vysetreni kde nam nas lekar rekl ze nenasly duvod proc bychom nemely mit...

Lze doporučit běžné vitamíny, koupíte v lékárně, na podporu imunity a pro vitalitu. Je mnoho preparátů, lékárník Vám jistě poradí.

Arytmie

| Dotaz od: Pavla

Dnes jsem byla na genetickém vyšetření plodu. jsem ve 20. tydnu tehotenství a lékař rekl ze je vše v pořádku až u srdce - echokardio: cituji: "sinistrokardie, srd. osa správná...

Zápletka mi není úplně jasná, asi máte v dotazu i překlep. Ale to je asi jedno - echokardiografie ukazuje, že je vše normální. Sinistrokardie znamená, že je srdce vlevo, to máme...

Rakovina ledvin (renální karcinom, nebo také adenokarcinom ledvin) je zhoubný nádor, který vyrůstá z buněk výstelky ledvinných kanálků. Objevuje se nejčastěji u lidí ve věku po...

 celý článek

Chtěl bych Vás poprosit o zodpovězení pár dotazů který mezi sebou velmi souvisejí, a věřím že jste odborníci na svým místě. Mezi lidmi je rozšířeno dost mýtu ohledně poranění...

1) Pokud se strhne projev, který primárně rakovinou ani předrakovinným stadiem není, pak se z něj rakovina neudělá. Pokud v okamžiku zatržení je již rakovinné bujení přítomno...

Mám dva dotazy. V únoru e nám s přítelem narodil syn. Nyní je mu tedy 8 měsíců, narodil se s rozštěpem obličeje a má za sebou první operaci rtu. Vše zvládá výborně, hezky papá a...

K první části: Každé miminko má jaksi svůj čas, každé dítě je individualita a je třeba ji respektovat. Ano, jsou nějaké tabulky, kdy by zhruba mělo dítě co zvládat, ale jsou...

Neplodnost

| Dotaz od: Irena

Chci se zeptat 9 měsíců se pokoušíme o dítě ???? já mám už 2 přítel žádný a chceš jedno ještě brala jsem na podporu otěhotnění 4 měsíce a nepomohlo to mám sníženo štítnou beru...

Paní Ireno, jak Vám už napsala paní doktorka, je třeba objednat se do centra asistované reprodukce a provést důkladné vyšetření Vás i Vašeho partnera. U Vás vyšetření zahrnuje...

Cca 3 roky trpím erektilní disfunkcí a sníženým libidem. Prozatím řešeno sidenafilem. Hormonální nález: FSH, LH, prolaktin, celk.testosteron v normálu, SHBG zvýšené, volný...

Takové případy spadají do kompetence androloga a endokrinologa. Podrobnější vyšetřování bych indikoval, pokud byste se snažil o rodinu - genetické vyšetření a biopsie varlat...

Srážlivost krve

| Dotaz od: aneta

Pane doktore. Chtěla bych se zeptat. Jak pusobí na sebe hormonálni antikoncepce a srážlivost krve. Jaky jsou rizika?

Risiko trombózy hrozí nejvíce při Leydenské mutaci ,kterou je možno na genetickém vyšetření diagnostikovat

Vývoj miminka ve 37. tt

| Dotaz od: Silvie



Chtěla bych se zeptat jaká HA by byla pro mě nejvhodnější? V rodině máme problémy s žilním systémem, proto jsem musela v dubnu vysadit pilulky (Pramino) a jít na krevní...

Vyberte si nizkodávovanou antikoncepci,dobré zkušenosti jsou i s přípravkem Qlaira,který obsahuje přirozený estrogen příjemný den

Syndrom polycystických ovárii

| Dotaz od: Tereza

Chtěla jsem se zeptat.Asi před rokem mi byla zjištěna vyšší hladina kortizolu a také vyšší hladina testosteronu.Můj endokrinolog mě poslal na genetické vyšetření.Myslel si že se...

Sama píšete, že genetika potvrdila přítomnost genů pro kongenitální adrenální hyperplazii, tudíž o syndrom polycystických vaječníků se nejspíš nejedná, byť souběh těchto nemocí...

Časté revize a těhotenství

| Dotaz od: Lenka

V roce 2009 jsem otěhotněla, ale plodu se nevyvinulo srdce a došlo k zamlklému těhotenství. K potratu nedošlo a paní doktorka mě odeslala na revizi, která proběhla v pořádku. Po...

Šetrně prováděné revize,které nepoškodí svalovinu by vliv mít neměly, s druhou částí otázky se obraťte na genetika je to velice úzce specializovaný problém příjemný den

Těhotenství

| Dotaz od: petra

Jsem v 6+6t těhotenství, mám dva gestační váčky o vel. 14 mm a 9 mm. Jsou tam vidět embryonální struktury ale srdíčko ne. Mám se znepokojovat a kdy je srdíčko vidět? Ještě se...

Neznepokojujte se, stáří těhotenství vypočtené z data poslední menstruace je orientační a až ultrazvukové vyšetření stáří upřesní. Na příští kontrole uvidíte, jak se těhotenství...

Laparoskopie gynekologie

| Dotaz od: LENKA

CHTĚLA BYCH SE VÁS ZEPTAT,JSEM PO 2 SÍSAŘSKÝCH OPERACÍCH PO PORODU,PROČ UŽ DALŠÍ POROD NENÍ MOŽNÝ TED NÁM 7.3.09 ZEMŘEL 7.MĚS SYN MĚL VVV ROBINŮV SYNNDROM,A TED MĚ ČEKÁ...

Nelze takto zevšeobecňovat, netuším, co koho vedlo k tomuto výroku. Navrhuji vám, abyste si našla gynekologa se zkušenostmi a nechala se u něj podrobně vyšetřit. Podle stavu...

Leukemie

| Dotaz od: Iva

Měla bych dotaz ohledně leukemie. Poslední půl rok jsem neustále nemocná, když se mě nemoc po 14 dnech "pustí" za týden, objeví se nějaká jiná. Měla jsem záněty nosohltanu...

Váš dotaz je specifický, ale poměrně jednoduchý. Jste-li častěji nemocná, mám za to, že vám lékař dělá krevní odběry. Z těch se leukémie pozná. Asi se ptáte, zda by za tím vším...

Můj tatínek mě...

| Dotaz od: Karla

Můj tatínek měl rakovinu kosti - byla mu odebrána lícní kost, ale bohužel to bylo už v horším stádiu - zasáhlo to výše do hlavy - u oka a pak i uzliny. pamatuji si, že před...

Nepíšete přesně, jakým typem nádoru váš otec trpěl, zda to byl primárně nádor kostí nebo zda to byly metastázy z původně jiného ložiska. Obecně není nádorové onemocnění zcela...

Lázně po spont. potratu

| Dotaz od: Radka

Je mi 35 let a jsem zatím bezdětná. Měla jsem 2 spont. potraty, se kterými jsem byla i hospitalizována v nemocnici a byla provedena laparoskopie. Nedaří se mi otěhotnět a mám...

Http://www.zenska-neplodnost.cz/reprodukcni-centra

Neplodností je označována snížená nebo chybějící schopnost zplodit potomka. Tento termín neznamená kompletní neschopnost mít děti a neměl by být zaměňován se sterilitou. O...

 celý článek

Bolest v epigastriu

| Dotaz od: Kozielová

Prosím o rady. Již několik měsíců mám pocit píchání v břiše, nadýmání, občas říhání, návaznost na jídlo to většinou nemá, možná jen mléko občas působí projímavě. Někdy necítím...

Vážená slečno/paní, doporučuji Vám domluvit se s Vaším gastroenterologem na doplnění endoskopických vyšetření, případně CT nebo MR vyšetření. S pozdravem, MH.

Pane doktore, už několik se s manželem marně snažíme otěhotnět. Máme za sebou 2 neúspěšné IVF cykly, bezpočet inseminací. 3x se nám podařilo otěhotnět (1x po inseminací, 2x sami...

Paní Anno, nepíšete, jaká všechna vyšetření byla provedena - doporučuji kromě vyšetření hormonálního profilu také vyšetřit reprodukční imunologii a buněčnou imunitu...

Chtela bych se zeptat, zda by jste mi mohl poradit. 1.5.2015 jsem byla na ockovani proti klistove encefalitide asi kolem 10.hodiny. Po chvili jsem pocitila "tezkost"...

Paní/slečno Eliško. Velice se omlouvám, ale obávám se, že do řešení Vašeho problému příliš nového nevnesu - další postup byste měla řešit s Vaším "hlavním" ošetřujícím lékařem...

Bojím se rakoviny

| Dotaz od: Tereza

Chtěla bych se zeptat jestli tyto příznaky mohou být vážné či nikoliv. Je mi 17let a všechny ženy z mé rodiny měli rakovinu, ale až po třicítce. Proto se snažím hlídat jestli...

Milá terezo,pokud u Vás ženy po třicítce mají rakovinu, pak je jistě na místě jejich genetické vyšetření a dle výsledku pak event.testování i zdravých příbuzných! Co se týče Vás...

Zánět močového měchýře

| Dotaz od: Martina

Jsem po operaci, kdy mi dělali cystoskopii s biopsii a po Otisově uretrotomii. Nález zněl von Brunovy čepy, zánět smíšený. Co to prosím je, jak se léčí? Dostala jsem na týden...

MArtino. Von Brunnovi čepy je histologické pojmenování pro změny na sliznici močového měchýře. Vyskytují se často při chronickém zánětu, taky se v odborné literatuře objevují...

In vitro fertilizace (IVF) je převratnou metodou v léčbě neplodnosti úspěšně fungující už téměř 30 let. Existují však také nějaká rizika?

 celý článek

Pri prestupu k nove rodinne lekarce po prestehovani mi byla pri krevnich testech zjistena hypofunkce stitne zlazy. Navic jsem prave ve 14 tydnu tehotenstvi. Nikdy predtim mi...

Nemějte obavu, funkce štítné žlázy není dramaticky snížená, ale musíte brát léčbu. Vaše dítě by mělo být v pořádku. Alternativní metody léčby nemají žádný význam. Genetické...

Ehler danlosuv syndrom

| Dotaz od: Zdena

Chtela jsem se zeptat. Jak dlouho trva na genetice nez zjisti ci naopak Ehler-Danlosuv syndrom. Nikde jdem se to nedocetla, jen ze to trva dlouho ale kolik je to dlouho? Na...

Genetické vyšetření- všeobecně - může být opravdu velmi zdlouhavé, protože se často provádí v různých laboratořích v Evropě či mimi Evropu- podle typu vyšetření. Nicméně 6...

Vysoká srážlivost krve

| Dotaz od: Lenka

Moje mamka prodělala ve věku 48 let mozkovou příhodu a při genetickém vyšetření krve jí zjistili: genetická trombofilie typu mutace fV, II negativní, ale opakovaně zjištěna...

Zvýšení hladiny FVIII nad 150% bez souvislosti se zánětem se objevuje asi u 10% populace a je provázeno zvýšeným rizikem vzniku trombózy. Případné užívání hormonální...

Zánětlivé hnisavé ložisko

| Dotaz od: Kamila

Prosím Vás o radu. Před třemi lety mi byla vtržená 3ka na hoře, potom zbroušené zuby 4,5,6 a nasazen můstek. Po cca 6 měsících opět ložisko nad můstkem. Následně sundání můstku...

Vážená paní Chlopková. Děkuji za dotaz a podrobný výčet a podrobnosti, jež mi velmi napomáhají vhodně odpovědět. Dle Vašeho popisu obtíží soudím, že chyba se stala již na...

Šilhaní miminka

| Dotaz od: Kámo

Chci se optat mam 5mesicni dite a ja silham a mam 9 dioptrie, otec ditete ma oci zdrave. co dite po me podedi a co nemusi podedit ? je moznost ze nebude nosit bryle? dekuji Káma

Je možné že podědí dioptrickou vadu, nebo šilhání, případně obojí ale také může mít zcela v pořádku. Vše je o průraznosti genů rodičů. Pokud má Vaše rodina více jedinců s...

Odběry v těhotenství

| Dotaz od: Ivana

Jsem na začátku druhého tehotenstvi a mám veliký problém s odebíráním krve. Strašne moc mě to stresuje, propadam panice, prostě to tak je. Jednou za čas, to člověk prostě vydrží...

Nutit vás k tomu samozřejmě nikdo nebude,ale považuji to za velice nerozumné, odběr z prstu je méně přesný nehledě na to že není vyloučeno že v průběhu porodu bude nutné podat...

Ivf

| Dotaz od: Ivana

Jsem krátce po 2. neúspěšném IVF. Přemýšlím o všech verzích neúspěchu, mám Enodometriozu 4. stupně. 1. IVF -krátký protokol proběhl kompletně špatně (zavádělo se velmi slabé...

Paní Ivano, krevní skupina při snaze o otěhotnění nehraje roli. Ani krevní skupina Vašeho partnera. Nepíšete, jaká máte provedena vyšetření. U nás u každého páru provádíme...

Hodnoty amh

| Dotaz od: Veronika

Pane doktore, byly mi naměřeny následující hodnoty testu AMH: Hodnota: 23,17 µg/l | | |* | Ref.mez: 0,17 - 7,37 Již 8 měsíců dostávám injekce od p. gynekologa na...

Paní Veroniko, hodnota AMH značí dobrou ovariální rezervu, což se ve Vašem věku dá předpokládat. Spíš doporučuji řešit potíže s nepravidelným cyklem nejen injekcemi...



Podezření na celiakii

| Dotaz od: Věra

Jsem astmatička a kolem 30. narozenin se u mne raketovou rychlostí začaly objevovat alergie a potravinové intolerance (momentálně vím o těchto: para ořechy - kafr - oregano...

Uričitě byste měla podstoupit alergologické vyšetření, existují genentické testy na celiakii, ale dají se vyšetřeit i protilátky proti tkáňové transglutmináze a endomiziální...

Těhotenství - rizika

| Dotaz od: Adéla

Tento rok mi bude 31 let a s přítelem jsme se rozhodli, že už je na čase si pořídit miminko.Chtěla jsem se zeptat na rizika s tím spojená. Jaká je ideální doba pro početí od...

Dobrý večr, po vysazení hormonální antikoncepce není potřeba dělat žádnou "čistící" pauzu, otěhotnět můžete klidně hned po vysazení. U dlouhodobých uživatelek se občas stává, že...

Studie u albánských přistěhovalců v severní Itálii prokázala vliv v minulosti prodělané infekce i životního stylu na rozvoj alergie a astmatu. Sledování zdravotního stavu...

 celý článek

Nizky testosteron

| Dotaz od: emil

Je mi 31. v detstve a v puberte si ma vsetci mylili s dievcatom. v puberte som nemutoval, nemal som pubertalne spravanie ako ostatni rovesnici. vzdy som bol vysokej, stihlej...

Hladina testosteronu je skutečně při dolní hranici, chybí mi ale vyšetření volného testosteronu...tedy toho účinného ve tkáních. Podle nízké hladiny LH a FSH však nevypadá, že...

Ztráta vlasů

| Dotaz od: Lenka

Je mi 30 let a s přítelem plánujeme miminko. Můj bratr má alopecii (nemá vlasy a ochlupení), chtěla jsem se zeptat, zdali mohu prostřednictvím genet. testů zjistit, zda tato...

Alopecie by neměla být dědičná, neměla by se geneticky přenášet. Něco jiného je, že alopecie má genetický podklad, to znamená, že se sejdou a uspořádají geny tak, že pak tato...

Problémy s menstruaci

| Dotaz od: Tereza

Můj doktor mi zjistil,že mám vysoký kortizol a taky že má zvýšený testosteron.Brala jsem Hydrocortison jenže jsem začala příbírat na váze.A tak mi ho lékař vysadil.Endokrinolog...

Je to otázka názoru osobně si myslím že by gynekologická léčba měla započít po ukončeném 15 roce věku. Příjemný den

Byla mi zjištěna mutace genu MTHFR, je to mutace C677T. Když jsem byla na odběru krve vyplňovala jsem dotazník ve kterém byla i otázka zda užívám HA, v té době jsem ji ještě...

Mutace v enzymu methylentetrahydrofolátreduktáze patří mezi tři jednoznačně nejrozšířenější genetické dispozice k trombofilii v evropské populaci. Antikoncepci v hormomální...

Chlapec 9 let, dlouhodobé problémy- občasné otoky kloubů i měkkých tkání /jícen, varlata, zv. slezina, břicho/, často zvětšené uzliny, lososová vyrážka či fleky po těle/zvláště...

Ohledně gastroskopie, edém není kontraindikací pro provedení vyšetření. Před vyšetřením bych ale sdělila tyto Vaše dotazy lékaři. Spíš je otázné, jestli vyšetření přinese nějaké...

Mám zdravou tříletou holčičku-8.10.2008 cisařský řez.ted od ledna mi bylo zjistěno že mám štítnou žlázu a beru léky euthyrox 50 a ted jsem jsem prodělala 20.7.laparoskopii...

Darování vajíček další otěhotnění neovlivní,risiko výkonu je minimální,ale s darováním bych se poradil při testech, zda je to vhodné při Euthyroxu Příjemný den

Neplodnost

| Dotaz od: Naďa

Snažíme se s partnerem už 12 let o miminko, jsem z pohledu lékařů zdravá, nikdy jsem nebyla těhotná, jsem po operaci děložního čípku, rok 2010, jsem po operaci slepého střeva...

Paní Naďo, nepíšete nic o výsledcích vyšetření u partnera, ale já bych nyní doporučil komplexní vyšetření Vás i Vašeho partnera a naplánoval efektivní léčbu IVF. 12 let je...

Bioquant a tromboza

| Dotaz od: Petr

Vážená paní doktorko,prosím o Váš názor (popř. názor Vašich kolegů) na použití přístroje BIOquant. Je mi 44 let, nedávno jsem prodělal malý chirurgický zákrok na koleně, ovšem...

Podle informací na stránkách distributorů není léčba warfarinem kontraindikací k užívání Bioquantu. Sám však nemám s používáním Bioquantu žádné zkušenosti a spíše o jeho...

Odchylky v odběrech krve

| Dotaz od: Jiří

Protože jsem měl problém s chozením, tak mě doktorka vyšetřila a byla mi zjištěna tromboza v pravé noze. Nyní mám již rok, po vyšetření a půl roku od ukončení léčby. Nyní my byl...

V odběrech není nic zásadního, odchylky od normy jsou zcela hraniční a nebudou znamenat žádnou zásadní patologií, sledovala by jsem hodnotu hemoglobinu v červených krvinkách, ta...

Problémy s otěhotněním

| Dotaz od: Pera

Pane Doktore, po více než rocní snaze o těhotenství jsme se s partnerem obrátili na CAR s prosbou o pomoc. Předtím léčba gynekologem Clostilbegyt 3 měsíce, ale bez dalších...

Paní Petro, ano, na základě výsledků (pozitivní protilátky na ovarium a zona pellucida, SPG morfologie 1%) doporučuji IVF, oplození oocytů metodou ICSI. Téměř všechny...

Suchý kašel u dítěte

| Dotaz od: Eva

Chtěla bych se zeptat syna (2roky) už pul roku trápí často se opakující zejména noční suchý kašel. Je bez teplot s občasnou rýmou. Může to být cystická fibróza, když...

Pokud všechna vyšetření na cystickou fibrózu byla negativní, možnost této diagnozy je prakticky nulová. Spíše se může jednat o rozvoj alergického onemocnění ( astma bronchiale...

Nemožnost početí

| Dotaz od: Petr

Obracím se na Vás se žádostí o obecné sdělení Vašeho osobního názoru na náš případ neplodnosti. S přítelkyní máme problémy s početím. U mě se našly snížené hodnoty...

Pane Petře, vzhledem k výsledku spermiogramu bych na zázraky nečekal a šel cestou IVF. Nelze předpokládat, že by se parametry spermiogramu mnohonásobně zlepšily. I inseminace...

Jak pribrat na vaze

| Dotaz od: Tomas

Prosim o radu. Je mi 30let,merim 171cm a vazim 48kg. At delam cokoliv,jim cokoliv,tak nepriberu ani 1kg. Jsem z toho uz zoufaly a stydim se za to jak vypadam! Snazim se jist vse...

Záleží samozřejmě i na genetické výbavě, jestliže je či byl někdo z vašich nejbližších příbuzných stejné konstituce, není třeba se hned obávat nějakého onemocnění. V opačném...

Rakovina dělohy

| Dotaz od: Jana

Je mi 27 let. Mé matce byla diagnostikována rakovina dělohy, následně do roka na ni zemřela, bylo ji 30 let (dědeček zemřel na rakovinu plic a hrtanu - silný kuřák (72 let...

Milá Jano, péči o své zdraví jste pojala opravdu vzorně ! Ačkoliv Vaše maminka zemřela velmi mladá a v rodině se vyskytují další nádorová onemocnění, namyslím si, že byste měla...

Mezi chyby, kterých se neplodné páry dopouštějí, patří neustálé odkládání umělého oplodnění a zařazení této terapie na dobu "až bude nejhůř". Partneři se pak po letech...

 celý článek

Trombóza hlubokých žil

| Dotaz od: SIMON.PHOENIX

V lednu letošního roku mi byla dioagnostikována trombóza hlubokých žil. Při molekulárně genetickém vyšetření mi bylo zjištěno : Faktor V Leiden(1691 G>A) G/G - nebyla...

Simone Phoenixi! Popsaná mutace postihuje metabolismus kyseliny listové a způsobuje tak vysokou hladinu homocysteinu. Ten pak zvyšuje riziko svého nositele k cévním příhodám...

Paní doktorko,moc bych Vás prosila o radu. Můj poblém spočívá v tom,že mám 7 letého brášku,který přibližně 4 měsíce bere Essentiale Forte N,drží dietu a na začátku měl hodnoty...

Poměr ALT/AST se řeší, pokud jsou obě hodnoty vyšší než 1... Hodnoty Vašeho bratra jsou obě pod 0,5, což jsou zcela normální hodnoty - v tomto případě je jedno, jestli je...

Marná snaha o dítě

| Dotaz od: Andrea

Chtěla bych se Vás zeptat, docela mě i mého přítele už to delší dobu trápí, protože oba bychom miminko moc chtěli. V listopadu loňského roku jsem potratila (v 1. trim.), znovu...

Paní Andreo, doporučuji navštívit centrum asistované reprodukce a provést vyšetření Vás i Vašeho partnera. U nás u každého páru před zahájením jakékoliv léčby provádíme...

Potrat

| Dotaz od: Jana

Mela bych dotaz ohledne reseni potratu. Jiz 3x jsem potratila, vzdy v 8-9. tydnu, geneticke i imulogicke vysetreni je v poradku. Chtela bych se zeptat, co se da delat dal proto...

Nepíšete, zda je v pořádku gynekologické vyšetření, přesněji zda je v pořádku děloha. Pokud to nebylo zjišťováno (alespoň sonograficky, ale lépe hysteroskopicky - prohlédnutím...

Test plodnosti

| Dotaz od: Dominika

Ráda bych se zeptala, mohla bych nechat otestovat svou plodnost přestože se o dítě ještě nesnažíme? Moc mi na tom záleží, protože jediné, co si do budoucnosti přeji je mít dítě...

Otěhotnění je možné již v následujícím cyklu po vysazení antikoncepce. Test plodnosti jako takový neexistuje, u muže je možno provést spermiogram který dá jasnou odpověď o...

Opakující se potraty

| Dotaz od: Simona

Minulý rok v říjnu jsem prodělala zamlklý potrat v 13tt, následovala revize dělohy. Na jaře letošního roku jsem znovu otěhotněla a bohužel opět potratila v asi 6tt, samovolně...

Paní Simono, doporučuji komplexní vyšetření Vás i Vašeho partnera. Kromě hormonálního profilu doplněného o vyšetření hormonů štítné žlázy doporučuji vyšetření reprodukční...

Odběr plodové vody

| Dotaz od: Andy

Je mi 35 let a mám 12letou dceru a 9letého syna. Nyní jsem v osmém týdnu těhotenství alékař mě upozornil, že budu muset na genetické vyšetření. Opravdu je nutný odběr plodové...

Nemusíte - je to na dobrovolném podkladě a na základě rozhodnutí matky (rodičů). Podepíšete tzv. negativní revers že nesouhlasíte ( aby bylo ev. riziko na vás a ne na...

Kdo je otec

| Dotaz od: Rachel3

S manželem provozujeme nechráněný sex po dobu asi 1 roku. Teď jsem v 5. týdnu těhotenství.Bohužel, nejsem si úplně jista, kdo je otcem. Poslední menstruaci jsem měla 14. 2. 2015...

Vážená paní Rachel3, rizikové sexuální chování je rizikové jak z hlediska otěhotnění, tak z hlediska přenosu některých infekcí. Spoléhání na tzv. plodné dny nepatří ke...

Bolest hlavy

| Dotaz od: Karolína

Děkuji za velmi rychlou odpověď (viz níže), měla bych ještě jednu prosbu: co laicky řečeno nález znamená-nejvíce mě děsí slovo deviace? Děkuji mockrát bolest hlavy Dobrý den...

Deviace je vychýlení do strany /obecně/ a turicefalie je zvláštní tvar lebečních kostí, jakoby mírně do špičky nebo do kopule. Tyto "závady" mohou být pouze popisem anatomických...

Špatný triple test

| Dotaz od: Hanule

Letos mi bude 31 a jsem podruhé těhotná(mám již 3-letého syna). V 16 tt (PM 18.10.09) mi byl udělán screening krve, s tím, že výsledek je pozitivní - vysoká hodnota MS-AFP: 131...

Redakce se omlouvá za prodlevu v odpovědi. V průběhu těhotenství hladiny sledovaných hormonů kolísají. Je proto klíčové odebírat je ve správném časovém období těhotenství. Jinak...

Cystická fibróza

| Dotaz od: Michaela

Mám asi rok trvající problémy se zažíváním (křeče do břicha, nevolnost, pocit těžkosti..) Kolonoskopické vyšetření neukázalo problém. Také jsem byla na genetickém vyšetření...

Vážená slečno/paní Michaelo, zdravý nosič patologické alely genu pro cystickou fibrózu nemá obvykle žádné zdravotní obtíže, související s touto genetickou poruchou. S pozdravem...

Opakované zamlklé potraty.

| Dotaz od: Lída

Paní doktorko. Je mi 27let a mám 4letého syna z prvního těhotenství. Těhotenství probíhalo bez problémů, porod proběhl v termínu za pomocí kleští. V roce 2009 jsem v srpnu...

Genetické vyšetření skutečně není nutné. Pan doktor má pravdu, jednou jste již dítě donosila, je velký předpoklad, že se to podaří i nadále. Příčina potratů dost často není...

Hubenost

| Dotaz od: Petr

Jsem velmi hubený, na hrudníku mi jsou vidět všechna žebra a nohy ani nemůžu ukazovat, ty jsou pouze kost a kůže. Také mám dlouhodobě značné tmavé kruhy pod očima. Jím...

Zkuste gastroenterologii, měla by se vyloučit alergie na určité potraviny (lepek, kravské mléko - i když Vám v běžném životě "nic nedělají"), také bych zkusila endokrinologické...

Z důvodu opakovaných potratů jsme byli s manželem odesláni na genetické vyšetření, které u manžela odhalilo 3% získané chromozomální aberace (ostatní vyšetření ok). Momentálně...

Spektrum abnormalit je velmi rozsáhlé a může mít různě závažný klinický význam. Konkrétní riziko se tedy nedá na základě vašeho dotazu nijak blíže specifikovat. Zdravý životní...

Komplikovaný problém

| Dotaz od: Zuzana

Chcela by som sa s vami poradiť. Co môže spôsobovať znížený objem ejakulátu u mladého muža? objem po 7 dnovej abstinencii nedosiahol ani 1 ml, po 3 dnovej iba 0,2 ml ! a...

Děkujeme za Váš e-mail. Snížený objem ejakulátu svědčí pro nedostatečnou funkci semenných váčků a prostaty, nejčastěji při nedostatečné tvorbě testosteronu, která je častá při...

Dědičnost rakoviny ledin

| Dotaz od: Lenka

Můj bývalý manžel prodělal rakovinu ledviny, kdy mu byla tato ledvina odstraněna. Máme 22 letého syna a 15 letou dceru a manžel mi vzkazuje, abych nechala dětem vyšetřit krev...

Vážená paní Lenko, vzhledem k tomu, že naprostá většina nádorů ledvin není podmíněna vrozenou genetickou dispozicí, lze očekávat přínos genetického testování pouze u malé...

Zvýšené jaterní testy

| Dotaz od: Jaroslav

Vážený pane doktore, dne 8. 10. jsem byl na odběrech krve po prodělané střevní infekci, kde mi byli zjištěny zvýšené jaterní testy s hodnotami Bilirubin 44,8; Bilirubin konj. 8...

Vážený pane Jaroslave, příčinou zvýšení "jaterních testů" může být leccos (včetně vlivu řady virů postihujících trávicí trakt) a normalizace může trvat mnoho týdnů. Hladina...

Chtěla jsem se optat jak se přesně jmenuje přístroj a kde ho aplikují s kterým se dá zjistit na co člověk onemocní či může zemřít. Slyšela jsem že cena tohoto vyšetření stojí...

Přiznám se, že takový medicínský přístroj, který by sám jediný určil, na co člověk onemocní nebo zemře, neznám. V lékařské praxi se používá k odhadnutí budoucícho zdravotního...

Anomálie počtu chromozomů způsobují nevyváženost genetického materiálu, která zapříčiňuje různé patologické stavy. Pohlavní chromozomy podmiňují správný vývoj pohlaví.

 celý článek

Chtěla bych s přítelem dítě, bylo by to naše první. Přítel má z předchozího vztahu již dceru. Přítel při narození měl rozštěp patra, měla to i jeho matka, ale jeho dcera to...

Doporučuji Vám dojít i s partnerem na genetické vyšetření. Tam se dozvíte, zda nejste nositeli nějaké mutace, která v nesprávné kombinaci pak může způsobit některou z...

Neplodnost

| Dotaz od: radka



Vypadavanie vlasov :(

| Dotaz od: Sima

Mam 16 rokov a asi pred 3 mesiacmi mi zacali postupne padat vlasy najskor 50 denne a stale viac a viac a teraz je to tak 500 ked si ich umyjem a ucesem :( mam spavene testy na...

Simo! Důvodů vypadávání vlasů je velmi mnoho a tak Vám na dálku nijak nepomohu. Velmi Vám doporučuji obrátit se na lékaře, který se zabývá holistickou (celostní) medicínou.

Genetická vada ??

| Dotaz od: Martina

Včera mi zavolal lekař že se mám k němu dostavit. V 1 trimestu mi delali screening byl negativní. Ve 2 trimestru byl screening také negativni ale mám se dostavit na genetické...

Jedná se o vyšetření zda není chromozomální porucha patrně to bude z důvodu věku více než 35 let váš lékař který situaci zná vám to vysvětlí, nemějte obavy. Příjemný den

Je mi 30 let a s manželem se snažíme o miminko cca 5 let. Problém je v tom, že od 15 let mám nepravidelnou menstruaci a to tak, že pokud neberu DUPHASTON tak nedostanu měsíčky...

Paní Petro, nepíšete o vyšetřeních, která byla provedena, o tom, jak probíhala stimulace, apod. Můžete mi, prosím, napsat, jak byla provedena stimulace, jak byla dlouhá, čím...

Neplodnost

| Dotaz od: Daniela | z mobilní aplikace

Pane dokrore,s přítelem se už skoro pol roka snažíme o miminko. Začátkem prosince byl přítel na vyšetření spermigramu,kt.dopadnul nasledovně.Chci se zeptat co můžem dělat aby se...

Paní Danielo, vzhledem k Vašemu věku bych doporučil moc dlouho nečekat a důkladně vyšetřit Vás i partnera. V našem centru u každého páru před zahájením jakékoliv léčby...

Virová hepatitída c

| Dotaz od: veronika

Chcem sa spytat robili mi klasicky odber krvi na zaciatku tehotenstva kde vysiel nejasny vysledok na hepatitidu typu c po mesiaci mi zopakovali odber a vysla slabo pozitivna...

Veroniko, nevím přesně co znamená nejasný a následně slabě pozitivní výsledek na VHC a jaký důsledky a hlavně co pro potvrzení či vyloučení této závažné diagnózy Váš gynekolog...

Růst penisu a varlat

| Dotaz od: Tomáš

Zachvíli mi bude 15 let a pořád mám malé varlata a penis, může růstu škodit masturbace ? a jak dlouho penis a varlata rostou aspoň do průměrné velikosti ? děkuji

Délku penisu je možné ovlivnit jen částečně, a to ale hlavně pokud ještě vaše tělo roste. Vzhledem k tomu, že máte i malá varlata, bude nutné vyšetření i hormonálních hladin...

Ačkoliv porodnost u nás celkově roste, stále existuje určité procento žen, kterým se přirozenou cestou otěhotnět nedaří. Příčin neplodnosti je celá řada. Lékařská věda je však...

 celý článek

Odstranění méčných žláz

| Dotaz od: Lucie

Chtěla jsem se zeptat zdali je možnost v ČR nějakého preventivního odebrání mléčných žláz.Pokud ano zdali je to nějak zpoplatněno a kde a kde.Děkuji

Milá Lucie, preventivní odstranění mléčných žláz v ČR možné je. Předpokládám, že máte na mysli preventivní odstranění mléčné zlázy z důvodu zvýšeného rizika rakoviny prsu. Je to...

Triple test

| Dotaz od: Claca

Ráda bych se zeptala na Váš názor,mám za sebou odběr choriových klků s negativním výsledkem,přesto mě gynekolog přesvědčoval,že si mám nechat udělat i triple test,není v tomto...

Redakce se omlouvá za opožděnou odpověď. Odběr choriových klků slouží ke genetické diagnostice plodu a je upřesňujícím vyšetřením po triple testu a jiných screeningových...

Malé bříško v graviditě

| Dotaz od: Kristina

Mám takovou starost. Jsem ve 24. týdnu těhotenství měřím 180cm a auktuální váha je 70kg původní váha byla 64kg. No a setkávám se s názory ,že mám poněkud malé bříško, né že bych...

Jistě jste byla na ultrazvukovém vyšetření, kde se měří všechny důležité proporce miminka. Pokud toto vyšetření bylo vpořádku, nemáte se čeho obávat. Při vaší výšce samozřejmě...

Pani doktorko, syn přibližně od 6M věku přestal přibírat na váze a skoro neroste. Do té doby nebyl problém. Porodní váha 3300g, 52 cm. Kojen do 9 měsíce. v 6 týdnech 5030 g...

Vaše paní doktorka zřejmě než alergii na lepek myslela celiakii - což je patologická reakce imunitního systému po požití lepku, ale není to klasická alergie. Příznaky mohou...

Těhotenství

| Dotaz od: Jana

Chci se zeptat, zda je možné otěhotnět 5dní před menstruací. Měla jsem nechráněný pohlavní styk. Menstruaci jsem dostala v termínu a co do počtu dní byla normální. 3 týdny po...

Otěhotnění je možné,záleží na tom,kdy došlo k ovulaci z normálního krevního obrazu se gravidita nepozná,na to je specifický HCG test,Měření ultrazvukem je přesné,proberte s vaší...

Testy na žilní trombozu

| Dotaz od: Markéta

Pane doktore,chtěla jsem se zeptat jestli je možné během uživání HA ,si udělat testy na žilní trombozu ? Před braním HA jse si testy nenechala dělat,ale ted bych se ráda...

Zde je vyčerpávající odpověď. Mutace v genu pro koagulační faktor V (leydenská mutace) je nejběžnější genetickou predispozicí k trombózám. Proto by gynekolog, pokud chce...

Hluboá žilní tromboza

| Dotaz od: Hana

Letos v červnu jsem měla hlubokou žil.trom. v pánvi. Byla mi provedena trombolýza, nepodařilo se však plně rozpustit tromb. Užívám nyní Warfarin, beru Detralex. Jelikož se různí...

Hano. Nejsou mi známé okolnosti, za jakých k trombóze pánevní žíly došlo (operace? ulehnutí na lůžko na několik dnů? dluohá cesta? spontánní trombóza?). Taky neznám u Vás...

Vysledky krve

| Dotaz od: Blanka

Mam doma 2 deti s rozstepem a ted cekame3.BYla jsem na 1.velkem uz.vse vypadalo dobre ted mam vysledky krve a na druhy velky uz.mam jit az 19.6.pani doktorka my k vysledkum krve...

K té laboratoři Vám toho moc neřeknu, každá laboratoř má trochu odlišné referenční hodnoty. Co se týče plodové vody, lze zjistit genetickou vadu, rozštěp zjištěn být nemusí. To...

Caste potraty

| Dotaz od: Dana

Byla jsem jiz nekolikrat na IVF: - 05/06 uspesne IVF - narozeni syna - 09/08 neuspesny KET - 10/08 uspesny KET - potrat v 5 tydnu - 07/09 uspesne IVF - zamlkle tehotenstvi...

Dano. Zavedením IVF do praxe hodně fušujeme přírodě do kuchyně a nemusí to být vždy k dobrému (nezralý kardiovaskulár. systém, zvl endotel, velké procento komplikací po porodu...

Informace

| Dotaz od: Hana

Je mi 34 let.Moje babička zemřela na rakovinu dělohy a maminka před rokem na rakovinu vaječníků.Chci se zeptat zda bych mohla mít nárok na odebrání dělohy a vaječníků.Můj lékař...

Odebrání dělohy z důvodu obav z rakoviny pravdu není moc moudré řešení, hlavně by vás mohlo omezovat mnohem víc, než by byl přínos. Jistě se dá vymyslet nějaké opatření, které...

Následkem otoku mozku (původně prasklá cévka) zemřela naše rodinná kamarádka ve věku 26 let. Jsme zcela v šoku, jak se taková věc může stát mladému zdravému člověku? Nijak se...

Krvácení do mozku má více příčin, nejčastěji krvácení do mozkové tkáně následkem prasknutí cévy (krvácivá cévní mozková příhoda - nejčastější příčinou je vysoký krevni tlak...

Ivf

| Dotaz od: Zuzana

Chcela by som Vás poprosiť o radu.Som po dvoch neuspešných IVF. 1ivf/13 vajíčok,1ET,2KET. 2ivf/7 vajíčok,1ET s dvoma embryami..IVF som podstúpila z dôvodu odstranenia oboch...

Paní Zuzano, centra mezi sebou velmi liší a ne všude dostanete za stejné peníze totéž. Můžete jen pátrat a zjišťovat si informace, obejít více center a porovnat si nabídku. Pak...

Padání vlasů

| Dotaz od: Pavel

Pane doktore, je mi 21 let a za poslední dva roky mi značně prořídly vlasy a zvětšily se kouty. V posledním zhruba půl roce si všímám, že po vypuštění vany zbývá ve vaně...

Vážený pane Pavle, nejčastější příčinou padání vlasů je přirozené stárnutí organizmu. Padání vlasů z důvodu kožních onemocnění se vyskytuje mnohem méně často. Pokud máte...

Hemeroidy?

| Dotaz od: Michaela

Poprosila bych Vás o radu. Před rokem jsem absolvovala kolonoskopii pro bolest a krvácení z konečníku. Při vyšetření pohledem a prstem, mi byla diagnostikovaná an.fisura na č.6...

Michaelo, v tomto případě je velmi obtížné rozhodnout na základě virtuální konzultace. Spíše bych se přikláněl k tomu, že se bude jednat o recidivu fisury. Trombus by...

Prásky na hubnutí

| Dotaz od: čisarová

Chtěla bych se zeptat jsem v 8 týdnu těhotenství a minulý měsíc aniž bych věděla že jsem v jiném stavu jsem brala prášky na hubnutí XLS medical. zítra mám jít na genetické...

Neužívejte XLS Medical vázání kalorií z tuků během těhotenství ,konsultaci vám nejlépe skutečně poskytne genetik. Příjemný den

Biopsie-celiakie

| Dotaz od: Aneta

Paní doktorko,předem děkuji za info ohledně mého dotazu ze dne 1.3.2011. Chtěla bych se Vás ještě touto cestou zeptat,zda změny na tenk.střevě /dle biopsie na podezření...

Celiakie má svůj typický nález při histologii, při odběru se může stát, že se vzorek odebere třeba na okraji postižené tkáně, nebo v různém stadiu onemocnění, kdy ještě nejsou...

Odstraneni delohy i vajecniku

| Dotaz od: Markéta

Paní doktorko. Prosim vás o váš názor. Je mi 36 let a jsem 8 mesicu po operaci děložního čípku. Kde mi původně chteli vzit uz cely spodek. S tim jsem nesouhlasila, protoze jsem...

Milá Markéto, předně gratuluji k těhotenství a moc držím palce, aby vše proběhlo hladce a v pořádku! Chápu Vaši nejistotu stran odstranění vaječníků. Přece jenom odstraněním...

Mám sestru 63 let, které se asi před čtyřmi lety začalo velmi zvětšovat břicho. Hned pod prsy má trup podobný obrovskému bubnu. Asi před dvěma lety požádala praktickou lékařku o...

Vážená paní Věro! Vyšetření ultrazvukem je obecně schopno spolehlivě zachytit útvary velké asi půl cm (a větší). Hodně záleží na zkušenosti vyšetřujícího, kvalitě přístroje...

Leydenská mutace

| Dotaz od: Irena

Mám leyd.mutaci homozygo,je mi 49 let,3 deti. Nyní je moje 28letá dcera těhotná,a když upozornila lékařku n gynekologii,nereagovala na to. Ptám se,jak velké je iziko,že dcera má...

Bylo by zapotřebí zjistit,zda dcera má Leidenskou mutaci a další postup zvolit podle výsledku, vyšetření provedou na genetickém oddělení .Leidenská mutace je dědičná a proto...

Ráda bych se na Vás obrátila s žádostí o radu. Nevím, jestli mají všechny projevy spolu něco společného, ale raději to ucelím. Zhruba před půl rokem jsem prodělala střevní...

Děkuji za podrobné vylíčení příznaků a snahu zahrnout všechny jednotlivosti. Bohužel, Vaše potíže jsou necharakteristické a takto na dálku bez možnosti Vás vyšetřit a znalosti...

S pritelem se uz 2 roky snazime o miminko ale stale nic . oba dva jsme kuraci (cca 5-10cig. Deně) nijak nemocní nejsme jen ja trpum na polesti a zablokováni C pateře . snazi me...

Paní Terezo, doporučuji neřídit se radami gynekologa a navštívit centrum asistované reprodukce a provést vyšetření Vás i Vašeho partnera. Pro Vaši představu, u nás provádíme u...

Chemoterapie a tehotenstvi

| Dotaz od: Marketa

Rada byc vas poprosila o radu.Muj manzel se leci na nezhobnej nador mozku a bere chemoterapii telozolomide a to 5prasku v 1mesici.Stalo seto,ze jsem nechtee otehotnela a rada...

Možné to samozřejmě je, přesto bych ale doporučoval o uvedené skutečnosti informovat ošetřujcího lékaře. Je totiž třeba provést genetické vyšetření plodu. Hezký den.

Chci se zeptat, zda by u pacienta s cystickou fibrosou mohl být krevní obraz v normálu. Mám obavu o dceru. 4roky. Má dlouhodobé problémy s bolestmi bříška a průjmy. Paní...

Souhlasím s Vámi, pokud průjmy trvají delší dobu (typicky "mastná stolice s vysokým obsahem tuků), může jít ve spojení se záněty dýchacích cest o příznak cystické fibrózy, dále...

Svalová dystrofie

| Dotaz od: Tereza

Chtěla bych se zeptat, zda je bezpodmínečně nutné znát ke genetickému vyšetření na přenašečství genu svalové dystrofie přesný typ této nemoci, na kterou příbuzný zemřel před 22...

Čím přesnější informace jsou k dispozici, tím lépe. Pokud totiž není znám ani typ dedičnosti, ani není potvrzen přenos, nelze onemocnění za dědičný prohlásit. Hezký den.

Těhotenství a doxybene

| Dotaz od: Eliška

Přibližně týden před ovulací jsem dobrala Doxybene. Nyní jsem zjistila, že jsem těhotná cca 6 týden. Doxybene jsme brali s manželem 14 dní. Může mít špatný vliv na embryo? Hrozí...

Doxycyklin může mít negativní vliv především na vývoj kostí a zubů a činnost jater. v takto časném stadiu těhotenství se teprve množí buňky zárodečných listů a tyto orgány se...

Správný postup?

| Dotaz od: radana

1.Vyšel mi pozitivní tripple test,což jsem zjistila až jsem studovala doporučení na genetické vyšetření do Zlína.Lékař mi k tomu neřekl nic.Na netu jsem se dočetla,že test je...

S možností amniocentezy je nutno počítat, screening v prvním trimestru mezi 10-12 týdnem není rutinní vyšetření které by bylose provádělo vždy.Ohledně výtoku další postup bude...

Slovo aneuryzma jste mohli zaslechnout v nedávné době ve spojení jednak s vynikajícím českým hercem Radoslavem Brzobohatým, jednak také s významným českým spisovatelem Michalem...

 celý článek

Podvýživa

| Dotaz od: milada

Mám 11 letou dceru která ve svém věku už o moc zaostává váhově i výškou oproti svým vrstevnicím. Od narození špatně jedla, neustále to řeším s naším pediatrem, ale ten to...

Vaše dcera je svojí váhou a výšku velmi těsně u dolní hranice normy. Vzhledem k tomu, že vy i manžel jste malého vzrůstu, bude i dcera pravděpodobně malá. Neznám přesnou...

Otec má geneticky podmíněný (delece) oligodendroglyom, prastrýc na něj pravděpodobně zemřel. Přítelův otec zemřel na blíže neurčený nádor mozku (tehdy se to moc nezkoumalo). Je...

Určitě, při velkých nemocicích existuje oddělení a ambulance genetiky. Vyhledejte si nemocnici, která je pro vás vyhovující a objednejte se oba na genetickou ambulanci, jistě se...

Gynekologie

| Dotaz od: Aneta

Už dva roky se snažíme o miminko. Poslední čtyři roky mám menstruaci dlouhou max dva dny, ale většinou jen tak jeden den odpoledne. Doktor tvrdil, že je to antikoncepcí (kterou...

Paní Aneto, pokud se Vám nepodařilo otěhotnět za dva roky, rozhodně je na místě navštívit centrum asistované reprodukce a vyšetření Vás i Vašeho partnera. Doporučuji provedení...

Syndrom s.l.o.

| Dotaz od: Silvie



Jsem zoufalá a nevím kam se obrátit o radu. Moje maminka 68 let se poslední rok VELMI potýká s bolestmi kloubů (kotník, koleno). Dochází na ortopedii, kde je jí většinou při...

Milá Hanko, chápu Vaši bezmoc, ráda byste,aby mamince se ulevilo a našel se původce obtíží. Někdy je to velmi těžké a zdlouhavé a ta nejistota člověka ubíjí. Po tíže, které...

Nežádoucí účinky

| Dotaz od: EVA

Mám vysoký cholesterol, nyní užívám tulip, předtím rosumop, u obou přípravků jsem měla svalové potíže, křeče, bolest na hrudi.Rod.anamnéza-svalová atrofie. Nadváhou netrpím...

Měla byste podstoupit genetické vyšetření na podezření na nějakou lipidovou nerovnováhu (familiární hypercholesterolemie), příp. tu svalovou atrofii - klidně to mohou být i...

Těhotenství po konizaci

| Dotaz od: Lucie

Moc bych chtěla ještě třetí dítě, ale bohužel jsem po porodu druhého prodělala konizaci děložního čípku. Z histologického hlediska je od té doby ( leden 2010) zatím vše v...

Risiko je o něco větší,ale celá řada žen po tomto zákroku porodí neměla by jste se toho bát,v 35 letech je vhodné provést genetické vyšetřeni počet vývojových vad stoupá s věkem...

Těhotenství a rtg u zubaře

| Dotaz od: Pavlína

Byla jsem u zubaře a musel mi dělat rtg zubu,mela jsem vestu a něco kolem krku, pak mi zub i umrtvil. Za 2 týdny pi tom hsem zjistili, že jsem 6tydnu těhotenství, mohlo to...

Hezký den Pavlíno, samozřejmě RTG vyšetření se po dobu těhotenství nedoporučuje, ale při užití zubního rentgenu je záření velmi malé až zanedbatelné, vy jste k tomu navíc byla...

Třetí porod sekcí

| Dotaz od: Hanka

Toužím dítěti, je mi 40 let, předchozí dva porody byly ukončeny neplánovanými císařskými řezy, poslední před 14 lety s Rh pozitivním partnerem, přičemž já jsem Rh negativní...

Zkonzultovat problematiku těhotenství a porodu včetně genetického vyšetření můžete na jakémkoli gynekologickém pracovišti - kde konkrétně ve Vašem regionu, to poradí nejlépe Váš...

Příznaky

| Dotaz od: pavel

Už jsou to zhruba dva roky, co se mi horší sluch a je to pořád horší, dále mám velký problém s pamětí, prakticky si nic nepamatuju déle jak dva dny, dokonce, když s někým mluvím...

Myslím,že trpíte depresivní poruchou.To ale není diagnosa-vlastně jde jen o označení určitého stavu mediátorových přenašečů v mozku.Příčiny mohou být různé,mohou vycházet z...

Syn byl na vyšetření v genetické ambulanci , v lékařské zprávě uvedla paní doktorka termín mikrogenitalismus prosím o vysvětlení termínu Děkuji

Termín označuje poruchu vývoje pohlavních orgánů, konkrétně mikro znamená že jsou menší než je norma.

Je mi 17 let a uz zacinam mit krecove zily, mohou zato geneticke vlohy, ma matka na ne silne trpi a to ani nikdy nebrala zadnou antikoncepci. Ja asi pul roku ziju pomerne...

Ve vašem případě bych požádal vašeho gynekologa,aby vás poslal na vyšetření na Leydenskou mutaci a při negativním výsledku bych teprve zvažoval,kterou antikoncepci zvolit...

Vážená paní doktorko, v únoru 2011 jsem podstoupila odstranění štítné žlázy z důvodu plánovaného těhotenství - po 3 letech neúspěšné léčby tyreotoxikózy a nevydařeném...

Zuzano, zvýšení TSH není nijak výrazné, takže se nebojte, že by vaše miminko bylo nějak postižené. K výraznému postižení, tzv. kretenismu, docházelo v dřívějších dobách při...

Charge syndrom

| Dotaz od: Nikola

V lednu se nám narodila dcerka s vícečetnými vývoj. vadami nedovyvinuté pravé ouško , kolobomy zrakových nervů, periferní pareza facialis a středně těžká nedoslýchavost...

Diagnostika tohoto syndromu je obtížná, ale existuje specifické genetické vyšetření (musí se dělat ale cíleně, karyotyp mají děti normální). Je to soubor příznaků, název je...

Výsledky triple testu

| Dotaz od: Martina

Dnes jsem byla u svého doktora pro výsledky Triple testu, a bylo mi řečeno že výsledky jako takové vyšly dobře jen je tam snížená hodnota AFP, což u mě je 0,66 MoM. Je mi 25 let...

Na takovou otázku Vám dá právě odpověď genetik, proto tedy zajděte na genetické vyšetření.

Zamlkle tehotenstvi

| Dotaz od: Bianca

Včera jsem byla na genetickém utz ve 13 tt tam mi bylo sděleno že se jedna o zamlkle tehotenstvi (nebyla videt reakce srdicka) a ze jsem o to prisla v 9 tt, jsem zdrcena ted ani...

Zcela pravděpodobně jste nechodila celý měsíc s mrtvým plodem. Plod se po odumření vstřebává a tedy jeho velikost se zmenšuje. Pokud byste skutečně měla mít v děloze celý měsíc...

Vývojové vady

| Dotaz od: Blanka

Mám doma 2 děti s rozštěpem rtu čelisti a patra. čekáme 3 miminko neplánovaně.Chtěla jsem se zeptat jaká je šanceže ho bude mít taky.momentálně jsem v 8.týdnu.ani nevím jestli...

Bylo by dobré genetické vyšetření plodu v 1,trimestru stran vývojových vad. To se domluvte s gynekologem. Pokud budou záda hodně bolest, namažte si je v co nejmenší vrstvě a...

Obava z cystické fibrozy

| Dotaz od: Jana

Můj téměř osmiletý syn je často nemocný - záněty průdušek, zápal plic, silný kašel bez nálezu na plicích. Přes léto je většinou v pořádku, problémy začínají s podzimem. Alergie...

K diagnostice cystické fibrózy se používá potní test neboli test chloridů v potů, jiný neexistuje, dále je jen genetické vyšetření. Je to vyšetření nebolestivé, trvá kolem půl...

Absolvovala som ultrazvukove vysetrenie v 30tt, kde sa lekarka pozastavila nad vysledkami screeningu z 12tt. Nakolko pracuje v rovnakej budove ako moj gynekolog, mala k...

Obávám se, že v současné době již ne, až se miminko narodí. Genetik by Vám doporučil odběr plodové vody k určení karyotypu plodu. Lze provést genet.odběr po porodu.

Léčba neplodnosti

| Dotaz od: Petra

Již třičtvrtě roku se snažím otěhotnět. Hodnota TSH je 1,01. Je to optimální, nebo bych měla změnit léčbu? Děkuji

Paní Petro, TSH 1,01 je normální, doporučuji došetřit volný fT4, a pokud budou výsledky abnormální, pak vyšetření endokrinologem. Dále doporučuji důkladné vyšetření obou...

Malátnost, apatie, vyčerpání. Přetrvávající únavový syndrom je stále častěji se vyskytující onemocnění, jehož přesné příčiny odborníci doposud nedokázali objasnit. Terapie bývá...

 celý článek

Přerušení tehotenství

| Dotaz od: Anna

Můj problém spočíva v tom, že již druhé tehotenství nepřekročilo 5tt.Zítra jdu na umelé přerušení tehotenství, jelikož plod se nevivíji, tehotenství nepokračuje, hodnoty...

Příčin může být mnoho.od ifekce až po genetickou vadu.lékař by měl Vás a manžela už asi nechat vyšetřit v genetické poradně.může to být náhoda,ale po dvou potratech už také...

Hemeroidy

| Dotaz od: Liliana Jana

Paní doktorko, již nějakou dobu mě trápí hemeroidy. Je mi 23 let a nevím, co mohlo byt příčinou jejich vzniku. Moje maminka podstoupila operaci hemeroidů ve 40 letech. Může...

Milá Liliano Jano, hemoroidy jste opravdu mohla zdědit. Se sexuální aktivitou bych to nespojovala. Samoléčba bolavých hemoroidů je sice do jisté míry možná (přípravky s dubovou...

Hemofilie je geneticky podmíněná porucha srážlivosti krve. Typicky se projevuje nadměrným krvácením do kůže a tkání, které vzniká spontánně nebo následkem působení minimální...

 celý článek

Warfarin a embolie

| Dotaz od: Hana

Na jaře jsem prodělala plicní embolii, zdroj se nenašel. Nekouřím,silně obézní také nejsem,varixy na DK nemám ale brala jsem nově antikoncepci, genetické vyš. bylo v pořádku...

Pokud míníte správnou hladinou INR hladinu normální, pak při přetrvávání rizikových faktorů je možné plicní embolii dostat znovu. Rizikové faktory plicní embolie si můžete najít...

Chtěla bych se Vás zeptat... zjistila jsem, že jsem těhotná. Vzhledem k tmu, že jsme ale mimi neplánovali, tak jsem cca měsíc hodně kouřila a i pila alkohol (oslava státnic...

Zjistit genetické poškození lze až z testů později v graviditě, trocha alkoholu a pár cigaret na počátku sice by být neměly,ale i tak se velmi často narodí zdravé dítě:)

Rakovina penisu

| Dotaz od: Pavel

Mám dotaz je mi 16 a vedle penisu úplně u konce na bříchu mám bulku jednou sem ji prostrihl nuzkama a řekl ani hniz bulka se do 2 měsíců zase obevila nevím co dělat štve me to a...

Rakovina penisu se ve Vašem věku v naších podmínkách nevyskytuje, většinou se jedná o výsledek koincidence genetické dispozice, nedostatečných hygienických návyků a infekce HPV...

Rozedma plic

| Dotaz od: Lucie

Vážená paní doktorko, mému příteli je pouze 23 let a tento týden mu byla diagnostikována rozedma plic, prodělal již jeden pneumotorax a měsíc na to ho potkal úplný kolaps plíce...

Lucko, děkuji Vám za dotaz. Pravdou je, že rozedma není neškodné onemocnění, je to nemoc chronická. Existuje několik typů emfyzému /rozedmy/- podle toho, která část dýchacích...

Infertilita

| Dotaz od: Koukolíková

V roce 2011 a 2013 mi byl odstraněn děložní polyp. Nyní se snažíme o miminko a nedaří se, začali jsme docházet do kliniky IVF, kde mi byla zjištěna cysta na vaječníku. Z tohoto...

Paní Martino, bylo by vhodné lépe vyšetřit Vás i Vašeho partnera. U nás u každého páru před zahájením jakékoliv léčby provádíme následující vyšetření - u ženy hormonální profil...

Někteří rodiče se před umělým oplodněním rozhodnou užít si letní dovolenou relaxací a pobytem na slunci. Pokud se ale opravdu snažíte otěhotnět, vynechejte v létě opalování a...

 celý článek

Prosím o radu

| Dotaz od: Marie

Pane doktore , je mi 28 let a s přítelem jsme již tři roky spolu a poslední rok a půl se snažíme o početí miminka, ale bohužel bez úspěchu. Před čtyřmi lety mi diagnostikovali...

Cystu, která byla na vaječníku před 4 lety, již nyní vůbec nemusíte mít. Pokud se nedaří otěhotnět, obraťte se na svého lékaře, případně po dohodě s lékařem na centrum pro léčbu...

U třetiny párů, které se neúspěšně pokouší o miminko, je příčina na straně muže. Poruchy mužské plodnosti spočívají v nízkém počtu spermií, nedostatečné pohyblivosti spermií...

 celý článek

Darují kus sebe samé. Vskutku malinký kousek. Nepatrný, ale pro vznik nového života velmi podstatný. Darují vajíčko...

 celý článek

Dárcovství vajíček

| Dotaz od: hanička

Pane doktore. Ptala jsem se Vás minulý týden na možnost těhotenství za pomoci cizích vajíček při nádorovém onemocnění. Odpověděl jste mi, že to nedoporučujete a že si myslíte...

Myslím že tato odpověď je vyčerpávající,¨ KOMU JE URČENO DÁRCOVSTVÍ VAJÍČEK? Program dárcovství vajíček je určen ženám, které: - Neprodukují žádná vlastní vajíčka...

Otěhotnění

| Dotaz od: Klára

Mám dotaz : už přes rok se s přítelem snažíme o miminko, ale stále nic :-( Hodně se mi dělají cysty na vaječnících může to být tím? A jak se to dá řešit? Jaké mohou být příčiny...

Nejlepší bude zajít rovnou na gynekologii a poradit se s Vaším gynekologem, který buď Vám provede všechna vyšetření nebo Vás rovnou pošle do poradny pro neplodnosti event...

Pokud máte revmatoidní artritidu, může včasná a agresivní léčba pomoci zabránit dalšímu poškozování kloubu a zhoršování bolesti. Zde je deset otázek, které vám a vašemu lékaři...

 celý článek

Mám zdravou tříletou holčičku-8.10.2008 cisařský řez.ted od ledna mi bylo zjistěno že mám štítnou žlázu a beru léky euthyrox 50 a ted jsem jsem prodělala 20.7.laparoskopii...

Co se týše provedené chirurgické operace žlučníku navíc laparoskopicky neměly by být žádné potíže v tomto chirurgickém směru. Co se týče dalších vašich dotazů směrujte je...

Pane doktore, chtěla bych se zeptat na důsledky horečky a chřipky v počátku těhotenství. Jsem po IVF, bohužel jsem 14. den stáří embryjka dostala zánět středního ucha a...

Spousta otázek, ale spíše pro genetika než gynekologa a porodníka:-) klid :-) i přes smůlu co se vám přihodila máte šanci , že vše bude ok. v rané graviditě se vše chová podle...

Problémy se srdcem a dýcháním

| Dotaz od: Jaroslav

Potřeboval bych poradit s těmito potížemi: v lednu (těsně po silvestru) se u mě vyskytlo nachlazení s teplotami do 37,5. Po třech dnech viroza ustoupila ale raději jsem...

Popisujete, že vám přeskakuje srdce, tudíž máte palpitace. Jde o předčasné stahy (extrasystoly) mají je všichni lidé, pouze někteří je pociťují. Nejsou nebezpečné, pouze...

Nadměrné pocení

| Dotaz od: Kristýna

Nevím přesně na koho se mám obratit s tímto dotazem...Celý život bojuji s jedním velkým problémem a už nevím jak dál a je to NADMĚRNÉ POCENÍ.Je mi 15...Ujdu ani ne 500m na...

Příčin může být více, pokud se toto velké pocení objevilo již před pubertou, může jít o příčiny genetické, vnitřní ( doporučuji celkové vyšetření všetně hormonů štítné žlázy...

Krec v nohe - tromboza?

| Dotaz od: Barbora

Rada by som sa spytala na svoj problem. Uz som sa sice radila aspon na dialku s gynekologom, ale neviem ci pocuvnut. Vcera sa mi uz 2x v mesiaci stalo, ze som dostala silnu...

Myslím že platíčko můžete dobrat a genetické vyšetření bude vhodné. Příjemný den

Hiv testovani

| Dotaz od: zuzana

Ráda by jsem se zeptala jak nejrychleji mohu zjistit, že jsem HIV pozitivní.Všude se uvadí, že se musí čekat minimalně 2 měsíce, aby v tělě bylo vytvořeno dostatečné množství...

Zuzano! U nás se běžně testují protilátky proti HIV jako "první kolo" (skríning). Pozitivity zachycené v tomto skríningu se ověřují testem na přítomnost virové genetické...

Echo srdce

| Dotaz od: Anna

Mohu poprosit o překlad lék. zprávy z echa srdce? Srdeční oddíly norm. vel., norm. systolicko diastolická funkce LK, EF LK 65 procent, bez poruchy kinetiky, PK bez dilatace, dle...

Chápu vaše starosti, ale opravdu není třeba se obávat. Tyto vady v budoucnu nezpůsobí další potíže, ale není vyloučeno, že v pozdějším věku vaše srdce neonemocní. Především...

Od 27.12.2014 mam zlomeny levý kotnik. Sadra byla od 2.1.2015, sundana 26.1. a nasazena orteza bez došlapu. Bohužel jsem si nepíchal zadne injekce ani nebral nic na ředění. Do...

Zdravím, po 17 dnech po diagnostikování akutní poplitealni trombozy nedoporučuji přelet letadlem cca 17hodin, riziko rozšíření trombozy a event. následné plicní embolie je...

Cystická fibroza

| Dotaz od: Nikol

V únoru se mi narodil syn. Asi 4 dny zpátky jsem si vsimla, že například při krmení a nebo když je hodně zachumlaný do peřiny - jednoduše řečeno, když je teplo, tak se prostě...

Paní Nikol! Chápu Vaše obavy z cystické fibrózy. Je to skutečně vážné onemocnění. Extrémně slaný pot je pro ni většinou typický. 100% jistotu se všemi testy v životě ani v...

Homozygotní mutace

| Dotaz od: Petra

Na hematologickém vyšetření se ukázalo, že mám homozygotní mutaci polymorfismu MTHFR C677T a homozygotní mutaci PAI-1. Genetické testy byli dělány kvůli HAK a úmrtí matky na...

Dle vyšetření máte vyšší sklon ke vzniku krevních sraženin, tzn. máte trombofilní stav. Nevím jaké máte další choroby a jaké jsou další výsledky. Nejde o to, že se musí...

Těhotenství a riziko potratu

| Dotaz od: nikola

Jsem v 5+6 týdnu těhotenství,pracuji jako chemička a 1 den asi 4 hodiny sem dělala inventuru ve skladu který šel hodně cítit benzenem,naftalem a různými toxiny,mohl se plod...

V takto raném těhotenství obvykle buď plod přežije bez úhony, nebo zanikne. Poškození plodu je v 5.-6.týdnu těhotenství méně pravděpodobné než potrat. Potrat se nejčastěji...

Dlouhý menstruačnícyklus

| Dotaz od: eva

Jsem po revizi po ZT. Dříve jsem měla cyklus pravidelný po 28 dnech. Od revize mám cykly dlouhé cca 45 dní. Podle měření teploty a ovulačních testů ovulace přichází až kolem 30...

4 měsíce jsou dost dlouhá doba,bylo by vhodné vyšetření včetně ultrazvuku a hormonální úprava cyklu, genetické poškození vajíčka nehrozí. Příjemný den

Reaguji na svůj dotaz pod č. 208094. Uvedené hodnoty, které tedy ukazují na rakovinu prostaty, budou ve zprávě lékaře zapsány omylem, pokud totiž vím, již 51 let jsem ženou...

Na CT popsaná korová cysta bývá normální nález na CT a většinou pokud je solitární nevede ani k zhoršení renálních funkcí, hyperdenzity budou skutečně asi kamínky či písek...

Downnov syndrom

| Dotaz od: katerina12345



Velikost penisu

| Dotaz od: David

Mam problem s velikosti penisu (v klidu 4,5cm a ve stoporenem stavu cca 10,5 cm) je mi 22 let. Rad bych se zeptal na radu a moznost jak penis nejak zvetsit, jelikoz obdobi...

Menší délka penisu se nebere jako nemoc, čili není potřeba provádět žádná další vyšetření, pokud je genetika v normě. Event. je možné doplnit hormonální profil.Operace na...

Myom dělohy

| Dotaz od: Petra

Chodim pravidelne na gyn. prohlidky, je mi 36let, 2porody, nikdy zadne gyn.potize. Nyni mi byl v srpnu nalezen maly myom, stanoven utz i dopplerem. Vrtalo mi to hlavou, ac pani...

Zdravím Vás... ano diagnostika ultrazvukem je velmi spolehlivá v tomto směru, takže nezhoubný myomek se prakticky nedá s ničím splést, samozřejmě nepříjemností je že tyto myomy...

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: